Zobacz pełną wersję : Dwa pytania w temacie E330
Mam 2 nurtujące pytanka: :)
1. O co chodzi z ręcznym sterowaniem lampa błyskową? Chodzi mi o ustawienia FULL, 1/4, 1/16, 1/64. Co one oznaczają? Kiedy używać?
2. Czy można tak ustawić aparat, aby w czasie ładowania się FL-36 można było fotografować z wbudowaną lampą?
Wyszło mi więcej niż 2 pytania :)
w sprawie drugiego pytania nie wiem czy mozna robic zdjęcia lampą wbudowaną gdy zewnętrzna sie ładuje . wiem ,ze mozna obydwoma naraz . teraz nie sprawdze . ale jak bede u siebie musze to zobaczyć
1. O co chodzi z ręcznym sterowaniem lampa błyskową? Chodzi mi o ustawienia FULL, 1/4, 1/16, 1/64. Co one oznaczają? Kiedy używać?
najprawdopodobniej chodzi o moc błysku.
FULL = pełna moc
1/4 = ćwierć itd.
dog_master
13.05.07, 00:15
1: tak, to moc blysku, po prostu :) wbudowana ma LP bodajze 11, na FULL blysnie z taką wlasnie mocą, reszta analogicznie. A kiedy uzywac? Kiedy masz kalkulator ;] bo jest wzorek na to:
przyslona = (LP / odleglosc od obiektu) * pierwiastek z (iso/100)
2: chyba nie... [mam E330+FL36], ja po prostu wylaczam na ten czas wbudowana. obie wylaczyc na pewno sie da [zeby np. miec tylko AF illuminator]
[quote="rafrog"]Mam 2 nurtujące pytanka: :)
/quote]
Full - lampa błyska całą swoją mocą - mocniej już nie może - zgodnie z liczbą przewodnią lampy. 1/4, 1/16, 1/64 - odpowiednia część pełnej mocy błysku. Kiedy używać hmmm - po pierwsze jak z jakiś względów nie chcesz używać bądź nie sprawdza się automatyka aparatu (TTL) lub lampy. Oczywiście wówczas na jakiejś podstawie musisz wiedzieć z jaką mocą chcesz błyskać lampą - możesz to stwierdzić eksperymentalnie, wyliczyć. IMHO w stałych warunkach studyjnych ma to sens, na zewnątrz mniejszy. Pamiętaj, że masz też do dyspozycji korekcje światła błyskowego...
Dziękuję za pomoc. Punkcik dla dog_master i dla ktotek'a :)
dog_master
13.05.07, 20:40
A ja dziekuje za punkcik :)
Pamiętaj, że masz też do dyspozycji korekcje światła błyskowego...
Ktotek: móglbyś rozwinąć ten temat? Na czym polega korekcja światła błyskowego?
Polega na tym, ze lampa błysknie mocniej/słabiej niż wynikałoby to z pomiaru.
Taki odpowiednik kompensacji ekspozycji.
Jednym z zastosowań podziału mocy błysku (1/2, 1/4 itd) jest doświetlenie od przodu z zamierzonym efektem przy użyciu drugiej lampy oddalonej od aparatu np z błyskiem w sufit lub daszek. Ja używałem także (w 5050) zmniejszonej mocy do wyzwalania lamp studyjnych --(oszczedność palnika między innymi)-Przed lampką umieszczałem srebrną folię dla skierowania błysku na czujnik--pozdrawiam
Jeszcze jedno przydatne zastosowanie podziału mocy błysku to zdjęcia seryjne. Zmniejszając moc błysku np. do 1/16 mamy pewność, że energii wystarczy na wykonanie co najmniej 16 fotek z pełną prędkością aparatu i każdy kadr zostanie naświetlony w jednakowy i powtarzalny sposób. Przydaje się to do rejestracji faz ruchu fotografowanego obiektu, gdzie każda z faz rejestrowana jest na oddzielnym kadrze. Lampy posiadające funkcję stroboskopu umożliwiają rejestrację faz ruchu na jednym zdjęciu.