Zobacz pełną wersję : Otoczenie w ćwiczeniach
Parę fotek z działki mojego ojca.
dwa z wczoraj - temat inny :)
Jako fanka ogródków działkowych doceniam najbardziej pierwsze i czwarte :grin:
Czwarte jest interesujące i może się podobać. :grin:
fotki zrobione manualnym obiektywem na 50mm m42 z pierścieniami pośrednimi do makro.
1. ołówek
2. wkład do długopisu
:)
No, no niezłe to przybliżenie. Czekam jeszcze na jakieś ogródkowe wrzuty.
Dałem dzisiaj do wątku i galerii jedno zdjęcie - zapraszam :) Dzięki
Bo trochę masz tych wątków i się pogubiłam. :oops:
Z wkładem ciekawy pomysł, pierwsze skojarzenie to "Matrix", jakby pocisk z pistoletu ;) Szkoda tylko że zdjęcie małe i ja bym chyba przesunął w tym wypadku obiekt centralnie na środek i trochę ujednolicił tło, wtedy fotka byłaby bardziej "symetryczna" :)
Pozdrawiam
Dwojeczka niezla, ciekawy pomysl na fote, brawo.
A mnie sie podoba minimalizm na zdjeciu klimatyzacji - i ten napis, futurystyczny deko - "Plasmacluster" :-P
T.
Dziękuję :)
Załączam banalną fotkę, ale prostą. Widzę to codziennie z okna - Klasztor Kamedułów w krakowskich Bielanach. Fotka zrobiona 70-300.
3; 4; 6 i 8 - świetne fotki.
Pozdrawiam.
Podoba mi się Twoja kreatywność w wyborze tematu zdjęć oraz to, że lubisz utrwalać detale. Czekam z niecierpliwością na kolejne zdjęcia :)
Podpisano: inny maniak detali ;)
Lubię takie zdjęcia jak to ostatnie z Twojego okna - ma fajny klimat.
madziazywczak
5.08.11, 11:03
wkład do długopisu mi się bardzo podoba.
Dziękuję za miłe słowa. Dzisiaj mam do zaprezentowania zdjęcia obrazujące Zamek w Gołuchowie.
5280752808528095281052811
Wybieram (3) oraz (5) :-)
"Jak dla mnie" - 1-ka.
Pozdrawiam.
dla mnie trójka jest fajna pzdro
diabolique
13.08.11, 10:27
Drogi autorze,
jeśli myślałeś, że pokazując tutaj swoje zdjęcia uzyskasz sensowne opinie i porady, to muszę cię zmartwić. W tym dziale posty dłuższe niż jedna linijka z niezrozumiałych dla mnie względów uznawane są za faux pas, a opinie inne niż dobre (a więc nie tylko negatywne ale również neutralne) to przejaw braku dobrego wychowania.
To tyle z informacji ogólnych dotyczących tego działu, które są tajemnicą poliszynela, ale nikt tego głośno nie powie. Jeśli nikt nie powie, to znaczy, że tematu nie ma i poklepujemy się dalej. Może pomyślisz, że jestem jakimś frustratem, który nie ma racji. Warto więc zrobić pewien rekonesans i spojrzeć na posty pod twoimi zdjęciami. Są dłuższe niż jedna linijka? W ilu przypadkach?
Słit komcie ograniczają się do informacji od innych forumowiczów typu "jak ja bym to zrobił", co nie jest dla ciebie w żaden sposób pomocne.
A teraz parę słów o zdjęciach. Pierwsza wrzuta to jakieś nieporozumienie - ćwiczenia z głębi ostrości i możliwości ogniskowania obiektywu są ważne, ale lepiej je trzymać do własnej wiadomości, bowiem nie niosą wielkiego przekazu "artystycznego". Druga wrzuta (z zegarkiem) to już jakieś poszukiwanie tematu, jednak jego ciekawsze przedstawienie wymaga ćwiczeń nie tyle z kadrowania, co umiejętnego oświetlania przedmiotów, by wyglądały inaczej niż w codziennym świetle.
Makro napisu i wkładu naprawdę nic nie wnosi ani do twojego, ani naszego życia. Pierścienie pośrednie są rozwiązaniem połowicznym, które prowadzi donikąd. Ani nie zachwyci tradycjonalistów, ani pasjonatów makro.
Klasztor kamedułów jest rasową fotą, mającą temat, kompozycję, przekaz, zaciekawiającą i tu trafiłeś 10/10. Niedostatki techniczne z czasem sam wyeliminujesz ćwicząc praktycznie obróbkę.
Jeśli chodzi o zdjęcia zamku - jak to się mówi - "ni w kijki, ni w drewka". Coś kombinujesz, ale wychodzi ci to jak 99% turystów. Fajnie, ale czy rzeczywiście chciałbyś robić tak przeciętne zdjęcia? Wydaje mi się, że skoro jesteś na forum foto, to jednak chcesz wybić się ponad przeciętne turystyczne pstryki. A do tego enigmatyczne poklepywanie po plecach przez innych ("interesujące", "niezłe", "świetne" itp.) nijak cię nie przybliżą.
Tyle rad na szybko. Pewnie i tak większość z nich pominiesz. Jednak przeczytaj to ostatnie, jakże istotne zdanie:
Nie piszę tej opinii i tych rad dlatego, że od razu byłem zarąbistym fotografem dotkniętym geniuszem, ale dlatego, że przeszedłem taką samą drogę jak ty (widoczki, pierścienie pośrednie itp.) i wyciągnąłem wnioski, którymi się z tobą teraz dzielę, by oszczędzić twój czas poświęcony na poszukiwania.
pozdrawiam
diabolique - dziękuję :) cenię sobie Twoją opinię.
wyjaśnij mi proszę tą kwestię z pierścieniami pośrednimi; jakbyś mógł. przy okazji - mam też 35mm makro :)
dzięki raz jeszcze; i dziękuję za wcześniejsze opinie o fotkach :)
madziazywczak
16.08.11, 12:12
mnie osobiście nie podoba się ostatnia wrzuta.
albo fotografujemy zamek albo nie. w twoich kadrach, w większości, zamek jest tłem dla latarni albo parku albo kamienia.
do tego zdjęcia są lekko mdłe. brakuje w nich koloru.
najbardziej podchodzi mi jedynka
tadzik1231
16.08.11, 13:34
Jako początkujący - tak jak TY - napiszę parę słów nie na temat bo również mam tutaj swój wątek i podzielam opinie diabolique. Każde forum internetowe to takie "towarzystwo wzajemnej adoracji" (stwierdzenie faktu bez żadnych negatywnych konotacji). Użytkowników możesz podzielić na kilka kategorii:
- forumowi Guru, którzy z racji wiedzy, doświadczenia i aktywności są na samym topie. Każdy ich post jest czytany i szeroko komentowany.
- kółka zainteresowań, w tym wypadku: ptaszarze, robalarze, ogrodnicy, informatycy, architekci, piloci itp. itd. Ludzie ci często znają się w realnym świecie a ponieważ łączy ich wspólnota zainteresowań więc z chęcią komentują swoje dokonania.
- na samym końcu jesteśmy my czyli: nowi, świerzynki, początkujący, żółtodzioby (niepotrzebne skreślić).
Niestety jedyną metodą żeby dołączyć do grupy wyższej to robić świetne zdjęcia. Nie nauczysz się tego tutaj, musisz czytać, próbować, pstrykać, obrabiać, podglądać innych a (Twoim zdaniem) najlepsze prace zamieszczać w Galerii. Tam zagląda kupa ludzi i nikt nie ma litości jak pokażesz coś co powinno trafić do okrągłego segregatora (gest K@czego).
Zdjęć nie oceniam bo nie czuję się jeszcze na siłach żeby to robić, ale życzę Tobie i sobie dobrego światła, niezłych kadrów i szybkiego przyswajania wiedzy:
Tadzik jeszcze "ignorant" :wink:
madziazywczak
16.08.11, 13:45
diabolique (https://forum.olympusclub.pl/members/4350-diabolique)i tadzik1231 (https://forum.olympusclub.pl/members/14157-tadzik1231) to po co udzielacie się na forum skoro nic wam się tu nie podoba. nie za bardzo rozumie to pouczanie kolegi. macie "niemiłe" doświadczenia z forum to nikt na siłę nie każe wam się tu produkować.
diabolique (https://forum.olympusclub.pl/members/4350-diabolique)i tadzik1231 (https://forum.olympusclub.pl/members/14157-tadzik1231) to po co udzielacie się na forum skoro nic wam się tu nie podoba. nie za bardzo rozumie to pouczanie kolegi. macie "niemiłe" doświadczenia z forum to nikt na siłę nie każe wam się tu produkować.
Szanowna koleżanko, uważam że bardzo są tu potrzebne osoby prostujące fotograficzne ścieżki, a do takich właśnie należy diabolique. Odzywa się niezbyt często może, ale za to zdejmuje nieraz zasłony z oczu. Czy go czytają ze zrozumieniem i wyciagają wnioski - to inna sprawa.
Jako początkujący - tak jak TY - .........
Tadzik jeszcze "ignorant" :wink:
A co z takimi jak ja.Ani guru,ani TWA i... dalej ignorant.
Udzielam sie bo lubie sie udzielac,jak ktos pyta to odpowiadam,czesto po uszach oberwe,i pozniej sie tlumacze.
Jak fachmani sie wypowiadaja to zamykam sie w sobie i czytam i zapamietuje,pozniej w innym watku ubieram to w swoje slowka i rad udzielam:wink::wink:
tadzik1231
16.08.11, 14:10
Prosił bym żebyś nie generalizowała - nie napisałem "że mi się tu nic nie podoba". Podoba mi się bardzo dużo, ale niestety wątek dla początkujących jest taki nijaki do nauki. Opinie typu "ładnie - brzydko" lub "tak - nie" nic nie wnoszą do tematu. Liczyłem iż bardziej doświadczeni będą jechać po bandzie i wytykać błędy oraz podpowiadać jak co i gdzie (zrobił to diabolique powyżej). Niestety tak nie jest - uczyć trzeba się samemu, najlepiej podglądając zdjęcia innych, szukając jak ktoś obrobił materiał, czytając "tutki". Próbuję Koledze powiedzieć że jeżeli chce konstruktywnej krytyki to niech umieszcza zdjęcia w Galerii, szybko się przekona co warte są jego prace.
A co z takimi jak ja.Ani guru,ani TWA i... dalej ignorant.
Udzielam sie bo lubie sie udzielac,jak ktos pyta to odpowiadam,czesto po uszach oberwe,i pozniej sie tlumacze.
Jak fachmani sie wypowiadaja to zamykam sie w sobie i czytam i zapamietuje,pozniej w innym watku ubieram to w swoje slowka i rad udzielamhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_wink.gifhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_wink.gif
Mirku, dla mnie jesteś GURU czy Ci się to podoba czy też nie :lol:
Liczyłem iż bardziej doświadczeni będą jechać po bandzie i wytykać błędy oraz podpowiadać jak co i gdzie.
O i tu sie juz niejeden przekonal,ze tak nie warto.Lepiej przemilczec,omijac fotke z daleka.Jest wtedy lepiej dla obojga.Oceniajacy ma spokoj a pokazujacy niech sni dalej.
Gdy napiszesz ,ze nieostre to fachowiec napisze Ci ze tak mialo byc,ze balans polecial,to Ci napisze,ze wlasnie taka tonacje chcial osiagnac.A co ma balans do tonacji?
I na koniec podsumuje ze jego najgorszy obiektyw jest wiecej wart niz Twoj caly sprzet,a ze jestes stary cap i teraz inna moda,a po trzecie to wschody,zachody,ptaszki, motylki,kwiatki to banal - portret to wyzsza szkola jazdy do ktorej Ty nie dorosles jeszcze,a wogole to nie wiem po co z Toba dyskutuje jak juz w drugich warsztatach uczestniczyc bede-a moze oceniajacy przez 20 lat prowadzi takie warsztaty:wink:. Wlasnie dlatego Ci co mogliby pojechac po fotce milcza,Bo zaraz kilku klakierow sie zleci i pokrzykuja.Dlatego miedzy innymi jest jak jest.
tadzik1231
16.08.11, 14:44
O i tu sie juz niejeden przekonal,ze tak nie warto .... Wlasnie dlatego Ci co mogliby pojechac po fotce milcza,Bo zaraz kilku klakierow sie zleci i pokrzykuja.Dlatego miedzy innymi jest jak jest.
Przepraszam autora wątku bo robi się off, ale muszę ostatni raz.
Może ja jakiś dziwny jestem, ale jak czegoś nie wiem a chcę się dowiedzieć i znajdzie się chętny do przekazania (za free) tej wiedzy to słucham, zadję pytania i wyciągam wnioski. Wieszanie psów na nauczycielu ??? Jak ktoś nie chcesz się uczyć to niech nie chodź do szkoły - do końca życia będzie matołem.
Dziękuję za dyskusję :)
Pozwolę sobie dodać kolejne świeże zdjęcie :)
Pozdrowienia
,53658
Dziękuję za dyskusję :)
Pozwolę sobie dodać kolejne świeże zdjęcie :)
Pozdrowienia
,53658
Mysle,ze odbilo sie swiatlo od niebieskiej barwy na obrusie.Caly kadr dostal takiej sino niebieskiej dominaty.Zauwaz,ze tarcza w zegarze stracila taki typowy odcien starej bieli.Obudowa tego czasomierza tez chyba ciutke w kolorach klamie.Moze tak w te strone obrobic lub ze swiatlem sie pobawic,zeby na kompie nie obrabiac
O takie w ten kierunek,co?53663
Mirek - dziękuję :)
Czy możesz mi napisać co dokładnie i w jakim programie zrobiłeś z fotką? Do zegarka już nie mam dostępu, ale mam RAWa i chciałbym go zrobić wg. Twojego pomysłu, który bardzo mi się podoba :)
Mirek - dziękuję :)
Czy możesz mi napisać co dokładnie i w jakim programie zrobiłeś z fotką?
Wycielem element z tla i zmienilem balans koloru.Pozniej polaczylem warstwy.Program bedzie kazdy dobry ktory pozwala na prace na warstwach i zmiany koloru i nasycenia.Ja zrobilem to w CS3,trwalo minutke z pobraniem fotki i wstawieniem do posta.
Dobrze - dziękuję. Jutro poćwiczę :)
Fajny pomysł na zdjęcie, ładne kolory. Po poprawce Mirka bardzo mi się podoba. :grin:
Świetny budzik, po obróbce Mirka54 jeszcze lepszy. Nie ma, jak dobry zegarmistrz :wink:
Świetny budzik, po obróbce Mirka54 jeszcze lepszy. Nie ma, jak dobry zegarmistrz :wink:
Istny zegarmistrz, a nawet światła !
Powiedzcie mi proszę - jak najskuteczniej w PCS5 zaznaczyć ten zegarek? Ja mam problem -jakiego narzędzia bym do zaznaczenia nie zastosował to w dolnej części zegarka (gdzie kontrast pomiędzy nim, a tłem obrusa jest mały) narzędzia zaznaczania sobie z tym nie radzą. A Mirek zrobił to jakoś szybko :)
Proszę o pomoc :)
No i kolor mz jest teraz dobry tego zegarka.Jednak zwroc uwage na pomieszanie ostrosci w planach.Troche teraz pod wklejke podchodzi.Co do narzedzia jakiego uzylem to to bylo szybkie zaznaczanie.Kliknij w (W) na klawiaturze.Na listwie pojawi sie sygnaturka + i - Mnie tez na dole zachodzilo na obrus,jednak pozniej wybierasz minus z listwy i odejmujesz.Juz bym Ci wczoraj odpisal ale nie czytalem juz pozniej watka.
No zdecydowanie mam problem z precyzyjnym zaznaczaniem w CS5. Lepiej mi to szło w Paint Shop Pro X3, ale również pod górę...
A balans ustawiłeś za pomocą Dopasowania->Poziomy czy też Dopasowania->Filtr fotograficzny?
Dzięki za porady :)
A balans ustawiłeś za pomocą Dopasowania->Poziomy czy też Dopasowania->Filtr fotograficzny?
Nie,ale tez tak mozna.Chyba najpredzej Ci bedzie pomieszac w kolorze selektywnym.Ja mam troche inna wersje szopa w nim mam wstawiony correct one click pro wer. 4.0.To taki filterek do ustawiania kolorow.
Cos podobne do tego,ale troche lepsze:wink:
http://www.youtube.com/watch?v=B20-ZEIdwZA&feature=player_embedded
Dzięki za wideo.
Załączam ostateczną wersję - myślę, że z ostrością jest teraz lepiej :) Proszę o ocenę.
53904
Dzięki za wideo.
Załączam ostateczną wersję - myślę, że z ostrością jest teraz lepiej :) Proszę o ocenę.
53904
Tak,ostrosc jest.Ale dlaczego tak z zoltym pojechales?Moze teraz w selektywnym w zolciach dodaj troche niebieskozielonego i zdejmij zoltego dwa razy wiecej niz dodales niebiesko zielonego.Jesli dodasz powiedzmy 10 to zdejmij zoltego 20 i odrobine czarnego.Wtedy szybka dostanie takiego odcienia z blatem zegara starej bieli.A nie bedzie swiecic zoltym odcieniem.
Wersja poprawiona :)
53910
Wersja poprawiona :)
53910
No to sprawa do zamkniecia:wink:.Wg mnie cwiczenie zaliczone,nie wiem jak inni ocenia:-P
No to sprawa do zamkniecia:wink:.Wg mnie cwiczenie zaliczone,nie wiem jak inni ocenia:-P
Jak dla mnie super. :grin: Ćwiczenia czynią "mistrza". :wink:
A taki pomysł na ćwiczenie przyszedł mi do głowy - ta fotka z zegarem odwrócona w poziomie (lustrzane odbicie), czyli zegar będzie po prawej stronie; ale on nie powinien być odwrócony.
Jaką metodę zastosować w szopie? :)
A taki pomysł na ćwiczenie przyszedł mi do głowy - ta fotka z zegarem odwrócona w poziomie (lustrzane odbicie), czyli zegar będzie po prawej stronie; ale on nie powinien być odwrócony.
Jaką metodę zastosować w szopie? :)
Czy o taka Ci wersje chodzi??53949 Bo jesli otake, to tu szopa szkoda uruchamiac,a nawet i nie wiem czy mozna w nim to zrobic.Az tak mocno w nim nie siedze.
Istny zegarmistrz, a nawet światła !
Ty uważaj! Bo jak przyjdzie po Ciebie "Zegarmistrz światła purpurowy" a ty mu rzucisz: cześć Mirek! może się zdziwić.:mrgreen:
---------- Post dodany o 20:00 ---------- Poprzedni post był o 19:58 ----------
Jak dla mnie super. :grin: Ćwiczenia czynią "mistrza". :wink:
Albo Mistrze tworzą ćwiczenia, zależy jak kiedy ... .
Ty uważaj! Bo jak przyjdzie po Ciebie "Zegarmistrz światła purpurowy" a ty mu rzucisz: cześć Mirek! może się zdziwić.:mrgreen:
A skąd wiesz, że w tym wypadku purpurowy on jest ? Jakieś dowody namacalne ? Organoleptyczne ?
A skąd wiesz, że w tym wypadku purpurowy on jest ? Jakieś dowody namacalne ? Organoleptyczne ?
Ano popatrz na cyferblat to od Niego ten zafarb. :-D
Czy o taka Ci wersje chodzi??53949 Bo jesli otake, to tu szopa szkoda uruchamiac,a nawet i nie wiem czy mozna w nim to zrobic.Az tak mocno w nim nie siedze.
w szopie nie mogłem znaleźć przerzucenia wyłącznie zaznaczonego obszaru...
to jak nie w szopie, to w jakim programie to zrobiłeś? :)
to jak nie w szopie, to w jakim programie to zrobiłeś? :)
A uruchomilem sobie taki darmowy do takiej zabawy Photo filtre sie zwie:wink:
nie znałem tego programu, ale... teraz zauważyłem, że Ty przerzuciłeś tylko tarczę; nie zaś cały zegarek :) z całym zegarkiem będzie znacznie trudniej, bo trudno go w tym programie zaznaczyć (tarcza jest elipsą i tam jest takie narzędzie) no i trudno przerzucić, aby dopasować do tła :) tak więc - problem raczej dalej nierozwiązany... :)
nie znałem tego programu, ale... teraz zauważyłem, że Ty przerzuciłeś tylko tarczę; nie zaś cały zegarek :) z całym zegarkiem będzie znacznie trudniej, bo trudno go w tym programie zaznaczyć (tarcza jest elipsą i tam jest takie narzędzie) no i trudno przerzucić, aby dopasować do tła :) tak więc - problem raczej dalej nierozwiązany... :)
Masz link do programu (http://www.dobreprogramy.pl/PhotoFiltre,Program,Windows,12422.html)
A zegarek zaznaczysz np. w trybie szybkiej maski. Którą wersję PS'a Masz?
CS5 i szybkie zaznaczenie :
53968
Saboor - w PhotoFiltre nie zaznaczę całego zegarka, bo tam są proste narzędzia zanaczania (z eliptyczną tarczą nie ma problemu)
Mam PS CS5 - tutaj zaznaczanie już opanowałem :)
Az zmusiles mnie do odpalenia rakiety.Jest tez w szopie taka opcja.Zaznaczac juz umiesz.To teraz jak zaznaczysz to zrob sobie warstwe z tego zaznaczenia,wybiez z listwy obraz ,z okna ktore ci sie otworzy wybierz obroc obraz roboczy i dalej poodbijaj se go w pionie lub poziomr.Zeby tarcza byla czytelna to ta sama spiewka tylko ze zaznacz elipse.
Bardzo szybko i niedokladnie ,ale tak to mi wychodzi
Panowie - dzięki. Ale ponawiam temat ćwiczenia :) Cały zegarek ma być w oryginalnej postaci (obudowa i tarcza - wszystko); z tym, że zegarek ma być po prawej stronie; obrus może być obrócony. No i zastanawiam się nad konspektem rozwiązania w PS CS5 :) Ale to tylko ćwiczenie :)
Saboor - w PhotoFiltre nie zaznaczę całego zegarka, bo tam są proste narzędzia zanaczania (z eliptyczną tarczą nie ma problemu)
Mam PS CS5 - tutaj zaznaczanie już opanowałem :)
W fotofitre jest różdżka i lasso wystarczy.
ale przy CS5 tak jak Mirek pisał tarcza osobna warstwa, a reszta ...