Zobacz pełną wersję : Jaki tele wybrać?
Witam wszystkich serdecznie;)
Chciałam się dowiedzieć jaki tele będzie najlepszy dla Olympusa e520.
Zastanawiam się nad Olympusem 40-150 i myślałam nad Sigmą 55-200 ale okazało się, że Sigmy tej już nie produkują...przynajmniej tak powiedziała mi Pani w sklepie.
I nie wiem co robić czy pozostaje mi TYLKO ten Olympusowy? Chodzi również o cenę, żeby znów nie była aż tak strasznie wysoka myślałam coś nieprzekraczającego 800 zł
Może jeśli ktoś z Was ma taką Sigmę do sprzedania chętnie bym odkupiła;)
Dołóż troszkę i poluj na zd 70-300, można dostać za 900zl używkę z gwarancją.
pozdr
Hej.
Najlepsze tele są teletubisie :-)
Przepraszam. Szukaj używanego, w dobrym stanie ZD 70-300.
To może porozglądaj się za Olympusem 70-300?
nu i proszę:
http://allegro.pl/olympus-zuiko-digital-ed-70-300-mm-f-4-0-5-6-i1739624808.html
300 nie jest mi potrzebne
mam tele 70-210 Tokinę ale ona jest manualna a jak mój pies szaleje z innym to już nie daje rady zawsze zrobić dobrego zdjęcia i jej zoom jest całkowicie wystarczający
No to Zuiko Digital 40-150
starszy, trochę jasniejszy
http://allegro.pl/zuiko-digital-40-150-3-5-4-5-metal-bagnet-jak-nowy-i1729401732.html
albo nowszy, lżejszy, mniejszy, plastikowaty, ciemniejszy
http://allegro.pl/olympus-zuiko-40-150-mm-1-4-0-5-6-ed-bdb-stan-wawa-i1741759952.html
300 nie jest mi potrzebne
mam tele 70-210 Tokinę ale ona jest manualna a jak mój pies szaleje z innym to już nie daje rady zawsze zrobić dobrego zdjęcia i jej zoom jest całkowicie wystarczający
Nikt Ci 300 nie każe wykorzystywać. 70-300 to bardzo dobre szkło za takie małe pieniądze.
Wg mnie dużo użyteczniejsze niż wspomniane 40-150. Mam oba, i 40-150 nie używam w ogóle i mam zamiar się go pozbyć.
Siemka
Jeśli chcesz kolega ma na sprzedaż Sigmę 55-200 pełen komplet z pudełkiem i ile dobrze pamiętam, jeśli jesteś zainteresowany pisz na priv.
Pozdrawiam
Siemka
Jeśli chcesz kolega ma na sprzedaż Sigmę 55-200 pełen komplet z pudełkiem i ile dobrze pamiętam, jeśli jesteś zainteresowany pisz na priv.
Pozdrawiam
Pamiętaj, że rozmawiasz z kobietą ;)
Nikt Ci 300 nie każe wykorzystywać. 70-300 to bardzo dobre szkło za takie małe pieniądze.
Wg mnie dużo użyteczniejsze niż wspomniane 40-150. Mam oba, i 40-150 nie używam w ogóle i mam zamiar się go pozbyć.
hm no w sumie też racja
ale niestety dla mnie to i tak duże pieniądze niestety
ale jakby właśnie patrzeć na sigmę i oliśka to który bardziej polecacie?
Ja bym stawiał na olusia 70-300 :)
pisałam już, że niestety cena 70-300 jest jak na moje finanse za duża
co wybierzesz i co kupisz będziesz miała jeśli nie stać Cię na 70-300 zawsze możesz kupić 40-150 Ja mam i całkiem ładne fotki wychodzą :)
Poszukaj głębiej - są na forum posty napisane przez userow korzystających z sigm i ZD. Znajdziesz opinie z pierwszej ręki. A do ciemniejszego zoomu zawsze możesz dokupić mała lampkę i parasolkę i nauczyć się podstaw strobingu.
Pozdrawiam AP.
Chodzi również o cenę, żeby znów nie była aż tak strasznie wysoka myślałam coś nieprzekraczającego 800 zł
pisałam już, że niestety cena 70-300 jest jak na moje finanse za duża
Za 8 stówek można już kupić ZD 70-300. Kilka słów o tym obiektywie oraz obu dłuższych olkowych kitach znajdziesz w tekście z mojej stopki.
Tia, pytanie czy będzie miała siłę udźwignąć lufę 300mm jak sto50siątka jest o połowę lżejsza. Na moje oko niech lepiej weźmie te krótkie tele, nawet to starsze i jaśniejsze, bo przecież zdjęcia robi dla swojej przyjemności. Opinie są na forum, tak jak radzi Apz ;)
Za 8 stówek można już kupić ZD 70-300. Kilka słów o tym obiektywie oraz obu dłuższych olkowych kitach znajdziesz w tekście z mojej stopki.
w sumie z tym pierwszym postem i tak przesadziłam, nie stać MNIE już to pisałam...
Tia, pytanie czy będzie miała siłę udźwignąć lufę 300mm jak sto50siątka jest o połowę lżejsza. Na moje oko niech lepiej weźmie te krótkie tele, nawet to starsze i jaśniejsze, bo przecież zdjęcia robi dla swojej przyjemności. Opinie są na forum, tak jak radzi Apz ;)
no tak głównie to dla przyjemności nic tak profesjonalnego głównie fotografuję psy swoje;) jak już wcześniej pisałam mam tele ale manuala bardzo je lubią tylko jak psy zaczynają szaleństwo to nie daje rady uchwycić ich
taki przykład uchwycenie nie najgorszego podczas otrzepywania się:
http://imageshack.us/m/215/3203/dogo2g.jpg
i wałśnie tu się skłaniam ku temu starszemu i jaśniejszemu ew ta sigma, no i ta sigma taniej by wyszła wiem, że nie zawsze lepiej tańsze kupić no ale akurat cena jest tu ważna jak dla mnie nie mogę za bardzo zaszaleć