Zobacz pełną wersję : Co wybrać, jaka marka.
Co kupić jako następce e-520? Aparat ma służyć głównie do rajdów różnego typu, sportu itp. Więc jak najszybsze Af oraz szybkość ogólna aparatu mile widziana. Na pierwszym miejscu stoi 7d z 70-200 f/2,8. Ten zestaw kupiłbym używany. Macie jakieś inne propozycje, może tańsze?
Do rajdow to bym wzial Subaru Impreze WRC....
Do rajdow to bym wzial Subaru Impreze WRC....
Trza kilka brac,bo jak cos do wymiany bedzie to sie przesiadam i dalej jade.
A jesli o AF to cos od nikona ,oni tam chyba dobre turbo wstawiaja,szybszego nie znam.Chociaz z drugiej strony to bym manualem robil bez zadnego AF.
Ja za to do rajdów bym wziął Koenigsegg CCR :wink:
Tak serio, to za Mirkiem, coś od Nikona. np D7000 albo D300s + Nikkor 70-200 VR AF-S
Wybór padnie chyba na d300s i 2/3dobre szkła zamiast 7d z jednym szkłem.
dog_master
20.09.11, 21:56
Też ostatnio szukałam pod kątem szybkiego AF do ruszających się obiektów i wybrałam D7000 z Sigmą 70-200/2.8.
D300s podobno ma ciut lepszy AF, ale że różnice były też inne (filmy, szumy) to wybrałam to co wyżej.
Jakoś nie przekonuje mnie Nikkor 70-200... Ale jeśli ktoś potrzebuje VR (panoramowanie może) czy świetna jakość zdjęć czy co on tam ma...
Ale wybór dobry :-) Na 7D znalazłam sporo narzekań... Na AF D7000 niby też, ale jak jest w rzeczywistości... już podobno jest dobrze.
Jesli AF to priorytet to tylko N.
A jesli N to D7k bedzie dobrym wyborem (problemy z AF juz opanowany)
No chyba, ze to ma byc karabin maszynowy z celnym AF to juz d300s lub D3 (s,x).
pozdro
Więc będzie d300s, bo na filmach mi ani trochę nie zależy. Do tego Sigma 70-200? Jeszcze jakieś mniejsze szkło do tego. Starczy jeszcze na jakieś bajery, bo 7d + 70-200/2,8 dużo więcej wyniesie.
Więc będzie d300s, bo na filmach mi ani trochę nie zależy. Do tego Sigma 70-200? Jeszcze jakieś mniejsze szkło do tego. Starczy jeszcze na jakieś bajery, bo 7d + 70-200/2,8 dużo więcej wyniesie.
Z bajerow to grip polecam, wtedy jest 8kl/s.
pozdro
Właściwie to D7000 jest trochę mniejszy, więc najlepiej zobacz oba, który lepiej w ręku leży.
Jest też nowszy i ma lepszy obrazek przy wysokich czułościach.
Właściwie to D7000 jest trochę mniejszy, więc najlepiej zobacz oba, który lepiej w ręku leży.
Jest też nowszy i ma lepszy obrazek przy wysokich czułościach.
Jest mniejszy, nowszy i mniej szczelny.
Jak oglądam zdjęcia nynego, to sobie myślę ,że ten lepszy na wysokich czułościach obrazek to mit jakiś. Jak się przechodzi z Olka do Nikona, to szumy na obrazku są ostatnim problemem fotografującego, bonusem zaś są AF i liczba klatek na sekundę, minusem konieczność nauki innej obróbki zdjęcia.
Pozdrawiam AP.
szkiełka do nikona chyba są sporo droższe niż do Canona.... tak słyszałem.. obce się mi na tym forum te marki i inne smarki.
Cenowo szkła są podobne, niektóre taniej tu, inne tam.
Szkła firm trzecich jak Sigma mają identyczne ceny w obu systemach.