Zobacz pełną wersję : E-410
W Medialnej Macalni pojawił się E 410 w cenie 2099 zł.
Z obiektywem 14-42 .
Czy już ktoś go kupił i jakie wrażenia z pierwszego kontaktu ?
Pzdr
Z obiektywem 14-42 .
Pzdrprzeczytaj uważnie(a raczej przypatrz się, jakiego byka walneli)
gdzie ten byk? czekam na sprostowanie... ;)
Zdjecie dali E-410, natomiast opis zamiecili dla modelu E-400 - jak byk pisze E-400 + 14-42mm. Dla wprawnego oka to chwilka - tym bardziej, ze E-410 jeszcze nie jest dostepny.
Zdjecie dali E-410, natomiast opis zamiecili dla modelu E-400 - jak byk pisze E-400 + 14-42mm. Dla wprawnego oka to chwilka - tym bardziej, ze E-410 jeszcze nie jest dostepny. brawo, E410 będzie dostępny w czerwcu ;)
Zdjecie dali E-410, natomiast opis zamiecili dla modelu E-400 - jak byk pisze E-400 + 14-42mm. Dla wprawnego oka to chwilka - tym bardziej, ze E-410 jeszcze nie jest dostepny.
Ale E 400 nie ma 10 Mp matrycy a w opisie jest wyraźnie napisane 10 mega pikseli .
Na zdięciu jest E 410 .
Eeeee może się pomylili .
Pzdr
a ile niby pixeli ma e-400?
pozdrawiam
a ile niby pixeli ma e-400?
pozdrawiam
Przepraszam tak jakoś skojarzyło mi się,że ma 8 ale się pomyliłem ma 10 .
Starość to radośc zapominania .
Przepraszam . :oops:
Z obiektywem 14-42 .
Pzdr
Przecież sugerowana cena ma być niższa :mrgreen: ;)
Facet w MM powiedział ze to błąd w druku.
Tak to jest, jak się tylko obrazki ogląda :mrgreen:
W opisie jest że, to E400 + 14-42
W Media Markt od jutra jest w sprzedaży E-410 + 14-42 .
Ta0k czytałem reklame
Pomyłka w druku zdjęcia. przeczytaj opis jest od E-400 :) spokojnie poczekaj jeszcze miesiąc :)
Nie kupuj e400 czekaj na e410 to tylko miesiąc a aparat wypas bez porównania z e400 (szumy i live view) tylko pewnie cena nie będzie 2099 tylko 3000 albo 3200 z jednym kitem. Nikon d40 kosztuje 1999zł ale D40X już 3200 a też ma kita.
Nie kupuj e400 czekaj na e410 to tylko miesiąc a aparat wypas bez porównania z e400 (szumy i live view) tylko pewnie cena nie będzie 2099 tylko 3000 albo 3200 z jednym kitem. Nikon d40 kosztuje 1999zł ale D40X już 3200 a też ma kita.
Myślę, że będzie taniej :razz: E410 nie będzie limitowany w produkcji z powodu braku matryc i cena będzie niska :D
Jedyne co mi nie bardzo odpowiada w polityce Olympusa to kreowanie super-hiper-extra-lekkich dslrow. Nie neguje tego - wrecz na odwrot mysle, ze to bardzo dobry pomysl bo nie kazdy chce targac zawsze zbedne kilogramy ale... Nie rozumiem dlaczego wszystkie aparaty musza byc ultra-lekkie? Toz to wola o pomste do nieba. Osobiscie lubie miec swiadomosc, ze trzymam cos w rece - jestem wtedy pewniejszy. Jak znika, wycofywane E-500 i pokrewne to nie bedzie za ciekawie. IMO polityka firmy powinna byc nieco bardziej oparta na kompromisach - w ofercie powinny znajdowac sie zarowno ultra-lekkie dslry jak i rowniez masywne maszyny.
Jedyne co mi nie bardzo odpowiada w polityce Olympusa to kreowanie super-hiper-extra-lekkich dslrow. Nie neguje tego - wrecz na odwrot mysle, ze to bardzo dobry pomysl bo nie kazdy chce targac zawsze zbedne kilogramy ale... Nie rozumiem dlaczego wszystkie aparaty musza byc ultra-lekkie? Toz to wola o pomste do nieba. Osobiscie lubie miec swiadomosc, ze trzymam cos w rece - jestem wtedy pewniejszy. Jak znika, wycofywane E-500 i pokrewne to nie bedzie za ciekawie. IMO polityka firmy powinna byc nieco bardziej oparta na kompromisach - w ofercie powinny znajdowac sie zarowno ultra-lekkie dslry jak i rowniez masywne maszyny.
Przestań - proponuję Ci ponosić coś ciężkiego. O ile E-1 + grip + 50-200 jest jeszcze akceptowalny to już z 35-100 podziękowałbym za przyjemność noszenia. ;)
Przestań - proponuję Ci ponosić coś ciężkiego. O ile E-1 + grip + 50-200 jest jeszcze akceptowalny to już z 35-100 podziękowałbym za przyjemność noszenia. ;)
Wierz mi, ze codziennie targam cos ciezkiego - czy to na plecach, czy w normalnej torbie i czasem sie zdarza isc nawet wieksze odleglosci. Bez przesady ale jestesmy mezczyznami - nie dramatyzujmy, ze 700-800g jest takie bardzo wymagajace do dzwigania - no ale racja po co sie przemeczac skoro mozna drzwigac dwa razy mniej. Tak jak mowie nie neguje tego bo np. na dluzszy wypad w gory przy wielkim plecaku te pareset gramow ma znaczenie. Wydaje mi sie po prostu, ze wiele osob strasznie hiperbolizuje cala sytuacje, a mi osobiscie nie odpowiada cos co nie lezy mi w lapskach bo jest po prostu za male. Spada przez to rowniez przyjemnosc z uzytkowania.
BTW: nie generalizuj. Bo rownie dobrze mozna nosic, ze soba obiektyw, ktory wazy >10kg, a mi raczej chodzi o normalne warunki, ktorych wiekszosc z nas doswiadcza.
Wierz mi, ze codziennie targam cos ciezkiego - czy to na plecach, czy w normalnej torbie i czasem sie zdarza isc nawet wieksze odleglosci. Bez przesady ale jestesmy mezczyznami - nie dramatyzujmy, ze 700-800g jest takie bardzo wymagajace do dzwigania - no ale racja po co sie przemeczac skoro mozna drzwigac dwa razy mniej. Tak jak mowie nie neguje tego bo np. na dluzszy wypad w gory przy wielkim plecaku te pareset gramow ma znaczenie. Wydaje mi sie po prostu, ze wiele osob strasznie hiperbolizuje cala sytuacje, a mi osobiscie nie odpowiada cos co nie lezy mi w lapskach bo jest po prostu za male. Spada przez to rowniez przyjemnosc z uzytkowania.
BTW: nie generalizuj. Bo rownie dobrze mozna nosic, ze soba obiektyw, ktory wazy >10kg, a mi raczej chodzi o normalne warunki, ktorych wiekszosc z nas doswiadcza.
W normalnych warunkach targam jakieś 6kg na spacerze :? które do tego jest mało poręczne :|
W normalnych warunkach targam jakieś 6kg na spacerze :? które do tego jest mało poręczne :|
No i wlasnie: punkt widzenia, zalezy od punktu siedzenia. Rzeklbym duzo sprzetu. Zalezy jeszcze jak to targasz - wiadomo, ze z wygodnym plecakiem bedzie o wiele latwiej.
Gabaryty E-1 z gripem uważam za idealne. Próba pomniejszenia tychże byłaby kretynizmem.
The E-410 has been reviewed by "Réponse Photo". A french magazine that produces fair and pragmatic reviews.
They really appreciate the body , the standard lens and they conclude that the 2 lens kit is a true bargain.
Pro :
Compact & lightweight body
Good picture quality up to 800 iso
Anti dust system
Good handling
Very good exposure system
Raw + jpeg shq
Live View sometimes useful
Double card slot xD/CF
Fast autofocus
Cons :
3 dots autofocus only
vf seems smaller than d40x one
No IS
Strap attachements badly located on body
4/3 format can bother (!)
Live view freezes image during 8s ?
ISO value not displayed in VF
I co? :twisted:
co jak co ale ja sobie kupie 410. Wymiary cudo, jak stare OM.
C+ i znow uogolniasz. To, ze tak napisali reklamujac swoj produkt wcale nie znaczy, ze w rzeczywistosci tyczy sie to wszystkich osob - moje dlonie sa calkiem duze, a palce mam niczym pianista :D
C+ i znow uogolniasz. To, ze tak napisali reklamujac swoj produkt wcale nie znaczy, ze w rzeczywistosci tyczy sie to wszystkich osob - moje dlonie sa calkiem duze, a palce mam niczym pianista :D
To opinia testera :razz: "Réponse Photo" nie produkuje E410 :mrgreen:
To opinia testera :razz: "Réponse Photo" nie produkuje E410 :mrgreen:
Nie doczytalem, oczywiscie masz racje :razz: Ale ja jestem upierdliwy i nadal bede twierdzil, ze gabaryty jakie prezentuje E-410tka sa dla mnie niewystarczajace - a w szczegolnosci glebokosc 53mm :/ Bo reszta po obmacaniu (400setki) w porzadku.
co jak co ale ja sobie kupie 410. Wymiary cudo, jak stare OM.
..o to to...jestem tego samego zdania.Idealny wymiar. :razz:
Rap1d - dlaczego twierdzisz, że znikają pięćetkopodobne? Z 510 coś nie tak?Znika zanim się pojawiła?Czy czegoś nie wiem?...ukrywacie coś przede mną? :oops:
pozdr,
Rap1d - dlaczego twierdzisz, że znikają pięćetkopodobne? Z 510 coś nie tak?Znika zanim się pojawiła?Czy czegoś nie wiem?...ukrywacie coś przede mną? :oops:
Nie ma to jak zgryzliwy komentarz, co? Pewnie sprawilo Ci to wielka satysfakcje. Gratuluje intrygi! Napisalem, ze znika 500setka (a nie 500setkopodobne) i krewniacy majac na mysli wycofywanie (co zaznaczylem jasno w poscie) z rynku modeli - e500, e300 i e330.
To ja wam powiem tak. Z E-410, E-510, E-330 największy jest E-330. Dlatego do większego szkła to tylko grip(jak będzie...) + E-510
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://raw.fotosite.pl/index-Olympus_E-330_vs_E-500_ZD_14-54_f2.8-3.5_by_Yx.htm)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://raw.fotosite.pl/index-Olympus_E-330_vs_E-500_ZD_14-54_f2.8-3.5_by_Yx.htm)
No fakt E 400 a nie 410. Ja też sie pomyliłem ale może dlatego ,ze ani 400 ani 410 nie rajcuje mnie . Ja mam duże ręce a te korpusy są dla małych rączek . Poczekam sobie na 510 bo to dopiero bedzie cudo , nie mówiąc juz o nstępcy E 1 . aparat trzeba czuć w ręce pod względem ciężaru i wielkości .
I nie jestem za zmniejszaniem ciężaru lustrzanek .
Pozdrawiam :)
To ja wam powiem tak. Z E-410, E-510, E-330 największy jest E-330. Dlatego do większego szkła to tylko grip(jak będzie...) + E-510
Obrazek (http://raw.fotosite.pl/index-Olympus_E-330_vs_E-500_ZD_14-54_f2.8-3.5_by_Yx.htm)
Obrazek (http://raw.fotosite.pl/index-Olympus_E-330_vs_E-500_ZD_14-54_f2.8-3.5_by_Yx.htm)
A kto robił te zdjęcia?
Gripa pewnie nie budjet ponieważ jak by miał być, to by był :mrgreen: Tego najbardziej nie mogę skumać. Do tak dobrze zapowiadającej się puszki, którą już dzisiaj można zestawić chociażby z D80 nie zrobić opcjonalnego uchwytu :roll: Ech...
Ostatnio odpiąłem gripa od E-1 i podpiąłem 50-200. Wiem, że się da, ale... Poczekam na E-next. Z końcem roku będę się cieszył z E-next lub... sprzętu Canona ;)
Teraz powinien odezwać się Radek z tekstem niczym kiedyś do Magusa... "to na co się przesiadasz". Wiedziałbym, że trza manele pakować i szukać nowego pana :mrgreen:
A kto robił te zdjęcia?
ja ;)
Gripa pewnie nie budjet ponieważ jak by miał być, to by był :mrgreen: Tego najbardziej nie mogę skumać. Do tak dobrze zapowiadającej się puszki, którą już dzisiaj można zestawić chociażby z D80 nie zrobić opcjonalnego uchwytu :roll: Ech...
Ostatnio odpiąłem gripa od E-1 i podpiąłem 50-200. Wiem, że się da, ale... Poczekam na E-next. Z końcem roku będę się cieszył z E-next lub... sprzętu Canona ;)
Teraz powinien odezwać się Radek z tekstem niczym kiedyś do Magusa... "to na co się przesiadasz". Wiedziałbym, że trza manele pakować i szukać nowego pana :mrgreen:
Nie znasz dnia, ani godziny... a chwila prawdy jest bliżej niż nam wszystkim mogłoby się wydawać :twisted:
To na co z00miku przesiadasz się i dlaczego hassel kosztuje 100k :cry:
A kto robił te zdjęcia?
ja ;)
Jeśli miałeś dostęp do E-510 to trzeba było wyjąć z niego akumulator i zajrzeć do środka czy są dodatkowe styki do gripa.
I wtedy byłoby wszystko jasne.
A kto robił te zdjęcia?
ja ;)
Jeśli miałeś dostęp do E-510 to trzeba było wyjąć z niego akumulator i zajrzeć do środka czy są dodatkowe styki do gripa.
I wtedy byłoby wszystko jasne. to były wydmuszki, które miały taką samą wagę i kształt jak normalny aparat. ;)
I wtedy byłoby wszystko jasne. to były wydmuszki, które miały taką samą wagę i kształt jak normalny aparat. ;)
...i nic tam się nie otwierało, oprócz obiektywu, który się odpinał...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/06/e410_02_02l-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/static/image/2007/06/04/e410_02_02l.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/06/e410_02_09l-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/static/image/2007/06/04/e410_02_09l.jpg)
E410 w sprawnych rekach zawodowca :-)
I kto powiedział że E410 jest za mały :mrgreen:
ten obrazek dwa uzmysłowił mi dlaczego olek będzie się sprzedawał --- wytłumaczcie takiego dziecku ze ma patrzyć w ten mały wizjer:P
:D to je dobre :) wiadomo skąd brali profil dłoni do ergonomi :)
Jest i test ukończony wreszcie:
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse410/
hmm
niby dostał: Highly Recommended
ale... rozpiętośc tonalna kiepska bardzo:/ (choć w podsumowaniu napisali, ze w praktyce jakoś nie mieli z tym specjalnych problemów)
ISO 1600 to ISO 1250 w rzeczywistości...
czasem palną też głupotę:
"Focus-by-wire kit lens means no focus distance indication" - a to przecież zalezy od konkretnego szkła, chyba, ze ja sobie to jakoś dziwnie tłumaczę ;)
zobaczcie na dynamike. teraz jest jasne, jak uzyskano niskie szumy:
(E-410 ma mniejsze fizyczne pixele niz E-330, stad mniej uzyskuje elektronow, stad wzmocnienie bazowe musi byc wieksze = wieksze szumy w cieniach)
1) podniesiono poprzeczke w cieniach, zeby jak najbardziej szumy zepchnac w dol, ale zawezil sie zakres wiec
2) przekalibrowano tak swiatlomierz, zeby wrocic cienie na swoje miejsce, przez co swiatla poszly w dol (o te 0.7 EV)
zeby bylo jasniej, to zalaczylem obrazek
zobaczcie na dynamike. teraz jest jasne, jak uzyskano niskie szumy:
No jak ma iść postęp w tę stronę, to ktoś pomylił kierunki. :sad:
Witam
Przyjżałem się całemu testowi tak jak wy. Jak zobaczyłem porównanie E410 z canonem 400d oraz Nikonem d40 to niestety ale canon z nikon w odwzorowaniu szczegółów wraz ze zmianą ISO są dużo lepsze od E410 to widać gołym okiem. Jeśli chodzi o dynamikę zdjęć czy Wy to widzicie na zdjęciach zrobionych na koniec tego testu? Wziąłem porównałem a jest kilka tych samych zdjęć z E410 i D40X i muszę powiedzieć, że lepsze kolory prezentuje D40X. Owszem bardzo ładne są zdjęcia z E410 ale proszę porównajcie sobie tego "Pana z Mandoliną" jak to zdjęcie zarejestrował Olympus E410 a jak nikon d40 (zwrócie uwagę na kolor swtra) a będziecie wiedzieli o czym mówie. Także porównując zdjęcie na ISO 1600 Nikona i Olympusa ( w obydwu przypadkach zdjęcie cieżarówki w muzeum) to widać, że Nikon dużo więcej oddaje szczegółów. Nie wiem jak wy ja to pisze na gorąco po przejżeniu tego testu to są moje odczucia. Bardzo was proszę o szczerość co sądzicie o tym E410 czy waszym zdaniem to E500 iE330 zostały bardzo dobrze wykonane a e410 zostało zwalone? Czy w tej sytuacji uważacie, ze jdnak Nikon d40X i Canon 400d są lepszymi propozycjami? Mamy już wszstkie testy czas to wszystko porównać i szczerze tu na forum sobie odpowiedzieć. Prosiłbym o nie kierowanie się tym, że my mamy olympusy i są naj naj (ja też mam olympusa i też ma swoje wady, które znam) chodzi mi tylko o waszą szczerą w tym temacie odpowiedź, czy warto wchodzić w E410 ? Często wdaje mi się, że e500 E1 i E330 to były dopracowane maszynki. Co o tym wszystkim sądzicie?
Sylwek
Ciekawe, dlaczego znowu nas oszukali na wizjerze ? Ktoś pomyślał, ze przez to całe LV wizjer to zbędny gadżet ?
Z testów Phila Askey-a na dpreview dla mnie, a raczej mojego oka wynika, że E410 przy niskich ekwiwalentach czułości ma b.dobrą ostrość i tu bije konkurentów, chociaż wg ostatniej tabelki ujmującej prosty test na rozróżnienie lini pion/poziom to moje odczucie kłóci się z wynikami Phila. Inne spostrzeżenie na gorąco to nadal zbyt ciepła tonacja kolorów w Olku. Porównując na testowanych obrazkach biel, w naszym Olku wpada w zafarb żółto czerwony, oczywiście delikatny, ale taki Nikon ma jednak biel czysto białą. Może to tylko wynika z automatyki balansu bieli i po leciutkiej korekcie sprawa znika-tak czynię w moim E400, którego nowy następca bije jakościa matrycy, czyli w efekcie fotkami odszumionymi. Skok jakościowy w stosunku do E400 wyrażny, ale nie zmieni to podejscia wielu do ergonomi E410, tym zabraknie wyprofilowania pod prawą dłoń. Salvador-jak mają zwiększyć wizjer w takim samym pudełku co E400 i przy matrycy mniejszej fizycznie od typowego aps? Tu poradzi tylko muszla powiększająca, która moim zdaniem powinna być dostarczana w zestawach kitowych.Pozdrawiam.
Sylwek:
wyluzuj chłopie... to tylko aparaty... ale jeśli faktycznie polecieli w ciula - tak jak to zobrazował cra3y - to bardzo nieładnie. ciekawe jak ma się to w E-510 i tym nadchodzącym modelu przykrytym płachtą na stronie OLKA.
mnie zastanawiała już dynamika obrazu w E-330 i jeśli w nowszych ma być mniejsza to naprawdę trzeba się pakować. a może to poprawią, bo napięte terminy nie dały Im szansy?
jeśli Canon, to od 20/30D w górę, bo modele poniżej to zgon w betonowych butach, obojętnie jakie szkło podepniesz.
jeśli Najkon, to raczej D50/D80 bo D40x ma wykastrowany śrubokręt... stać Cię na obiektywy z własnym napędem po 3k i więcej? D70(s) omijaj z racji badziewnej migawki i związanego z tym bloomingu. D80 to najbardziej udana puszka amatorska na rynku: zayebisty wizjer, siatka architektoniczna, dwie rolki i status LCD.
Ciekawe, dlaczego znowu nas oszukali na wizjerze ? Ktoś pomyślał, ze przez to całe LV wizjer to zbędny gadżet ?
Gdybys pomyslal, chociaz przez moment to bys tego nie napisal.
Musi byc maly i ciemny bo fizycznie nie moze byc inny. Bo fizyka to nauka scisla a nie magia i ezoteryka.
Czesc.Ch.
Sylwek:
wyluzuj chłopie... to tylko aparaty... ale jeśli faktycznie polecieli w ciula - tak jak to zobrazował cra3y - to bardzo nieładnie. ciekawe jak ma się to w E-510 i tym nadchodzącym modelu przykrytym płachtą na stronie OLKA.
mnie zastanawiała już dynamika obrazu w E-330 i jeśli w nowszych ma być mniejsza to naprawdę trzeba się pakować. a może to poprawią, bo napięte terminy nie dały Im szansy?
jeśli Canon, to od 20/30D w górę, bo modele poniżej to zgon w betonowych butach, obojętnie jakie szkło podepniesz.
jeśli Najkon, to raczej D50/D80 bo D40x ma wykastrowany śrubokręt... stać Cię na obiektywy z własnym napędem po 3k i więcej? D70(s) omijaj z racji badziewnej migawki i związanego z tym bloomingu. D80 to najbardziej udana puszka amatorska na rynku: zayebisty wizjer, siatka architektoniczna, dwie rolki i status LCD.
Karolu moj stary przyjacielu!
Nic sie nie zmienilo, zadna tam wielka rewolucja w matrycach nie zaszla. Technologia podobna. Jakies niewielkie zyski sie osiaga stosujac te czy inne sztuczki.
Ostatnio wywolywalismy fotki 20x3o i 30x40 na taka wystawke amatorow. I co?
Piekne fotki podarowali ludzie z kompaktow cyfrowych. Piekne krajobrazy, architekture, ludzi itp. Lepsze niz te z luster cyfrowych.
I co? W kategorii lustrzanka E1- rulez ( jak pisza mlodzi). Naprawde kolory i tonalnosc jest kapitalna. Warunek? Iso 100-200 a 400 jak trzeba. Fotki robione bez oddechu, STATYW. Nie wspomne o swietle wyszukanym pieczolowicie.
Nowe modele daja coraz lepsze mozliwosci to oczywiste i sa lepsze. Ale ogladajac fotki z Olka 5050/5060/7070 to mam wielkie rozterki czy aby w dziedzinie ksztaltowania obrazu nie doszlo do regresu. A przeciez to zwykle kompakty. Gdyby poprawic szybkosc ich AF i migawki to bylyby rewelacje wakacyjno- przygogowe.
Panowie dlaczego slajdowcy siegaja po czulosc iso50? Maja chocby 100/200, negatywy Fuji 800 no i matryce Canona bez szumu ( dajace zolte pyski).
P.s. Nie chce nikogo z dyskutantow obrazic, ale wiele postow wskazuje na brak podstawowej wiedzy wsrod piszacych. Najpierw proponowal bym pare LAT poczytac, a potem cos pisac.
czesc.Ch.
chomsky:
dzięki za wykład. wiadomo, że światło to podstawa i nigdy nie zrozumiem ludzi focących śluby bez choćby słabiutkiego błysku.
zobaczymy co nam wysmażą w większym E...
Sylwek - kup sobie E400/E500/D40 są w bdb cenie i zacznij pstrykać zdjęcia, bo zabrniesz w slepą uliczkę i dasz się ogłupić szumologia, dynamiką.... i zamiast wykorzystac aparat w celu dla którego ma służyc będziesz klikać na klawiaturze i udowadniać,że o ten to ma już piksele, tamten nie, ten szumi więcej bo.... itp. A wszystko to znajdywać będziesz w wirtualnym świecie, a rzeczywistość czyli efekt w postaci konkretnych Twoich zdjęć przejdzie Ci koło nosa. Szkoda czasu na pierdoły. Na forum zawsze są ludzie "za , a nawet przeciw". Ja jestem za E400 i g...no mnie obchodzi, że Komuś ten aparat sie nie podoba.
dlatego najlepszym rozwiązaniem jest tandem :)
e-1 + e-510
i e- 1 pracujemy w 100-200 i wyciągamy te parę EV dynamiki więcej, a w kościele przerzucamy się na e-330 bo spadek rozpiętości jest niewielki.
:)
dlatego najlepszym rozwiązaniem jest tandem :)
e-1 + e-510
i e- 1 pracujemy w 100-200 i wyciągamy te parę EV dynamiki więcej, a w kościele przerzucamy się na e-330 bo spadek rozpiętości jest niewielki.
:)
a e510 mamy dla szpanu? ;p
Chyba nie tedy droga... ciekaw jestem o co chodzi z ta rozpiętościa tonalna, bo nie jest to wina matrycy w panasonicu L1 daje ona radę...
grizz:
matryce od Matsushity są ok, sęk tkwi w obróbce sygnału. skoro mają dobre matryce i wydajnego procka w aparatach, to wystarczy poprawić soft.
L1 ma większą rozpiętość od E-330, właśnie za sprawą lepszej obróbki sygnału z matrycy (trudniej przepalić).
L1 ma większą rozpiętość od E-330, właśnie za sprawą lepszej obróbki sygnału z matrycy (trudniej przepalić).
przesunac prog odciecia cieni nizej, skalibrowac swiatlomierz, zeby bardziej "bal sie swiatel" + wynik do jpga traktowac krzywa, ktora mocniej wyciagnie szczegoly z cieni - to na poczatek, ale to takie niemarketingowe i do d... ;-)
cra3y:
tak czy inaczej światła w tych nowych modelach zajmują za dużo miejsca na wykresie.
hmm zobaczymy jak yto w praniu wyjdzie...
C+ mógłby pomęczyc trochę e510 ;p
gizz - a mi się wydaje -
technologiczne można zrobić tak - ze jakby aparat miał przesunięta czułość np od 800 to mniej by szumiał w zakresie 1600, 3200
to może 2 matryce w jednym body i jakieś ich przesuwanie - jedna na rozpiętość - druga na iso
i miałbyś 25-400 na jednej i 640-6400 na drugiej:D
tak czy inaczej światła w tych nowych modelach zajmują za dużo miejsca na wykresie.
z tym to jest tak, ze nigdy nie za duzo :D, gdyby bylo wiecej, to mozna uciec od dolnej czesci zakresu
a widzieliście nową matrycę Kodaka, która poza czujnikami kolorów ma co drugi czujnik luminancji ? Wg. Kodaka, taka matryca będzie szumieć duuużo mniej. Oly ich kopnął w 4 litery to zaczęli myśleć ;)
a widzieliście nową matrycę Kodaka, która poza czujnikami kolorów ma co drugi czujnik luminancji ? Wg. Kodaka, taka matryca będzie szumieć duuużo mniej. Oly ich kopnął w 4 litery to zaczęli myśleć ;)
Bayer tez pracowal dla Kodaka. Jak projekt zda egzamin, to wkrotce bedzie wysyp nowosci na typ nowym typie (o ile patenty pozwola)
Bayer tez pracowal dla Kodaka. Jak projekt zda egzamin, to wkrotce bedzie wysyp nowosci na typ nowym typie (o ile patenty pozwola)
ale narazie planują tylko do kompaktów i telefonów
Tadeusz Jankowski
15.06.07, 15:21
Odnośnie E-410, to Askey w teście na dpreview dał tej maszynce bardzo wysoka notę ogólną (Highly Recommended) oraz wysoką notę za jakość obrazu (8,5) i oprócz dynamiki mniejszej o około 0,7 niż ta w Nikonie D40x i w Canonie xT nie mógł sie dopatrzyć poważniejszych niedostatków i także zastrzegł się po raz pierwszy w teście aparatu, ze w praniu (przez dwa miesiące focił E-410) ta mniejsza dynamika wynikająca z testu nie stwarza problemów.
Jeśli chodzi o jakość zdjęć, to ostatecznym wyznacznikiem jest to, jak dany aparat się zachowuje w praniu. Otóż pod względem jakości obrazu np. Nikon D80 jest w testach znacznie wyżej "wyceniany", niż E-500.
Podzielę się doświadczeniem z focenia okazyjnego (okolo 700 strzałów) Nikonem D80, czyli, jak się zachowuje ten aparat w praniu. Moja subiektywna ocena jest taka:
1) Kolor skóry ludzkiej - jak na tę cenę aparatu zbyt dużo różu, aparat niezbyt dobrze indywidualizuje kolory skóry, np. lica bladego i lica opalonego, w obu przypadkach widzi zbyt dużo różu.
2) Dynamika osiągana w praktyce (co prawda w JPGach) jest dobra, ale daleko do moich oczekiwań za tę cenę i nie bije pod tym względem nawet fotek z Olego, np. z E-500, np. nie różnicuje szeroko tonów w ciemnych czerwieniach i zbyt szybko gasi ciemne błękity w czerń.
Porównując sceny z ludźmi wewnatrz z fleszem i bez flesza oraz w plenerze bez doświetlania wykonane Oly E-500 i D80, to pierwsze co rzuca sie w oczy, to odmienne łapanie kolorów przez obie maszynki.
Nikon jednak lubi niebieski, a Oly lubi cieplejsze kolory i jednoczesnie na twarzach przyjemne tonacje wytwarza. To są moje subiektywne uczucia. Zastrzegam, ze mimo tych leciutkich przegięć D80 daje bardzo ładne fotki.
Dopiero w praniu poznajemy dany aparat.
Pzdr, TJ
chomsky:
dzięki za wykład. wiadomo, że światło to podstawa i nigdy nie zrozumiem ludzi focących śluby bez choćby słabiutkiego błysku.
zobaczymy co nam wysmażą w większym E...
Tylko nie mysl, ze pisalem ostatnie zdanie do Ciebie.
Dobra konwersja RAW wyrownuje szanse wszystkich aparatow, nawet tych ze starszymi matrycami- kazdy z nas ma tu strasznie wiele do zuskania. Raczej technika balansowania swiatlem zastanym i blyskiem moze wyrownac maly zakres dynamiki matrycy. Szczegolnie przy zdjeciach z ludzmi, zawsze stosuje te prosta technike. Pewna wyrazna poprawe sie ma byle nie popasc w sztucznosc. No coz architektury czy przyrody nie dopalimy. Naprawde ogladam wiele fotek wykonanych roznymi aparatami, chodzby po to by podpatrzec to i owo i nauczyc sie nowego. Czesto mlodzi fotografowie, bardzo biegli w operowaniu oprogramowaniem cos podpowiedza.
Nie ma cudow! Roznie sa niewielkie. Niweluja je dodatkowo naswietlenia w labach,ktore robia taka urawnilowke, ze wszystko jest na jedno kopyto. Czyli jak laboludki wpakuja kontrast na full to cale miasto ma kontrast.
Mnie sie w 410 nie podoba wyostrzanie i dziwny szum- artefekt juz na iso 100. Pewnie ten wyrazny artefakt to wynik odszumiania.
Zdjecia wykonane Canonem 5D na wysokim iso sa niezaszumione. To fakt. Jednak maja w sobie malo dynamiki, pojawiaja sie smoliste cienie, kolory sa zgaszone. Takie zdjecia moga sie podobac i czesto sie podobajawyrobionym odbiorcom majacym dosc kolorowych fotek. Jednak najczesciej ludziska chca jasnych dynamicznych i kolorowych zdjec. Raczej na nizszym iso ( 400) z mocna lampa w sufit i dodatkowym palnikiem na wprost ( Metz) lub ze sztucznym sufitem.
Natomiast wszystkie fotki w plenerze w trudnym niskim swietla powinno sie wykonywa na jak najnizszym iso + statyw. Wtedy zdjecia sa OK.
Do hal sportowych sie nie chodzi, albo sie chodzi i oglada mecz. Pisalismy o tym.
Dp powaznych zastosowan kupuje sie Mamije z cyfrowa dupka- nowosc za 10000$ 22mln.pix. Czy cos takiego. Pisali o tym. Jak kto zarabie to mu redakca kupi- albo on sam.
Wtedy mamy fajne stonki typu SUPER AMERICAN WEDDING PHOTOGRAPHY, chlopaki z 30D, z pewnego ( nie naszego) forum sie naogladaja a potem powielaja w nieskonczonosc. Tylko ze na wiejsko- blokowych weseliskach, a nie na imprezach za 400 tys $. Efekt zalosny.Troche przesadzam jak zwykle. Ale nie za duzo.
Poczekamy zobaczymy. E510 ( a kupie sobie) da mi antyszejka, co przy statycznej fotografii jaka uprawiam sie przyda. Da mi podglad na zywo, to tez sie przyda. Nastepna poprawe moze dac optyka Zuiko z jasnoscia f.2 Tak by miec fajna jakosc na tej przyslonie i focic w swietle zastanym na iso 400 z f.2 i 1/40 z antyszejkiem. Ciezka optyka i body zapewni dodatkowa stabilnosc.
Teraz dla mlodziankow- forumowych pisarzy. Nie musi sie szukac iso 1600! Wystarczy 800, dobre przyparcie aparatu( chwyt) i wstrzymanie oddechu. Jak przy strzelaniu z wiatrowki( prosze popatrzec w lunete wiatrowki jaka jest roznica przy oddawaniu strzalu z oddeche i bez oddechu). Ilu z Was pamieta zawsze o wstrzymaniu oddechu? gwarantuje trening da 1- EV zysku. No chyba, ze chlejecie nagminnie.
Czesc.Ch.
Ostatnie zdjęcia na spektaklu robiłem z ISO200, a było naprawdę ciemno, ale szkło było bardzo jasne (1.4), więc to ISO powyżej 800 rzadko bywa przydatne.
dzemski:
muzealia trzeba lubić - nie każdy ma do tego cierpliwość. póki co, najjaśniejszy ZD ma F2.0 a alternatywą są Sigmy...
p.s. musiało być dosyć jasno, skoro ISO200 styknęło przy F1.4 i ekwiwalencie 110mm...
"Secondly there's Live View, and yes I've not been the biggest fan of Live View in the past, but the usefulness of the feature is growing on me."
"...but whatever it is I had to get into the habit of putting the battery on charge every evening.
The other thing I liked about the E-410 is its..."
Chomsky - a to strzelanie to na wdechu czy wydechu ;)
Chomsky - a to strzelanie to na wdechu czy wydechu ;)
Ja wale na wydechu. Ale jak za tesciowana na szybko, to jak leci.
Wie rzeczy bywa niedocenianych. Daaaawniej jedyna czulosc filmu to bylo 50-100 iso. No i byl problem, bo otwieralo sie przyslone na full i bylo nieostro- jak to na duzej dziurze, a przede wszystkim nie miescilo sie w GO. Dzis GO ma byc papierowa bo to jest trendy. Dawniej mniejsza matryca 4/3 bylaby blogoslawienstwem, dzis przeklenstwem. Jak znam zycie wiekszosc nie ma pojecia gdzie i po co sie otrzy w danym miejscu, wiec powinni stosowac Olympusa ze wzgledu na duza GO. Slepa kura tez czasem w ziarno trafi- to i im uda sie wstrzelic ostra fotke.
Fotki typu koncert robi sie ze statywu, niskie iso i troche przymknieta przyslona by dac mimo wszystko wieksza GO, w koncu koncert to scena wieloplanowa. Co bedzie nieruchome bedzie ostre a co sobie skacze i tanczy, bedzie fajnie zamazane i o to chodzi. Niestety amatorzy mysla ze sie foci na ISI 3200 seriami, tak by panna obok oniemiala z zachwytu.
Owszem jak kto ma jasne dluzsze nieco szklo, to moze robic pertrety.
Wystarczy poczytac w byle jakiej ksiazce.
Natomiast gadanie ( zawsze przy okazji omawiania nowosci) o Iso ( tak szumy to podstawa dyskusji wszelakich) i innych duperelach staje sie "malo tworcze", wyrazilem sie niezmiernie delikatnie ze wzgledu na naszego admina.
Wszystkie te aparaty, wszystkich tych firm maja wszystko, WSZYSTKO co mozecie miec i jeszcze wiecej. Najwyrazniej wielu tego nie rozumie, bo nie zna sie na fotografii wcale. Gadaja od lat to samo. Ciagle im malo. Jak uczniowie ze swoimi telefonami komorkowymi.
Buziaczki dla calej paczki. Chomsky.
Chomsky "jak Ty to pięknie piszesz"
Nic dodać nic ująć też bym tak napisał ,gdybym tylko potrafił :?
życzę zdrowego rozsądku dla wszystkich onanistów sprzętowych :mrgreen:
chomsky przeważnie mądrze pisze :) a w kwestii sprzętu to zawsze chyba :)
chomsky,
co do sztuki fotografii, masz racje.
mnie natomiast denerwuje marketingowe wciskanie ciemnoty, stad zawsze bije na alarm, jak oglasza sie, ze cos jest lepsze, a okazuje sie gorsze (bo to "lepsze" osiagnieto powaznym kosztem czegos innego - przy E410/E510 niskie szumy kosztem dynamiki obrazu)
sztuka fotografii sobie (wyrazanie wlasnego wnetrzna mysli za pomoca obrazu), a sprzet na ktorym pracujemy i sciemnianie przez producentow na lewo i prawo sobie ... (zwlaszcza, ze z roku na rok powszechna tandeta z chin zaczyna dominowac co raz bardziej)
PS: jezeli nie wiesz o czym pisze, to sie nie zdziw, jak w przyszlosc kupisz np nóż kuchenny (taki ładny, chiński), ukroisz dwie kromki chleba i nóż bedzie do wyrzucenia ;-)
Mam do Was jeszcze trzy pytania i jedną ciekawą informacje.
1. Jakiej firmy będe mógł podłączyć obiektywy do e410 prócz tego co daje E-system?
2. Czy ustawiając w E410 jakość obrazu z opcją 3:2 otrzymał dokładnie takie samo zdjęcie jak otrzymują w Nikonie lub Canonie, chodzi mi oczywiście o proporcje boków, standardowo olympus ma 4:3.
Informacja, kupiłem sobie foto-kurier i pprzeczytałem test E510 pentaxa k10 i samsunga GX10. Oczywiście każdy ma wady i zalety. Test wygrał jako najbardziej uniwersalny E510, choć jego najpoważniejszą jak określił autor "pietą Achillesową" jest wolny AF od pentaxa i samsunga. Ciekawe jest też to, że tu cytuję: "tylko lustrzankę Olympusa wyposażono natomiast w funkcję Live Preview, umożliwiającą podgląd kadru nie poprzez wizjer optyczny, ekran LCD. Co ważne przy tej opcji działa system AF, czego nie ma nawet profesonalny Canon EOS 1D Mark III." To brzmi dumnie.
3. Mam też pytanie odnoście testów w foto-kurier olympus E410, czy ten aparat także wygrał test z konkurencją? Czekam na gazetke o tym teście ale prawdę mówiąć już nie mogę się doczekać.
Sylwek
Mam do Was jeszcze trzy pytania i jedną ciekawą informacje.
1. Jakiej firmy będe mógł podłączyć obiektywy do e410 prócz tego co daje E-system?
2. Czy ustawiając w E410 jakość obrazu z opcją 3:2 otrzymał dokładnie takie samo zdjęcie jak otrzymują w Nikonie lub Canonie, chodzi mi oczywiście o proporcje boków, standardowo olympus ma 4:3.
Informacja, kupiłem sobie foto-kurier i pprzeczytałem test E510 pentaxa k10 i samsunga GX10. Oczywiście każdy ma wady i zalety. Test wygrał jako najbardziej uniwersalny E510, choć jego najpoważniejszą jak określił autor "pietą Achillesową" jest wolny AF od pentaxa i samsunga. Ciekawe jest też to, że tu cytuję: "tylko lustrzankę Olympusa wyposażono natomiast w funkcję Live Preview, umożliwiającą podgląd kadru nie poprzez wizjer optyczny, ekran LCD. Co ważne przy tej opcji działa system AF, czego nie ma nawet profesonalny Canon EOS 1D Mark III." To brzmi dumnie.
3. Mam też pytanie odnoście testów w foto-kurier olympus E410, czy ten aparat także wygrał test z konkurencją? Czekam na gazetke o tym teście ale prawdę mówiąć już nie mogę się doczekać.
Sylwek
1. http://www.olympusclub.pl/olypedia
2. ekhm wolniejszy AF od pentaxa? Z jakimi szkłami?
Co ma byc ciekawego w tym cytacie?
3. testy w gazetach są nic nie warte
chomsky,
co do sztuki fotografii, masz racje.
mnie natomiast denerwuje marketingowe wciskanie ciemnoty, stad zawsze bije na alarm, jak oglasza sie, ze cos jest lepsze, a okazuje sie gorsze (bo to "lepsze" osiagnieto powaznym kosztem czegos innego - przy E410/E510 niskie szumy kosztem dynamiki obrazu)
sztuka fotografii sobie (wyrazanie wlasnego wnetrzna mysli za pomoca obrazu), a sprzet na ktorym pracujemy i sciemnianie przez producentow na lewo i prawo sobie ... (zwlaszcza, ze z roku na rok powszechna tandeta z chin zaczyna dominowac co raz bardziej)
PS: jezeli nie wiesz o czym pisze, to sie nie zdziw, jak w przyszlosc kupisz np nóż kuchenny (taki ładny, chiński), ukroisz dwie kromki chleba i nóż bedzie do wyrzucenia ;-)
Oczywiscie masz racje, cala ta komercja od rana do nocy to wciskanie ciemnoty, czyli aktimela. Chyba kazdy wie, ze to belkot reklamowy. Ja wiem! Nie czekam na byle nowosc jak glupi uzytkownik Canona/Nikona/Olympusa drepczac nogami i wypisujac bzdury.
Kiedy szukam jakiegos urzadzenia, dopasowuje jego parametry do swoich potrzeb, wybieram dobra marke i patrze, czy cena mnie nie zabija. Potem kupuje!
Czy ja pieprze bez przerwy na temat swojej lodowki "no frost" jakie to ma bajery, co miesza i przyrzadza i w ile minut mrozi 0,7 litra wodki?
Moze o odkurzaczach?
Jesli nie potafie wybrac to zasiegam w necie opinii i tyle.
Wiem to jest forum uzytkownikow firmy Olympus. Jak potrzebuje pomocy to pisze, lub odpisuje. Ale od ponad roku tylko sie narzeka i biadoli. Jak to system szlag trafia, ile to ludzi cisnelo Olkiem, a czego tam niema, a na co oni czekaja.
Koszmar!
Napiszcie czego wam brakuje w waszych puszkach a ja odpisze jak to ominac, zastapic i jakiej techniki uzyc by bylo fajnie.
Co do E510- to najlepszy ze stajni Olka i kto ma kupic niech go kupi i tyle. Lepiej miec nie bedzie! Po co wiecej gadac?
Zareczam, ze gorszy fotek nie zrobi niz w systemach konkurencyjnych a moze i ciut lepsze.
Kto robi statyczne ujecia w niskich swiatlach ucieszy sie z antyszrjka. Inny z podladu na zywo. czyszczenie matrycy to komfort wielki- inni jada szpatulkami jak milo. Po roku wysylaja do serwisu na mapping a ja to mam w korpusie. Itp. Wywazyc pomyslec wybrac!
Jesli E10/20 i seria 5060 robily swietne fotki to dlaczego E510 nie???
Sam robie udane kompaktami Fuji. Starymi!!
Buziaczki. Chomsky.
Michu (Pentax)
16.06.07, 18:27
Nie chciałbym jątrzyć ani doprowadzać do jakichkolwiek wojen systemowych, ale test w Foto-Kurierze to potężna porażka.
Nie chciałbym jątrzyć ani doprowadzać do jakichkolwiek wojen systemowych, ale test w Foto-Kurierze to potężna porażka.
Porażka K10D :roll: Amtorski korpus Olka pobił najlepszą puszkę Pentaxa? Ja nie czytałem, ale gdzieś słyszałem.
Żartuję :mrgreen:
Witam
Znalazłem jeszcze takie porównanie e410 z d40. Widać na tych zdjęciach jak je porównacie, że jednak Nikon dużo lepiej robi zdjęcia. Proszę zwrócie uwage na powiększeniu na krawędzie dach oraz na szyby w oknach. Jak dla mnie to Nikon w tym teście prowadzi, nie oszukumy się! Szkoda, że nie było zdjecia z D40X tu jest 10 mpx a w d40 6mpx. Lubie tego E400/e410 ale jak widzę taką różnice to jakoś przechodzi mi cheć na niego!
podaje linka do strony
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
w jednym oknie wybierzcie E410 w drugim d40 a potem wybierzcie zdjęcie z domem i powiększcie je/ czekam na wasza reakcje.
Sylwek
Sylwek kup tego nikona proooosze
cra3y:
w ciągu ostatniego roku połamałem 2 noże. oba pękły przy naprężeniu wzdłuż ostrza, tuż przy trzonku a nie były tanie... z kolei kiedyś całe studia był ze mną jeden nóż, który żyje do dziś... dlatego lubię OLKA - bo szumi, ale działa.
Sylwek:
taa, kup chłopie najkona albo jakąś mydelniczkę kamunia... kupisz gruchę, wygotujesz i będzie zayebyście... sonolty też tanie i popularne... nieważne że scierwiaste (moim zdaniem)...
Tobie chyba ktoś musi na czole henną napisać model aparatu, który powinieneś zakupić, bo lato już mija i zima zastanie Cię z wyborem...
Witam
Znalazłem jeszcze takie porównanie e410 z d40. Widać na tych zdjęciach jak je porównacie, że jednak Nikon dużo lepiej robi zdjęcia. Proszę zwrócie uwage na powiększeniu na krawędzie dach oraz na szyby w oknach. Jak dla mnie to Nikon w tym teście prowadzi, nie oszukumy się! Szkoda, że nie było zdjecia z D40X tu jest 10 mpx a w d40 6mpx. Lubie tego E400/e410 ale jak widzę taką różnice to jakoś przechodzi mi cheć na niego!
podaje linka do strony
w jednym oknie wybierzcie E410 w drugim d40 a potem wybierzcie zdjęcie z domem i powiększcie je/ czekam na wasza reakcje.
Sylwek
Skoro tak Ci się podobają fotki z D40 to daj sobie na luz z Olympusem. Prosisz by ludzie otwierali okienka z kolejnymi fotkami, porównywali je i co? Napisali Ci, że D40 jest lepszy? Jeśli to oszczędzi kolejnych postów w stylu "ale Nikon jednak lepszy" to napiszę bardzo wyraźnie... Sylwek kup bezwzględnie Nikona D40. Olympusem nie zrobisz tak kapitalnych zdjęć jak tym Nikonem. Jest rewelacyjny i nie ma co dalej się do niego przekonywać. Ja wiem, że dla wielu to spora kasa, ale to już udręka :roll:
Witam
podaje linka do strony
Sylwek
Skoro tak Ci się podobają fotki z D40 to daj sobie na luz z Olympusem. Prosisz by ludzie otwierali okienka z kolejnymi fotkami, porównywali je i co? Napisali Ci, że D40 jest lepszy? Jeśli to oszczędzi kolejnych postów w stylu "ale Nikon jednak lepszy" to napiszę bardzo wyraźnie... Sylwek kup bezwzględnie Nikona D40. Olympusem nie zrobisz tak kapitalnych zdjęć jak tym Nikonem. Jest rewelacyjny i nie ma co dalej się do niego przekonywać. Ja wiem, że dla wielu to spora kasa, ale to już udręka :roll:
Udręka będzie jak już kupi dslra i nastąpi ZZN :mrgreen:
The z00m Ma racje, bierz nikona ,jesli przekonuje Cie ten test :D
Sylwek
Gdybym ja miał się tyle czasu, co Ty zastanawiać nad zakupem aparatu, to by mi chyba kiszki poskręcało :D
Kup jeden, pobaw się trochę, nie spodoba się to sprzedasz i kupisz drugi. Wiele nie stracisz. Aparat obojętnie jakiej firmy nie zrobi za Ciebie dobrego zdjęcia. Olki są lepiej wykonane/wyposażone od konkurencji, a jakość zdjęć jest podobna.
Ale, dobrze się zastanów...... :razz:
Na tej stronie (http://www.dpreview.com/reviews/olympuse410/page21.asp) masz porównanie fotek Olka/Nikona i widać że fotki z Olka są lepsze, ale przy NF off (patrz fotki na dole strony).
pzdr
Michu (Pentax)
17.06.07, 09:35
Ludzie - spokojnie. Każde forum ma takiego Sylwka.
Sylwestrze - jeżeli mogę coś napisać. Kup cokolwiek. Focąc samemu nie masz najmniejszych szans na to, że zauważysz różnicę w jakości zdjęć. Dam sobie za to wywoskować miejsca intymne. Jeżeli jesteś niezdecydowany, zrób prosty test. Idź do sklepu, w którym można pomacać jak najwięcej korpusów (MM czy jakiś duży sklep foto). I samemu, organoleptycznie dokonaj wyboru. Kup po prostu to, co Ci najlepiej leży w ręku. Z czym będziesz czuł się dobrze i poczujesz, że to jest to. Taka miłość od pierwszego spojrzenia. Nie ma bowiem niczego gorszego, od męczenia się z puszką, która Ci nie pasuje. A odnośnie zaawansowanych funkcji... Uwierz mi - nie wykorzystasz ich.
Sylwek, przejrzałem zdjęcia które publikujesz na tym forum i z całą stanowczością stwierdzam, że nie jest Ci potrzebny konkretny model aparatu. Potrzebne jest Ci za to doświadczenie, dlatego kup już, bo życie ucieka. Szkoda czasu, lustrzanka idealna nie istnieje, w tej swojej też z czasem dostrzeżesz wady, choćbyś nad jej zakupem, parametrami, jakością zdjęć myślał kolejnych 10 lat. nikt nie chce wydać źle kasy, ale w fotografii chodzi o pstrykanie, nie gadanie. kup Nikona d40 i ciesz się robieniem zdjęć.
d40 na pewno bym nie kupował,
Tobie spasowałaby myślę 510.
Michu dobrze pisze, najważniejsze żeby dobrze leżał w dłoni, zdjęcia finalne tak naprawdę są podobnej jakości
pozdrawiam
c+:
Udręka będzie jak już kupi dslra i nastąpi ZZN
noo, sama radość w rodzinie będzie. teoria nieostrości, przepałów i niedoświetleń itp. w stylu "a mój kompakt lepiej robi". szkoda że chłopak nie widywał ISO800 z E-1, bo od razu by się wyprostował przy dowolnym nowym aparacie...
Witam
podaje linka do strony
Sylwek
Sylwek jak porownales ostrosc skoro sa to cropy zupelnie roznej wielkosci? Olkowe 2x takie jak Nikonowe?
Wez porownaj identyczne z E510 i 400D Canona. Napisz co widzisz?
Czesc.Ch.
chomsky:
wyluzuj, niech kupi żółtka. jak skuma co to śrubokręt i dlaczego słoiki z motorem kosztują od 2300 w górę to momentalnie się obudzi.
Ogladalem tetestyi nie da sie porownac dwoch cropow. Sylwek o tym nie wie a powinien skoro zabiera glos.
Natomiast obraz z 510 jest nieco ostrzejszy od tego z C400D za to dachy domow sa nieco bardziej rozowe a Canonie zielonkawe. Co sie da wyprostowac przy konwersji RAW.
Wielkich roznic zreszta nie ma. I tak wiecej da sie uzyskac przy pracy z oprogramowaniem.
Tak wiec jesli mialbym kpic 400D to wolalbym 510 dla antyszejka, podgladu i dobrej czyszczarki, takze dla lepszego uchwytu calosci.
Natomiast w tescie przepalono absolutnie fotki tej pani z kwiatami.Takiefotki nalezy korygowac. Byc moze idea testu jest by niczego nie korygowac? Tylko jak wtedy wygladalyby zdjecia z Canonow dopalane lampa??? Wszystko trzeba korygowac. Test jest do kitu. Zdjecia nie sa wykonywane w idealnych, porownywalnych warunkach.
Jednak na upartego jakies wnioski da sie wyciagnac dla siebie.
Czesc.Ch.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2007/06/e410_08_01l-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/longterm/2007/06/27/6519.html)
Witam wszystkich, rozpocząłem włąśnie przygodę z e-410 dual kit. Jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa - całkowicie ze świadomego wyboru. Moją przygodę z fotografią zaczynałem przed laty od lustrzanek analogowych. Dopiero spadek cen zachęcił mnie do rezygancji z kompaktu i powrotu do korzeni.
Na początek jedna uwaga tycząca ergonomii e-410. Zaczep od paska z prawej strony dusi niemiłosiernie w palec. Rtunku!
Na początek jedna uwaga tycząca ergonomii e-410. Zaczep od paska z prawej strony dusi niemiłosiernie w palec. Rtunku!
Dawno była zwracana na to uwaga, już przy e400
Legal - gratulacje zakupu E410 Mam taki sam korpus tylko czterysetkę i od miesiąca "maltretuję" ten aparat i mnie żaden zaczep jak mówisz nie"dusi", wręcz utwierdzam się w przekonaniu, że ergonomia jest super, nie mam najmniejszego problemu obsługiwać aparat jedną ręką, przecież z każdym tym obiektywem zestawowym jest lekki. Radzę, o ile nie preferujesz fotek papierowych i nacieszysz się już monitorowymi zlecić kilka zdjęć do powiększenia np. 20x30 lub 30x40/ bywają taniutkie promocje tych formatów np. w fotojokerze/ Właśnie odebrałem kilka takich zdjęć formatu 30x40 z Fotojokera - są to ujęcia z Krakowa z okresu Bożego Ciała i jakość ich jest powalająca. Przy zdjęciach na papierze te na komputerze wydają się jakimś nieporozumieniem. Życzę tysięcy udanych pstryknięć i oby Cię ten zaczep nie uwierał, a skoro matryca w E410 jest lepsza niż w E400 to o jakość obrazowania możesz być spokojny, ja pieję z zachwytu nad możliwościami E400! Pozdrowienia.
Przy zdjęciach na papierze te na komputerze wydają się jakimś nieporozumieniem.
Popieram w 100% :D
Dziekuje za powitanie na forum!
Oczywiscie - bede robil zdjecia a nie debatowal nad uszkiem!
Dodam, ze udalo mi sie bezpiecznie sprowadzic ten aparat z USA. Z pomoca znajomego cala operacja kosztowala mnie $815 i to z gwarancja Olympus WorldWide!
Dziekuje za powitanie na forum!
Oczywiscie - bede robil zdjecia a nie debatowal nad uszkiem!
Dodam, ze udalo mi sie bezpiecznie sprowadzic ten aparat z USA. Z pomoca znajomego cala operacja kosztowala mnie $815 i to z gwarancja Olympus WorldWide!
Jak ściągnąć z USA z taką gwarancją?
Główny problem ze sprzętem z USA (oprócz logistycznego) to ten że w UE nie honorują ichniejszych gwarancji.
Może mała instrukcja, z adresem/linkiem - jak to zrobić?
Pewnie coś trzeba dopłacić za rozszerzoną gwarancję?
[quote="Piotr_0602
Jak ściągnąć z USA z taką gwarancją?
Główny problem ze sprzętem z USA (oprócz logistycznego) to ten że w UE nie honorują ichniejszych gwarancji.
Może mała instrukcja, z adresem/linkiem - jak to zrobić?
Pewnie coś trzeba dopłacić za rozszerzoną gwarancję?[/quote]
Sprzet byl kupiony tu: http://www.bhphotovideo.com/c/product/488297-REG/Olympus_262042_Evolt_E_410_Digital_Camera.html
Cena jest ostateczna i jak widac teraz jest jeszcze taniej.
Jesli kupisz do stanu w ktorym jest sklep placisz dodatkowo sales tax, jak poza stan lokalizacji sklepu, juz nic. Moj kolega kupil z dostawa do New Jersej.
Ten sklep ma umowe z Olympusem i daje WorldWide Warranty, ale to jest dosyc wyjatkowa oferta. Wiekszosc daje US limitted Warranty.
Czytalem zasady tej gwarancji i na liscie serwisow jest tea W-wa. Inna rzecz, czy nie wymysla jakich kruczkow, zeby uniknac serwisu w Polsce, a procesowac sie z Olympus Polska chyba nie warto.
...Jak ściągnąć z USA z taką gwarancją?
...Pewnie coś trzeba dopłacić za rozszerzoną gwarancję?Każdy aparat, niezaleznie od miejsca zakupu, ma obligatoryjnie gwarancję Olympus Worldwide - czyli masz w Polsce 12 miesięcy gwarancję i bezpłatne naprawy (jesliby nastapiła taka konieczność). Problemem natomiast jest właśnie ta "rozszerzona gwarancja" (tzw. gwarancja Mack - poczytaj na http://www.mackcam.com/warranty.html) - z punktu widzenia serwisu Olympusa nie jest to gwarancja, ale ubezpieczenie od kosztów naprawy, siłą rzeczy tego nikt nie honoruje. Działanie tej "gwarancji" polega na tym, że naprawiasz aparat w dowolnym serwisie, a Mack Camera zwróci ci później kasę za naprawę (ale wpierw muszą zakceptować kosztorys naprawy). Jeżeli jednak w Hameryce nie dokładają oryginalnych gwarancji Olympusa do aparatów, a każą wykupić rozszerzoną "gwarancję" - to juz jest granda...
Pozdrawiam
Jack
http://www.olympus.co.jp/jp/event/woman28/gallery.cfm
Understanding White Balance: EVOLT E-410
[center]https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.olympusdigitalschool.com/e-system_cameras/e-410/Understanding_White_Balance__EVOLT_E-410_/1182371893_350x350_image.jpg)
[/center:679dc235a5]
ť http://www.olympusdigitalschool.com/e-system_cameras/e-410/Understanding_White_Balance__EVOLT_E-410_/index.html
Mam nadzieje ze sie nie powtarzam... wlasnie takie cos dostalem na maila
Mam pytanie odnosnie zasilania do e410...
-czy akumulatorek zasilajacy jest tak samo slaby jak w e400?
Mam pytanie odnosnie zasilania do e410...
-czy akumulatorek zasilajacy jest tak samo slaby jak w e400?
jest ta sama bateria
to wiem ale czy "e410" jest tak samo zarloczny na energie jak e400,
pytam, bo batreia w moim e510 starcza na ok.400 zdjec i uciesze sie jesli w e410 bedze gorzej albo tak samo :)
arcturus:
nie wiem czy kojarzysz, ale OLEK szanuje klienta, stosując to samo ogniwo (BLM-1) od ładnych paru lat:
- C-5060
- C-7070
- C-8080
- E-1
- E-300
- E-500
- E-330
- E-510
wyjątkiem są:
- E-400
- E-410
gdzie zastosowano aku o mniejszych gabarytach i niższej pojemności...
tak więc mistrzem zarządzania prądem OLEK może nie jest, ale nie musimy co chwila opylać zamienników żeby kupić nowe wersje. sugeruję wyłączyć żarówiasty "control panel", nie błyskać parodią lampy i od razu zrobi się 500 fotek...
Witam
podaje linka do strony
Sylwek
Chociaz Sylwek juz usuniety, ale chcialem sie odniesc do tego testu porownawczego e-410 i D40x.
Dokladnie obejrzalem zdjecia domu z obu aparatow. Rzeczywscie ilosc szczegolow wypada na korzysc d40x (w tej konfiguracji). Trzeba jednak zaznaczyc, ze w standardowych ustawieniach e-410 ma redukcje szumow ustawiona na poziom 2 w czterostopniowej skali 0-3. Przypuszczam, ze d40x nie ma w ogole mozliwosci ustawiania poziomu redukcji szumow w jpg. Jestem prawie pewien, ze zdjecie z e-410 bylo robione z redukcja standardowa, ktora dziala odrobine zbyt brutalnie.
Po ustawieniu w e-410 redukcji na poziom 1 mielibysmy zdecydowane zwiekszenie ilosci szczegolow a szumy bylyby porownywalne. Wiem to ze swoich prywatnych testow porownawczych.
Pomijam aberacje na krawedzi dachu, gdzie nikon lezy na lopatkach...
Sprostowanie: niedoczytalem, ze Sylwek testowal D40 a nie D40x :(
Ale w sumie to w tej sytuacji trudno porownywac obraz 6 Mpix i 10 Mpix choc uwagi pozostaja w mocy.