Zobacz pełną wersję : kalibracjia monitora
Witam
Czy ktoś wie jak dobrze skalibrować kolory w Notebooku
za pomoc z góry dzięki
Ciężka sprawa. To tak jakbyś napisał "gdzie się uzupełnia płyn hamulcowy w samochodzie".
Wszystko zależy od jakości matrycy. Jak kupiłeś laptopa w markecie za 1500zł, to sobie daruj i dokup monitor. Poza tym z laptopami jest jeszcze taki problem, że w zależności od schematu zasilania, matryca świeci raz jaśniej, raz ciemniej, a to lekko komplikuje sprawę.
myślę że monitor jest dobry jest to sony waio z monitorem EkranPrzekątna ekranu16.4 calNatywna rozdzielczość1920 x 1080 Karta graficznaNVIDIA GeForce GT 540M 1GB InneTechnologia LED, Full HD
HrabiaMiod
10.07.11, 23:27
Kup sobie kalibrator, np spidera i skalibruj - inaczej tego nie zrobisz. ja tak działam z moim hp i działa, ale to nadal półśrodek.
LeonAmator
10.07.11, 23:49
Ewentualnie jeżeli fotki będziesz wywoływał to idź do fotolabu gdzie będziesz to robił i poproś o ich profil kolorów z maszyny na której pracują .
Ja tak jak wyżej kalibruję monitor biorąc z fotolabu profil kolorów, plik ze zdjęciem oraz wywołane zdjęcie z pełną gamą kolorystyczną.
Ewentualnie jak nie chcą dać, to biorę własne zdjęcie, wywołuję i ustawiam ekran tak, żeby był jak najbardziej zbliżony do tego, co mam na zdjęciu.
Dar-i-jush
12.07.11, 19:14
Ewentualnie jak nie chcą dać, to biorę własne zdjęcie, wywołuję i ustawiam ekran tak, żeby był jak najbardziej zbliżony do tego, co mam na zdjęciu.
To jest dobry i przede wszystkim tani sposób. Tylko trzeba zaznaczyć, żeby wywołali bez korekt. To takie ustawianie nie super dokładne, ale zwykle wystarcza. Trzeba też wziąć pod uwagę, że ten sam lab może nieco inne barwy wyprodukować, bo np. papier zmienią, ale to detale, których, jak się nie uprzemy, to nie zauważymy:wink:
Dobry lab testuje po włożeniu za każdym razem papier ;)