PDA

Zobacz pełną wersję : Capture One 6

tropic
16.09.11, 20:32
Witam Bracia i Siostry....
Pytanko !! Czy ktosia ma jakiś sensowny opis do w/w programu ?? I to po polsku !!
Z góry dziękuje

Mouson
16.09.11, 21:19
Witam Bracia i Siostry....
Pytanko !! Czy ktosia ma jakiś sensowny opis do w/w programu ?? I to po polsku !!
Z góry dziękuje
Używam więc może pomogę. Jaki masz problem?

Mirek54
16.09.11, 22:12
A wcisniecie F1 nie wyjasni co nieco przy uruchomionym programie??

Saboor
16.09.11, 22:58
A wcisniecie F1 nie wyjasni co nieco przy uruchomionym programie??
Takiś cwany? To wciśnij jedną ręką F10 i enter :-D

Mirek54
16.09.11, 23:05
Takiś cwany? To wciśnij jedną ręką F10 i enter :-D

Pamietam,ze jak nie bylo jeszcze wersji 6 to wlasnie w niej wcisniecie F1 powodowalo wejscie do opisu programu,filmow instruktazowych i innych pomocy.I nie bylo powiedziane,ze trza dwoma te F1 wciskac.a F10 bez entera konczylo prace programu,moze teraz enter dodali jako poprawke do wersji.

Saboor
16.09.11, 23:15
F+1+0 i enter nie da rady

tropic
17.09.11, 14:18
sorki panowie wczoraj już byłem out...chodzi mi ogólnie o jakiś "przewodnik" i to po polsku..
nie kumam w angielskim..

Mouson
17.09.11, 16:43
sorki panowie wczoraj już byłem out...chodzi mi ogólnie o jakiś "przewodnik" i to po polsku..
nie kumam w angielskim..

ale z czym masz problem w Capture One?
Czy znasz Photoshopa i się nim wysługujesz?

tropic
17.09.11, 17:21
...nie nie używam Photoshopa ale po namyśle zacząłem focić w raw-ie i potrzebowałem programu.Na forum znalazłem link do darmowego Capture one...i po prostu nie mykam tego, a jak wiesz zapewnie, nie ma wersji polskiej :-( Tłumaczyć sobie wszystko z polskiego na nasze raczej kłopotliwe a chcę znać wszelkie myki w Capture...

Saboor
17.09.11, 17:44
Witaj! Mam nadzieję że Ci pomoże, jest tam komplet tutoriali i nie przejmuj się językiem,
Po prostu patrz na piktogramy i to co za ich pomocą dzieje się ze zdjęciem.

http://www.youtube.com/watch?v=U2_88hjXXYI

Powodzenia

tropic
17.09.11, 18:02
...i wszystko tak na czuja ???

Saboor
17.09.11, 18:04
Uwierz! Jest prosty jak obręcz bata, Używałeś jakiegoś softu do RAW?

Mirek54
17.09.11, 18:12

Tak najlepiej .Od siebie dodam-korzystaj w roznych autorow tutkow.
Zeby pozniej nie bylo jak w takim dowcipie.Jak spotkalo sie trzech magistrow,i na haslo swiatlo jeden powiedzial predkosc,drugi kandela a trzeci padl na kolana i zdrowaski jechal.Ten trzeci to po "Kulu" byl.

tropic
17.09.11, 18:32
..cholera,myślałem że coś mądrego przeczytam...;-) Ty Mirek zawsze tak..? :-D
ale fotki masz zaje...., ja tam kwiatki to sprzedaje ale Ty to misterium z tego zrobiłeś !
Może sam po "KULU" jesteś

---------- Post dodany o 16:32 ---------- Poprzedni post był o 16:31 ----------

a z tym softem to zielony jak trawka na wiosnę jestem...:-D

Saboor
17.09.11, 18:33
..cholera,myślałem że coś mądrego przeczytam...;-) Ty Mirek zawsze tak..? :-D
ale fotki masz zaje...., ja tam kwiatki to sprzedaje ale Ty to misterium z tego zrobiłeś !
Może sam po "KULU" jesteś
tropic Ale to jest mądre, tylko czytaj między wierszami. :-D

tropic
17.09.11, 18:45
kurna...czasu mi brak na to wszystko...chyba przejdę na wcześniejszą emeryturę ;-)
a tak przy okazji...wiadomo- ile ludziów tyle gustów, ale czym się kierować wywołując Raw-a ?
przecież nikt nie powiedział że ma być taki a taki, bo inaczej jest źle...robię według własnego widzimisie,
a jednemu będzie się podobał innemu nie ! Jakie są wzorce ??!!

Mirek54
17.09.11, 18:56
przecież nikt nie powiedział że ma być taki a taki, bo inaczej jest źle...robię według własnego widzimisie,
a jednemu będzie się podobał innemu nie ! Jakie są wzorce ??!!
Ty jestes wzorcem dla siebie.Jesli Swoim obrazem przekonasz do siebie widza to wygrales.Jesli przekonasz decydenta to masz wystawe,jesli kilku to ksiazki beda o Tobie pisac.
Na poczatek kieruj sie tym jak to Ty widziales i staraj sie ten obraz z matrycy jak najbardziej do tego co pamietasz upodobnic.Reszta juz nie nalezy do Ciebie.

Ps-Nie jestem po kulu"podstafufka" wieczorowo- i tak mnie 14 lat zycia zabrala,trza bylo zaczac pracowac niestety.

Saboor
17.09.11, 19:01
Ty jestes wzorcem dla siebie.Jesli Swoim obrazem przekonasz do siebie widza to wygrales.Jesli przekonasz decydenta to masz wystawe,jesli kilku to ksiazki beda o Tobie pisac.
Na poczatek kieruj sie tym jak to Ty widziales i staraj sie ten obraz z matrycy jak najbardziej do tego co pamietasz upodobnic.Reszta juz nie nalezy do Ciebie.

Ps-Nie jestem po kulu"podstafufka" wieczorowo- i tak mnie 14 lat zycia zabrala,trza bylo zaczac pracowac niestety.

Ja bym dodał że: powiedzieli białe ma być białe, a czarne ma być czarne ... reszta dowolna, nie?

tropic
17.09.11, 19:09
..no niesamowici jesteście !! muszę się odłączyć...;-)...rodzinka czeka

romeq
17.09.11, 22:58
Witaj Tropic. Ale czy masz wersję Capture One Pro czy Express, bo to dosyć duża różnica. W Expresie wielu narzędzi które są w Pro, po prostu nie ma.
Pozdrawiam. romeq

Bodzip
18.09.11, 05:50
Narobiliście mi smaku. Do tej pory było RT. No więc ściągnąłem sobie triala i .... ból. Nie czyta mi *.ORF
Czemu ?

tropic
18.09.11, 09:57
Express niestety...choć myślałem że Pro...ale i tak warto..

Amigo!
18.09.11, 21:06
Przy okazji. Zarejestrowani użytkownicy mogą pobrać nową wersję Capture One. 6.3 (http://www.phaseone.com/en/Downloads/CaptureOne.aspx)

nightelf
18.09.11, 21:11
Narobiliście mi smaku. Do tej pory było RT. No więc ściągnąłem sobie triala i .... ból. Nie czyta mi *.ORF
Czemu ?

Pewnie dlatego, że producent dodał obsługę E-P3 i E-PL3 dopiero w wersji 6.3 do której linka podał Amigo!

BIKER
18.09.11, 21:36
Koledzy pozwólcie że się wtrącę, ale zainteresował mnie ten temat. Dzięki za tego linka bo program zaiste ciekawy, tylko mam pytania:
którą wersję pobrać na laptopa, i czy program poprawia RAW-y i robi wersję jpeg???? Odpowiedzcie to może i ja się pobawie bo będzie zaraz okazja na jesienne kadry.
Pozdrowerki.

nightelf
18.09.11, 22:05
Na laptopie jaki masz system? jak 32 bitowy, to pobierz wersję 32 bitową.
Tak, program służy do wołania RAWa do postaci jpg.

BIKER
18.09.11, 22:11
Mam 64bity.

Mirek54
18.09.11, 22:12
i czy program poprawia RAW-y i robi wersję jpeg????

Rawa nie poprawisz.Mozesz jedynie mniej lub wiecej z niego wywolac i zapisac w formacie Ci odpowiednim.W jpg rowniez.

BIKER
18.09.11, 22:22
Kłaniam się największemu autorytetowi na forum i pięknie dziękuję za radę, mam nadzieję że nie ostatnią.

Mirek54
18.09.11, 22:55
Kłaniam się największemu autorytetowi na forum i pięknie dziękuję za radę, mam nadzieję że nie ostatnią.

Chcesz kopa?:grin:

BIKER
18.09.11, 22:59
:grin::grin::grin:Na odległość, nieeeeee chcę:grin: Wolę dobre rady bo jest od kogo je brać.
Pozdrowerki,

Amigo!
8.10.11, 12:26
Jest dostępna wersja 6.3.
Można zaktualizować poprzednią (6.22): http://www.phaseone.com/en/Downloads/CaptureOne.aspx

Z release notes:
Camera Support
Support for the following cameras has been added:
• Olympus E-P3 and E-PL3

tropic
8.10.11, 15:54
Aktualizuje się sama !!!

Amigo!
3.11.11, 22:48
Można pobrać i zaktualizować sobie PhaseOne CaptureOne 6.3 na 6.3.2 (wersja Express, to ta darmowa dla zarejestrowanych użytkowników).
http://www.phaseone.com/en/Downloads/CaptureOne.aspx
Z realease notes:

Enhancements
The following quality enhancements are provided:
 Improved colors and noise defaults for Samsung NX11.
Bugfixes
The following issues are addressed:
 Fixed an issue with cursor tools not working properly on Mac OS 10.7.2.
 Fixed an issue causing MobileBackups to show up as a volume in the library tool.
 Other bug fixes.
Camera Support
The following cameras have been added:
 Samsung NX200.
 Pentax Q.
 Accepts both PEF and DNG format for all Pentax models supported.
 Olympus Pen E-PM1.

Amigo!
8.01.12, 01:35
Wersja 6.3.3 się ukazała.
http://www.phaseone.com/en/Downloads/CaptureOne.aspx
Nadal nie ma naszego języka. A co jest nowego?
Highlights, version 6.3.3
This is a service release providing additional camera support and improving quality.
Enhancements
The following quality enhancements are provided:
• Better color noise suppression in previews.
• Improved ISO 400 and ISO 800 noise settings for P20, P20+, P21, P21+, P25 and P25+.
• Linear film curves for Leaf Aptus-II and Afi-II series backs.
• New firmware for a number of Leaf backs.
In addition, a number of minor improvements.
Camera Support
The following cameras have been added:
• Canon S100 (preliminary)
• Fuji X10 (preliminary)
• Nikon J1, V1, P7100 (all preliminary)
• Panasonic DMC-GX1 (preliminary)
• Ricoh GR DIGITAL IV (preliminary)
• Sony SLT-A35, DSLR-A450 (all preliminary)

Marcinsxx
27.06.12, 13:34
Czy Capture One Pro ma korekcje wad obiektywów do penów? Mam wesję Express i tam mi brakuje tej opcji:(

Janeczek
27.06.12, 16:09
Popatrz w opisie, mysle, ze ma, wrecz jestem o tym przekonany:)

pozdrowionka

Mirek54
27.06.12, 16:40
Czy Capture One Pro ma korekcje wad obiektywów do penów? Mam wesję Express i tam mi brakuje tej opcji:(

Chodzi Ci o to co na screenie??66070
A z reszta nie powinienem sie wypytywac .Tu masz tutki,powinny dzialac z zewnatrz tez http://www.phaseone.com/PhaseOne/Image-Software/Capture-One/Tutorials.aspx

Marcinsxx
27.06.12, 17:56
OK dzięki w mojej wersji niestety tego nie ma a przy korzystaniu z OMD opcja obowiązkowa:(

---------- Post dodany o 17:56 ---------- Poprzedni post był o 16:46 ----------

Wszedłem na ich stronę a tu 40% zniżka a więc pewnie się skuszę:)

Amigo!
7.10.12, 12:32
Jest nowa wersja CaptureOne - 6.4.4.
http://www.phaseone.com/en/Downloads/CaptureOne/

kristof1979
7.10.12, 18:42
Czy Capture ma korekcję szkieł do do duzego 4/3 ?

EddieLBN
7.10.12, 19:15
Z tego co wiem to niestety Capture One nie ma korekcji dla żadnego obiektywu Olympusa.

Amigo!
17.07.13, 21:39
Można pobrać bezpłatnie Capture One Express 6.
Wystarcz podać voucher code “DCM2013″przy zakupie:

http://www.phaseone.com/dcm

Nie używam, ale może komuś się przyda.

https://www.phaseone.com/en/Download/Software-Archive/CaptureOneArchiveWin.aspx aktualny link do starszych wersji/ apz 15.10.2016r.