Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Transcend 32Gb "ochrona przed zapisem"

Weasly
5.08.11, 14:38
Witam

kupiłem na allegro kartę SD Transcend 32Gb i gdy włożyłem do PEN-a wyskakuje komunikat "ochrona przed zapisem"
gdy wkładam do czytnika kart jest okej widzi kartę i mogę na nią nagrywać. w laptopie jest też okej.

gdy włożę do aparatu kartę wyskakuje komunikat "Ochrona przed zapisem", gdy podłącze kablem USB aparat
do komputera też nic się nie da zrobić ni sformatować, ani nic na nią nagrać wyskakuje w Windowsie "Ochrona przed zapisem".

Wiecie co to może być ? czy karta do wyrzucenia ?

Niby normalnie jak włożę do czytnika jest okej można wszystko z nią zrobić, gdy wkładam do PEN-a robi się problem.
Niestety nie mam innego aparatu na karty SD aby sprawdzić ją w innym aparaciku

Pozdrawiam weasly

Mirek54
5.08.11, 15:04
Witam

kupiłem na allegro kartę SD Transcend 32Gb

Poradze Ci jak ojciec:wink:,postaraj sie o zwrot kasy.Te karty nie sa takie,zeby przy 32Gb mozna im ufac.Kup sobie kilka 4-8Gb(innej firmy, w sklepie a nie na aukcjach.).Moze byc tak,ze bedziesz przez tydzien lub dwa plakac i szukac plikow na niej,jak w jakis cudowny sposob zadziala.Wlasnie dlatego juz produkuja nastepczynie.Pliki warte sa kazdej ceny,nigdy nie kupie karty jakiejs tam firmy.Niby nie jest ona zla,ale tez zadne hallo z niej.

MiQ27
5.08.11, 15:22
Ja nie wiem czy to może być powód, ale czy Twój PEN obsługuje karty SDHC?
Przy takiej pojemności to raczej nie jest "zwykła" SD.
Albo jest za duża jak na możliwości kontrolera pamięci.

AMi
5.08.11, 15:53
Karty SD mogą być do 4GB.
PEN-y obsługuja SDHC.
Stawiam na słabą jakość karty. Niestety zdarza się niektórym producentom.

Weasly
5.08.11, 16:01
karta oczywiście jest SDHC, ale jak powiedział Mirek - beze walczył o zwrot kasy od naciągacza... a niby nowa, w 100% sprawna karta...

romeq
5.08.11, 16:03
Może problem leży w blokadzie przełącznikiem na karcie.
Jeśli Twoja 32-ka ma coś takiego, to spróbuj przesunąć.
Pozdrawiam. romeq

Weasly
5.08.11, 17:20
Oczywiście ma, i próbowałem w obydwu położeniach, niestety to nie chodzi o to.

romeq
5.08.11, 18:31
No to kapota. Parę stówek w plecy.
Pozdrawiam. romeq

Weasly
5.08.11, 20:59
Musze się przejść do sąsiada który ma kompakta na karty SD i sprawdzić jak u niego będzie się zachowywać karta..