PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia gwiazd i meteorytów

andre6610
15.08.11, 17:55
Witam mam pytanie
Jak fotografować gwiazdy lustrzanką Olympus e-520??? Bo jak ostatnio robiłem zdjęcia to na czasie 60sek.( obiektyw 40-150mm) Gwiazdy były poruszone i nie wiem czy przez długi czas naświetlania, czy przez nie stabilny statyw. Ostrość ustawiałem poprzez dociskanie spustu do połowy na księżycu i ustawianie wtedy dopiero statywu z aparatem na gwiazdy. Bo inaczej nie ustawie ostrości w ciemności . Mam pytanie ,czy mój problem z złapaniem ostrości w nocy czy to normalne , czy to jakaś usterka??

Ps. Proszę o podanie parametrów do ustawienia aparatu do robienia gwiazd w nocy jeśli to nie problem. Będę wdzięczny.

k@czy
15.08.11, 18:12
Wstaw to zdjecie, to sie zobaczy.

Centus
15.08.11, 18:14
hmm...

E-520 jak najbardziej nadaje sie do robienia zdjec ksiezyca , sam robilem rok temu takie zdjecia

ponizej masz fotke zrobiona juz E-3

https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=5668&pos=31

musisz zdac sobie sprawie z kilku rzeczy , obiektyw o ktorym piszesz srednio sie do tego nadaje , jest poprostu za krotki

ja zdjecie powyzsze robilem obiektywem 300mm pentacon plus telekonwerter 2x co daje 600 mm a po przeliczniku kropa 1200mm

kolejna sprawa ze zeby utrzymac na statywie taki zestaw musisz miec dobry statyw plus pewne przerobki zeby to ustabilizowac

nastepny problem to pora zdjecia , najlepiej jak jest bezchmurno i chlodno i kiedy ksiezyc jest nizej na niebie (chodzi o przejzystosc powietrza)

kolejny temat , gwiazdy jak i ksiezyc poruszaja sie po niebie wzgledem ziemi , wiec jak robisz foty na dlugich czasach to wychodza mocno przesuniete

co do samego ksiezyca to wylaczasz AF , mozesz focic w trybie priorytetu przyslony , wlaczasz LV i 10x powiekszenie i ustawiasz ostrosc recznie , pomiar swiatla punktowy , mierzysz najjasniejsze miejsce

i je zapisujesz do pamieci , pozniej fota z opoznieniem i wstepnym podnoszeniem lustra , w miare wysokie ISO zeby czas wyszedl krotki bo ci ksiezyc wyjdzie

poruszony (zdazy sie przesunac na niebie)

wylacz LV Bost w body bo na ekranie zobaczysz biala plame zamiast ksiezyca

i wylacz stabilizacje robiac ze statywu

a tutaj moje zdjecie ksiezyca z E-520

http://farm6.static.flickr.com/5221/5605387433_1b4df6b238_b_d.jpg

z dalszych obiektow udalo mi sie sfocic Jowisza z 4 ksiezycami , zrobilem to rok temu E-520 z pentaconem 300 mm i dwoma telekonwerterami 2x

dala to laczna ogniskowa 2400mm liczac wg pelnej klatki

generalnie astrofotografia to drogi sport , najlepiej bylo by miec body z konkurencyjnych firm w stosunku do Olympusa , do tego prawdziwy teleskop z odpowiednim napedem ktory potrafi podazac za fotografowanym obiektem , robisz ilesc tam zdjec i pozniej skladasz je w jedno

generalnie ksiezyc dasz rade "machnac" przepis masz powyzej

jak chcesz cos wiecej to pytaj , ekspertem nie jestem ale co wiem to Ci powiem ;-)

http://farm6.static.flickr.com/5223/5605968964_4234eb3d0d_b_d.jpg

andre6610
15.08.11, 18:29
5292052921
Wstaw to zdjecie, to sie zobaczy.

Ustawiłem aparat na tryb M --> 60``

Centus
15.08.11, 18:35
5292052921

Ustawiłem aparat na tryb M --> 60``

powyzej masz mojego posta ktory troche powinien Ci wyjasnic

przeczytaj , pocwicz , wrzuc fotki i bedziemy dyskutowac dalej ;-)

andre6610
15.08.11, 20:31
powyzej masz mojego posta ktory troche powinien Ci wyjasnic

przeczytaj , pocwicz , wrzuc fotki i bedziemy dyskutowac dalej ;-)

OK. Wielkie dzięki

taztaz
16.08.11, 00:09
a słyszałaś o ruchu obrotowym ziemi :) przy 60 s to już spory obrót do fotografi gwiazd to raczej statyw z układem napędowym który niweluje ruch obrotowy ziemi, programuje się to na odpowiednia prędkość i wtedy mechanizm "trzyma obiekt " i raczej teleskop z 2000mm już widać Saturn :) wygląda jak kropka na kartce A4 ale widać

Reasumując jakbyś ustawił odpowiednio długi czas otwarcia migawki miałbyś "poruszone gwiazdy" po okręgu klasyczny cyrkiel :)

https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=4516&pos=14 tu mój łysy.