PDA

Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowce Nikon

romek1967
21.09.11, 08:51
bezlusterkowce nikona:
http://www.43rumors.com/discussion-new-nikon-cameras-announced-too-big-lenses-for-the-small-sensor/

Amazon (http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss/?url=search-alias%3Daps&field-keywords=Nikon+1+J1&x=0&y=0&tag=rumors0a-20) ma już w ofercie (pre-order) więc znamy pierwsze ceny.
Przecudny jest różowy.......

tomek s
21.09.11, 09:26
No to mamy nowy bezlusterkowy system od Nikona, niestety mała matryczka z cropem x2,7 nie wróżą wielkiej rewolucji w tym temacie.
http://nikon.pl/pl_PL/products/category_pages/digital_cameras/category_Nikon1_System.page?sParamValueLbl=Aparaty
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13540&nikon-1-j1
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13541&nikon-1-v1

romek1967
21.09.11, 09:52
Ciukacz był szybszy :) (https://forum.olympusclub.pl/threads/19579-u43-co-robi-konkurencja/page74?p=752697#post752697)

nightelf
21.09.11, 10:15
Ciekawe, teraz Nikon twierdzi, że ma najszybszy na świecie AF.
Zastosował hybrydowy układ, który wybiera ostrzenie fazowe, lub po kontraście zależnie od warunków.
Imponuje też prędkość zdjęć seryjnych 10 kl/s z AF i 60 kl/s bez AF.

Z drugiej strony matryca jakaś taka mała, szkła też nie powalają.

galaktyczny kwiatek
21.09.11, 10:37
ależ one brzydkie :nikonbe:

---------- Post dodany o 10:37 ---------- Poprzedni post był o 10:20 ----------

... a w kwaterze głównej Canona od rana panuje niezła konsternacja, ludzie biegają po korytarzach rwąc włosy z głowy i wzajemnie się pytają :
"What shall we do now ???!"

apz
21.09.11, 10:39
Marka - NIkon, z 10 MPx, poprawny AF i będzie się sprzedawać - a sony jest ładny? A może ma małe obiektywy?

Pozdrawiam AP.

Karol
21.09.11, 10:48
Niech nie przesadzą z ceną to i nasze Peny będą tańsze, konkurencja dobra rzecz. Poza tym Olek kiedyś miał lustra z najmniejszą matrycą a teraz ma micro z całkiem sporą ;-), w każdym razie większą niż Pentax Q i to coś od Nikona. Porobiło się :shock:

romek1967
21.09.11, 10:54
Niech nie przesadzą z ceną

pierwsze ceny już są na Amazonie (http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss/?url=search-alias%3Daps&field-keywords=Nikon+1+J1&x=0&y=0&tag=rumors0a-20)

Nikon 1 J1 with 10-30mm VR Kit
649$

Nikon 1 J1 with 10-30mm VR / 30-110mm Kit
899$

Nikon 1 J1 with 10mm / 10-30mm VR Kit
899$

(http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss/?url=search-alias%3Daps&field-keywords=Nikon+1+J1&x=0&y=0&tag=rumors0a-20)

Karol
21.09.11, 11:05
* Nikon 1 J1 to najmniejszy na świecie aparat spośród konkurencyjnych aparatów cyfrowych z wymiennymi obiektywami, wyposażonych w przetworniki obrazu o przekątnej większej niż 1 cal.
Nie no, tak dobierając kryteria to jestem w stanie dowolny produkt zrobić NAJ w dowolnej kategorii. Niektóre te marketingowe teksty by tłumaczyły dlaczego premiera odbyła się w Amsterdamie ;-)

nightelf
21.09.11, 11:06
Nikon twierdzi, że to jego aparaty mają najszybszy AF na świecie.
Ciekawe jak się sprawuje ten hybrydowy układ.

dobas
21.09.11, 11:15
ech chyba kólko się zamknie znów - Olympus po raz kolejny wytyczy jakis fajny przełomowy kierunek w który wchodzą inne firmy . Coś co teraz jest jego atutem za jakiś czas pewnie juz przestanie być, bo bezlusterkowców będzie masa z różnych systemów. Takie skojarzenie z czyszczeniem matrycy ruchomym LV czy stabilizacją (tu w przypadku koniki minolty )

nightelf
21.09.11, 11:18
Tak to bywa z konkurencją, podpatruje najlepsze rozwiązania.
Mimo to w tej chwili system mikro 4/3 ma do zaoferowania najlepszą szklarnię i solidne body.

konradkkk
21.09.11, 11:19
każdy marudzi na system Olympus a co do czego przychodzi, to kopiują pomysły, rozwiązania itp itp...

Nemo5576
21.09.11, 11:24
Dla mnie ciekawe jest to że bezlusterkowce Nikona i Pentaksa maja małe matryce, a więc obie te firmy widzą w nich konkurencję/następców kompaktów i ich bezlusterkowce nie będą konkurencją dla produkowanych przez nie lustrzanek. Czyli całkiem inna koncepcja niż u Olympusa który (przynajmniej oficjalnie) twierdzi że czas lustrzanek się skończył.

gietrzy
21.09.11, 11:36
Nie śmiejcie się ;)
A ile MPx ma ten Nikon bo jeszcze nie czytałem?

romek1967
21.09.11, 11:48
A ile MPx ma ten Nikon bo jeszcze nie czytałem?

Nikon 1 J1 oraz Nikon 1 V1, zostały wyposażone w 10-megapikselowe matryce CMOS w formacie CX, crop=2.7

gietrzy
21.09.11, 11:53
Nikon 1 J1 oraz Nikon 1 V1, zostały wyposażone w 10-megapikselowe matryce CMOS w formacie CX, crop=2.7

Super, szkoda, że mikro tak nie ma.

konradkkk
21.09.11, 12:24
"crop=2.7 "
to jaka tam matryca duuuużaaaaaa musi być :D

grizz
21.09.11, 12:26
"crop=2.7 "
to jaka tam matryca duuuużaaaaaa musi być :D

NIe było sensu by Nikon sobie samemu konkurencje robił jak sprzedaje się dobrze aps-c.

Zapewne z czasem pojawią się bezlusterkowce w tym formacie, kompatybilne z dotychczasowymi szkłami.

Wieprz
21.09.11, 12:38
ależ one brzydkie

Zawsze się pocieszam, że szpetny też może zrobić ładne zdjęcie :-)

romek1967
21.09.11, 12:49
ależ one brzydkieZawsze się pocieszam, że szpetny też może zrobić ładne zdjęcie :-)

ale jak tu z takim z domu wyjść

Nemo5576
21.09.11, 12:52
Zawsze można w nocy zdjęcia robić ;)

TOKIN
21.09.11, 12:54
każdy marudzi na system Olympus a co do czego przychodzi, to kopiują pomysły, rozwiązania itp itp...

To ja czekam, aż Olympus szybko skopiuje pomysł, aby dać wbudowany wizjer w małe body!:) Nikon udowodnił, że... da się!

konradkkk
21.09.11, 12:59
widział już ktoś to?

http://www.youtube.com/watch?v=fLR8a1mdTWc

GrzegorzMaj
21.09.11, 13:00
Nikon twierdzi, że to jego aparaty mają najszybszy AF na świecie.
Ciekawe jak się sprawuje ten hybrydowy układ.

if(tryb_portretowy == true && ciemny_kit == true)
{
ustaw_odleglosc_na_1m(); //resztę załatwi hiperfokalna
}

nightelf
21.09.11, 13:04
Fajna reklamówka.
Ciekawe na jakiej podstawie aparat wybiera te najlepsze zdjęcia z serii :)

Brak pokrętła PASM, szkoda.

merti
21.09.11, 13:18
ta szklarnia taka wielka - filtr fi72 :shock: jeśli potem nikoś zaoferuje jasne stalki to może okazać się, że będą lepsze niż w mikro ;) już teraz GF3 jest przecież tańszy niż 3 seria Penów....

Darekw1967
21.09.11, 13:56
Witam !

Nikon bardzo dobrze pomyslal... bo crop 2.7 jest rewelacyjnym kompromisem miedzy wielkoscia aparatu - szkiel a jakoscia zdjec.

Wczesniej jak pojawil sie mikro 4/3 troche mnie zdziwilo, ze poza wywaleniem lustra i wizjera nie pomysleli o mniejszej matrycy
o cropie 3 ktory zalatwilby wiele ograniczen z cyfowych malpek.

Pozdrawiam

Marcin74
21.09.11, 16:25
Taaaa, prawdziwa rewolucja, panienki z fotki i NK już muszą nogami przebierać z niecierpliwości...
60 DZIUBKÓW NA SEKUNDĘ !!!! :mrgreen:

konradkkk
21.09.11, 16:36
"60 DZIUBKÓW NA SEKUNDĘ !!!! "
dobre , dobre i na maxmodels tez już panienki się cieszą

fret
21.09.11, 16:47
Po prostu Nikon usiadł na Olku okrakiem. 2,7/2 = 2/1,5. Chcesz mały i wygodny sprzęt -> Nikon, stawiasz na jakość obrazu -> Nikon. Będzie się działo.

nightelf
21.09.11, 16:55
Mi się jednak ta premiera nie podoba. Ergonomia korpusu nie wygląda jakoś dobrze.
Wolałbym bezlusterkowca Sony lub Olympusa.

bast
21.09.11, 16:59
Nic tylko brać...

grizz
21.09.11, 17:00
Mi się jednak ta premiera nie podoba. Ergonomia korpusu nie wygląda jakoś dobrze.
Wolałbym bezlusterkowca Sony lub Olympusa.

Ale to jest właśnie fajne. Pojawił sie aparacik, który jest inny, zwiększając tym samym możliwości naszego wyboru.

bast
21.09.11, 17:00
w końcu to Nikon :nikonbe:

epicure
21.09.11, 17:34
Podobają mi się te aparaty jeśli chodzi o wygląd, szczególnie ten mniejszy. Ale wielkość matrycy świadczy o tym, że Nikon raczej traktuje ten segment w kategorii modnych, drogich, lajfstajlowych zabawek.

Kiedyś wygłosiłem teorię, że najwięksi gracze na rynku nie będą zainteresowani tworzeniem nowych, poważnych systemów bezlusterkowych. Jeśli już je stworzą, to dobitnie pokażą, gdzie jest ich miejsce w szeregu, czyli daleko za lustrzankami. I na razie się to sprawdza.

Janko Muzykant
21.09.11, 17:36
Ale da się tym robić ''nieinteligentne'' zdjęcia, tak normalnie, po staremu? :)

yendash
21.09.11, 17:52
Ale da się tym robić ''nieinteligentne'' zdjęcia, tak normalnie, po staremu? :)
Nie da się. Zaimplementowali algorytm wyboru- zdjęcia a la HCB, albo przynajmniej Tomaszewski.
Swoją drogą zastanawiam się, kto pierwszy wpadnie na pomysł analizy planu live w taki sposób, aby wyszło wręcz cudnie idealne zdjęcie. Chyba muszę to opatentować bo kto tam ich wie.

romek1967
21.09.11, 21:27
Na Optycznych (http://www.optyczne.pl/4275-nowość-Zdjecia_przykładowe_wykonane_aparatami_i_obiektyw ami_sytemu_Nikon_1.html) zdjęcia przykładowe. Na ISO 400 szumi, ech :)
I te komentarze......... bezcenne (pomijam qbica):

Ilość szumu jak i jego charakter (drobnoziarnistość i brak wielkich ciap) oraz ilość szczegółów... wszystko na przyzwoitym poziomie. Lepiej niż na większej matrycy m4/3.

Janko Muzykant
21.09.11, 21:34
Na Optycznych (http://www.optyczne.pl/4275-nowość-Zdjecia_przykładowe_wykonane_aparatami_i_obiektyw ami_sytemu_Nikon_1.html) zdjęcia przykładowe. Na ISO 400 szumi, ech :)
I te komentarze......... bezcenne (pomijam qbica):
Próbowałem ze trzy razy w życiu coś tam napisać, ale to jest niestety piaskownica pełna kretynów. Po prostu nie wypada zabierać tam głosu.
Tak na marginesie, wrzucanie takich śmieciowych zdjęć jako pierwszych, które zobaczą zainteresowani, nie najlepiej świadczy o Nikonie. Przecież przed takim ''łał'' daje się kilka egzemplarzy wybranym fotografom i w dniu premiery wypuszcza w sieć wybrane, obrobione zdjęcia.
Ale Nikon jakoś nigdy nie grzeszył marketingiem. I ci ochroniarze, ja bym po prostu wyszedł.

Marcin74
21.09.11, 22:01
Na ISO200 szumi jak E-3 (oczywiście porównywanie z E-3 to potwarz dla tej puszki ale niech tam) na 800 albo i lepiej.
No ale ma napis Nikon więc taki szum jest cacy, jakby miał napis Olympus to by suchej nitki nie zostawili.
Ja już czekam na "profesjonalny" test Optycznych, pewnie im wyjdzie że nawet ISO 3200 jest użyteczne, w końcu TO NIKON !!!

grizz
21.09.11, 22:07
Dajcie już z tym spokój. Przez takie opisywanie sytuacji, sprawiacie, ze właśnie sytuacja tak wygląda.

To tylko zabawka...

Mirek54
21.09.11, 22:09
Próbowałem ze trzy razy w życiu coś tam napisać, ale to jest niestety piaskownica pełna kretynów. Po prostu nie wypada zabierać tam głosu.
Tak na marginesie, wrzucanie takich śmieciowych zdjęć jako pierwszych, które zobaczą zainteresowani, nie najlepiej świadczy o Nikonie. Przecież przed takim ''łał'' daje się kilka egzemplarzy wybranym fotografom i w dniu premiery wypuszcza w sieć wybrane, obrobione zdjęcia.
Ale Nikon jakoś nigdy nie grzeszył marketingiem. I ci ochroniarze, ja bym po prostu wyszedł.

Taki Nikon to tylko w Polsce jest.W innych podworkach inaczej on postepuje.

epicure
21.09.11, 23:26
A ja jestem obrazkami z tego aparatu pozytywnie (acz umiarkowanie) zaskoczony. Myślałem, że będzie gorzej. Optyczni pewnie powyłączali odszumianie, więc można było się spodziewać katastrofy. Widzę szum, ale nie widzę budyniu, a to już coś pozytywnego.

fret
22.09.11, 07:45
Jest sporo programów do odszumiania. O sofcie do odbudyniania jeszcze nie słyszałem. Dlatego lepszy jest umiarkowany szum. No i ciekawe jak będzie wyglądała współpraca z Nikkorami. 105 makro może dać fajny efekt, jest też gotowa portretówka 35/1,8 ;).

Karol
22.09.11, 08:39
Sample jajec nie urywają, ta matryca pracuje w miarę równo w sensie szumu - wraz ze wzrostem czułości zaszumienie nie zwiększa się zbytnio, ale szum dokucza już od najniższych czułości. Wolałbym gładziutkie 100, względnie używalne 400 i wystarczy. Sample z Fotopolis trochę lesze niż z Optycznych ale na liściach, trawie, dachówce ze szczegółem kiepsko.

Po prostu Nikon usiadł na Olku okrakiem. 2,7/2 = 2/1,5. Chcesz mały i wygodny sprzęt -> Nikon, stawiasz na jakość obrazu -> Nikon.
Co oznaczają te obliczenia?

cissic
22.09.11, 08:45
Co oznaczają te obliczenia?

zdaje sie crop

fret
22.09.11, 09:01
Oznaczają że pod względem wielkości matrycy 4/3 jest dokładnie w połowie drogi między bezlusterkowcami Nikona, a lustrzankami z cropem.

romek1967
22.09.11, 09:06
pod względem wielkości matrycy 4/3 jest dokładnie w połowie drogi między bezlusterkowcami Nikona, a lustrzankami z cropem.

matryce 4/3 które są używane także w lustrzankach z cropem są w połowie drogi do lustrzanek z cropem.........
ktoś oprócz freta to rozumie?

fret
22.09.11, 09:11
Chyba każdy rozumie, że rozmawiamy o Nikonie i jego cropie.

romek1967
22.09.11, 09:15
Chyba każdy rozumie, że rozmawiamy o Nikonie i jego cropie.

nie, nie każdy

fret
22.09.11, 09:45
Ale teraz, to już chyba wszystko jasne :). Moim zdaniem z tego wynika, że O na gwałt potrzebuje dobrej matrycy, wtedy będzie całkiem rozsądnym kompromisem między Nikonami. Z obecną matrycą będzie mu trudno.

Pozdrawiam

grizz
22.09.11, 09:47
O sprzedaje się świetnie, więc nie będą zmieniać nic na gwałt.

Jack
22.09.11, 10:15
...To tylko zabawka...Ja osobiście nie lekceważyłbym nowego produktu, który może być, np., taki: http://a.img-dpreview.com/news/1109/nikon/firstimpressions-large.jpg
Rozpatrywanie tej klasy aparatów (nawet PENa, NXa, czy NEXa), jak po prostu aparatów fotograficznych, i deliberować na temat szumów, cropów, głupiego rozstawienia guziczków (czy ich braku), przestaje być racjonalne (a jest jwręcz ortodoksyjne, gdyż czynimy to z uwagi na, np. zaawansowane doświadczenia związane z użytkowaniem lustrzanek). Spójrzcie na to inaczej - to jest już zjawisko, które dopasowuje się do nowych zachowań ludzi, do stylu życia, gdzie kompletnie nie ma znaczenia, czy szumi już od 200, czy dopiero od 1600 (a cio to te ISO w ogóle:?:;-) ), pozwala wyróżnić się w tłumie, itd. Moim zdaniem właśnie o to chodzi i dlatego Nikon 1 jest produktem bardzo konkurencyjnym.
Jack

grizz
22.09.11, 10:17
Ja nie w kwestii lekceważenia tego produktu, tylko emocjonalnego podejścia do sprzętu w ogóle, nie ważne, czy N1, lodówka, czy, samochód.

Jack
22.09.11, 10:20
...tylko emocjonalnego podejścia do sprzętu...Grizz, nic osobistego do Ciebie, to był akurat najlepszy cytat, bo nie chciałem opowiadać pod jakimś szyderczym:-)
Jack

tomek s
22.09.11, 12:49
Fakt, ilu potencjalnych klientów będzie wiedziało jaka tam matryca siedzi, jakie szumy i inne bzdety o których my tu piszemy na forach internetowych. Jaki odsetek, czyta i przejmuje się takimi szczegółowymi różnicami technicznymi. Marketing zrobi swoje, kolorowe obudowy do wyboru są, marka nie byle jaka więc chętni się znajdą ;) Matryca mała = tańsza więc zarobek będzie większy.
pozdr

romek1967
22.09.11, 13:18
Fakt, ilu potencjalnych klientów będzie wiedziało jaka tam matryca siedzi

a co to ta matryca? :wink:

Mcarto
22.09.11, 13:20
Fakt, ilu potencjalnych klientów będzie wiedziało jaka tam matryca siedzi, jakie szumy i inne bzdety o których my tu piszemy na forach internetowych. Jaki odsetek, czyta i przejmuje się takimi szczegółowymi różnicami technicznymi. Marketing zrobi swoje, kolorowe obudowy do wyboru są, marka nie byle jaka więc chętni się znajdą ;) Matryca mała = tańsza więc zarobek będzie większy.
pozdr

Dziwny jest ale może zarobić na siebie.
Ma dobrą markę i wielu klientów go wybierze, dobry zoom i AF - podstawowe i ważne parametry dla osób które nie znają się na fotografii.

nightelf
22.09.11, 13:20
Jednak ludzie zwracają uwagę na cenę. Jeśli taniej będą mieli Sony NEXa, które będą też lepiej eksponowane w sklepie, to nietrudno zgadnąć co wybiorą.

epicure
22.09.11, 13:34
Jednak ludzie zwracają uwagę na cenę. Jeśli taniej będą mieli Sony NEXa, które będą też lepiej eksponowane w sklepie, to nietrudno zgadnąć co wybiorą.

Ludzie mają do wyboru wiele tańszych telefonów, a mimo to wielu chce mieć iPhone'a. Jeśli się produkt dobrze wypromuje, można go sprzedać drogo.

gietrzy
22.09.11, 14:18
Ludzie mają do wyboru wiele tańszych telefonów, a mimo to wielu chce mieć iPhone'a. Jeśli się produkt dobrze wypromuje, można go sprzedać drogo.

Grill na ganku, lato br., około północy:
robię fotki ;) GF1@20/1.7 na jedynych słusznych nastawach,koleżanka (za chwilę kupuje D5100) na powiększeniu ogląda całkiem "gładkie" dla mnie fotki i mówi: widzisz chcę taki aparat, który nie będzie mi robił tych kropek na czarnym.

Nie wiedziała nic o matrycach, szkłach, f/ itd, itp.

Podsumowując: czy na chwilę obecną nie będzie lepiej polecać komuś zakup aparatów klasy XZ-1?

/edit/ - fajna wizualizacja

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.bmupix.com/storage/post-images/Nikon_V1_V2_Size_S.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION= 1316613330222)

tymczasowy_
22.09.11, 14:49
Po prostu Nikon usiadł na Olku okrakiem. 2,7/2 = 2/1,5. Chcesz mały i wygodny sprzęt -> Nikon, stawiasz na jakość obrazu -> Nikon. Będzie się działo.Tylko, że body i obiektywy CX nie są mniejsze od takowych w m4/3 :wink:

PS
Po co się robi o północy fotki grilla na ganku?

gietrzy
22.09.11, 14:58
Po co się robi o północy fotki grilla na ganku?

B/c I can ;)

nightelf
22.09.11, 15:06
Bardzo fajna wizualizacja, rozmiarami to tutaj Nikon nie wygrywa.
Jednak jakby zamiast GF3 dać G3 to byłoby już inaczej.

tymczasowy_
22.09.11, 15:20
B/c I can ;)Znaczy się grillujesz dopóty możesz?

gietrzy
22.09.11, 16:21
Znaczy się grillujesz dopóty możesz?

Coś w ten deseń.

fret
22.09.11, 17:21
Tylko, że body i obiektywy CX nie są mniejsze od takowych w m4/3 :wink:

...

Przy takiej samej jasności powinny mieć mniej szkła. Może N będzie to szkło pakował w duże obudowy dla podniesienia prestiżu :) Ciekawe jak wypadnie porównanie 10-100 z superzoomem O.

Iwo
22.09.11, 20:25
Główną zaletą m43 jest posiadanie niewielkich dobrych optycznie jasnych stałek no i oczywiście fajnych także niewielkich zoomów. Tutaj mamy kilka wcale nie powalających na kolana KITów i ciemną stałkę, mocarzem jest 10-100mm (http://www.optyczne.pl/index.php?obiektyw=1007) o średnicy obiektywu 72mm... czyli tyle ile Nikkor 18-200mm pod APS-C (http://www.optyczne.pl/69.2-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-200_mm_f_3.5-5.6G_IF-ED_VR_Zdjęcia_i_parametry.html)... postarali się nie powiem...

Nikon bardzo dobrze pomyslal... bo crop 2.7 jest rewelacyjnym kompromisem miedzy wielkoscia aparatu - szkiel a jakoscia zdjec.
Ja tak myślałem o mikro4/3. Tutaj już masz matrycę o przekątnej jednego cala...
jakby nie było ja 4/3 cala to nie jest wiele więcej, a jednak większe możliwości jeśli chodzi
o matryce, głębię ostrości, oraz znacznie mniej bolesnego podpięcia szkiełek systemu "matki" czyli 4/3 Olka.

Podobają mi się te aparaty jeśli chodzi o wygląd, szczególnie ten mniejszy. Ale wielkość matrycy świadczy o tym, że Nikon raczej traktuje ten segment w kategorii modnych, drogich, lajfstajlowych zabawek.
Na podstawie obejrzanych przykładowych zdjęć (http://www.optyczne.pl/4275-nowość-Zdjecia_przykładowe_wykonane_aparatami_i_obiektyw ami_systemu_Nikon_1.html) ja bym zaproponował jako hasło reklamowe:
"Jakość kompaktu w cenie lustra"

fret
22.09.11, 20:58
...

Na podstawie obejrzanych przykładowych zdjęć (http://www.optyczne.pl/4275-nowo%C5%9B%C4%87-Zdjecia_przyk%C5%82adowe_wykonane_aparatami_i_obie ktywami_systemu_Nikon_1.html) ja bym zaproponował jako hasło reklamowe:
"Jakość kompaktu w cenie lustra"

Chyba nie popatrzyłeś na ISO.

Karol
22.09.11, 21:19
Spójrzcie na to inaczej - to jest już zjawisko, które dopasowuje się do nowych zachowań ludzi, do stylu życia, gdzie kompletnie nie ma znaczenia, czy szumi już od 200, czy dopiero od 1600 (a cio to te ISO w ogóle:?:;-) ), pozwala wyróżnić się w tłumie, itd. Moim zdaniem właśnie o to chodzi i dlatego Nikon 1 jest produktem bardzo konkurencyjnym.

Niby tak ale nie wiem czy to wystarczy. Tacy ludzie mogą jednak po jakimś czasie fascynacji - o fajne! - dostąpić kolejnego stopnia wtajemniczenia ;-) i jeszcze przy ladzie zapytać ile to ma pikseli? A ma mniej niż równie kolorowe a znacznie tańsze kompakty... i chociaż 10mpix to aż za dość do robienia zdjęć, to jednak w tłumie średnio się prezentuje.

mocarzem jest 10-100mm (http://www.optyczne.pl/index.php?obiektyw=1007) o średnicy obiektywu 72mm... czyli tyle ile Nikkor 18-200mm pod APS-C (http://www.optyczne.pl/69.2-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-200_mm_f_3.5-5.6G_IF-ED_VR_Zdjęcia_i_parametry.html)... postarali się nie powiem...

Paradoksalnie właśnie ten kloc może się okazać fajną zabawką do ...filmowania. Elektryczny napęd zoomu z regulowaną prędkością z takim zakresem kątów widzenia - będzie OK.

Darekw1967
22.09.11, 22:03
pozdr

Witam !

Na format 10x15, 13x18, 21x15 w... 400 DPI wystarczy ;)

Robilem odbitki z Canona S95 (mala matryca 1/1.7") na formacie 21x15 w 400 DPI.
Material wyjsciowy byl generowany z RAW-ow i uzyskalem na papierze fotki wysokiej jakosci z oddaniem
kazdego szczegolu + bardzo ladne kolory.

Jezeli Canon potrafil z matrycy 1/1.7" wycisnac dla malych ISO tak dobra jakosc obrazu
to Nikon z wieksza matryca jak sie postara to moze uzyskac fotki jeszcze lepszej jakosci i
dla wielu amatorow uzyska sie tego czego oczekuja... Czyli maly lekki aparacik z niezla jakoscia zdjec
przeznaczony dla zdjec wycieczkowo-domowych.

Pozdrawiam

65mario
22.09.11, 22:08
Witam

Fajnie, że się pojawia coraz większa konkurencja w segmencie bezlusterkowców.
Na razie to chyba trzeba poczekać na jakieś miarodajne testy bo paplanina na forach nic nie wnosi.
Ja raz zrobiłem błąd czytając rożne bzdety i chciałem się pozbyć Olków, ale na szczęście po porównaniach organoleptycznych stwierdziłem, że:
40% opinii pisza "pryszczaci" po 1-2 dniach zabawy ze sprzętem
40% talibowie systemowi
20% jest w miarę obiektywnych opinii.
Konkurencja w tym segmencie wymusi zapewne lepsze ceny i lepszą jakość.
Na razie PEN-y i Panasoniki wraz ze szklarnią trzymają się mocno, a jaki będzie nowy Nikon to czas pokaże ....

Pozdrawiam

MK

Iwo
22.09.11, 22:23
Chyba nie popatrzyłeś na ISO.
Po prostu spojrzałem w oczy drugiej od lewej pani na TYM (http://pliki.optyczne.pl/Nik1/10/nik10_fot03.jpg) zdjęciu i zobaczyłem jak niewielka jest ilość detali na fotce
No ale fakt - ślicznie szumi nawet na ww. zdjęciu na czarnej ścianie za tą panią na ISO 200...
Myślę, że określenie "kompakty z wymienną optyką" powinno należeć się teraz tylko systemom Q Pentaxa i 1 Nikona"

Jack
22.09.11, 22:56
....Paradoksalnie właśnie ten kloc może się okazać fajną zabawką do ...filmowania...Co się z przodu przypnie, to już dalsza sprawa. Fajną zabawką do filmowania może się okazać dopiero coś, co poza posiadaniem manuali, będzie filmowało w tempie 25 kl./sek. Z ubolewaniem stwierdzam, że nie tylko Nikon tego nie ma...
Jack

marek7001
22.09.11, 23:07
[QUOTE=Iwo;
Myślę, że określenie "kompakty z wymienną optyką" powinno należeć się teraz tylko systemom Q Pentaxa i 1 Nikona"[/QUOTE]
Dobre i prawdziwe:mrgreen:

romek1967
23.09.11, 08:23
Namieszało się ostatnio na rynku foto. Aparaty z wymienna optyką i matrycą mniejszą niż 4/3, aparaty z matrycą APS-C i bez wymiennej optyki.... Myślę że ktoś, może rynek, w końcu jakoś ten bałagan poukłada w nowe szufladki.

Nemo5576
23.09.11, 08:42
Po co? Im bardziej różnorodnie, tym lepiej dla kupującego :)

romek1967
23.09.11, 08:56
Po co? Im bardziej różnorodnie, tym lepiej dla kupującego :)

A co ma poukładanie w szufladki do "lepszości" czy różnorodności?

grizz
23.09.11, 09:04
Po co układać w szufladki?To właśnie jest chłyt marketingowy pozwalający ciągnąć kasę od maluczkich.

romek1967
23.09.11, 09:12
Po co układać w szufladki?

Dziwne pytanie jak na kogoś kto na codzień posługuje się terminami "lustrzanka" czy "kompakt". Chodzi mi właśnie o to żeby termin np. "bezlusterkowiec" czy "kompakt z wynienną optyką" definiował określona grupę sprzętu, a nie, tak jak teraz, co innego u każdego producenta.

grizz
23.09.11, 09:15
Lustrzanka też definuuje takie coś jak e420 i takie coś jak d3s... i co z tego jak e400 bliżej do bezlusterkowca? Szufladka tego typu tylko miesza.

epicure
23.09.11, 09:17
Chodzi mi właśnie o to żeby termin np. "bezlusterkowiec" czy "kompakt z wynienną optyką" definiował określona grupę sprzętu, a nie, tak jak teraz, co innego u każdego producenta.

No i definiuje. Aparat bez lustra, w którym wymienia się obiektywy. Nie można tego inaczej zinterpretować.

romek1967
23.09.11, 09:19
Szufladka tego typu tylko miesza.

Skoro taka szufladka miesza to co robi brak szufladki? Porządkuje?

---------- Post dodany o 09:19 ---------- Poprzedni post był o 09:18 ----------

Nie można tego inaczej zinterpretować.

Czy nie można życie pokaże

gietrzy
23.09.11, 09:21
Co się z przodu przypnie, to już dalsza sprawa. Fajną zabawką do filmowania może się okazać dopiero coś, co poza posiadaniem manuali, będzie filmowało w tempie 25 kl./sek. Z ubolewaniem stwierdzam, że nie tylko Nikon tego nie ma...
Jack

Ztcp to Panas ma zaktualizować GH2 do avchd 2, również w EU ;)
GH3 musi uciekać już w 4K, szczególnie po zapowiedzi, że integra w nowych cpu Intela ma poprawnie obsługiwać właśnie 4K.

Gdzieś jeszcze napisałeś coś w deseń, że PENy to powoli styl życia: no niby tak, tylko, że póki co obok klawisza movie, nie ma "Facebook", ale rozumiem, że naprawią to w Czwartych PENach.
Ja powoli widziałbym EPL jako ultra tani PEN (dzisiaj to chyba EPM) a w linię EPM wbudowałbym... telefon komórkowy, jeszcze bardziej zminiaturyzował i wcale nie tanio bym sprzedawał.
Korzystając z okazji czy masz jakiś kontakt z centralą w Japonii, może łaskawie poprawiliby algorytm ostrzenia jotpegów wg receptury Janko, ten, jakby co, jest chętny do przekazania "szkiców/punktów wyjścia" do dalszych badań (siła/promień zależna m. in. od iso, później może wg szkieł, itd.), taki real user feedback.

romek1967
23.09.11, 09:37
Gdzieś jeszcze napisałeś coś w deseń, że PENy to powoli styl życia: no niby tak, tylko, że póki co obok klawisza movie, nie ma "Facebook", ale rozumiem, że naprawią to w Czwartych PENach.

Prawie, prawie już ma :] Z opisu PenPala:

Ponadto, PENPAL przygotowuje twoje zdjęcia do umieszczania w Internecie: nie musisz troszczyć się o zmianę rozmiaru czy formatu przesyłanych obrazów. Wystarczy, że wyślesz zdjęcie do telefonu komórkowego, a jest już ono gotowe do umieszczenia w portalu społecznościowym

wystarczy te ciut ciut elektroniki zabudować na stałe w body i dodać klawisz FB ;)

grizz
23.09.11, 09:44
Skoro taka szufladka miesza to co robi brak szufladki? Porządkuje?[COLOR="Silver"]

Pozwala skupić się na wymaganiach, a nie na "chcę lustrzankę"? ;)

romek1967
23.09.11, 09:46
Pozwala skupić się na wymaganiach

tej licznej grupie 0,000001% targetu ;) reszta po prostu "chce luszczanke" :]

grizz
23.09.11, 10:00
No właśnie! Bo nastąpiło szufladkowanie będące owocem marketingu. Obecnei jest zaś szansa na taki zamęt, że będzie można skupić się na wymaganiach -> "metalowy i różowy!"

Nemo5576
23.09.11, 10:01
Jak chce to dostanie"Najnowszej generacji lustrzankę bez lustra" :)

Jack
23.09.11, 10:01
...Gdzieś jeszcze napisałeś coś w deseń, że PENy to powoli styl życia: no niby tak, tylko, że póki co obok klawisza movie, nie ma "Facebook", ale rozumiem, że naprawią to w Czwartych PENach....Rozgoryczony, ale jednak prorok:wink:

Jack

P.S. statystycznie, spośród ogółu osób nabywających aparaty fotograficzne (licząc globalnie), mniej, niż 10% jest świadoma takich wartości, jak:
- rozmiar matrycy, jej rozdzielczość i ich związek z jakością obrazu,
- zakres regulacji czułości i jej związek z poziomem szumów,
- zależności optyczne (kąt widzenia, jasność, rozdzielczość) i celowość stosowania obiektywu dla konkretnych motywów,
- jeszcze paru innych, które dla nas (czyli większości użytkowników forum OC) są oczywiste,
co pozwoli wybrać nam aparat fotograficzny (z naciskiem na "aparat fotograficzny", służący do fotografowania.

Spośród tych niecałych 10% tylko ok. 10% jest niezachwianie zdecydowanych na zakup lustrzanki właśnie, m.in. z podanych powyżej powodów.

A co zrobić z tymi, którzy muszą się, np. polansować? A ich jest wielokroć więcej, niż tych "uświadomionych" fotograficznie.

grizz
23.09.11, 10:03
Heh Jack, ja to usilnie staram sie uświadomić, że ludzie na forum, to strasznie niereprezentatywna dla producenta grupa :D I utyskiwania, dlaczego nie ma 7-140 f/1,4 nic nie dają ;)

Jack
23.09.11, 10:09
Heh Jack, ja to usilnie staram sie uświadomić, że ludzie na forum, to strasznie niereprezentatywna dla producenta grupa :D I utyskiwania, dlaczego nie ma 7-140 f/1,4 nic nie dają ;)Przepraszam za brutalną prawdę:roll:
Jack

grizz
23.09.11, 10:10
Trzeba trzeba prawdę mówić :D

romek1967
23.09.11, 10:40
Chce-my prawdy! Chce-my prawdy!

(Radio - tylko znowu mnie nie mandatuj, wiesz za co ;) )

tymczasowy_
23.09.11, 12:20
Z punktu widzenia użytkownika LX5 chętnie zamieniłbym go na V1+kit od Nikona, pod pewnymi jednak warunkami:
- kit zoom a'la 14-42X (z powodu gabarytów)
- cena nie więcej niż 2500zł za komplet

Co dostaję:
- dalej małe gabaryty (do kieszeni)
- wbudowany wizjer
- lepszą jakość zdjęć niż w jakimkolwiek zaawansowanym kompakcie
- dokupienie w miarę jasnych stałek pozwoli mi się zbliżyć do jakości jaką dają bezlustrowce z większą matrycą.

Robi się ciekawie, poczekajmy jeszcze na Canona i zobaczymy jak zareagują już obecni na rynku kompaktów z wymiennymi obiektywami.

grizz
23.09.11, 12:29
Ale ten nikon rozmiarami kompaktowymi wcale nie powala w porównaniu do µ (mikro - brzydkie forum zmienia znak) czy nex'a.

nightelf
23.09.11, 12:35
Ano właśnie, za 1000 zł możesz mieć NEXa 3 z 16mm albo E-PL1 + 14-42
Do tego drugiego dokupisz nawet wizjer w razie chęci i potrzeby.

Darekw1967
23.09.11, 13:47
Ale ten nikon rozmiarami kompaktowymi wcale nie powala w porównaniu do µ (mikro - brzydkie forum zmienia znak) czy nex'a.

Witam !

Teraz pewnie nie, ale daje to mozliwosci zmniejszenia szkiel i korpusu ponizej tego co bedzie mogl mikro 4/3.

Pozdrawiam

Bodzip
23.09.11, 13:48
To jest święta prawda, cało prawda i tyz prawda...
Wczoraj przyszedł do mnie serdeczny kolega z córką, "bo ona chce luszczanke"
Najpierw pokazałem PEN-a z 14-150. Tłumaczę, że lekki, że ma matrycę lustrzanki, że na wycieczki i w góry przefajny, i robi takie foty

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/galeria/obrazy/181023p9042469a.jpg)

Młoda ogląda, pyta o inne obiektywy. Potem wyciągam E-30
Ooooo, i to jest aparat - to Janusz - duży, czarny i tłusty :)
Ja mówię - to weź w góry, może z całym plecakiem ?
Zaczęła się zabawa z obiektywami. Przyznam, że młoda zrobiła na mnie wrażenie. Założyła S30, pstryknęła... popatrz tato jak pięknie rozmywa tło :)
Potem licytacja: a ile kosztuje ten obiektyw :( a ten ? :( :(
Sugeruję - możę XZ-1, inne zaawansowane kompakty, bezlusterkowce.
Nie - ma być lustrzanka. I będzie lustrzanka - pewnie K-r z kitem. Gębusie im się uśmiechnęły jak dowiedzieli się, że obiektywy zbierałem przez 3, no prawie 4 lata.
I jeszcze nie wiadomo czy to jest chwilowe zafascynowanie, czy młoda chwyciła bakcyla

romek1967
23.09.11, 14:04
Córka kolegi jest podręcznikowym przykładem że osoba wchodząca w jakiś temat, z głową nabitą informacjami od znajomych lub z internetu, jest odporna na jakąkolwiek argumentację. Frycowe musi zapłacić sama i koniec.

grizz
23.09.11, 14:25
Witam !

Teraz pewnie nie, ale daje to mozliwosci zmniejszenia szkiel i korpusu ponizej tego co bedzie mogl mikro 4/3.

Pozdrawiam

I co ja sobie tymi "możliwościami" zrobię?. Mowa była o tym co jest. I to w perspektywie aparatu do pstrykania a nie rozbudowy systemu.

fret
23.09.11, 14:46
Co jest? Jest odcięcie innych bezluster od posiadaczy luster Nikona. To spore zacieśnienie rynku. Brak mi wiary w to, że "kompakciarze" będą chcieli wymieniać obiektywy w sprzęcie o możliwościach podobnych do kompaktów (choćby takich jak XZ-1), więc nie będzie to główny kierunek napływu klientów, a posiadacze luster N dokupią sobie korpus bezlustra z podstawowym szkiełkiem, do tego przejściówkę i będą mieć fun i jakość w razie potrzeby. Teraz pora na ruch Canona i rynek będzie podzielony.

grizz
23.09.11, 14:50
Ciekawe kiedy zaczną znów wypuszczać wnoszące przełom matryce.

romek1967
23.09.11, 14:58
Ciekawe kiedy zaczną znów wypuszczać wnoszące przełom matryce.

jak braknie pomysłów na kolor obudowy?

fret
23.09.11, 15:03
A o jaki przełom chodzi? W moim zestawie sprzęt-fotograf matryca jest najmniejszym problemem :)

grizz
23.09.11, 15:05
O taki, zeby było widać róznicę ;) Tak jak to miało miejsce jeszcze kilka lat temu. Co nowy aparat, to zauważalny przeskok.

geo
23.09.11, 15:56
nie będzie wiedziało...(o iso, nowej jmatrycy itd) i jak zwykle zapyta sprzedawcy lub poczyta w necie czy to dobry aparat... i kupi, chłopak mojej siostrzenicy kupił canona g12 za 1700 złotych gdy bezlusterkowce można było kupić za 1500 z kitem. Aha g12 po tygodniu wyladował w serwisie..ale to dobry aparat jest..

tymczasowy_
23.09.11, 16:06
Ano właśnie, za 1000 zł możesz mieć NEXa 3 z 16mm albo E-PL1 + 14-42
Do tego drugiego dokupisz nawet wizjer w razie chęci i potrzeby.Właśnie mam NEX-3 z E16 i noszę go zamiennie z LX5, czasami przydaje się dłuższa ogniskowa. CX jest po środku. Oczywiście można kombinować z innymi systemami. Ale chciałbym mieć wbudowany wizjer i kanciatą obudowe (jak najmniej podobną do lustrzanki, kolorek inny od czarnego i srebrnego też wskazany :wink:).

Co jest? Jest odcięcie innych bezluster od posiadaczy luster Nikona. To spore zacieśnienie rynku. Brak mi wiary w to, że "kompakciarze" będą chcieli wymieniać obiektywy w sprzęcie o możliwościach podobnych do kompaktów (choćby takich jak XZ-1), więc nie będzie to główny kierunek napływu klientów, a posiadacze luster N dokupią sobie korpus bezlustra z podstawowym szkiełkiem, do tego przejściówkę i będą mieć fun i jakość w razie potrzeby. Teraz pora na ruch Canona i rynek będzie podzielony.He he, po tym co można wyczytać na forum nikoniarze.pl to obecni właścieciele luster są ostatnimi, którzy kupili by coś z segmentu CX :wink:
CX to jednak produkt dla bardziej zamożnego potencjalnego użytkownika kompaktów, tym bardziej, że akurat Nikon w dziedzinie kompaktów liderem nie jest i nigdy nie był.

fret
23.09.11, 16:11
Jak ochłoną, to kupią :)

Darekw1967
23.09.11, 17:59
I co ja sobie tymi "możliwościami" zrobię?. Mowa była o tym co jest. I to w perspektywie aparatu do pstrykania a nie rozbudowy systemu.

Witam !

To jest poczatek pewnego standardu ktory wprowadza Nikon i zobaczymy czy Nikon zdobedzie nowych klientow.
Nieco mniejsza matryca od matrycy Olka nie powinna az tak popsuc jakosci obrazu ale stwarza Nikonowi wieksze mozliwosci
budowania nieco mniejszych i lzejszych konstrukcji przy zachowaniu kompromisu (cena/gabaryty/jakosc obrazu).

Ogladalem zdjecia z tego Nikona lacznie z RAW-ami i uwazam, ze ktos nie potrafil robic zdjec tym aparatem.
Poczekam troche i zobacze az ukaze sie wiecej zdjec z tego aparatu i wyjdzie czy to naprawde jest cos warte na dluzsza mete.

Ciesze sie, ze wchodzi kolejna konkurencja dla Olka i moze ceny tego sprzetu beda normalniec.

Pozdrawiam

romek1967
23.09.11, 18:09
większe możliwości powiadasz, no może kiedyś one będą większe, bo na razie wyszło coś takiego

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/nikepma-1.jpg
źródło (http://i1214.photobucket.com/albums/cc498/43rumors/nik-epma.jpg)

Darekw1967
23.09.11, 18:26
Witam !

Ten Nikon z wygladu wcale mi sie nie podoba a Olek jest wyraznie zgrabniejszy.
Zwroc uwage, ile mikro... wypuscil Olek a ile Nikon ?
Na teraz... w mikro nie popisal sie Nikon robiac cegielke.

Wiesz mi chodzilo o techniczne mozliwosci konstrukcyjne z ktorych Nikon
moze skorzystac jak bedzie chcial zrobic cos malego i lekkiego.

Pozdrawam

Moominek
23.09.11, 19:43
A o jaki przełom chodzi? W moim zestawie sprzęt-fotograf matryca jest najmniejszym problemem :)

Choćby o zakres tonalny mojego krótkowzrocznego i z lekkim astygmatyzmem duetu mózg-oko ;) Wystarczy na bazowym ISO.

---------- Post dodany o 19:43 ---------- Poprzedni post był o 19:41 ----------

większe możliwości powiadasz, no może kiedyś one będą większe, bo na razie wyszło coś takiego

IMHO to po prawej powinien stać G3... Albo po lewej mniejszy z Nikonów, a po prawej E-PM1.

romek1967
23.09.11, 20:03
IMHO to po prawej powinien stać G3... Albo po lewej mniejszy z Nikonów, a po prawej E-PM1.

Pewnie powinien, ale akurat coś takiego zrobiły 43rumorsy (http://www.43rumors.com/nikon-versus-micro-four-thirds-comparison/), potem jeszcze wstawiły GF3

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/09/Schermata20110922a143342-1.png
źródło (http://i1214.photobucket.com/albums/cc498/43rumors/Schermata2011-09-22a143342.png)

Moominek
23.09.11, 20:18
O, znalazłem: http://www.ephotozine.com/article/nikon-1-j1-vs-v1-vs-olympus-pen-mini-e-pm1-comparison-17471 (na samym dole jest J1 i E-PM1)

BTW, "spacerzoom" 10-100 wygląda bardziej karykaturalnie niż 18-200 na NEX-ach... Filtr 72mm? No gdyby to było stałe F/2...

Migawka elektroniczna (no wreszcie, ta z PEN-a tłucze się jak lustrzanka) 1/16,000s (teraz tylko jasne szkiełka i ND niepotrzebny).

heyahero
23.09.11, 20:57
O, znalazłem: http://www.ephotozine.com/article/nikon-1-j1-vs-v1-vs-olympus-pen-mini-e-pm1-comparison-17471 (na samym dole jest J1 i E-PM1)

BTW, "spacerzoom" 10-100 wygląda bardziej karykaturalnie niż 18-200 na NEX-ach... Filtr 72mm? No gdyby to było stałe F/2...

Migawka elektroniczna (no wreszcie, ta z PEN-a tłucze się jak lustrzanka) 1/16,000s (teraz tylko jasne szkiełka i ND niepotrzebny).

Ło Matko Bosko-Żartobliwa! :D
http://www.ephotozine.com/articles/nikon-1-j1-vs-v1-vs-olympus-pen-mini-e-pm1-comparison-17471/images/highres-IMG0426_1316616472.jpg

merti
23.09.11, 21:44
Na Fotopolis pierwszy test i jeden RAW na ISO 800, zapodałem w Raw Therapy i kopara mi opadła. Fakt, na ciemnym jest ziarno ale nie takie jak w Olku. Do tego ta reprodukcja detalu -szok :shock: Nikon chyba ma do perfekcji opanowane de-mozaikowanie matryc.... ;)

epicure
23.09.11, 23:56
Nikon chyba ma do perfekcji opanowane de-mozaikowanie matryc.... ;)

Tyle że w przypadku rawów demozaikowanie nie zachodzi w aparacie, a w oprogramowaniu do wołania rawów.

Moominek
24.09.11, 07:15
Na Fotopolis pierwszy test i jeden RAW na ISO 800, zapodałem w Raw Therapy i kopara mi opadła. Fakt, na ciemnym jest ziarno ale nie takie jak w Olku. Do tego ta reprodukcja detalu -szok :shock: Nikon chyba ma do perfekcji opanowane de-mozaikowanie matryc.... ;)

Hmm, mnie się ściągnął inny plik niż obrazek z linkiem. ISO 200 z 10-100mm. Detal faktycznie ma potencjał, ale szkło marne. Poza tym widać gościa z E-30 ;)

fret
24.09.11, 08:38
Podoba mi się balans między szumem, a detalem i do tego brak placków. Na ISO200 trawa wygląda jak trawa, mimo, że matryca malutka. O ma lekcję do odrobienia, albo po raz kolejny będzie się musiał wykazać innowacyjnością w poszukiwaniu niszy. Produkcja świetnych szkieł do matryc, które nie potrafią wykorzystać tej świetności, chyba nie jest najlepszym pomysłem.

Karol
24.09.11, 10:32
Podoba mi się balans między szumem, a detalem i do tego brak placków. Na ISO200 trawa wygląda jak trawa, mimo, że matryca malutka. O ma lekcję do odrobienia, albo po raz kolejny będzie się musiał wykazać innowacyjnością w poszukiwaniu niszy.
Zapodaj proszę jakieś linki do sensownych sampli, ja widziałem jedynie te z Fotopolis i tam ze szczegółem jest jak jest, o czym wspomniałem wcześniej. U Olka pod tym względem od czasów E-PL1 jest bardzo dobrze, marudzić można, że od tego czasu praktycznie niewiele się zmieniło.

fret
24.09.11, 10:37
Rzuć okiem na trawę. W N wygląda jak trawa, w O wygląda zwykle jak zielony kisiel. Nie jest sztuką pokazać kontrastowy szczegół. Problemy kryją się w trawie i we włosach :)

sando
24.09.11, 12:27
Nikon strzelił sobie w kolano tym systemem. Zastanawiam się do kogo jest skierowany ten sprzęt.

Do obecnych posiadaczy lustrzanek Nikona?
Raczej nie. Brak kompatybilnej gorącej stopki uniemożliwia podpięcie posiadanej lampy. Natomiast matryca 4x mniejsza niż APS-C powoduje, że podpięcie większości obiektywów z lustrzanek Nikona nie ma sensu. To już lepiej podpiąć sobie taki obiektyw do NXa czy NEXa.

Więc może do zaawansowanych amatorów?
Też nie bardzo. Jako zaawansowany amator wolał bym coś ... bardziej zaawansowanego, np. coś takiego jak NEX-7 (z 4x większą matrycą, toż to różnica jak pomiędzy FF i 4/3 !!!), a jakbym chciał coś mniejszego to m4/3 jest lepszym wyborem (ma większą matrycę przy zachowaniu równie małych rozmiarów zewnętrznych i nokautuje Nikona dostępnymi obiektywami i lampami).

Więc pozostają laicy i posiadacze kompaktów. Tu można pominąć dostępność obiektywów i rozmiar matrycy bo tym laik nie będzie się przejmował. Laik popatrzy na rozmiary i cenę i może na logo. Pewnie cena tych Nikonów będzie podobna do cen konkurencji. Rozmiary będą też podobne. Nie widzę mocnego argumentu który miałby laika przekonać akurat do wyboru Nikona 1.

fret
24.09.11, 13:56
Moim zdaniem uzasadnienie jest prostsze. Po prostu inne firmy wymusiły bezlusterkowca, a większa matryca, to dopiero byłby celny strzał w lustrzanki :) jak na maluchu opanują technologię i jak zajdzie potrzeba, to nawet FF bez lustra zrobią :)
Poza tym to choćby na tym forum widać, że nawet użytkownicy mający się za świadomych, mają wbite do głowy, że jasności się nie przelicza. Podpinasz do N tanie 50/1,8 przez przejściówkę i masz nagle 135/1,8 za kilkaset pln :) Oczywiście po pierwszej sesji okazuje się, że g. prawda, ale aparacik sprzedany :)

Jack
24.09.11, 14:30
Nikon strzelił sobie w kolano tym systemem. [...] Nie widzę mocnego argumentu który miałby laika przekonać akurat do wyboru Nikona 1.Poważny błąd w rozumowaniu!
Czy ten odtwarzacz MP-trójek, którego znakiem rozpoznawczym są białe słuchawki, daje niespotykaną nigdzie indziej jakość muzyki? Nie! Porównywalne urządzenia można nabyć dużo taniej - zatem dlaczego są kupowane i ostentacyjnie noszone?

Jack
PS. Pisałem już wyżej na ten temat, świadomość i rozumienie specjalistycznych zagadnień technicznych dotyczy tylko niewielkiej części ogółu osób nabywających aparaty fotograficzne.

epicure
24.09.11, 15:14
U Olka pod tym względem od czasów E-PL1 jest bardzo dobrze...

Było dobrze do czasu pojawienia się E-P3/PL3/PM1.

sando
25.09.11, 21:04
Jack, czytałem to co napisałeś. I nawet w moim tekście powyżej o to też zahaczyłem: "pozostają laicy i posiadacze kompaktów. Tu można pominąć dostępność obiektywów i rozmiar matrycy bo tym laik nie będzie się przejmował. Laik popatrzy na rozmiary i cenę i może na logo". Tylko teraz pytanie, czy znaczek Nikon ma takie przyciąganie, że potrafi sprzedać wszystko tak jak Apple? Nie był bym taki pewien. Nikon też nie ma monopolu na produkowanie modnie wyglądających aparatów w wielu kolorach. Więc w tym segmencie typowo amatorskim będzie miał ciężko.

Mirek54
25.09.11, 21:12
Dzis bylem na pokazie Samsunga MV800 Multiview
Dla mnie to to nie to,ale widzialem reakcje laikow,ochom i achom nie bylo konca.Takie zycie jest i nic sie nie poradzi.

bast
4.10.11, 22:50
Nikon 1 VS EP-3:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=39498472

---------- Post dodany o 22:50 ---------- Poprzedni post był o 22:49 ----------

Czyli jak się mają testy DXO do rzeczywistości ;)

romek1967
20.10.11, 06:35
Pierwsze ceny na Allegro

Aparat NIKON 1V1 +10-30VR +8GB+ETUI (http://www.allegro.pl/si.php?i=1884918082) = 4 166,00 zł
Aparat NIKON 1V1 +10-30VR/30-110VR +8GB+ETUI (http://www.allegro.pl/si.php?i=1884918179) = 4 930,00 zł

jak dla mnie to tylko żółty pasek tłumaczy te ceny ;)

Rafał Czarny
20.10.11, 07:53
Rynek szybko zweryfikuje te absurdalne ceny.

epicure
20.10.11, 08:38
Gadżet taki sam, jak Pentax Q. Wyprodukowany tylko po to, żeby nikt nie mówił, że Nikon nie ma... A cena i specyfikacja taka, żeby za bardzo nikt tego nie kupił. W końcu lustrzanki, na których Nikon opiera swoją egzystencję, nie mogą stracić sensu!

sando
20.10.11, 09:55
Na skąpcu ceny są znacznie niższe, ale wciąż nieadekwatne do wartości tego sprzętu. Ciekawe co dalej będzie z tym systemem. Czy będzie traktowany jako aparat dla ludu (i doczekamy umiarkowanych cen), czy jako produkt dla bogatych gadżeciarzy.

nightelf
20.10.11, 12:39
Swoją drogą to widziałem już reklamy Nikona 1 na bilbordach, a Olek tak się nie reklamuje.

heyahero
31.10.11, 00:00
Marketingowy bełkot vs Fotograf PSP (profesional shit photographer ;) ):

http://www.youtube.com/watch?v=7CMdoE7BfRE&feature=digest_sun

Pozdrawiam

grizz
31.10.11, 08:41
heh i co z tego, że glupoty, jak sprzęt całkiem, całkiem sie sprzedaje. Marketing.

merti
1.11.11, 15:55
Test na Fotoblogi Nikona 1 J1 (http://fotoblogia.pl/2011/10/31/nikon-1-j1-solidnie-ale-bez-rewolucji-test). Jak się patrzy na test ISO to aż szlag trafia człowieka - jakością taka matryc przydała by się w PENach, a oni wsadzili w wydmuszkę...

Karol
1.11.11, 19:17
Test na Fotoblogi Nikona 1 J1 (http://fotoblogia.pl/2011/10/31/nikon-1-j1-solidnie-ale-bez-rewolucji-test). Jak się patrzy na test ISO to aż szlag trafia człowieka - jakością taka matryc przydała by się w PENach, a oni wsadzili w wydmuszkę...

Hmmm, jak na wielkość a raczej małość tej matrycy być może jest relatywnie ok, szczególnie wysokie ISO, ale nie chciałbym żeby Peny dawały obrazki jak 6286210088_4ae6b3d6f6_o.jpg (drzewa w koło rzeczki) - zachęcające to nie jest, szczególnie, że to tylko 125 ISO.

heyahero
1.11.11, 20:59
Yhmmm, mnie szczególnie bawią komentarze "miszczów" w kolejnych njusach na optyczne.pl - "wielkość matrycy nie ma znaczenia, chociaż ta z "jedynek" wydaje się jakby trochę większa niż ta z mikrusów".

Przy okazji - weź sobie pierwszą lepszą wywoływaczkę i zdjęcie z szumiącego olka, pociągnij suwaczkiem w prawo przy redukcji szumu i dostaniesz równie (mniej lub bardziej) zadowalające foto. Emejzing!

Pozdrawiam

romek1967
1.11.11, 21:16
Yhmmm, mnie szczególnie bawią komentarze "miszczów" w kolejnych njusach na optyczne.pl

nawet zacytuję jednego:

Widać wyraźną przewagę Samsunga nad innymi bez lustra; coraz więcej obiektywów w ofercie i coraz ciekwsze.

merti
1.11.11, 21:23
Źle się wyraziłem. Chodziło mi o samą jakość sensora, lepsze obrazowanie. Gdyby taki CMOS 4/3 wsadzili do PENa... Ale jestem świadom, że by to wszystko dobrze gadało to trzeba odpowiedni soft, a tutaj śmiem twierdzić że programiści z Nikona to magicy, wyciskają ostanie soki z krzemu... :)

Ar2
9.01.12, 14:23
Nikon strzelił sobie w kolano tym systemem. Zastanawiam się do kogo jest skierowany ten sprzęt..

Mimo to sprzedaje się całkiem nieźle. Przynajmniej na zachodzie..
http://www.photographyblog.com/news/nikon_j1_most_popular_csc_in_uk/

epicure
9.01.12, 14:27
Sprzedaje się wszystko to, co jest reklamowane.

romek1967
9.01.12, 14:44
Przyznam że aparacik dużo zyskuje po wzięciu do ręki. Na fotkach jak dla mnie prezentuje się tak jakoś klockowato.

ayu
10.01.12, 13:57
Guzikologia fatalna. Ale ... Jeżeli będzie AF dobrze działał z "dużymi" szkłami Nikona to może to być niezły TC. Podepniemy takie 200/2.8 do tego maleństwa i robi się niezła lufa ze światłem 2.8 :-) za niewielkie stosunkowo pieniądze.

Wysłane z SGS-Tapatalk

nightelf
10.01.12, 14:57
Chyba lepszy byłby Nikkor 180/2.8 Miałem go, świetne szkło :)

ayu
10.01.12, 16:06
Chyba lepszy byłby Nikkor 180/2.8 Miałem go, świetne szkło :)
Możliwe , że tak. Ale chodziło mi tylko o przykład , że 200 x 2,7 = 540/f2,8. A za takie szkło trzeba zapłacić fortunę. Pewnie , że jest to pewne uproszczenie myślowe ale jednak.

fret
10.01.12, 17:16
Zły przykład, tak dokładnie, to wychodzi obrazek jak z 200x2,7/2,8x2,7. 540/f8 już nie kosztuje fortuny :)

And.N
10.01.12, 18:43
Kiedyś zastanawiałem się nad tymi przelicznikami. Nie jest przypadkiem tak, że ilość światła docierającego do matrycy nie zależy od jej wielkości tylko od obiektywu. Czyli można powiedzieć, że pod tym względem (czasy ustawiane przez aparat) będzie tu 540/2,8. Z drugiej strony jak napisał fret, obrazek będzie wyglądał (dokładniej głębia ostrości) jak zrobiony na przysłonie ok. f8. Wielkość matrycy ma wpływ jak wiadomo na zakres GO. Czy to dobry tok rozumowania:?::)

fret
10.01.12, 19:06
Bardzo dobry. ISO odnosi się do jednostki powierzchni, dlatego wielkość matrycy nie wpływa na ekspozycję przy tym samym ISO.

mynameisnobody
10.01.12, 19:21
a głębia obrazu przy takiej ogniskowej jaką da f8 to same zalety.
przy FF trzeba by kompensować podwyższając czułość dla Iso200 w CX na ok 1400iso?

And.N
10.01.12, 19:38
Pomiędzy f2.8, a f8 to będą 3 działki przysłony. Zakładając iso 100 najniższe dla obu aparatów, dla pełnej klatki FF aby uzyskać taki sam czas (przy przysłonie f8 ) trzeba by podnieść iso do 800. Jak się nie mylę:)

nyny
10.01.12, 19:53
Jakby ten przelicznik byl taki prosty i swietny to 90% fotoprzyrodnikow olalaby d3s+600/4 na rzecz jakiejs "wydmuszki" do ktorej zapiete przez przelotke byloby 200/2.8 ktora do tego jest 15 razy tansza.
Takie mnozenie jest zludne.

pozdro

fret
10.01.12, 19:58
a głębia obrazu przy takiej ogniskowej jaką da f8 to same zalety.
przy FF trzeba by kompensować podwyższając czułość dla Iso200 w CX na ok 1400iso?

I dlatego obraz byłby taki sam, nawet z dokładnością do szumów :)

Przeliczanie samej ogniskowej to "mnożenie marketingowe" znane np. z 75-300 :)

And.N
10.01.12, 20:00
Przelicznik mz. jest prosty. Przyrodnikom zależy przede wszystkim na małej głębi ostrosci, nawet przy dużej ogniskowej.
Ten Nikonik właśnie ze względu na rozmiar matrycy tego nie daje.
Także ogólnie jakość zdjęcia, plastyka, będzie zdecydowanie lepsza z pełnej klatki, niż z małej matrycy.

fret
10.01.12, 20:20
Tym razem się mylisz. Jak przeliczysz szkło mnożąc ogniskową i światło to dostaniesz identyczny obraz niezależnie od wielkości matrycy, bo na mniejszej zmniejszysz sobie ISO. Mityczna plastyka nie istnieje. W praktyce będzie drobny problem, bo jak na FF ustawisz ISO 400, to na małej matrycy 2/3" nie ustawisz ISO 25.

grizz
10.01.12, 20:25
Jakby ten przelicznik byl taki prosty i swietny to 90% fotoprzyrodnikow olalaby d3s+600/4 na rzecz jakiejs "wydmuszki"

A nie robi tego czasem wybierając aps-c?

nyny
10.01.12, 20:31
A nie robi tego czasem wybierając aps-c?

Wybieraja z jednego zasadniczego powodu - kasa.
W aps-c tez raczej maly wybor jest puszek stworzonych do fotoprzyrodniczej i raczej tez nie sa zbyt tanie.

pozdro

And.N
10.01.12, 20:36
Tym razem się mylisz. Jak przeliczysz szkło mnożąc ogniskową i światło to dostaniesz identyczny obraz niezależnie od wielkości matrycy, bo na mniejszej zmniejszysz sobie ISO. Mityczna plastyka nie istnieje.

Zakładamy, że obiektywy są takie same na małej matrycy (tego Nikona) i na pełnej klatce. Nie sądzę aby jakość obrazka była taka sama.
Jest jeszcze coś takiego jak "współpraca" obiektywu z matrycą, mam tu na myśli "jakość" samej matrycy. Rozpiętość tonalna zdolna do zarejestrowania przez małą i dużą matrycę. Wykorzystanie rozdzielczości obiektywu, nawet przy tej samej liczbie MPix dla obu matryc.
Na pełnej klatce można ustawić rzeczywiste np. f4 (chodzi o GO), a na tym Nikonku niestety nie.
Plastyka istnieje:) właśnie dla małego nr. przysłony głównie. Ale to tylko moje zdanie.

Tobik
12.01.12, 16:48
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14227&przyszlosc-systemu-nikon-1-nowosci-ze-stoiska-targowego

Dziwny wygląd mają te prototypy szkieł nikona, jakby to ująć - mocno ascetyczny :???:

Ar2
12.01.12, 20:30
Szkoda, że nie podali żadnych parametrów. A ten pokrowiec połączony z paskiem wygląda strasznie:???:

nightelf
12.01.12, 21:06
Na parametry przyjdzie czas potem :)
Szkła niebrzydkie, ale to i tak nie system dla mnie.

Jeśli jest to linia dla ludzi którzy przeszli z kompaktów, to nie wiem po co tyle stałek.

fret
12.01.12, 21:22
Obawiam się, że parametry nie są najważniejsze w tej klasie sprzętu :)

Janko Muzykant
12.01.12, 21:48
Jeśli jest to linia dla ludzi którzy przeszli z kompaktów, to nie wiem po co tyle stałek.
Ludzie lubią zbierać, obojętne co.

nyny
12.01.12, 22:14
Ludzie lubią zbierać, obojętne co.

Przynajmniej jest co zbierac i dla kazdego jest cos fajnego;)

pozdro

nightelf
12.01.12, 22:20
Będzie co zbierać, jak już przejdą od prototypów, do gotowych wyrobów :)

nyny
12.01.12, 22:23
Będzie co zbierać, jak już przejdą od prototypów, do gotowych wyrobów :)

W to chyba nie ma co watpic, sadzac po ilosci szpeja wypuszczanego przez N to raczej norma, i na bank cza odkladac diengi tylko;)
Akurat w tym wzgledzie zolty rozpieszcza userow :)

pozdro

apz
13.01.12, 02:11
W to chyba nie ma co watpic, sadzac po ilosci szpeja wypuszczanego przez N to raczej norma, i na bank cza odkladac diengi tylko;)
Akurat w tym wzgledzie zolty rozpieszcza userow :)

pozdro

Nie tylko oni , ale trudno się dziwić fabrykantom , że chcą produkować nowe i sprzedawalne zabawki dla ludu, wszak od dawna wiadomo, że odpowiednie dla zarządzających fabryką siedziby, samochody i odrzutowce sporo kosztują.
AP.

Ar2
21.01.12, 01:27
Na dpreview jest już pełny test:
http://www.dpreview.com/reviews/nikonv1j1/

nightelf
21.01.12, 09:17
I całkiem nieźle go ocenili z tego co widzę.

Jd
21.01.12, 10:21
Teraz wszystko jest oceniane raczej pozytywnie, bo nie wiemy kto z kim jakie lody kręci:)

romek1967
9.08.12, 10:53
No i mamy "nowy" J2 (http://www.optyczne.pl/5075-nowość-Nikon_1_J2_i_Nikkor_11-27.5_mm_f_3.5-5.6.html), po roku czasu poprawiono rozdzielczość LCD :) Widocznie reszta jest na tyle doskonała że nie było czego poprawiać ;) Za to nowy mikrozoomik słitaśny.

fret
9.08.12, 15:19
No i mamy "nowy" J2 (http://www.optyczne.pl/5075-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_1_J2_i_Nikkor_11-27.5_mm_f_3.5-5.6.html), po roku czasu poprawiono rozdzielczość LCD :) Widocznie reszta jest na tyle doskonała że nie było czego poprawiać ;) Za to nowy mikrozoomik słitaśny.

Nikon nie musi walczyć z lustrzankami. Bezlustrami wchodzi w segment gadżetów i jest to logiczne.

Vindex
9.08.12, 17:58
Nikon nie musi walczyć z lustrzankami. Bezlustrami wchodzi w segment gadżetów i jest to logiczne.

Najbardziej logiczne jest to w kontekscie RX100 ktory bije przecietny zestaw Nikon 1 pod kazdym wzgledem ... Jesli Nikon nie chcial konkurowac z linia 3x00/5x00 to nie musial nic wypuszczac - albo ograniczyc sie do konstrukcji ala RX100. Teraz maja system porownywalny wielkosciowo do m43 przy gorszej jakosci zdjec i bardzo kiepskim wyborze szkiel. W Stanach jeszcze jako tako sie sprzedaje dzieki magii nazwy ale chyba rowniez nie rewelacyjnie biorac pod uwage ostatnie spadki cen ...

fret
9.08.12, 18:37
To wszystko prawda, ale dla Nikona jest to linia gadżetowa, dla tych, co chcą mieć kompakt z mozliwością zmiany szkiełka , a nie walka o przetrwanie, wiec nie ma sie czym podniecać, że m4/3 jest lepszy.

Vindex
9.08.12, 22:17
To wszystko prawda, ale dla Nikona jest to linia gadżetowa, dla tych, co chcą mieć kompakt z mozliwością zmiany szkiełka , a nie walka o przetrwanie, wiec nie ma sie czym podniecać, że m4/3 jest lepszy.

A kto twierdzi ze gadzetowa poza Toba? Bo Nikon raczej nie. Zaden aparat Nikona nie ma takiej promocji w Stanach jak Nikon 1 - zreszta u nas tez. V1 kosztuje nadal wiecej niz zarowno 3200 jak i 5100 wiec gdziez ta jego gadzetowosc?

epicure
9.08.12, 22:58
Zaden aparat Nikona nie ma takiej promocji w Stanach jak Nikon 1 - zreszta u nas tez.

Wiadomo, że nie będą promować Nikona D4 w prasie dla kobiet, tylko różową słitaśną popierdółkę.

pers
9.08.12, 23:24
Nikon chyba najmocniej sie reklamuje, nie tylko w Stanach, u nas tez jest tego sporo. A Nikon 1 to faktycznie pokazują jako gadzet dla super amatora. W zasadzie to ten aparat nie potrzebuje czlowieka bo przeciez sam robi zdjecia :-)

epicure
9.08.12, 23:33
"A gdyby był papierem toaletowym..." - nie wszystko trzeba robić jeszcze zanim się o tym pomyśli ;)

Janko Muzykant
10.08.12, 09:59
Widzę, że co niektórzy niebezpiecznie zbliżają się do punktu, gdy kurdupelek w piaskownicy spotyka w końcu jeszcze mniejsze dziecko i...

A ten system - gdyby został wyposażony w odpowiednie szkła, może świetnie nadawać się do makro, astro i jeszcze kilku spraw. To, jak się go reklamuje nie ma wiele wspólnego z tym, co można z nim robić.

Vindex
10.08.12, 14:29
Wiadomo, że nie będą promować Nikona D4 w prasie dla kobiet, tylko różową słitaśną popierdółkę.

Nie mowie o reklamach telewizyjnych czy prasie a o ekspozycjach w sklepach elektronicznych/foto. Nie wiem jak gdzie indziej na swiecie ale w Japonii Nikon sprzedaje wiecej J1 niz jakiegokolwiek modelu lustrzanki (co oczywiscie nie oznacza ze zarabia na bezlusterkowcach wiecej niz na lustrzankach ale oznacza ze to nie jest jakas dzialalnosc buforowa). Problem Canona, Nikona i Sony polega nawet nie na tym ze boja sie zagrozic wlasnym lustrzankom, bo co za roznica czy sprzedadza wiecej D3200 czy J1, ale na tym ze zeby rozwinac bezlusterkowce musieliby mocno zainwestowac w szkla i ciagnac 2 rozne systemy rownolegle i konkurowac na rynku na ktorym nie sa potentatem. Niestety pomimo dosc przyzwoitej sprzedazy linii 1 poki co nie widac ani checi do rozwoju szkiel ani innowacyjnosci w temacie body co stawia przyszlosc tego systemu pod duzym znakiem zapytania

danmacz
10.08.12, 19:45
Całą ideę 4/3 też dawno skazywano na porażkę, i jakoś zipie. Przyznam ze jestem na etapie poszukiwania bezlusterkowca, oglądałem kilka aparatów i powiem Wam że ten v1 jest autentycznie najlepiej wykonany, zrobił na mnie dużo bardziej pozytywne wrażenie niz pen i panas gx, jest nie za mały , dość prosty ale pozytywnie a z kitem to i rasowo wygląda.Matryca rzeczywiscie mała, nawet podejzanie , co najwyzej moze równać do wiekszych sensorów, aczkolwiek to szumienie w testach nie wyglada tak żle, nieco przypomina strukturę ziarna z kliszy, lepsze chyba takie szumienie niż koszmarny banding z x puszek.Mam autentycznie mieszane uczucia co dego aparatu.

Vindex
10.08.12, 20:29
Nie porównywalbym 4/3 do N1 - dla Olka/Panasia to był highend a dla Nikona to w sumie nie wiadomo co. Co do szumów to N1 od ISO 800 odszumia nawet RAW ...
Sent from my Lumia 800 using Board Express