Zobacz pełną wersję : nocne zdjecie
Witam. Fascynują mnie między innymi zdjęcia nocne, w których słowo " raczkuję" to i tak szumnie powiedziane ale prubuję takie robić. Mam pytanie, czytalam, że jeżeli robi się serię zdjęć, jako ostatnie należy wykonać czarną klatkę. Taką czarną klatke dodałam do kazdego zdjęcia z serii i połączyłam w całość; jednak widać biale kropki, czy ktos mi poradzi, czy da się ich pozbyć i w jaki sposób. W załączeniu moja fotka. Z góry dziękuję za dobre rady. Marta
Syd Barrett
11.09.11, 20:48
Spróbuj włączyć odszumianie przy długich czasach. W efekcie po zrobieniu zdjęcia aparat będzie je mielił jeszcze przez drugie tyle robiąc i automatycznie odejmując "czarną klatkę".
Czarną klatkę trzeba "odjąć" od każdego ze zdjęć. Potrafi to np. dcraw (opcja -K) i pewnie wszystkie wołaczki na nim oparte. Można też skorzystać z filtru redukcji szumu (który to właśnie robi) ale trzeba mieć Olka :) no i po każdym zdjęciu trzeba drugie tyle odczekać.
---
Oops, Syd był szybszy.
Twoje zdjęcie niestety nie mogłoby wykorzystać filtru w aparacie, bo przerwy w śladach byłyby tak samo długie jak ich widoczne segmenty.