Zobacz pełną wersję : Pomoc w fotografii produktowej (oświetlenie, lampy, żyrandole, kinkiety)
marcinpolniak
10.08.11, 20:22
Czy jest na forum ktoś kto mógłby mi pomóc w fotografii opraw oświetleniowych.
Szef przekazał mi temat fotografii lamp. Szukam kogoś kto mi doradzi jak to dobrze robić oraz za opłatą obrobi fotografie i przygotuje do druku.
Mam już pomieszczenie (2x3m:), dwie lampy 68ws (jutro napiszę jakie) z softboxami, białe tło. Ktoś musi mi doradzić jak zrobić zdjęcie żeby coś z niego wyszło i żeby mógł je w miarę prosto obrobić.
POMOCY!!!!!!!
Witam serdecznie.
Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć?
Jeśli chcesz mieć białe tło i fotografować wyłączone (nie świecące oprawy), to jedną lampą (bez softboksa) przepal tło.
Drugą (z softboksem) oświetl oprawę z góry i z boku pod kątem 45st.
Ponieważ masz nieregulowaną energię błysku, musisz regulować natężenie światła odległością lamp od tła/przedmiotu.
Tylko rób to po kolei. Najpierw włącz lampę na tło i ustaw tak aby było przepalone. Później włącz drugą, oświetlającą przedmiot i ustaw w odpowiedniej odległości.
Aparat na tryb manualny. Czas 1/125s. przysłona podejrzewam, że będziesz musiał użyć maksymalnie otwartej, czyli pewnie 5,6?
No i nie wiem czy się zmieścisz w tym pomieszczeniu...
Aha, i najlepiej zawieszaj te oprawy na żyłce, bo położone na tle, będą sprawiały kłopot z takim oświetleniem aby tło było przepalone a oprawa nie.
Pozdrawiam.
marcinpolniak
11.08.11, 19:33
Dzięki za poradę. Jutro wrzucę foto pomieszczenia. Zrobiłem tam regulowany uchwyt na lampy, są one oddalone od tła o ok. 80 cm.