PDA

Zobacz pełną wersję : E3 pytanie o koszt wymiany migawki

PioRo
21.09.11, 13:26
Ahoj!
Padła mi (chyba) migawka w E3. Aparat po gwarancji. Czy ktoś zna orientacyjny koszt jej wymiany w serwisie Olka? I jeszcze jedno - aparat zrobił ok. 68 tys. klatek, był użytkowany prawidłowo, "bezwypadkowo" - czy podawana przez producenta żywotność migawki jest jakoś gwarantowana, czy to tylko chwyt marketingowy, z którego nic nie wynika?
Dzięki za odpowiedź (szczególnie ws. kosztu wymiany ;))
Pozdrawiam
Piotr

marek7001
21.09.11, 13:28
Ahoj!
Padła mi (chyba) migawka w E3. Aparat po gwarancji. Czy ktoś zna orientacyjny koszt jej wymiany w serwisie Olka? I jeszcze jedno - aparat zrobił ok. 68 tys. klatek, był użytkowany prawidłowo, "bezwypadkowo" - czy podawana przez producenta żywotność migawki jest jakoś gwarantowana, czy to tylko chwyt marketingowy, z którego nic nie wynika?
Dzięki za odpowiedź (szczególnie ws. kosztu wymiany ;))
Pozdrawiam
Piotr
Zadzwoń do serwisu Olego i wszystkiego się dowiesz:-P. Często jest to cena ryczałtowa ok.600-800zł? lub masz na miejscu Okserwis.
pzdr.
marek

PioRo
21.09.11, 13:33
Dzięki!
Zadzwonić, to i tak zadzwonię... Myślałem, że ktoś wie ;).
Modelu E3 ryczałt nie dotyczy. To model "pro", więc może i na sprawę żywotności migawki Olek patrzy inaczej?

nyny
21.09.11, 13:34
Ryczalt raczej nie wchodzi w gre, dla E1/3/5 only wycena:)
Wiecej:
http://www2.olympus.pl/consumer/208_1562.htm

p.s. Jesli chodzi o migawke to okreslenie jest, ze przyblizona wartosc przebiegu migawki (okreslana jako zywotnosc) to jakas tam ustalona przez marketing liczba, nie jest to rownowazne z gwarancja.

pozdro

konradkkk
21.09.11, 13:51
ciekawe ile kosztuje taka przyjemność...

hijacintus
21.09.11, 14:12
Jedynym sposobem, żeby dowiedzieć się ile rzeczywiście będzie kosztowała naprawa jest wysłanie aparatu do serwisu z zaznaczeniem w formularzu (do ściągnięcia ze strony podanej wyżej), opcji zaakceptowania przez Ciebie wyceny przed przystąpieniem do naprawy. Jeżeli po wycenie nie zdecydujesz się na naprawę, odsyłają aparat a Ty pokrywasz tylko koszty przesyłki.
Niedawno padła mi migawka w E-3. Przez telefon otrzymałem informację, że wymiana migawki kosztuje ok. 300 PLN. Jak wysłałem puszkę, dodatkowo ustaliłem telefonicznie, że oprócz naprawy migawki uzupełnią jeszcze brakujące: muszlę oczną, zakrętkę gniazda pilota i zaślepkę sanek lampy. Zamówiłem też czyszczenie matrycy. Otrzymałem wycenę na niecałe 1200 PLN (trochę więcej, niż oczekiwałem). Niestety nie wiem szczegółowo, co ile kosztowało, bo dostałem po naprawie rachunek nie zawierający szczegółów. Być może wymienili mi też wyświetlacz, ale 100% pewności nie mam.

konradkkk
21.09.11, 14:30
jak koszt wymiany samej migawki jest w granicy ok 300 zł to nie tak źle...obawiałem się, że powyżej 500 zł taka impreza kosztuje

hijacintus
21.09.11, 14:58
Może kosztować, bo z migawką związany jest drugi element, który się zużywa - mechanizm podnoszenia lustra. To osobna pozycja w cenniku.

Marcin74
21.09.11, 15:35
Kosztuje powyżej 500, w okolicach 1000 żeby być dokładnym, taką dostałem odpowiedź mailem jak niedawno pytałem.
A "gwarancji na migawkę" nie udzielają, o to też pytałem, takie cuda tylko w Canonie ;)

PioRo
22.09.11, 12:05
Dzięki za informacje :).
Że dokładna wycena po wysyłce, to wiem. Podaną stronę i formularz oczywiście znam ;) Chodziło o cenę ORIENTACYJNĄ (rząd wielkości) zanim cokolwiek wydam - nawet na wysyłkę... Jeszcze raz dzięki za pomoc!

jarmana
22.09.11, 14:04
tak czytam od początku i się coraz bardziej zastanawiam czy w ogóle robić zdjęcia, bo każde naciśniecie migawki przybliża mnie do wielkiego wydatku, ale wtedy to już chyba nie będę naprawiać tego co mam... ;)
a czy ktoś wie przypadkiem czy przetwornik i migawka w E500 mają coś ze sobą wspólnego?

Mirek54
22.09.11, 14:13
a czy ktoś wie przypadkiem czy przetwornik i migawka w E500 mają coś ze sobą wspólnego?

Naturalnie.Obydwa te elementy sa umieszcone w tym samym korpusie i sa niezbedne do wykonania zdjecia.

jarmana
22.09.11, 14:33
Naturalnie.Obydwa te elementy sa umieszcone w tym samym korpusie i sa niezbedne do wykonania zdjecia.
:lol:
no to widzę, że mamy taką samą wiedzę, więc jednak nie jest ze mną tak tragicznie :-P