Zobacz pełną wersję : E500!!????
Witam! To mój pierwszy kontakt z Waszym Forum, w związku z tym witam Was wszystkich serdecznie, chciałbym uzyskać od użytkowników E500 informacje na temat tego modelu, zastanawiam się nad zakupem tego właśnie aparatu z obiektywem 14-45 oraz 40-150, zasadniczo foce plenery(spacery), jakieś makro, portret (dziecko) dużo w nocy, proszę o podpowiedź czy sprzęt ten się nadaje do moich zastosowań? (bardziej amatorskich), będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam
To nie sprzet jest waskim gardlem tylko umiejetnosci fotografa. Sprzet sie nada do wszystkiego co opisales, chociaz sa spore szumy przy wiekszych iso. Ogolnie watkow byla masa na forum - poszukaj.
Witam! To mój pierwszy kontakt z Waszym Forum, w związku z tym witam Was wszystkich serdecznie, chciałbym uzyskać od użytkowników E500 informacje na temat tego modelu, zastanawiam się nad zakupem tego właśnie aparatu z obiektywem 14-45 oraz 40-150, zasadniczo foce plenery(spacery), jakieś makro, portret (dziecko) dużo w nocy, proszę o podpowiedź czy sprzęt ten się nadaje do moich zastosowań? (bardziej amatorskich), będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam
Witam :)
nadaje się, kupuj :) Satysfakcja gwarantowana :)
Za cene, ktora trzeba zaplacic za ten zestaw nic lepszego nie dostaniesz, szczegolnie z optyka tej jakosci
Zdecydowanie polecam, miałam ten sam problem 3 miesiące temu, zdecydowałam się na E500 i nie żałuję :mrgreen:
Pamiętam, że pierwszego dnia poszłam z nim do parku. Rozmazały mi się wszystkie zdjęcia i zaczęłam nieźle lamentować ;) Oczywiście do głowy mi nie przyszło, że było już ciemnawo a miałam wyłączoną lampę :oops:
Zdecydowanie łatwo się "oswoić" z tym aparatem. To moja pierwsza lustrzanka, nigdy też nie miałam kontaktu z innymi tego typu aparatami. Zdjęcia wykonywałam kompaktem Sony H1.... Na pewno bardzo dobre jest menu e-500 i uważam, że nie jest to bez znaczenia... szybko można się połapać co i jak. Niektórzy narzekają na mały wizjer... mi osobiście nie przeszkadza...
Co do jakości zdjęć... Uważam, że kolory są nie do pobicia... - kolory to coś dla mnie wyjątkowo istotnego, bo cała reszta to już praca fotografującego :)
się rozpisałam :mrgreen:
Cześć,
E-500+14-45mm można wyrwac za 1999zł w Media expert lub w Vobisie, jakbyś nie chciał kupować w internecie.
Pozdrawiam
ja nówkę z 14-45 na alledrogo albo na fotojokerze za 1700 zł już widziałem. ino brać
pzdr
ja nówkę z 14-45 na alledrogo albo na fotojokerze za 1700 zł już widziałem. ino brać
pzdr
Eeeee... chyba jedno zero za dużo :mrgreen: Poprawiam by nikogo nie wystraszyć.
dziekan ma na myśli e-500 + 14-45 a nie sam obiektyw
dziekan ma na myśli e-500 + 14-45 a nie sam obiektyw\
dokładnie. staram się nie siać niepotrzebnego zamentu :]
Cześć,
E-500+14-45mm można wyrwac za 1999zł w Media expert lub w Vobisie, jakbyś nie chciał kupować w internecie.
Pozdrawiam
1999 to sporawo, można wziąć za ok. 1700, polecam poszukać na skapiec.pl albo ceneo.pl
[...] jakieś makro [...]
14-45 czy 40-150 makra nie zrobisz... Dodaj do wydatkow najlepiej Raynoxa DRC 250 za ok 150zl. Najlepsze makrorozwiazanie to E330/35mm/50mm, ale to juz troszke wiekszy wydatek.
A nie lepiej skompletowac taki zestaw: e330 + 14-45 + 40-150 + 35 Macro? E330 do makro jest chyba wymarzonym aparatem ze wzgledu na LV i tryb B. E330 z 14-45 mozna teraz wyrwac za 2100zl-2200zl. Przynajmniej jeszcze niedawno mozna bylo, nie wiem, czy jeszcze sa.
Cześć,
Pozdrawiam
1999 to sporawo, można wziąć za ok. 1700, polecam poszukać na skapiec.pl albo ceneo.pl
Tak sporawo, ale są to ceny w sklepach stacjonarnych nie internetowych, może i drożej, ale jesteś pewny co kupujesz możesz pomacać i wogóle, a tak w internetowym np. za 1719zł w sklepie trzecim od góry http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/69240 nie wiadomo czy ci przyślą to co trzeba, a jeśli nawet to może być uszkodzony i same kłopoty.
Najtańszy E-330+kit za 2599zł na http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/78705
Pozdrawiam
Tak sporawo, ale są to ceny w sklepach stacjonarnych nie internetowych, może i drożej, ale jesteś pewny co kupujesz możesz pomacać i wogóle, a tak w internetowym np. za 1719zł w sklepie trzecim od góry http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/69240 nie wiadomo czy ci przyślą to co trzeba, a jeśli nawet to może być uszkodzony i same kłopoty.
Pozdrawiam
Nie ma co panikowac niepotrzebnie. Jak beda chcieli zarobic te 1,7k zl to wysla to co potrzeba - istnieje przeciez mozliwosc sprawdzenia zgodnosci towaru przy kurierze. A jaka masz gwarancje, ze w sklepie nie kupisz egzemplarza uszkodzonego? Zazwyczaj macasz model, ktory sie znajduje na wystawce - a daja Ci zapakowany. Radze podchodzic do tego spokojnie a nie z dekadenckim przeswiadczeniem tyczacym sie naszego nowo zakupionego sprzetu.
Cześć,
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Akurat RAM.net i Cyfrowe.pl to bardzo dobre sklepy i istnieją również jak sklepy stacjonarne, w obydwu miałem przyjemność robić zakupy osobiście, polecałem swoim znajomym i zawsze można liczyć na miłą i profesjonalną obsługę oraz niskie ceny. :D
Pozdrawiam
Nie ma co panikowac niepotrzebnie. Jak beda chcieli zarobic te 1,7k zl to wysla to co potrzeba - istnieje przeciez mozliwosc sprawdzenia zgodnosci towaru przy kurierze. A jaka masz gwarancje, ze w sklepie nie kupisz egzemplarza uszkodzonego? Zazwyczaj macasz model, ktory sie znajduje na wystawce - a daja Ci zapakowany. Radze podchodzic do tego spokojnie a nie z dekadenckim przeswiadczeniem tyczacym sie naszego nowo zakupionego sprzetu.
W sumie masz rację rap1d za taka kaskę powinni wysłać to, co trzeba, sam chcem kupić sobie e-500+kit w Ram.net.pl za 1719zł, ale jakoś się boję, że mnie puszczą w kant. Mimo to, że istnieje te sprawdzanie paczki przy kurierze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
W sumie masz rację rap1d za taka kaskę powinni wysłać to, co trzeba, sam chcem kupić sobie e-500+kit w Ram.net.pl za 1719zł, ale jakoś się boję, że mnie puszczą w kant. Mimo to, że istnieje te sprawdzanie paczki przy kurierze.
Pozdrawiam
ludzie troszkę więcej wiary w ludzi :) sklepy internetowe to nie pan iksiński z alledrogo co wczoraj był a dziś go nie ma :) Szanse ze taki sklep Cię zrobi w wała są takie same jak w sklepie tradycyjnym, a może nawet mniejsze. W sklepie tradycyjnym np. pan Heniek ma komunię u kuzyna więc sobie zabiera aparat z półki na weekend i w poniedziałek odnosi po sesji komunijnej :) W sklepach internetowych często gęsto towau nie ma na magazynie tylko sklep składa zamówienie u dystrybutora konkretnie pod Twoje zamówienie. Porzuć watpliwości i kupuj :)
Bez obaw. Mojego Olka z ZD- 14-45 kupiłem właśnie po przez "skąpca" (mięsiąc temu 1766zł) a że miałem dość blisko odebrałem osobiście. Sprawdziłem na miejscu i wszystko Ok. Gwarancja 2 lata jak chyba u wszystkich + karta 1GB CF Ultra 2.
Ale jakoś się boję, że mnie puszczą w kant.
Pozdrawiam
Hm, ja poprosiłam jakiś czas temu jeden sklep internetowy (pominę nazwę) o wystawienie interesującego mnie obiektywu (ZD 35) na Allegro, bo wiem, że sprzedają tam praktycznie wszystkie inne ze swojego asortymentu. Odpisali, że jednak kupno w tym wypadku wyłącznie przez sklep :? Doszłam jednak sama dlaczego... w regulaminie mieli napisane, że oczekiwanie na produkt może się przedłużyć, nawet gdy figuruje on jako dostępny i cena także może ulec zmianie (w obu przypadkach mogę oczywiście się wycofać z zakupu :roll: ). Zamówiłam sobie więc obiektyw w tradycyjnym sklepie i czekam na telefon, kiedy w tygodniu mogę go odebrać ;)
Ja zawsze przed dokonaniem zakupu dzwonie do sklepu, w ktorym mam zamiar kupic sprzet i wypytuje sie czy posiadaja towar aktualnie na stanie. Nieduzy wysilek a jednak pozwala zyc ze swiadomoscia, ze niedlugo dostane w lapki sprzecik.
Pozdrawiam
Akurat tak się składa, że w trzecim od góry (RAM.net) kupowałem właśnie swojego E-500 :D:D:D i z czystym sumieniem mogę polecić sklep. Też miałem obawę, jako że był to mój pierwszy kontakt ze sklepem, ale wziąłem za pobraniem - raptem 10 zł drożej i wszystko odbyło się idealnie.
Świetny kontakt, sprzedawcy się znają na rzeczy, odpowiedzieli na wszystkie pytania, a sprzęt... jakby przyszedł uszkodzony to spisuję przy kurierze i tyle.
RAM.net, Agito i morele.net polecam, bo już nie pierwszy zakup (oprócz RAM-u) i się nie zawiodłem w żadnym wypadku.
Poza tym w przypadku sklepów internetowych czy nawet zakupów na Allegro, często pomaga taka drobna rzecz jak kontakt telefoniczny. W wielu przypadkach można się dowiedzieć, jakie jest nastawienie do klienta, jaka jest fachowość itp.
Dobra, Mysikrólik, Elilama, raven66, rap1d, willow32, celebrity plus serdecznię dziękuję za słowa otuchy co do sklepów internetowych. Myślę , że w przyszłym tygodniu złoże zamówienie w Ram.net.pl
Pozdrawiam
Dobra, Mysikrólik, Elilama, raven66, rap1d, willow32, celebrity plus serdecznię dziękuję za słowa otuchy co do sklepów internetowych. Myślę , że w przyszłym tygodniu złoże zamówienie w Ram.net.pl
Pozdrawiam
Trzymam w takim razie kciuki za owocną transakcję ;)
Pozdrawiam
kupowałem w ram.net.pl lampę FL-36 i byłem bardzo zadowolony: świetny kontakt, bardzo szybka wysyłka, full profesional ;)
Pozdrawiam
Moze takie info Ci sie przyda, a i firma chyba dosyc solidna (niech wypowiedza sie Ci, co kupowali w niej)
http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=2473
Zycze dobrych decyzji i pozdrawiam :D
Ja tam kupowalem. Swietna obsluga. Serio.
Byl jeszcze taki myk, ze nie mieli zestawow z karta CF, wiec musialbym dokupowac. W zwiazku z tym dali mi znizke na karte. Niby to nieduzo, ale zawsze cos. Natomiast sprzet byl u mnie juz na drugi dzien po zlozeniu zamowienia, akurat mieli na magazynie.
Pozdrawiam
E500 był wart swojej ceny prawie rok temu, gdy go kupowałem.
Teraz jest o ponad 1000 PLN tańszy, więc jeśli nie masz czasu, chęci i/albo pieniędzy aby czekać na E510 (ze stabilizacją), to kupuj i ciesz się wysoką jakością.
Pozdrówka
Popieram przedmówcę - też swojego E-500 double kit kupiłem przeszło rok temu i nadal jestem bardzo zadowolony. Straszono mnie szumami... hehe... tyle, że ja wcześniej miałem Panasonica FZ20 ;-) w porównaniu z nim dobrze obrobione ISO 800 z E500 gładkie jak dupcia niemowlęcia ;-)
Kupiłem w Agito - internetowo płatność przelewem - sprzęcik był po dwóch dniach u mnie w domku. Tak więc nie demonizujmy internetowych zakupów :-)
Osobiście kupowałem już w ten sposób aparaty, wózek dla dziecka, sprzęt AGD: lodówkę, piekarnik, płytę, pralkę, okap... kabinę prysznicową, umywalkę, muszlę... deski podłogowe, drzwi z ościeżnicami i diabli wiedzą co jeszcze :!: - wszystko taniej niż w tradycyjnych sklepach i nigdy nie miałem żadnych problemów. Należy tylko pamiętać o kilku zasadach: sprawdzić sklep przed zakupem, zadzwonić i uważać na nienaturalnie korzystne ceny to wszystko, a zyskać na prawdę można sporo :-)
Należy tylko pamiętać o kilku zasadach: sprawdzić sklep przed zakupem, zadzwonić i uważać na nienaturalnie korzystne ceny to wszystko, a zyskać na prawdę można sporo :-)
Nic dodać, nic ująć :D
(..)Kupiłem w Agito - internetowo płatność przelewem - sprzęcik był po dwóch dniach u mnie w domku. Tak więc nie demonizujmy internetowych zakupów :-)
Osobiście kupowałem już w ten sposób aparaty, wózek dla dziecka, sprzęt AGD: lodówkę, piekarnik, płytę, pralkę, okap... kabinę prysznicową, umywalkę, muszlę...(..)
No tu już przegiąłeś Dempsey!...muszlę bez "przymierzania" kupiłeś :shock: ..ryzykant o j ryzykant :mrgreen:
Potwierdzam natomiast solidność Agito...też tam kupowałem i byłem zadowolony.
I kupię ponownie jak zajdzie potrzeba... i cena będzie dobra.
pozdr,
Pozdrawiam
Akurat tak się składa, że w trzecim od góry (RAM.net) kupowałem właśnie swojego E-500 :D:D:D i z czystym sumieniem mogę polecić sklep. Też miałem obawę, jako że był to mój pierwszy kontakt ze sklepem, ale wziąłem za pobraniem - raptem 10 zł drożej i wszystko odbyło się idealnie.
Świetny kontakt, sprzedawcy się znają na rzeczy, odpowiedzieli na wszystkie pytania, a sprzęt... jakby przyszedł uszkodzony to spisuję przy kurierze i tyle.
RAM.net, Agito i morele.net polecam, bo już nie pierwszy zakup (oprócz RAM-u) i się nie zawiodłem w żadnym wypadku.
Poza tym w przypadku sklepów internetowych czy nawet zakupów na Allegro, często pomaga taka drobna rzecz jak kontakt telefoniczny. W wielu przypadkach można się dowiedzieć, jakie jest nastawienie do klienta, jaka jest fachowość itp.
Witam serdecznie, dzięki za opinie, reklamy sklepów internetowych, itp, etc., Zdecydowałem się jeszcze poczekać (chyba następca będzie lepszy?), miałem ten sprzęt w rękach i nie specjalnie przypadł mi do gustu (chyba najmniej ten wizjer), odnośnie ceny- widziałem go w AUCHAN w Bielsku-Białej za 1719pln, więc nie trza się obawiać zakupu. Myślę że po zakupie na pewno Was o tym poinformuje.
Pozdrawiam
Osobiście kupowałem już w ten sposób aparaty, wózek dla dziecka, sprzęt AGD: lodówkę, piekarnik, płytę, pralkę, okap... kabinę prysznicową, umywalkę, muszlę...(..)
No tu już przegiąłeś Dempsey!...muszlę bez "przymierzania" kupiłeś :shock: ..ryzykant o j ryzykant :mrgreen:
Może to oczna muszla była? Ryzyko zdecydowanie mniejsze... :mrgreen:
ps a przemycał z materiałami budowlanymi, co by łatwiej uzasadnić zakup...
(..)ps a przemycał z materiałami budowlanymi, co by łatwiej uzasadnić zakup...
Masz rację...kupił muszlę oczną (bo przezcież bez przymierzania nikt(!) by sedesowej nie kupił :razz: ) na 7% vat z budowlanki :mrgreen:
Nie chcę nawet myśleć co będzie jak się CBŚ dowie....
pozdr,
Ja bym szukał e-330. Jakość obrazu dużo lepsza od e-500 zwłaszcza przy wysokim iso, no i LV, bardzo przydaje się w makro.
pzdr
Macro z e-500 ;)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new/1229444.jpg)
czyżby to już ZD 35? ;) podoba mi się
Ja dalem za swojego E-500+ zuiko 18-180 kwote 2499pln i jestem bardzo zadowolony.
Macro z e-500 ;)
Obrazek (http://plfoto.com/zdjecia_new/1229444.jpg)
Droga Aniu,
Nie do wiary !!!
W tak krótkim czasie, tak skromnym sprzętem aż takie talenty artystyczne udało Ci się rozwinąć ???
Gratulacje !!! :roll:
Pozdrówka
Macro z e-500 ;)
Droga Aniu,
Nie do wiary !!!
W tak krótkim czasie, tak skromnym sprzętem aż takie talenty artystyczne udało Ci się rozwinąć ???
Pozdrówka
Moby, a co to za talent? :roll: Idziesz na ogród, znajdujesz robala, robisz mu 30 zdjęć, z czego wychodzi Ci jedno :roll: :lol:, a reszta źle wysotrzona i rozmazana :oops: i już możesz się cieszyć :mrgreen:
Macro z e-500 ;)
Droga Aniu,
Nie do wiary !!!
Pozdrówka
Moby, a co to za talent? :roll: Idziesz na ogród, znajdujesz robala, robisz mu 30 zdjęć, z czego wychodzi Ci jedno :roll: :lol:, a reszta źle wysotrzona i rozmazana :oops: i już możesz się cieszyć :mrgreen:
Skromność jest typowa dla wielkich talentów, tylko miałkie osobowości sie nadymaja i udają, że są kimś innym, niż są naprawdę.
Pozdrówka
Zadam pewnie głupie pytanie ale musze zapytać: Co oznacza EVOLT na E 500 ? i dlaczego na jednych sa a na innych nie ma ?
Pozdr.
RadioErewan
8.07.07, 18:35
Amerykańskie -> EVolt.
Pozdrawiam
A czy przy zakupie sugerowac się tym ?
Różni się czymś?
Pozdr.
A czy przy zakupie sugerowac się tym ?
Różni się czymś?
Pozdr.
nazwą...
Odświeżę trochę temat.
Celowo nie zakładam nowego wątku bo myślę, że nie warto.
Obecnie jestem posiadaczem ixusa 60 ale ze względu na to, że fotografia coraz bardziej mnie interesuje, a po około 2 latach użytkowania aparatu dostrzegam w nim coraz więcej wad i niedoskonałości, postanowiłem pójść krok dalej i kupić lustrzankę. Na początek, do nauki kunsztu i oswojenia się z innym podejściem do fotografii myślę o czymś z drugiej ręki w granicach 1000-1200 (body+kit). Z tego przedziału spodobały mi się E-500 lub Canon EOS-350. Coraz bardziej jednak skłaniam się do tego pierwszego. W związku z tym mam parę pytań:
- czy wybór jest dobry? A może powinienem go rozszerzyć o coś innego jeszcze?
- na co zwracać uwagę kupując używaną lustrzankę? O co pytać, a co sobie darować w rozmowie?
- jaki przebieg jest jeszcze przyzwoity dla takiego aparatu?
Na temat E-500 można się sporo naczytać jednak większość postów jest z przed roku. Nie widziałem też, aby ktoś ostatnio chciał jeszcze kupić ten aparat na forum, a wiadomo że różnica cenowa jaka była kiedyś- teraz może być mniejsza i przemawiać za innym aparatem.
Z góry dziękuję za wszelkie pomocne wypowiedzi.
P.s. Dodam, że zwykle fotografuję krajobrazy (przy jakiś niedzielnych wycieczkach), oraz rodzina i mała bratanica też wchodzi w grę:)
E-500 doobry aparat, teraz czegoś z kitem to widziałem za 1200zł na alledrogo jeszcze z gwarancją. Sprubuj łapac też okazje jaką są aukcje z całymi zestawami. A jesli jesteś gotów wydac więcej to bierz E-510 duble kit za ok 2400zł.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
E-500 + 14-45 to w tym przedziale cenowym chyba jednak najlepsze rozwiązanie i o ile jak dobrze poszukasz to pewnie znajdziesz inny korpus i może nawet będzie lepszy, ale moim zdaniem w tym przedziale nie znajdziesz tak dobrego (jak na kit) obiektywu. Między innymi to zadecydowało, że pół roku temu sam nabyłem ten aparat.
Niech sprzedający poda informacje serwisowe z aparatu, ale nie mam pojęcia jaka liczba zrobionych zdjęć to jeszcze dobrze, a jaka to już przegięcie. Ja po pół roku użytkowania mam nabite 7500 zdjęć - ale sporo fotografuje w pracy i sprzęt ciągle jest w użyciu.
:: pozdrawiam :)
spróbuj też poszukać E-500 + 14-42.
Ogólnie E-500 jest moim zdaniem fajny. Co prawda nie ma stabilizacji no ale cóż za to trzeba dopłacić do E-510.
Dzieki za odpowiedzi.
A na co zwracać uwagę kupując taki aparat? rysy? wszystkie śrubki, jakie powinny być luzy na obiektywach? itp. Czego sie raczej wystrzegać w sprzęcie z drugiej ręki?
"Niech sprzedający poda informacje serwisowe z aparatu" - co to takiego? co tam znajdę?
menu serwisowe podaje ile aparat zrobił zdjęć, ile razy włączona była czyszczarka (czyli ile razy uruchamiał aparat)
Więcej w temacie o menu serwisowym.
Dzieki za odpowiedzi.
A na co zwracać uwagę kupując taki aparat? rysy? wszystkie śrubki, jakie powinny być luzy na obiektywach? itp. Czego sie raczej wystrzegać w sprzęcie z drugiej ręki?
"Niech sprzedający poda informacje serwisowe z aparatu" - co to takiego? co tam znajdę?
w menus serwisowym znajdziesz miedzy innymi ilość klapnięć lustra. żywotność migawki w E500 wynosi chyba 150 tyś ale jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi.
Żywotność lustra w amatorskich konstrukcjach Olympus wynosi 50 000.
i ogólnie wygląd , po tym można poznać jak był traktowany. Czy matówka czysta, nie porysowana, był raz przypadek z wyłamanymi bolcami od złącza CF, no i oczywiście podstawa czyli wspomniane wcześniej menu serwisowe.