Zobacz pełną wersję : Dla amatora fotoreportera
Mam prośbę o podpowiedzenie wyboru aparatu dla fotoreportera, ale nie zawodowca tylko takiego co by chciał zrobić zdjęcie czasem jakiemuś protestowi czy manifestacji w mieście, albo jakiemuś widowisku sportowemu. Oczywiście jak najmniejszym kosztem. Proszę o pomoc
Mam prośbę o podpowiedzenie wyboru aparatu dla fotoreportera, ale nie zawodowca tylko takiego co by chciał zrobić zdjęcie czasem jakiemuś protestowi czy manifestacji w mieście, albo jakiemuś widowisku sportowemu. Oczywiście jak najmniejszym kosztem. Proszę o pomoc OM-1n + 50/1,8
dog_master
13.05.07, 00:23
Okresl cene ;) Widzialam piekne zdjecia z m.in. protestow/manifestow/parad robione niedroga cyfrowa malpka... Ale mozna robic i hybryda, i lustrem..
Tylko, ze małpka ze sportem nie wydoli ;)
Tak jak i 50/1,8 chyba, ze ten sport to szachy
No tak sądze że do 2000 zł.
Zastanawiałem sie nad e-500 ale potem zwróciłem także uwage na e-400.
No tak sądze że do 2000 zł.
Zastanawiałem sie nad e-500 ale potem zwróciłem także uwage na e-400.
A macałeś?
E500 powinien się lepiej trzymać. Cena też jest przyjemniejsza dla portfela. ;)
W/g mnie E-330 byłby najlepszy do tych celów. Przydatny ruchomy lcd na manifestacje i inne podobne imprezy gdzie wskazana jest dyskrecja albo np kadr z ponad tłumu. Może trochę ciemnawy wizjer, ale bez tragedii.
pozdrawiam
W/g mnie E-330 byłby najlepszy do tych celów. Przydatny ruchomy lcd na manifestacje i inne podobne imprezy gdzie wskazana jest dyskrecja albo np kadr z ponad tłumu. Może trochę ciemnawy wizjer, ale bez tragedii.
pozdrawiam
To chyba nie do 2000zl... W cenie do 2000zl to chyba tylko E-500 z kitem.
Smerf Maruda
13.05.07, 14:20
Mam prośbę o podpowiedzenie wyboru aparatu dla fotoreportera, ale nie zawodowca tylko takiego co by chciał zrobić zdjęcie czasem jakiemuś protestowi czy manifestacji w mieście, albo jakiemuś widowisku sportowemu.
Yashica Electro.
Do sportu dla amatora? Tanio? Cyfrowo? Najtaniej to chyba D70's w kicie z AF-S DX Nikkorem 18–70/3.5–4.6G IF-ED oraz Nikkorem AF 80-200/2.8 D ED, który i tak do najszybszych nie należy. Analogowo? Używane D100 lub EOS 5/3 i dobre szkiełka. Nikon ma najpewniejszy AF i powinieneś się na nim skupić.
W tej kategorii nie ma dobrego rozwiązania jeśli nie ma się odpowiednio dużo kasy.
pozdrawiam
To chyba nie do 2000zl... W cenie do 2000zl to chyba tylko E-500 z kitem.
Używka się trafi. Niedawno przecież nowe E330 + 14-42 były za 2200 do wzięcia.
Do sportu dla amatora? Tanio? Cyfrowo? Najtaniej to chyba D70's w kicie z AF-S DX Nikkorem 18–70/3.5–4.6G IF-ED oraz Nikkorem AF 80-200/2.8 D ED, który i tak do najszybszych nie należy. Analogowo? Używane D100 lub EOS 5/3 i dobre szkiełka. Nikon ma najpewniejszy AF i powinieneś się na nim skupić.
W tej kategorii nie ma dobrego rozwiązania jeśli nie ma się odpowiednio dużo kasy.
NIkon ma najpewniejszy AF? To dlaczego 99% fotografów sportu używa Canona? Byłem ostatnio na półfinale PLS w Częstochowie, akurt miejsce w pierwszym rzędzie mi sie trafiło więc miejsce obserwacyjne na ... fotoreporterów doskonałe, było ich ok 10 i wszyscy mieli w zasadzie to samo ... 1D mark II/IIN + 70-200 2,8 L (jeden miał sigmę 70-200 2,8) kilku miało jeszcze na drugim body.... 200 1.8 L
- Nikona nie było w ogóle, więc może i rzeczywiście mieć najpewniejszy AF ale do sportu może zbyt wolny??
PS. Daleki jestem od obrony Canona, ale akurat w sporcie widac wyraźną dominację C nad innymi firmami.
Nowy C ma 19 punktów krzyżowych (?). Canon mocno uderza w rynek foto-sportu. Na prawie wszystkich większych imprezach Canon jest sponsorem więc mając przepustkę ma się wszystko czego dusza zapragnie.
Z Olkiem to słabo. 3kl/s i na razie max 5 plików ORF...
Ale ten Conan 1D MARK II to kosztuje z 12 kafli to prawie nie dla mnie.
NIkon ma najpewniejszy AF? To dlaczego 99% fotografów sportu używa Canona? Byłem ostatnio na półfinale PLS w Częstochowie, akurt miejsce w pierwszym rzędzie mi sie trafiło więc miejsce obserwacyjne na ... fotoreporterów doskonałe, było ich ok 10 i wszyscy mieli w zasadzie to samo ... 1D mark II/IIN + 70-200 2,8 L (jeden miał sigmę 70-200 2,8) kilku miało jeszcze na drugim body.... 200 1.8 L
- Nikona nie było w ogóle, więc może i rzeczywiście mieć najpewniejszy AF ale do sportu może zbyt wolny??
PS. Daleki jestem od obrony Canona, ale akurat w sporcie widac wyraźną dominację C nad innymi firmami.
Mam podobne obserwacje w realu i wrażenia z recenzji, Canon chyba jest najszybszy z popularnych marek, ale chłopak chce wydać 2000 PLN, więc raczej nie o taki sprzęt mu chodzi.
Pozdrówka