Zobacz pełną wersję : Tryby pracy FL
Zrodziło mi się trochę pytań na temat FL-36.
Chodzi o współpracę w trybach ttl-auto i auto. W instrukcji jest po jednym zdaniu na temat tych trybów i nie do końca to rozumiem.
TTL-AUTO - zrozumiale, ze lampa robi przedbłysk i swoim czujnikiem sprawdza czy światla wraca do niej odpowiednio dużo, po czym na podstawie ustawień aparatu (iso, przyslona i migawka) wyznacza odpowiednią moc błysku.
1. czy jesli zmniejsze ekspozycje w aparacie to lampa doświetli wtedy scene mocniej tzn mniej światla zastanego a wiecej blysku, - czy też może lampa błyśnie ignorując korekcję ekspozycji ustawioną w aparacie?
AUTO - tu wogole nie wiem jak wyznaczana jest moc błysku.
Zrodziło mi się trochę pytań na temat FL-36.
Chodzi o współpracę w trybach ttl-auto i auto. W instrukcji jest po jednym zdaniu na temat tych trybów i nie do końca to rozumiem.
TTL-AUTO - zrozumiale, ze lampa robi przedbłysk i swoim czujnikiem sprawdza czy światla wraca do niej odpowiednio dużo, po czym na podstawie ustawień aparatu (iso, przyslona i migawka) wyznacza odpowiednią moc błysku.
1. czy jesli zmniejsze ekspozycje w aparacie to lampa doświetli wtedy scene mocniej tzn mniej światla zastanego a wiecej blysku, - czy też może lampa błyśnie ignorując korekcję ekspozycji ustawioną w aparacie?
AUTO - tu wogole nie wiem jak wyznaczana jest moc błysku.
Trochę mylisz pojęcia - tryb TTL to Thru The Lens - pomiar jest pokonywany przez obiektyw a więc teoretycznie bardziej precyzyjnie.
Zwykłe auto - pomiar jest dokonywany przez element światłoczuły w lampie.
Korekcję ekspozycji możesz regulować na dwa sposoby - z menu lampy i z aparatu - wówczas musisz stosować korekcję światła błyskowego (w aparacie są dwie korekcje). Jak zastosujesz korekcję w lampie jak i w aparacie (światła błyskowego) wówczas one się sumują, np. -0,5 EV i -0.5 EV da łącznie -1EV...
Na podstawie tego co przeczytalem na tym forum (Tobie tez polecam) to w trybie AUTO nie ma przedblysku (przez to sila blysku jest wieksza anizeli TTL AUTO) jedynie lampa oblicza na podstawie pomiaru swiatla jak mocno blysnąć. Ale czy ten blysk bedzie na tyle dobry (slaby/za mocny) to juz sam ocenisz po fotce.
ktotek, rozumiem jak sie sumują korekcje światła błyskowego w aparacie i lampie. Ale mi chodzi o coś innego: załóżmy, że w trybie P mamy taką ekspozycję
przysłona: 5,6
migawka: 1/180
i na tej podstawie automatyka ustali sobie błysk np. 10
i teraz czy korekta ekspozycji np. -1 (ale tej zwyklej a nie światła błyskowego) wpłynie również na błysk? bo widze trzy możliwości:
1) lampa błyśnie mocniej, zeby uzupełnić zmniejszenie światła zastanego
2) lampa błyśnie słabiej
3) lampa błyśnie tak samo jak bez korekcji
W menu aparatu jest pozycja dotycząca tego czy owe korekcje mają działać niezależnie czy na siebie wpływać - "+-" błysku (+) "+-" możesz mieć na ON lub OFF...
https://forum.olympusclub.pl/topics22/lampa-fl36-vt7816.htm
ok, dzięki znalazłem już. To chyba już wszystko wiem co nie wiedziałem :)