Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Słowo się rzekło, różyczka w wodzie

Saboor
11.07.11, 20:26
Natchnieniem była moja fota:

róża w wodzie (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-55630)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/07/thumb_1-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-55630)
i Wasza zachęta
Często zdarza się zastanawiać: jak by tu urozmaicić kadr, bądź też jak by to fajnie wyglądało w wodzie.
Szukamy pluginów, sposobów i nie jesteśmy zadowoleni. Czemu ano temu, że wtyczki wszelkie nie dają nam 100% kontroli nad efektem końcowym zdjęcia.
Jest prosty sposób do zastosowania którego potrzebny nam będzie tylko "goły" photoshop i odrobina chęci.
Naprawdę! To nie dowcip, to prosty, szybki i bezwysiłkowy w dwu odsłonach. Poradnik jak zrobić odbicie w wodzie.
Oto on:
zaczynamy od takiej fotki

50879

cz1.

http://www.youtube.com/watch?v=SpJ2UyoZd9M

cz2.

http://www.youtube.com/watch?v=TjJLQbFGI9w

I wynikiem tego jest:

50880

Pozdrawiam i życzę udanej zabawy!
jak zwykle
Ja

Bodzip
11.07.11, 20:53
Brzydkie jak cholera :mrgreen::mrgreen:

Saboor
11.07.11, 21:04

Bo woda była za słona ... tfu znaczy się brudna:-P

Mirek54
11.07.11, 21:04

Znam inne tez brzydkie jak cholera,a kazdy sie tam pcha z czyms pieknym jak cholera.:grin:
Namawiam autora na inne tutki.Czuje sukces we watku:grin:

Iza
11.07.11, 22:03
Piękna historyjka o różyczce :grin:

Saboor
11.07.11, 22:21
Piękna historyjka o różyczce :grin:

Za tydzień będzie następny poradnik. I tak mam nadzieję dalej, jeżeli zauważę,
że się przydaje/podoba

Muminek
11.07.11, 22:27
Zapowiada się ciekawie. Czekam na następne:)

Saboor
11.07.11, 22:39
Zapowiada się ciekawie. Czekam na następne:)

Cieszę się z takiej reakcji! Miło Cię gościć Ogoniasty:grin:

Mcarto
11.07.11, 22:49
Fajne... Fajne Panie - postaram się kiedyś jakaś kaczuchę przekręcić jak umiejętności wzrosną.

Qben
11.07.11, 23:36
Fajne... Fajne Panie - postaram się kiedyś jakaś kaczuchę przekręcić jak umiejętności wzrosną.

:grin::grin::grin::grin::grin::grin:

Świetne tutoriale!
Miło patrzeć jak forum nabiera merytorycznej treści :wink:

macieknr1
12.07.11, 01:00
czekam na kolejne :mrgreen:

Rafał Czarny
12.07.11, 07:27
Pomysł świetny. Gdyby admini dali Ci możliwość edytowania pierwszego posta, wtedy mógłbyś kolejne tutki wrzucać także do pierwszego. Za jakiś czas jak wątek się rozrośnie (a tak się z pewnością stanie) ciężko będzie w nim coś znaleźć.

Dzuiko
12.07.11, 08:03
Bardzo pozytywnie z Twej strony, że chcesz dzielić się umiejetnościami z innymi, naprawdę.

Saboor
12.07.11, 11:41
Pomysł świetny. Gdyby admini dali Ci możliwość edytowania pierwszego posta, wtedy mógłbyś kolejne tutki wrzucać także do pierwszego. Za jakiś czas jak wątek się rozrośnie (a tak się z pewnością stanie) ciężko będzie w nim coś znaleźć.

Tak Rafał! To jest myśl przednia, zobaczymy co z tego się wykluje.

Eee tam wzrosną, prawie każdą kaczuchę przekręcasz jednym celnym strzałem, kamieniem lub trzema klikami.:grin:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

czekam na kolejne :mrgreen:

Spokojnie, będą! Zrób zdjęcie, wykorzystaj tutka, jak zobaczę u Ciebie w wątku, ze warto ... będą następne. Gra?:grin:

Bardzo pozytywnie z Twej strony, że chcesz dzielić się umiejetnościami z innymi, naprawdę.

Noo ... tak powinno się do pewnego stopnia robić, nie?

:grin::grin::grin::grin::grin::grin:

Świetne tutoriale!
Miło patrzeć jak forum nabiera merytorycznej treści :wink:

Jak najbardziej mr.Q! :grin:

Quentin35
12.07.11, 12:56
Bardzo fajny pomysł z tymi tutkami :) Życzę wytrwałości!
P.S. Jako następnego tutka proponuję...zamiana wody w wino ;)

witia
12.07.11, 13:05
Gratuluję pomysłu, umiejętności i życzę (czekając na następne) powodzenia.
Pozdrawiam.

chimol
12.07.11, 19:36
Dzięki! Popracuje sobie przy tym tutku.
" ...forumowi szczególarze..." hahaha "wszystko przez nich" :grin:

henry1
12.07.11, 19:48
Saboorku jak tak dalej bedziesz się starał, to dostaniesz od nas nagrodę :
Pięć złotych i krowę na raty ! :-D :-D :-D

PS.
Oczekuję następnych tutków, może sie czegoś nauczę na stare lata. :-D

Saboor
12.07.11, 19:54
Dzięki! Popracuje sobie przy tym tutku.
" ...forumowi szczególarze..." hahaha "wszystko przez nich" :grin:
Pamiętaj o "panoramie" przy pliku "woda" będzie lepiej wyglądało.

Saboorku jak tak dalej bedziesz się starał, to dostaniesz od nas nagrodę :
Pięć złotych i krowę na raty ! :-D :-D :-D

Trzymam za słowo!:grin:

Gratuluję pomysłu, umiejętności i życzę (czekając na następne) powodzenia.
Pozdrawiam.
Dziękuję!
Postaram się!

herbie_mp
12.07.11, 22:19
Świetna robota :)
Podziwiam i czekam na następne :grin:

apz
12.07.11, 22:41
Nieźle to pokazałeś Panie Saboor!

Pozdrawiam AP.

Saboor
12.07.11, 23:16
Świetna robota :)
Podziwiam i czekam na następne :grin:
Garcias Amigo!
Będą prostsze ale przydatne.

Nieźle to pokazałeś Panie Saboor!

Pozdrawiam AP.
Miało być prosto, łatwo, szybko, wszechstronnie i przyjemnie - metod jest
Duużo.
Fajnie, że się podoba.

Dziadek
25.07.11, 20:41
Miło Cię "na żywo" usłyszeć :)
Fajna robota, wspominam warszawskie wieczory.
Czekam na więcej :)

Saboor
25.07.11, 21:49
wspominam warszawskie wieczory.:)

Ja też Jasiu, ja też! I czekam Rabki jak kania dżdżu.

rozkop
19.08.11, 21:34
Też z tym się pobawiłem i wyszło coś takiego. Dzięki za lekcję i pozdrawiam. https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=1

Mirek54
19.08.11, 21:59
Też z tym się pobawiłem i wyszło coś takiego. Dzięki za lekcję i pozdrawiam. https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=1

A ja ukradlem Ci te fote z galerii i wszystkie tutki Naszego mistrza von Saboor Zastosowalem w tej fotce.

Saboor
19.08.11, 22:05

No i proszę! Ktoś próbuje! Cieszę się, tylko Pamiętaj przy tworzeniu mapy pod "wodę" o perspektywie, wtedy to inaczej wygląda.
Życzę udanych eksperymentów!

Pozdrawiam
Ja

kurokial
19.08.11, 22:07
Mirek Tyś niedobry, Tyś zły. Ty takie rzeczy robiłeś już dawno (pamiętam), nie czepiaj się pana Sabora von mistrza! Mogłeś wy-pędzlować te kwiatki z tyłu - było by w Twoim stylu :D
rozkop - do galerii takich straszydełek, że tak to ujmie nie wpuszczaj ;) a i nie poddawaj się! To jest łatwiejsze niż się wydaje! Pominę fakt n nieostrej samej w siebie lilii :D

osiem1984
19.08.11, 23:46
Świetny tutek, fajna inicjatywa. Zabieram się za photoshopa:)

Centus
22.08.11, 23:24
Saboor , super te tutoriale , ale mam kilka uwag

generalnie nie sa one dla calkiem zielonych , potrzeba juz wiedziec co i jak w szopie zrobic

ja zaczalem dzisiaj od zera na trialowej wersji szopa CS5

dotychczas moje doswiadczenie bylo zwiazane z drobna obrobka w gimpie (jakies tam stemplowanie , wystrzanie , perspektywa i takie tam duperele)

gdybys zwracal uwage nawet na te prostsze operacje to takim cieniasom jak ja bylo by latwiej to zrobic

praktycznie wtedy kazdy nawet calkiem zielony moze usiasc i to zrobic a tak zostaja luki gdzie nie wiadomo co dalej bo cos nie zatrybilo

zdaje sobie sprawe ze wymagalo by to wiekszej pracy przy robieniu tutoriala i gadaniu o prostych pierdolach i pewnie sam material filmowy trwalby ciut dluzej

jednak grono nasladowcow moglo by sie poszerzyc od calkiem zielonych do zaawansowanych

ja pierwszy blad jaki popelnilem to robilem to na fotce w pelnym wymiarze i fale wody wygladaly u mnie jak zabki pily do metalu

pozniej zmniejszylem fote i bylo juz ok , aczkolwiek storczyk do takiej przerobki sie nie nadaje , jest zbyt plaski ma za malo platkow i przestrzeni

zreszta samo ujecie jakie zrobilem tez nie jest do takiej przerobki za ciekawe

natomiast calkowicie utknalem na etapie gdzie mamy juz dodany filtr znieksztalcajacy z nasza woda i mamy usunac efekt tej wody na gornej czesci obrazka przy

pomocy maski i pedzla , ni w diabla nie udalo mi sie odmalowac tego efektu z gornego kwiatka

rozwiazalem problem w inny sposob , skopiowalem kwiatka z oryginalu i nadpisalem nad tego pofalowanego ale to uniemozliwilo mi dalsza zabawe ze zblizeniem

kwiatkow do siebie

i zapomnialem , zostaje kwestia perspektywy tego odbicia , bo to moje jest na wprost i wyszlo malo ciekawie

pewnie trzeba by cos tam przesunac albo juz na etapie robienia rastra albo pozniej

bede wdzieczny za wskazowki

efekt koncowy ponizej , wiem ze wyszlo beznadziejnie ale to moje pierwsze godziny z szopem

53333

Saboor
23.08.11, 17:50
Pierwszy kontakt z PS'em i proszę!
Popracuj nad mapami i będzie grać.

nightelf
27.10.11, 18:03
Też spróbowałem tego tutoriala i tak coś mi chyba nie bardzo wyszło.
Samo zobaczcie.
56512

Centus
27.10.11, 18:31
Samo zobaczcie.
56512

kwestia rastra chyba , byc moze zdjecie robione na zbyt duzej rozdzielczosci i pozniej pomniejszone , ale od razy mowie ze takie kwiatki srednio sie nadaja , jednak roza jest lepsza , ladniej sie zalamuje w wodzie

helmuth
27.10.11, 18:46
Też spróbowałem tego tutoriala i tak coś mi chyba nie bardzo wyszło.Nieostro, ciasno nad kwiatem i zbyt sztuczne pofalowanie wody. Poza tym, odbicie w wodzie powinno być bardziej spłaszczone. Pomysł z tym kwiatem wydaje mi się ciekawy, przypomina to grążel czy lilię wodną.

Mirek54
27.10.11, 18:49
Samo zobaczcie.
56513

Dobrze wyszlo,nie bardzo wiem co mozna poprawic,moze ciutke ostrosc??56514

nightelf
27.10.11, 18:50
Właśnie z tym pofalowaniem mam największy problem.
Dzięki za uwagi :)

O! Mirek, mój mistrzu :grin:

helmuth
27.10.11, 18:58
Dobrze wyszlo ...Możesz zdradzić jak zrobiłeś to odbicie ?

Thomasso
27.10.11, 19:07
Za drobne falki, zbyt szczegolowe i efekt jest taki jakby z wody wynurzal sie kilkunastometrowy kwiat :)

T.

Mirek54
27.10.11, 19:27
Za drobne falki, zbyt szczegolowe i efekt jest taki jakby z wody wynurzal sie kilkunastometrowy kwiat :)

T.

W sumie to tylko bylo w formie zabawy.Mozna sie pobawic wykorzystujac punkty zbiegu i zachowujac perspektywe,ale czy tu o to chodzi zeby gmatwac

Helmut-czasem zamiast falowania wody mozna wybrac wloknine i obrocic.a pozniej na warstwie gdzie jest tylko odbicie zrobic przeksztalcenie,perspektywa,na gorze w PS pojawia sie ikonka,jak w nia klikniemy dostajemy na obrazie punkty i sobie sie nimi bawimy przesuwajac.

Ale literowek narobilem.az poedytowalem se i te falki powiekszylem dla Thomasso56515

Saboor
31.10.11, 18:20
No i pozamiatane :-D dzięki Mirek