Zobacz pełną wersję : OM-1 naciąg filmu
Witam
Czy orientuje się może ktoś na forum jak odblokować naciąg filmu w OM-1 ?
Wczoraj zablokował mi się i nie moge nic zrobić, wydaje mi sie że spust migawki nie zadziałał po mojej zabawie z wyzwalaczem czasowym. I teraz nawet po ustawieniu na czas naświetlania B i naciskaniu na spust nic; a naciąg ani drgnie...
Z góry dzięki za info :)
A może po prostu skończyłeś film?
Co za wyzwalacz czasowy?
W OM2 jest przycisk reset - w OM1 chyba nie ma, bo i po co, wszystko mechaniczne.
Obczaj jeszcze czy nie masz może podniesionego lustra (po prawej stronie bagnetu patrząc z góry taka dźwigienka).
Wyjmij film, otwórz komorę filmu i wtedy spróbuj naciągnąć.
Jest zablokowany, czy nie chce naciagnac?
Jak zablokowany, to mozesz recznie podniesc i opuscic lustro - tylko bez przesady - delikatnie :)
Tzn. włożyłem świeżą rolkę filmu pstrykałem parę fotek. Po prawej stronie pod pokrętłem podnoszenia lustra jest takie pokrętło myślałem że to czasowe wyzwalanie migawki. Na cięgłem film uruchomiłem to wyzwalanie i nic nie było "pstryk" próbowałem normalnie przez przycisk też nic wężyka niestety nie mam.
Teraz nie da się spuścić migawki i naciąg też nie chodzi ponieważ jest naciągnięty i trzeba jakoś wyzwolić migawkę tak mi się wydaje chyba że to coś innego zblokowało, no nie wiem.
zatem zdenerwowała mnie to i wyjąłem film.. jakieś 2-3 zdjecia poszyły.. no cóż bywa, niestety nie znalazłem tam przyczyny, odkręciłem obiektyw podniosłem placem lustro nic się nie dzieje - spust migawki nie wyzwala - a naciąg ani drgnie.
Dziwna sprawa..
Nie wiem, o ktorym pokretle mowisz.
O czasowym wyzwalaniu?
Jesli tak, to ten mechanizm jest raczej niezalezny- mozna robic zdjecia podczas odliczania samowyzwalacza- jego blokada nie ma wplywu na migawke (oprcz jej wyzwolenia).
Tak mi sie przynajmniej wydaje. chociaz w koncowym momencie po zwolnieniu migawki spust jakby sie chowal do srodka i po chwili wyskakiwal.
Powiedz mi jeszcze, czy spust migawki jest normalnie wystajacy, czy raczej jest w pozycji "wcisniety"?
I czy samowyzwalacz normalnie "bzyczal", czyli sprezyna dziala?
Samowyzwalacz często się psuje - spróbuj go delikatnie popchnąć, pomóc mu, jeżeli go naciągnąłeś.
spust migawki jest wciśnięty nie wystaje, pomagałem samowyzwalaczowi ale nic nie pomagało..
Jutro przejdę się do serwisu jakiegoś może mi zaradzą na tą awarię...
Kiedys jakos odblokowalem migawke, ale nie pamietam czy od spodu, czy od srodka...
Dobra- ostatnie podejscie- poruszaj ta mala dzwigienka, ktora jest pod naciagiem samowyzwalacza- ta z bialym paskiem ( albo czarnym jak masz srebrna wersje aparatu) -moze ona wyzwoli samowyzwalacz.
Jak nie jest w pionie, to blokuje mechanicznie spust, ale nie sama migawke.
Kaczy dobrze prawi.
Szkoda, że nie mam OM1 przy sobie, jest u mojej kobiety. Coś teraz kojarzę, że kiedyś też mi się tak zrobiło, możliwe, że właśnie przy zabawach samowyzwalaczem. Gdybym się nim pobawił, pewnie znalazłbym rozwiązanie.
Jak serwis w Krakowie to polecam pana na Krakowskiej, coś koło numeru 6.
pozdr