Zobacz pełną wersję : 14-54 v zestaw Pentax
witam Posiadam olypusa e 600 do tego 14-42 ,40-150 ,50mm 1.8 zastanawiam sie nad kupnem 14-54 wiem ze jest świetnym szklem ale znalazlem trzy ciekawe oferty .Juz z innego systemu ktory mnie bardzo kusi przyznam się ,na k5 mnie nie stać .http://www.adverts.ie/digital-cameras/pentax-k-x-with-50mm-f-1-7-lens-and-accessories/866926 za 350 e kolejna propozycja tohttp://www.adverts.ie/digital-cameras/pentax-k20d-lenses/600843
(http://www.adverts.ie/digital-cameras/pentax-k20d-lenses/600843)oraz
http://www.adverts.ie/digital-cameras/pentax-k10d-pentax-grip-bg2-pentax-af-540-fgz-flash-many-more-items/752415 (http://www.adverts.ie/digital-cameras/pentax-k20d-lenses/600843) za 500 e i tak sie zastanawiam czy nielepiej zamiast dokupywac kolejne szkło kupić za to inny zestaw z innego systemu co o tym myslicie prosze o pomoc
Jeśli już Pentax to szukaj K-r
K-r ma poprawione błędy z K-x'a no i ma fajną matrycę
tak kr jest świetny ale nie łatwo dorwać używkę pondto nowy przekracza moj budżet :(
W Pentaxie są jakieś szkła które Ciebie interesują?
Minusem tego systemu jest kiepska dostępność obiektywów, przynajmniej u nas w kraju.
maciek zlituj się
"dokupywac" "urzywkę" :shock:
W Pentaxie są jakieś szkła które Ciebie interesują?
Minusem tego systemu jest kiepska dostępność obiektywów, przynajmniej u nas w kraju.
No właśnie, nie kupuj samej puszki. Popatrz na system jako całość, zastanów się jakie zdjęcia chcesz robić, popatrz na dostępność odpowiednich szkieł i dopiero kupuj. Jeśli dobrze pamiętam, to kx ma jedną, ale w niektórych rodzajach fotografii bardzo istotna wadę. Poczytaj o punktach AF, chyba tylko centralny jest dostępny/widoczny w trybie świadomego wyboru. Tzn. sam możesz wybrać każdy punkt AF, ale pod warunkiem, że będzie to punkt centralny :)
k10 ma super wizjer co sprawia że zabawa ze szkłami manualnymi staje sie przyjemniejsza ponadto zestaw z k10 posiada juz 4 szkła 2 kity które nie wypadaja tak zle dotego sigma 300mm lampe i to naprawde dobra jedyny problem który mi niedaje spokoju to wiek aparatu brak live viue i szumu moj olek szumi podobnie i iso 800 to już górna granica ratunkiem moze byc lampa ,ale to chyba nie o to chodzi .
maciek zlituj się
"dokupywac" "urzywkę" :shock:
No przecież pisze, że "Polakowo", to i język "polacki" :)
k10 ma super wizjer co sprawia że zabawa ze szkłami manualnymi staje sie przyjemniejsza ponadto zestaw z k10 posiada juz 4 szkła 2 kity które nie wypadaja tak zle dotego sigma 300mm lampe i to naprawde dobra jedyny problem który mi niedaje spokoju to wiek aparatu brak live viue i szumu moj olek szumi podobnie i iso 800 to już górna granica ratunkiem moze byc lampa ,ale to chyba nie o to chodzi .
---------- Post dodany o 13:24 ---------- Poprzedni post był o 13:19 ----------
No przecież pisze, że "Polakowo", to i język "polacki" :) no wstyd
Częściowo już Ci na forum Pentaxa odpowiedziano ;) Ja przesiadłem się na K-x i nie narzekam ale i na olego nie narzekałem.
Do dwóch kitów dokupiłem tamrona 17-50/2.8 ,kilka manualnych stałek, lampę i jestem zadowolony.
Wsteczna kompatybilność obiektywów bez używania przejściówek też jest fajną sprawą.
Co do problemu z dostępnością szkieł...póki co nie doświadczyłem tego problemu ale może dlatego, że nie szukałem żadnych wyjątkowych szkieł. Wybrałem Pentaxa bo potrzebowałem wyższego używalnego iso niż dawała mi 510-tka.
Pamiętam, że po zakupie zaskoczyła mnie też szybkość AF-u w trudnych warunkach.
Myślę, że w tych pieniążkach wziąłbym K-x ewentualnie szukał okazji na K-r lub, bliźniaczego do K20D, Samsungowego GX-20.
czyli myslisz ze 350 E to niewygórowana cen jak za kx z tymi dwoma szklami
tymczasowy_
23.09.11, 16:28
macieknr1, nie wiem do czego zmierzasz, puszkę z kitami, chcesz wymienić na inną puszkę z kitami ???
Chcesz popróbować manualnych szkieł - kup sobie NEX-3/5 z E-16, przelotkę na M42 (najtańsze szkła) lub bagnet K (jak lubisz Pentaxa) - a może OM jak masz Olympusa. Wgraj firmware w wersji 4.0 i masz pełen wypas :wink: za psie pieniądze. Przy E16 polecam coś z zakresu 28mm, 35mm i 50mm.
Ja na Twoim miejscu dokupiłbym sobie 14-54 lub 11-22 jeśli lubisz szerzej (choć przy opcji równoległej NEX+E16, to lepiej ten pierwszy). Jesteś OJ to korzystaj.
macieknr1, nie wiem do czego zmierzasz, puszkę z kitami, chcesz wymienić na inną puszkę z kitami ???
Chcesz popróbować manualnych szkieł - kup sobie NEX-3/5 z E-16, przelotkę na M42 (najtańsze szkła) lub bagnet K (jak lubisz Pentaxa) - a może OM jak masz Olympusa. Wgraj firmware w wersji 4.0 i masz pełen wypas :wink: za psie pieniądze. Przy E16 polecam coś z zakresu 28mm, 35mm i 50mm.
Ja na Twoim miejscu dokupiłbym sobie 14-54 lub 11-22 jeśli lubisz szerzej (choć przy opcji równoległej NEX+E16, to lepiej ten pierwszy). Jesteś OJ to korzystaj.
Potwierdzam.Od siebie dodam- macku z polakowa przestan palic to swinstwo,bo pomyslami ludzi pozabijasz na odleglosc.
Ja na Twoim miejscu bym się nie przesiadał. Tymczasowy_ ma rację, taka przesiadka z kit na kit myślę, że niewiele Ci da. Masz puszkę, do której jesteś przyzwyczajony, w dodatku live view, który jest pomocny ostrzeniu manualnym, kup po prostu fajne szkło, którym jest 14-54 i się ciesz robieniem fajnych zdjęć. Ja posiadam 14-54 i pomimo, iż na początku doszukiwałem się w nim wad (które raczej wynikały z mojego braku umiejętności) to teraz jestem bardzo zadowolony i nie myślę nawet o zmianie systemu na inny. Ale to oczywiście moje zdanie. Daj znać jaką decyzję podjąłeś.
P.S.
Weź tez pod uwagę, że sprzęt, którym focisz jest sprawny, sprawdzony już przez Ciebie i możesz być go pewien, kupując używkę zawsze dochodzi element ryzyka. 3 razy kupowałem używkę i 3 razy się z tym liczyłem.
Maciek, kup sobie 14-54mm używany. Nie będziesz żałował.
Teraz można wyłapać za trzycyfrowe kwoty to zacne szkiełko.
Nawet jeśli zmienisz kiedyś system, to zadbane bez problemu sprzedasz.
Ja kilka lat temu jak kupowałem pierwsze lustro to zastanawiałem się także, czy e-510 czy k10d.
Wygrał system w którym mamy więcej zacnych szkiełek w ludzkiej cenie.
dziekuje panowie chwila zwtpienia chyba ,niewiem sam czego sie doszukuje złego w e 600 hmmm wzasadzie chyba niczego złego matryca no tak ale z tym da się robić dobre foty to juz wiem ,byłem ciekaw waszego zdania . Zobaczyłem te oferty i chcialem sie dowiedziec co onich sadzicie .OK czekam na dobrą oferte 14-54 na gieldzie i wzbogacam zestawa .
dziekuje panowie chwila zwtpienia chyba ,niewiem sam czego sie doszukuje złego w e 600 hmmm wzasadzie chyba niczego złego matryca no tak ale z tym da się robić dobre foty to juz wiem ,byłem ciekaw waszego zdania . Zobaczyłem te oferty i chcialem sie dowiedziec co onich sadzicie .OK czekam na dobrą oferte 14-54 na gieldzie i wzbogacam zestawa .
Ja swoje 14-54 w wersji II kupiłem ok 2 miesięcy kupiłem za 1450 zł, wersję I można dostać już za 900 zł na allegroszu i to już całkiem dobra cena moim zdaniem. Kup, nie pożałujesz. Gdybyś potrzebował jakiejś rady, opinii lub chciał podpytać o to szkiełko to pisz na mój profil postaram się pomóc jak tylko będę umiał. Pozdrawiam i dobrze, że chwilę zwątpienia masz za sobą.