Zobacz pełną wersję : Nex-7
tymczasowy_
24.08.11, 10:02
Wszystko mający NEX-7
http://www.optyczne.pl/4189-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_NEX-7.html
Jeśli było to proszę skasować.
Trzeba przyznać, że wypasiony, taki NEX3/5 na sterydach. Ciekaw jestem jaka będzie cena z kitem CZ24mm/1.8.
Jeśli w stosunku do NEX3/5 będzie miał poprawioną gospodarkę energetyczną, to tylko brać i nie gadać.
Całkiem przyjemnie wygląda ten nowy Czesio.
http://photorumors.com/wp-content/uploads/2011/08/Sony-Carl-Zeiss-24mm-1.8-NEX-lens.jpg
http://photorumors.com/wp-content/uploads/2011/08/Carl-Zeiss-24-1.8-NEX-lens.jpg
Poszperałem.
Samo body 1200$
Body z kitem 18-55 1400$
czyli
Body z Czesiem w okolicy 2000$ lub nieco więcej (sam Czesio 1000$)
PS
Jest też przelotka na obiektywy z bagnetem A (lustro, AF, silniczek do śrubokręta), z wyglądu jawi się paranoicznie - gabaryty. W komplecie z NEX'ami chyba tylko dla największych desperatów.
PPS
Poza Czesiem jest jeszcze 50mm/1.8 OSS z bagnetem E za 300$
Piękny. Kiedyś pisałem, że rynek czeka na bezlusterkowca w stylu Panasa L1 czy Olka E-330 - zwartego w budowie, z wizjerem, wbudowaną lampą i porządnym sterowaniem. Można było wtedy zgadywać, kto pierwszy go wypuści. Ale chyba nikt wtedy nie myślał, że będzie to Sony. Bardzo dobry ruch!
Body całkiem sympatyczne, rozmiar obiektywów i cena już trochę mniej, aż się prosi o więcej naleśników do tak małego body.
Piękny. Bardzo dobry ruch!
Patrząc przez pryzmat wyjazdu, podczas którego w zasadzie mogłem nie zdejmować 20/1.7 i nie czułem się mocno ograniczony, Nex-7 może być postrzegany jako aparat-system. Z Zeissem ma w zasadzie wszystko. Problemy są trzy:
1. Dlaczego wybraliśmy GF; ty GF2, ja GF1
2. Patrząc na sample z A-77 filtr aa nie rzuca na kolana jak ten mistrz montowany w E-PL1
3. cena
tymczasowy_
24.08.11, 11:56
... rozmiar obiektywów i cena już trochę mniej, aż się prosi o więcej naleśników do tak małego body.Wydaje mi się, ze Sony ma inną strategię niż Olympus i Panasonic - idą w jakość i możliwości a nie w miniaturyzację. Choć z mojego punktu widzenia, przy bliższym kontakcie z E16, też chciałbym mieć naleśnikową alternatywę do CZ24mm/1.8 za 200$. Takie E16/2.8 i hipotetyczne E24/2.8 plus Helios zaspokoiłoby moje apetyty na optykę do NEX.
1. Dlaczego wybraliśmy GF; ty GF2, ja GF1
Bo był względnie tani i sprzedawany w kicie z naleśnikiem, razem z którym mieści się do kieszeni.
2. Patrząc na sample z A-77 filtr aa nie rzuca na kolana jak ten mistrz montowany w E-PL1
Na jpegach i tak nie ocenisz fitra AA.
...Takie E16/2.8 i hipotetyczne E24/2.8 plus Helios zaspokoiłoby moje apetyty na optykę do NEX.
Kiedyś pożyczyłem Nex3 z E16 i do tego dołożyłem swojego Jupitera, bardzo przyjemnie się tym fociło, taki zestawik był zadziwiająco wszechstronny i do tego bardzo kompaktowy.
Wydaje mi się, ze Sony idą w jakość i możliwości a nie w miniaturyzację.
Że co?
Mam przykładowo Nex-3@E16 - tak chwalony, że to zestaw za darmo pod "demobil". OK, czy mogę sobie dokupić nowy EVF?
Więc gdzie te możliwości
Jakość? Jak będę akceptował zestaw takiej wielkości jak Nex-7@Zeiss to sobie kupię (dla jakości, pamiętasz?) lustro, np. D5100@35/1.8 lub A-67@35/1.8
Choć z mojego punktu widzenia, przy bliższym kontakcie z E16, też chciałbym mieć naleśnikową alternatywę do CZ24mm/1.8 za 200$. Takie E16/2.8 i hipotetyczne E24/2.8 plus Helios zaspokoiłoby moje apetyty na optykę do NEX.
My w mikro dostali komplet ;)
Tani 14/2.5, tani 20/1.7 i tani 45/1.8
BTW. Jeśli zależy ci na naleśnikach, ja bym spojrzał na NX. Tam jakby bardziej starają się o klientów "środka". Poza tym plotka głosi, że tak naprawdę EVF z Siódemki to dzieło... Samsunga. Jeśli to prawda zdziwiłbym się bardzo gdyby kolejny NXx0 tego nie miał.
Na jpegach i tak nie ocenisz fitra AA.
No to dodałeś kolejny problem ;)
tymczasowy_
24.08.11, 12:38
Że co?
Mam przykładowo Nex-3@E16 - tak chwalony, że to zestaw za darmo pod "demobil". OK, czy mogę sobie dokupić nowy EVF?
Więc gdzie te możliwościNiby racja, ale z drugiej strony po co do body za 500zł (nex3) kupować EVF za 1000zł( zapewne)?
Jakość? Jak będę akceptował zestaw takiej wielkości jak Nex-7@Zeiss to sobie kupię (dla jakości, pamiętasz?) lustro, np. D5100@35/1.8 lub A-67@35/1.8Na dpreview.com, piszą, że korpus NEX-7 nie jest większy od E-P3. Jak dla mnie, wizjer w body to zaleta, ale nie podobają mi się lustrzankopodobne korpusy G, GH, NX11/10/5, ja wolę takiego kanciaka jak NEX czy Fuj x100. Ja jakości Czesia ni potrzebuję, więc napisałem że E24/2.8 za 250$ by mi wystarczyło.
My w mikro dostali komplet ;)Fakt, dlatego ciągle mikro biorę pod uwagę.
Tani 14/2.5, tani 20/1.7 i tani 45/1.8Czy one takie tanie? NEX-3 z E16 kupiłem taniej niż każdy z tych obiektywów.
BTW. Jeśli zależy ci na naleśnikach, ja bym spojrzał na NX. Tam jakby bardziej starają się o klientów "środka". Poza tym plotka głosi, że tak naprawdę EVF z Siódemki to dzieło... Samsunga. Jeśli to prawda zdziwiłbym się bardzo gdyby kolejny NXx0 tego nie miał.
Jeśli NX200 będzie wyglądał tak jak na obrazkach z zapowiedzi, to jest wielce prawdopodobne, że wejdę w ten system.
Na razie nie zamierzam zmieniać NEX-3 na coś innego, prawdopodobnie dokupię jedynie macro 30mm dla posiadania "standardu" z AFem. 1000euro czy $ za Czesia nie dam, podobnie jak nie dam 650$ za LP 25mm/1.4 bo nie jestem onanistą oglądającym cropy, a w innej skali różnic nie widać w stosunku do tego co mam z NEX-3 i E16 :wink: (komplet za 300$)
http://www.youtube.com/watch?v=I7HTawf1agw
Rafał Czarny
24.08.11, 13:58
Oj, dzieje się w bezlusterkowcach. Co to jest "Czesio"?
Rafał Czarny
24.08.11, 14:03
Zeiss 24/1.8
Dlaczego Czesio?
tymczasowy_
24.08.11, 14:05
Dlaczego Czesio?CZ czyli Czesław. Coś w stylu jak Elżbieta, Wojtek ...
Zapowiada się fajne body, ciekawe po ile będzie u nas w sklepach.
tymczasowy_
24.08.11, 14:51
Zapowiada się fajne body, ciekawe po ile będzie u nas w sklepach.Pewnie nie taniej niż 4000zł za body. Fuj X100 za tyle chodzi, a taki NEX-7 (nawet z E16 )zabija Fuja pod każdym względem.
Zapowiada się fajne body, ciekawe po ile będzie u nas w sklepach.
Oficjalne ceny w EURopie:
Nex-7demka - 1200
Nex-7 z padliną - 1300
CZesiek - 1000
Ja pierniczę niech nawet to sobie będzie 2 koła w sklepie szok, poczekałbym na tym co mam i za max 18 miesięcy kupił następcę D5100 z tą matrycą tylko lepiej oprogramowaną.
tymczasowy_
24.08.11, 16:18
Gdyby jeszcze nie było Panasonika 20mm/1.7 to można by Czesława 24mm zmęczyć, ale teraz to jakość optyczna nie do odróżnienia, cena 4x większa, gabaryty x8, smiać się czy płakać? Można tylko pomarzyć o hipotetycznym mariażu NEX-7 z rzeczoną panasikową 20mm.
PS
No niechby Czesław miał choćby rozmiary PL25mm/1.4 ... ale taki ogór.
No niechby Czesław miał choćby rozmiary PL25mm/1.4 ... ale taki ogór.
Kto by pomyślał, że tylko 1 cm dzieli ogóra od... korniszona.
tymczasowy_
24.08.11, 16:33
Kto by pomyślał, że tylko 1 cm dzieli ogóra od... korniszona.Człowieku, to 1 cm na średnicy, idź zapytaj pierwszą lepszą kobitę o taką różnicę między ogórem a korniszonem ....
PS
Poza tym PL25 zawęża się figlarnie na końcu, a Czesio jest po sam czubek szerokim ogórasem ...
Człowieku, to 1 cm na średnicy...
Nie "na średnicy", tylko w długości obiektywu. Średnica obu tych szkieł jest dokładnie taka sama. Zajrzyj do parametrów technicznych.
Wygląda na to, że skończyła się zabawa w gadżety i bezlusterkowce wkraczają wolno w etap dojrzałości. Brakuje jeszcze Nex-9 z matrycą FF i w połączeniu z 135/1,8 i 85/1,4 byłoby portretowe szaleństwo :)
tymczasowy_
24.08.11, 17:20
Nie "na średnicy", tylko w długości obiektywu. Średnica obu tych szkieł jest dokładnie taka sama. Zajrzyj do parametrów technicznych.Fakt, co nie zmienia faktu, że Czesław jest bardziej barczysty i masywny, przy gorszej światłosile.
Wygląda na to, że skończyła się zabawa w gadżety i bezlusterkowce wkraczają wolno w etap dojrzałości. Brakuje jeszcze Nex-9 z matrycą FF i w połączeniu z 135/1,8 i 85/1,4 byłoby portretowe szaleństwo :)Taaak modelka od razu miałby ogniki w oczach od ujrzenia ogóra 135 lub 84 przytwierdzonego do filigranowego korpusiku.
PS
epicure, a poza tym to te obiektywy do NEX'a to tylko wyglądają na ogóry bo są montowane do malutkich korpusików, i tak w ogóle to są b. maciopkie szkiełka .... gdzieś mi się tak obiło o uszy.
A 20tka Panasa, to juz kielbasa? ten to dopiero oguruniunio:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Ale ciekawie być zaczyna.
A co za rok będzie ...?
Pogratulować tylko SONY .
na tej stronie film z NEX7
www.engadget.com/2011/08/24/sony-unveils-nex-7-24-3-mp-sensor-oled-viewfinder-1199-price/
Mój sąsiad ma NEX-3 z 18-55 i 16/2.8. Fajny. Ma jeden problem, który sprawił, że praktycznie przestał używać 18-55. Jak wymieniał obiektywy, to co rusz upaćkana matryca. Za diabła ichni system czyszczenia sensora nie działa. Woli teraz mieć przyspawanego naleśnika. Mam nadzieję, że ten NEX-7 jest pod tym względem lepszy, bo inaczej wymieniania obiektywów w plenerze (jak na filmie reklamowym) będzie mocno ryzykowne.
A kto powiedział że najważniejszy jest produkt!
Sony sprzedaje marzenia ja po takiej reklamie chętnie spakuję szpej i .. w drogę:)
http://www.youtube.com/watch?v=TjpWaG6Lnhg&feature=player_embedded
psl Odp: Nex-7 Mój sąsiad ma NEX-3 z 18-55 i 16/2.8. Fajny. Ma jeden problem, który sprawił, że praktycznie przestał używać 18-55. Jak wymieniał obiektywy, to co rusz upaćkana matryca. Za diabła ichni system czyszczenia sensora nie działa. Woli teraz mieć przyspawanego naleśnika. Mam nadzieję, że ten NEX-7 jest pod tym względem lepszy, bo inaczej wymieniania obiektywów w plenerze (jak na filmie reklamowym) będzie mocno ryzykowne. to musi być naprawdę jakiś fajtłapa bo ja wymieniam często obiektywy i jakoś nie widzę upaćkanej matrycy;))))))))))) a druga sprawa to nie rozumiem czemu się tak ciskacie do obiektywów sony że są takie wielkie przecież są mniejsze od panasa a po panasie jakoś nikt nie jedzie chyba tylko tak piszą ludzie którzy swoje spostrzeżenia mają ukierunkowane z jakiś zdjęć a nie z korzystania sprzętu ;))))))))))))) G VARIO 14-42 mm f/3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S. Wymiary 61 x 64 mm E 18-55 mm f/3.5-5.6 OSS Wymiary 62 x 60 mm
Nie wdając się zbyt głęboko w szczegóły: psl dobrze prawi o tych paprochach.
Szkła: po Panasie też się jedzie: 14-45 optycznie lepsze od następcy, 45-200 choruje na Canona -> "my copy" a o 14/2.5 zapytaj epicure.
Panas zauważył twoje uwagi odnośnie rozmiarów szkieł. Wpadnij na foto portale (podobno) jutro po szczegóły, z mojej strony już dziś ci pokażę nowy kit Panasa
http://i1214.photobucket.com/albums/cc498/43rumors/Schermata-2011-08-24-a-0356.jpg
(http://i1214.photobucket.com/albums/cc498/43rumors/Schermata-2011-08-24-a-0356.jpg)http://i1214.photobucket.com/albums/cc498/43rumors/Schermata-2011-08-24-a-0357.jpg
Zauważ proszę znaczki HD, Power OIS (skuteczniejsza wersja OIS), nano coatings (odpowiednik ZERO) i power zoom. Ten mini mini ma wielkość 20/1.7.
Nex-7 to super body, ale i także pułapka. Dla mnie przede wszystkim cenowa, ale zostawmy już nawet tą cenę w spokoju.
1. http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=39187368
(http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=39187368)2. w stosunku do A-77 na + jest to, że nie ma i SLT i IBIS - jest szansa na żyletkę (do weryfikacji w rawie)
2a. widziałeś jpgi z E-PL1 ;)
3. brak optyki już pod te mniejsze Nexy o 7Demce nie wspominając...
Filtr aa - epicure twierdzi, że trzeba poczekać do czasu rawa, niech będzie. Ja jednak nie wierzę, żeby wsadzili tam mistrza z E-PL1, w końcu przed nami A99 FF 2012...
Ktoś na CB zauważył to jest super body pod Voitki i inne Lajki, ale imho nie o to chodziło Sony.....
Na koniec cena: na dzień dzisiejszy wolałbym wyrzucić kasę na D5100@35/1.8
tymczasowy_
25.08.11, 09:47
Mój sąsiad ma NEX-3 z 18-55 i 16/2.8. Fajny. Ma jeden problem, który sprawił, że praktycznie przestał używać 18-55. Jak wymieniał obiektywy, to co rusz upaćkana matryca. Za diabła ichni system czyszczenia sensora nie działa. Woli teraz mieć przyspawanego naleśnika. Mam nadzieję, że ten NEX-7 jest pod tym względem lepszy, bo inaczej wymieniania obiektywów w plenerze (jak na filmie reklamowym) będzie mocno ryzykowne.Panowie nie dorabiajcie teorii spiskowych.
Ja też mam NEX-3 (ponad pól roku), często zmieniam obiektywy (E16 i Helios) i nie mam na matrycy żadnego syfu. Ot są pewne zasady wymiany obiektywu, jak się do nich stosuje, to syfki na matrycy nie występują. Ot prawo prawdopodobieństwa jeden ma, drugi nie.
gietrzy, jest takie przysłowie, że każda potwora znajdzie swego amatora. Ja na ten przykład chciałbym bezlustrowca, który:
- ma dobrą matrycę (np. Sony, coby nie mówić jest lepsza od matryc Panasa/Oly)
- ma kształt jak PEN/GF1/NEX a najlepiej jak Fuj X100 - (poprostu nie chcę mieć wyglądu lustrzanko podobnego)
- ma wbudowany wizjer EVF ( a najlepiej coś takiego jak w Fuju X100)
- ma małe naleśnikowe obiektywy w ekwiwalencie około od 24 do 85mm (Panas/Oly/Samsung)
- ma przystępną cenę (i body i szkła)
Pewnie takich jak ja znalazłoby się paru, ale póki co nie ma czego kupić.
Na razie mam NEX-3 z E16 (bo był do kupienia za 999zł), może dokupię E30mm macro, może E50mm/1.8 (jak będą po kilka stówek). I dalej będę czekał na swojego Grala. Inni też w wyniku kompromisu coś sobie kupią.
To nie teoria spiskowa, tylko fakt. Czyszczałka Olka to niesamowicie pomocny i oszczędzający nerwów gadżet.
To nie teoria spiskowa, tylko fakt. Czyszczałka Olka to niesamowicie pomocny i oszczędzający nerwów gadżet.
to ciekawe, że przez tyle lat N, C, S nie potrafili zrobić czegoś równie skutecznego...
to ciekawe, że przez tyle lat N, C, S nie potrafili zrobić czegoś równie skutecznego...
To nie jest takie dziwne. Im mniejsza matryca, tym większy problem z brudami.
Urok patentów.
Bardzo fajny ten NEX-7, nowe obiektywy też. Wygląda na to, że Sony skończył z traktowaniem NEX-a jako systemu zabawkowego. Brawo!
Rafał Czarny
26.08.11, 09:13
Nie przesadzałbym z problemem syfów na matrycy. Od 1,5 roku mam aparat, który nie ma żadnego (nawet ułomnego) systemu czyszczenia matrycy. Zmieniam obiektywy bardzo często. I nie mam paprochów, które by mi przeszkadzały. Pewnie jakieś są, ale nie zawracam sobie tym głowy.
Janko Muzykant
26.08.11, 10:46
A jasnego zooma jak nie było, tak nadal nie ma. W żadnym systemie bez lustra...
Prędzej czy później będzie. Ale chyba bez rewelacji i większego zainteresowania. Mało komu będzie się chciało dźwigać takiego zooma.
tymczasowy_
26.08.11, 12:10
A jasnego zooma jak nie było, tak nadal nie ma. W żadnym systemie bez lustra...Już jest (będzie). I to nawet dwa.
Cały zachwyt nad tym Nex-7 można podsumować cytatem z 43R: If Sony were Panny
ROTFL
Pamiętam, że kiedyś był wywiad z jakąś szychą z Sony i padło pytanie, dlaczego lustrzanki Sony nie mają LV lub wideo. Odpowiedział, że na razie te funkcje kuleją w aparatach konkurencji, więc Sony woli trochę poczekać i zrobić to dobrze. I to samo jest z NEXem 7: Olek i Panas od paru lat wypuszczają korpusy i jeszcze żadnego nie zrobili tak, jak należałoby zrobić (co nie znaczy, że są one złe), a tu przyszedł Sony i pokazał wszystkim, jak powinien wyglądać porządny aparat.
Szkoda tylko, że oprócz Zeissa i jasnej 50-tki za bardzo nie ma czego do niego podpiąć.
Pamiętam, że kiedyś był wywiad z jakąś szychą z Sony i padło Sony woli trochę poczekać i zrobić to dobrze.
Aaa... słynne, aczkolwiek teraz wiemy jak gorzkie (1200 EUR): we'll do it better
I to samo jest z NEXem 7: Olek i Panas od paru lat wypuszczają korpusy i jeszcze żadnego nie zrobili tak, jak należałoby zrobić (co nie znaczy, że są one złe), a tu przyszedł Sony i pokazał wszystkim, jak powinien wyglądać porządny aparat.
Nie zapominaj proszę, że w czasach GF1 technologia EVF... była inna ;)
A jak już jesteśmy tak przy korpusach, idealnie w dłoni to mi leży NX10... epicure czyta: Nex-7 jest prawdopodobnie o .5cm za niski. Wybudowali mi pod oknem Sony Centre, jak Bóg da, zajrzę w grudniu by to chociaż potrzymać, zobaczyć jak leży w mojej dłoni.
Szkoda tylko, że oprócz Zeissa i jasnej 50-tki za bardzo nie ma czego do niego podpiąć.
Cytat właśnie jakby o tym...
No nic dla mnie przeciek Panasa zdjął Nex-7 z Ziemii ;)
Jak te szkiełka są f/2.0 to znowu zapłacę $40 za godzinę na parkingu ;)
Nie zapominaj proszę, że w czasach GF1 technologia EVF... była inna ;)
Nie przesadzaj. Wbudowane wizjery elektroniczne są na rynku już od lat. Wystarczyło chcieć je wykorzystać w mniejszych mikrusach.
epicure czyta: Nex-7 jest prawdopodobnie o .5cm za niski.
???
Nie przesadzaj. Wbudowane wizjery elektroniczne są na rynku już od lat. Wystarczyło chcieć je wykorzystać w mniejszych mikrusach.
Szczerze korzystałbyś z takiego w GF2 gdyby miał jakość zewnętrznego do LX5/GF1?
Ten z GH2 jest ledwo normalny, imho.
???
Życzyłbym sobie aby Nex-7 był o pół centymetra wyższy.
Szczerze korzystałbyś z takiego w GF2 gdyby miał jakość zewnętrznego do LX5/GF1?
A dlaczego nie miałby być taki, jak w G1?
Życzyłbym sobie aby Nex-7 był o pół centymetra wyższy.
Ma taką samą wysokość, jak GF2, a przy tym dużo lepszy grip. Ujdzie...
A dlaczego nie miałby być taki, jak w G1?
Bo wtedy było macanie rynku czytaj: inne pozycjonowanie produktów. Imho mógłbyś mieć jakiekolwiek ale do Panny (Oly postawił sprawę jasno oferując VF-2) gdyby następca G2 czy GF1 takowego nie miał. Skoro G3 dostał wizjer, można spokojnie założyć, że aparat znany pod nazwami typu GF1 Pro, GP1, GF7, czy GX1 ;) a mający być następcą GF1 też będzie takowy (ten z G3 jako opcja minimum) posiadał.
Pooglądaj sample z A-77 i 16-50/2.8 (dpreview) by zobaczyć jak to Sony lepiej zrobiło... korekcję CA ;)
Ma taką samą wysokość, jak GF2, a przy tym dużo lepszy grip. Ujdzie...
No właśnie napisałem ci, że skoro ma wysokość GF2 przydałoby się jeszcze z pół centymetra na kciuk.
Ok, z mojej strony EOT - to wątek o Nex-7 ;)
Bo wtedy było macanie rynku czytaj: inne pozycjonowanie produktów.
E tam. Nie trzeba było przeprowadzać żadnych szeroko zakrojonych badań, żeby wiedzieć, że mały aparat z wbudowanym wizjerem będzie się sprzedawał jak ciepłe bułeczki.
Pooglądaj sample z A-77 i 16-50/2.8 (dpreview) by zobaczyć jak to Sony lepiej zrobiło... korekcję CA ;)
Jpegi mnie nie interesują. Jedyna korekcja CA, jaka się liczy, to ta robiona przez LR.
Nex-7 znalazł się w czołówce TOP 100 na Amazonie, toż to prawdziwy hicior sprzedażowy
Nie ma co się dziwić dobrej sprzedaży, w końcu sony dało EVF do swojego NEXa.
Ciekawe jak będzie się sprawować nowa matryca.
To ten aparat już jest w sprzedaży?
Chodzi o zamówienia przedpremierowe na amerykańskim amazonie.
W dniu premiery (teraz chyba zmienili) na fotopolis ztcp czytałem: dostępny jeszcze w listopadzie czyli grudzień.
A preorders, no cóż w USA jest teraz kryzys ;)
Fotki z przedprodukcyjnego egzemplarza Nex 7 + 50 f/1.8:
http://thepicturedesk.blogspot.com/2011/09/nex7-with-new-50mm-portrait-lens.html
Co prawda nie NEX-7, a A77, ale matryca ta sama:
http://dpreview.com/reviews/studiocompare.asp#baseDir=/reviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio scene&headerSubTitle=Standard studio scene comparison&masterCamera=sony_slta77&masterSample=dsc00012&slotsCount=4&slot0Camera=sony_slta77&slot0Sample=dsc00012&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=canon_eos7d&slot1Sample=canon7d_nrstand_iso100&slot2Camera=nikon_d7000&slot2Sample=nikond7000_nrn_iso 100&slot3Camera=canon_eos5dmkii&slot3Sample=img_0038&x=-0.8568226462963304&y=-0.9012180935185253
Sample jakoś mnie nie porwały. Kiepska rozdzielczość jak na taką ilość megapikseli. To pewnie przez te półprzepuszczalne lustro.
Sample jakoś mnie nie porwały. Kiepska rozdzielczość jak na taką ilość megapikseli. To pewnie przez te półprzepuszczalne lustro.
Jak możesz, przecież to jest rewolucja w Sony, za chwil kilka w pełnej klatce (pikseli).
Nie chcę nic mówić, bo to najbardziej optymistyczny scenariusz, w zasadzie nierealny dla przeciętnego pstrykacza, ale podoba mi się w tym porównaniu G3, GH2 z najnowszych... Dla mnie wciąż brak powodów/pretekstu do wymiany GF1 :)
Jak możesz, przecież to jest rewolucja w Sony...
I pewnie będzie z tego rewolucja, gdy Nikon weźmie tę matrycę na warsztat. Ale nie w SLT, to chory pomysł...
Porównałem mojego leciwego już można powiedzieć e-p1 i kurcze, nazwijcie mnie ślepcem, ale nie widzę tej ogromnej różnicy pomiędzy matrycami, a przynajmniej nie na tyle, aby tyle SZUMU o to robić (do iso 3200 przynajmniej, dalej nie porównywałem) :D oczywiście mam na uwadze to, iż są to zdjęcia robione w warunkach studyjnych a sony ma dwa razy więcej Mpix, ale i tak spodziewałem się przepaści w jakości na wyższych czułościach, a jej nie widzę.
I pewnie będzie z tego rewolucja, gdy Nikon weźmie tę matrycę na warsztat. Ale nie w SLT, to chory pomysł...
No ja jakby pisałem o SLT, nie o matrycy. W teście A-77 digitalrev czarno na białym widać ile toto zabiera. Jeżeli patrzeć na poprzedni cykl Nikona, to nauczą się tej matrycy w ~12 miesięcy po pierwszej puszce czytaj dopiero druga puszka Nikona 24 MPx będzie wow.
---------- Post dodany o 07:58 ---------- Poprzedni post był o 07:51 ----------
Porównałem mojego leciwego już można powiedzieć e-p1 i kurcze, nazwijcie mnie ślepcem, ale spodziewałem się przepaści w jakości na wyższych czułościach, a jej nie widzę.
To normalne, weź puszki do baru "po godzinach" zakręć na e-p1 20/1.7 a Soniacza 35/1.8 i wyjdzie szydło z worka, tylko jakim kosztem (waga i rozmiar :))
Ciekawe by było porównanie rawów: G3+25/1.4@1.4, 3200, 1/4 vs. A-77+35/1.8@1.8, 3200, 1/4, tak dla sportu by sprawdzić cienie.
Ale nie w SLT, to chory pomysł...
Mam dokładnie takie same odczucia.
Niby A-77 to nie Nex-7, ale kto się odważy teraz kupić 7Demkę z pierwszej dostawy :mrgreen:
http://www.sonyalpharumors.com/a-new-version-of-the-bionz-processor-may-be-the-cause-of-the-a77-issues/
(http://www.sonyalpharumors.com/a-new-version-of-the-bionz-processor-may-be-the-cause-of-the-a77-issues/)Sony. Zawsze coś aka we'll do it better :mrgreen:
we'll do it better Pt 2
http://vimeo.com/29718472
Butelkonosy na fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13620&sony-nex-7-pierwsze-wrazenia
a ja myślałem, że będą jakieś zdjęcia delfinów tym aparatem :(
fajny jest, chciałbym takiego w MFT
He, ciekawe co to za lampa błyskowa która "dynamicznie wyskakuje z korpusu".
Dobrze, że poprawili interfejs użytkownika, te trzy kółka sterujące to plus.
Olympusie, poprosimy teraz o mikro Pro!!! :esystem2:
Olympusie, poprosimy teraz o mikro Pro!!! :esystem2:A prośby pewnikiem wysłuchane zostaną:grin:
Jack
A prośby pewnikiem wysłuchane zostaną:grin:
Jack
Trzymam za słowo :grin:
Bardziej jako ciekawostka- co kryje się wewnątrz nex-7
http://sonyalphalab.com/2012/03/naked-sony-nex-7-opened-up-so-you-can-see-the-guts-of-the-nex-7-sonyalphalab-com-exclusive/
Ja chyba oszalalem, jestem na etapie wymiany D7100 na Nex 7 ;)
Wlasnie czekam, na paczke az zostanie wyslana z sonaczem.
Zobaczymy co to moze :)
pozdro
Ja chyba oszalalem, jestem na etapie wymiany D7100 na Nex 7 ;)
Wlasnie czekam, na paczke az zostanie wyslana z sonaczem.
Zobaczymy co to moze :)
pozdro
A jakie szkła? Sony E to ciekawy system, ale AF Cię raczej rozczaruje. Menu też specyficzne.
A jakie szkła? Sony E to ciekawy system, ale AF Cię raczej rozczaruje. Menu też specyficzne.
O Menu wiem, AFu nie bede z nim uzywal, od tego mam innego nikona ;)
Szkla to przerozne, od mikroskopowych, po powiekszalnikowe, przez nikonowe, olkowe na canonowych konczac, wszystko czym bede mogl do "robali" strzelac :)
pozdro
Menu jest tragiczne a nie specyficzne!
Menu jest tragiczne a nie specyficzne!
Bez przesady, da się ogarnąć. Ale fakt że przejście na takie jak jest w A6000 to była dobra decyzja :-P
Bez przesady, da się ogarnąć. Ale fakt że przejście na takie jak jest w A6000 to była dobra decyzja :-P
Ja prawie zakupiłem NEX 5R bo w tym systemie odpowiada mi optyka, jakośc zdjęć i możliwości korpusów ale pobawiłem się aparatem i zrezygnowałem. Podobnie wrażenie dot. menu miałem też przy NEX 6 i A6000... ale to tylko moja opinia.
Ja prawie zakupiłem NEX 5R bo w tym systemie odpowiada mi optyka, jakośc zdjęć i możliwości korpusów ale pobawiłem się aparatem i zrezygnowałem. Podobnie wrażenie dot. menu miałem też przy NEX 6 i A6000... ale to tylko moja opinia.
A6000 ma zupełnie inne menu niż NEX-6. Dużo logiczniejsze według mnie. Tyle że ja mam doświadczenie z Sony A77 i A55 gdzie było podobne menu.
Z nex5 da się żyć spokojnie :) , ja go używam teraz z samym 10mm. A menu jak się raz ogarnie to już potem jest prosto :)
Macie na myśli to menu kafelkowe? Mam RX100 III i też jest to menu kafelkowe, faktycznie porażka nie wiadomo co gdzie jest, ale przynajmniej w RX-ie jest możliwość przełączenia na normalne menu z zakładkami i listą ustawień.
W takim układzie jest to bardziej logiczne i wygląda jak w "normalnych" aparatach :wink:
Ja to też bym sobie chętnie kupił Sony 7, ale zamiast nex to A :-P
Pozdr
@nyny jak podepniesz któreś szersze szkiełko od Canona to podeślesz mi z tego RAW?? Jakiś landscape na neutralnych ustawieniach z przymkniętą przysłoną.
Chcę obalić/potwierdzić jedna hipotezę.
@nyny jak podepniesz któreś szersze szkiełko od Canona to podeślesz mi z tego RAW?? Jakiś landscape na neutralnych ustawieniach z przymkniętą przysłoną.
Chcę obalić/potwierdzić jedna hipotezę.
Z canona przewiduje jedno szkielko, mianowicie MP-E, jednak do landszaftow sie nie nadaje raczej ;)
pozdro
Z canona przewiduje jedno szkielko, mianowicie MP-E, jednak do landszaftow sie nie nadaje raczej ;)
pozdro
Szkoda:| a MP-E swoją drogą przednie, posiada Canon w swojej ofercie kilka ciekawych obiektywów.