Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co wybrać? Epl-1? Epl-2? x100?

a_wykrota
26.07.11, 16:59
Cześć i czołem!

Jako, że ostatnio trochę wypadłem z obiegu Olkowego - moja przygoda skończyła się na e-3 jakiś dłuższy czas temu, postanowiłem zasięgnąć porady mądrzejszych :)

Szukam aparatu małego, zgrabnego, lekkiego i niewidocznego :)

Użytek : rodzinne wypady, trochę streeta - ale mało, głównie focę analogiem, jednym słowem coś, żeby nie targać całego plecaka sprzętu.

Rozważam trzy typy.

EPL-1 + 17mm / lub ewentualnie 20mm Panasa
EPL-2 + 17mm / lub ewentualnie 20mm Panasa
Fuji x100 - bardzo mi się podoba, ale jest dużo głosów na tak i równie dużo na nie.

Między EPL-1 a EPL- 2 jest duża różnica?
Lepiej wziąć 20mm Pasana czy 17mm Olka - tzn wiem, że Panas ma trochę lepszą jakość, ale u Olka jest szerzej i taniej :)

Najbardziej boję się kadrowania na ekranie :) - chyba lepiej od razu dokupić wizjer?

Jak z szybkością AF jest przy Penach? Jakby porównywać zdjęcia z Pena a np. e-410 duża będzie różnica?

Dzięki za uwagi!

Pzdr,
A

nightelf
26.07.11, 17:43
Cześć!

Jakość zdjęć między E-PL1 i E-PL2 podobna, ważniejsza jest różnica w ergonomii krzyżak kontra kółko. Czy warto dopłacać to musisz sam zadecydować.

Panasonic 20/1.7 to zdecydowanie lepszy wybór, polecam :wink:

Fuji niestety nie macałem, jest droższe, ale lepsza matryca, z minusów niedopracowane menu, to wszystko przeczytasz w recenzjach.

AF jest średnio szybki w PENach, taki lepszy kompakt, ale gorzej niż lustrzanki.

Wizjer to niezły pomysł, choć bez niego sobie też radzę :grin:
Olympus ma wypuścić nowy, tańszy wizjer elektroniczny jakoś na dniach/tygodniach.

droplet
26.07.11, 17:51
Mam oba 20mm i 17mm. Panasonica 20/1.7 nie odczepiam od korpusu.
Brałbym E-PL2 ale ja już mam E-P2.

epicure
26.07.11, 18:43
Najbardziej boję się kadrowania na ekranie :) - chyba lepiej od razu dokupić wizjer?

Też miałem co do tego obawy, ale okazały się nieuzasadnione. W GF2 (i pewnie w innych Panasach) ekran jest czytelny nawet w słońcu - rozjaśnia się wtedy. Nie wiem tylko, jak się sprawuje w Olkach. Z doświadczenia z różnymi aparatami wiem, że ekrany bywają i dobre, i fatalne.

Rafał Czarny
26.07.11, 18:49
A_wykrota, zanim zdecydujesz się na mikro Olka sprawdź "macaniowo" czy AF Ci będzie pasował. Dla mnie jest za wolny. Panas ma dużo lepszy. Dopiero najnowszy Olek EP-3 szybko ostrzy.

a_wykrota
26.07.11, 19:08
Dzięki Panowie!

Faktycznie muszę chyba się przejść do sklepu dla idiotów i pomacać sobie.

Co do 20mm chyba bym się decydował, ale szkoda, że to nie 17mm - jak to mawiał klasyk : Jak jesteś za daleko, żeby zrobić zdjęcie 35mm to go nie rób ;)

Jakbym miał trochę drobnych w kieszeni to bym kupił taką czerwoną kropkę M9 -ale w sumie strach brać na wakacje ;)

Olka lubię - Olka bym chciał.

Epicure a może dasz się wymacać z Panasem?

Janeczek
26.07.11, 19:11
Epl1 + 20mm, tanio i zaje....
Ekrany pod ostre slonce wszystkie sa do d...
Jak wizier olka to tylko z muszla dodatkowa, bo bez ciut ramka za cienka i dostaje duzo swiatla...
Af? moze byc, do dynamiki hiperfokalna i jechane...

Sory ale pokochalem jpg Olka i Panas dla mnie nieistnieje...

pozdrawiam serdecznie
Janek

epicure
26.07.11, 19:17
Ekrany pod ostre slonce wszystkie sa do d...

Też tak kiedyś myślałem. Ale okazało się, że jednak nie wszystkie.

Sory ale pokochalem jpg Olka i Panas dla mnie nieistnieje...

A co to jest jpg? ;)

Epicure a może dasz się wymacać z Panasem?

Nie ma sprawy. W sobotę będę przez większość dnia włóczył się z aparatem po mieście, więc możemy się spotkać.

snuffi
26.07.11, 19:20
Osobiście, ze względu na AF i wyświetlacz brał bym pod uwagę
E-P3 + 20 1,7
Jesteś OJ to cię eptrójka tak tragicznie nie wyjdzie

Jeśli chcesz zobaczyć zestaw E-pl1 + 17 2,8 + VF-2 to w piątkowe i sobotnie wieczory służę uprzejmie :wink:

a_wykrota
26.07.11, 20:12
Dzięki za propozycje!

Będę się z Wami kontaktował. Teraz moja ziutkowa praca pochłania mi każdy weekend - więc z piątkiem/sobotą może być ciężko - chyba, że w listopadzie :)

Przemyślę jeszcze tego EPL-3.

Tylko on + 20mm to prawie x100 ;)

droplet
26.07.11, 20:23
OT. Ciekawie jednak wychodzą zestawy. Można sprawdzić sobie ile można zaoszczędzić np na MZD 14-150 w zestawie.
Panasonica nie dodają, niestety do E-PX ;-)

Mcarto
26.07.11, 21:02
Przemyślę jeszcze tego EPL-3.

Tylko on + 20mm to prawie x100 ;)

Chodzą plotki, że niedługo Fuji ma przedstawić b.podobny aparat do X100 tyle, że tańszy.

Janko Muzykant
26.07.11, 22:41
17mm - trochę padlinka. 20mm jest fajny.
Epl1 daje to samo na zdjęciu, jest tańszy i mniej wygodny. Rozważ jeszcze XZ1, który ma dość dobrą optykę, jest mniejszy, jasny i według mnie wygodniejszy do pstrykania na co dzień (ulica itp). Iso powiedzmy oczko gorzej, ale stabilizacja oczko wyżej (wyciągam uzysk 50% przy 1/4 sekundy z ręki na wide, przy 1/30 sekundy wszystko jest brzytwa).

tymczasowy_
27.07.11, 18:22
Ja szedłbym w GF-1 (ze względu na AF) i 20mm, nie będzie drożej niż E-PL1. LCD GF-1 ma taki sam jak ma LX5, a jest on b. fajny nawet w ostrym słonku.

PS
Na serio radzę rozważyć XZ-1 lub LX-5.

tomtomek
27.07.11, 20:31
Witam
Panasonikiem GF1 z 20/1,7 i LVF1 robię obecnie 75% zdjęć, szczególnie street. A do dyspozycji mam sporo innego sprzętu, w tym lustrzanki APS i FF, oraz parę zoomów i stałek, a także Panasonika lx5. Mimo to GF1 wygrywa.
Co powoduje, że właśnie jego wybieram? Ciężarem i dyskrecją zwycięża nad lustrzankami, obsługą i pracą w ISO 400-800 nad lx5. Jest dla mnie takim złotym środkiem. Ostatnio przyczynił się do decyzji o sprzedaży całej pełnej klatki.

Pozdrawiam
Tomek

Iwo
28.07.11, 01:09
Między EPL-1 a EPL- 2 jest duża różnica?
Lepiej wziąć 20mm Pasana czy 17mm Olka - tzn wiem, że Panas ma trochę lepszą jakość, ale u Olka jest szerzej i taniej :)
hej
bierz e-pl1 - zaoszczędzisz na wizjer a nic jeśli chodzi o jakość obrazka i AF nie stracisz. proste?