Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jasny narożnik w zdjęciach nocnych Olympus E-500

sijas
29.09.11, 11:19
Szanowni,

ostatnio chciałem pofotografować trochę w nocy, ze statywem. Po kilku fotografiach zauważyłem, że lewy górny narożnik fotografii jest zawsze lepiej oświetlony, niezależnie od warunków zewnętrznych (czyli nieważne, czy rzeczywiście więcej tam światła, czy nie). Dla pewności zrobiłem zdjęcie z zamkniętym obiektywem i (poza masakryczymi szumami) rzeczywiście - lewy górny narożnik jasny...

Czy ktoś tak miał? Czy ktoś się orientuje co to za dolegliwość, czy to poważne i jakie są rokowania? :-) A może da się to jakoś łatwo usunąć?

Eddie
29.09.11, 11:37
Sprawa prawdopodobnie wynika z długiego czasu naświetlania. Układ elektroniczny się grzeje i stąd rozjaśnienie w jednym narożniku. Żebym nie skłamał, chyba nawet w instrukcji do E-500 jest opisana możliwość występowania takiego zjawiska.

hades
29.09.11, 13:32
Zakryj wizjer i spróbuj jeszcze raz.

osiem1984
29.09.11, 16:37
Daj ostygnąć elektronice i sprawdź czy po jakimś czasie będziesz miał ten sam problem.

grizz
29.09.11, 16:54
Daj ostygnąć elektronice i sprawdź czy po jakimś czasie będziesz miał ten sam problem.

... i zakryj wizjer.

henry1
29.09.11, 18:24
W E-510 producent dołączył taką zasłonkę na wizjer w E-500 pewnie też.

rzezniol
2.10.11, 21:48
O jasnym lewym górnym rogu jest mowa w instrukcji ... (w "zaawansowanej" po angielsku strona 46)
Zjawisko całkowicie normalne, sposobem na ten problem jest załączenie funkcji redukcji szumów.
W naszych olkach to odejmowanie "ciemnej klatki" czy jakoś tak.

Pozdro