Zobacz pełną wersję : refleksy swietne, flary itp w C4000
zauwazylem ze na fotkach coraz czesciej pojawiaja mi sie roznego rodzaju refleksy swietlne, odbicia. Nie pytam o metody zapobiegania lub usuwania ale o przyczyne - czy mozliwym jest ze powodem jest wytarcie jakichs warstw na obiektywie? Jednak co jakis czas czyszcze go albo szmatka z mikrofibry albo chusteczkami nasaczanymi alkoholem (do czyszczenia okularow)?
masz założony jakiś filtr UV?
wrzuć jakiś dobry przykład takich objawów
bingo... mam filtr UV na stale ale dawniej tez mialem a nie bylo tak czesto tych efektow. Teraz prawie nagminnie...
Fotki sa osobiste wiec wolalbym nie wrzucac ale albo sa to smugi swietlne abo plamy...
to ściągnij go i sprawdź powinno być lepiej :)
bingo... mam filtr UV na stale ale dawniej tez mialem a nie bylo tak czesto tych efektow. Teraz prawie nagminnie...
Fotki sa osobiste wiec wolalbym nie wrzucac ale albo sa to smugi swietlne abo plamy...
skoro UV na stałe to po kiego jeździsz szmatą po obiektywie?
dlatego jestem przeciwnikiem zakładania filtrów ochronnych...co to za filterek?
ok, nie wyrazilem sie precyzyjnie...
Czasem (w ca 20% przypadkow) zdejmuje filtr (Hama - wiem ze taki sobie...). Czyszcze glownie filtr a obiektyw zdecydowanie rzadziej ale szukam przyczyny tych efektow refleksyjnych wiec moze nieco na sile juz podejrzewam takze obiektyw... Bo w tych 20% bez filtra refleksy tez sie pojawiaja wiec nie tylko filtr jest winny.
Czasem (w ca 20% przypadkow) zdejmuje filtr (Hama - wiem ze taki sobie...). Czyszcze glownie filtr a obiektyw zdecydowanie rzadziej ale szukam przyczyny tych efektow refleksyjnych wiec moze nieco na sile juz podejrzewam takze obiektyw... Bo w tych 20% bez filtra refleksy tez sie pojawiaja wiec nie tylko filtr jest winny.
A może kierujesz aparat w stronę ostrego źródła swiatła?. Chodzi mi o to jak odpowiednio ustawisz aparat to powstają, refleksy różne.
Pozdrawiam
wywal to paskudztwo z obiektywu, załóż osłonę-tulipana czy coś tam i wtedy zobacz co z tego wychodzi. Uważaj podczas kadrowania na źródła ostrego światła.
staram sie unikac celowania w okolice zrodla swiatla - zreszta nie robie fotki od dzisiaj i mam pewne "odruchy", nawyki ;) Zaskoczylo mnie tylko ze coraz wiecej mam problemow z Olkiem - i z ta ostroscia o ktorej pisze w innym wątku i z tymi refleksami... A poza tym nie chce juz inwestowac w Olka ani osprzet - byc moze za 1-2 lata kupie cos nowego... (chyba ze znowu ktos mi go ukradnie).
Reasumujac: rozumiem ze moje podejrzenia co do wycierania jakichs powlok sa niesluszne. Dzieki za zainteresowanie tematem :)
Reasumujac: rozumiem ze moje podejrzenia co do wycierania jakichs powlok sa niesluszne. Dzieki za zainteresowanie tematem :)
tego bym nie powiedział, filterki hama same z siebie mają raczej słabe powłoki więc i moze sobie je starłes tak do ende :)
jesli cos starlem to trudno. Sprobuje nalozyc znowu jakies warstwy... chyba z folii samoprzylepnej - beda przynajmniej na swoj sposob regenerowalne ;)