PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wywołać ORF z dokładnie takimi samymi ustawieniami?



LukaszB
18.09.11, 18:51
Cześć,

Porobiłem parę zdjęć w RAW. Ustawiałem sobie różne parametry w aparacie ale kiedy chce wywołać je do JPEG widzę, że różnią się od tych co mam w podglądzie ORF i na monitorze aparatu (kolory, balans itp)
Jak wywołać takiego ORFa z dokładnie takimi samymi parametrami jak podczas robienia zdjęcia.

Mirek54
18.09.11, 18:59
To sprawdz wymiary ekranu jakie ma aparat i wywolaj w takiej wielkosci.Dobierz mniej wiecej podobne kolory i masz gotowe.

Darekw1967
18.09.11, 19:03
Witam !

Zobacz sobie te linki:

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19896


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xi1P1TRGygo

Pozdrawiam

skow
19.09.11, 07:03
Cześć,

Porobiłem parę zdjęć w RAW. Ustawiałem sobie różne parametry w aparacie ale kiedy chce wywołać je do JPEG widzę, że różnią się od tych co mam w podglądzie ORF i na monitorze aparatu (kolory, balans itp)
Jak wywołać takiego ORFa z dokładnie takimi samymi parametrami jak podczas robienia zdjęcia.

1.
Sposób najlepszy bo najwierniej odtworzy kolory z podglądu.
Sprawdzić w "Olympus Viewer 2" na jakich ustawieniach było robione zdjęcie.
Ustawić takie same parametry w aparacie (zmiana bieżących parametrów wpływa na wywoływany JPG).
Wywołać ORFa w aparacie (mało kto pamięta/wie o tym sposobie ).

2.
"Olympus Viewer 2" - co i jak to chyba wiadomo (lub inne firmowe jak "Olympus Studio" itp).

3, 4 czy 5 nie ma.
W każdym innym oprogramowaniu zapewne zrobisz to dobrze ale zdjęcia z pewnością będą odbiegały
kolorystycznie od tego co masz w podglądzie. Nie mówię, że będą gorsze czy lepsze ale będą jednak trochę inne.

LukaszB
20.09.11, 07:31
Nie tylko na podglądzie aparatu widzę różnicę. Kiedy otwieram ORF w systemie to ładuje się "właściwy" obraz po czym po chwili zmienia się na inny, z innymi kolorami, balansem itd - po tym rozpoznałem, że coś jest nie tak.
Dzięki za linki, sprawdzę je w domu.