Zobacz pełną wersję : problem z e-410
witam
po włączeniu aparatu nie widać obrazu ani na wyświetlaczu ani w wizjerze. Po naciśnięciu spustu migawki błyska lampa kilka razy, potem słychać silniczek autofokusu i koniec. Zdjęcie się nie robi. nie dziala przycisk AEL/AFL. Przeglądarka zdjęć ,menu i INFO działa normalnie.
Reset firmware nie pomaga.
Pomóżcie
Jeżeli w wizjerze nic nie widać to może lustro się zatło? Sprawdź czy lustro jest na swoim miejscu, mniej/więcej jak na obrazku
55648
By działał podgląd kadru na wyświetlaczu trzeba go włączyć. W pobliżu wyświetlacza trzeba odnaleźć guzik aktywujący LiveView. Odsyłam do instrukcji gdzie on jest dokładnie. W wizjerze obraz będzie widoczny dopiero po zdjęciu dekielka z obiektywu, gdyż wizjer jest optyczny, nie posiada wyświetlacza.
hades.... nie podejrzewasz chyba, ze klubowicz(ka) drzazga nie zdjal dekielka.... :mrgreen:
sorki - nie było mnie w domu
do rzeczy.
oczywiscie zazwyczaj zdejmuje dekielek przed zrobieniem zdjęcia.
co ważniejsze. po zdjęciu obiektywu nie widać lustra w ogóle. z tyłu czarna klapka (chyba migawka?)
Lustro to ta klapka u góry, spróbuj delikatnie paluchem popchnąć na dół, może się odhaczy.
na włączonym czy wyłączonym aparacie?
na włączonym czy wyłączonym aparacie?
wyłączonym
klapka z lustrem odchyla się swobodnie ale nie chce zostac w pozycji skośnej. Wraca na miejsce...
ze swej strony mogę tylko zasugerować serwis
to teraz na wlaczonym i na przycisnietym przycisku migawki-chyba, ze masz gwarancje jeszcze na niego-wtedy nie grzeb tylko do serwisu.
gwarancja się skończyła.
na włączonym i z migawą to samo
tam z boku jest bolec który blokuje to lusto. normalnie powinien chyba wsunąć się do środka ale nie da rady go wcisnąć
hmmm, resetu probowales calego aparatu? wyjmowales baterie na jakis czas? moze sie odblokuje...
tak był reset. przysłali mi z serwisu instrukcję.
przy okazji ją zamieszczę, może komuś się przyda
1. włączyć aparat
2. otworzyć pokrywę karty pamięci
3. przycisnąć OK i MENU w tym samym czasie,powtórzyć i przytrzymać około 5 sekund.
4. wybrać CAMERA - RESET i przycisnąć OK
5. wyłączyćaparat
6. zamknąć pokrywę karty i włączyć aparat ponownie
nie pamietam gdzie, ale byla chyba taka opcja "czyszczenia", gdzie mozna bylo podniesc lustro i wyczyscic matryce- moze daloby sie to wlaczyc i wylaczyc? moze pomoze?nie mam za bardzo pomyslu co wiecej mozna by...
tez mi sie przypomina taka funkcja. poczytam instrukcję i spróbuję
---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post był o 19:00 ----------
niestety w trybie czyszczenia nic się nie ruszyło
No to został OK serwis w Trójmieście.
Pozdrawiam AP.