PDA

Zobacz pełną wersję : Fotka której nie powinienem pstryknąć, a jednak....

Olymp
4.05.07, 19:18
Zrobiona dzisiaj.
Efekt niezamierzony ale właściwy.
Nie traktójcie zdjęcia jako spóżnione ( mam tez pełny samolocik ).
Widać 100% kadru, manualne nastawy.
Tylko zmniejszenie i wyostrzenie.
Robiona w niestabilnych warunkach.

Proszę o wypowiedzi.
Bo temat jest ciekawy i zachaczamy poniekąd o etykę takich zdjęć, (patrz posty poniżej).

Ja ich nie chcę chować w szafie, prosze o wypowiedzi.
Warsztatu nie zdradzę.

Peniek242
4.05.07, 19:42
Osobiscie uwazam, ze porownanie conajmniej nie na miejscu!
Pzdr.

Olymp
4.05.07, 19:52
Osobiscie uwazam, ze porownanie conajmniej nie na miejscu!
Pzdr.
Też tak uważam ale przecież nie uwłacza to nikomu, takie miałem skojarzenie po tym jak ujrzałem zrobione zdjęcie.
Zgadzam się z tym że porównanie jest mocne, ale takie właśnie ma być, zdjęcie ma coś wyrażać, ma prowokować, ma niedopowiadać tak przynajmniej wyczytałem na tym forum.
Oczywiście szanuję twoje zdanie.
Jeśli pogrzebiesz w necie to dopiera tam zobaczysz co można dorobić do fotek obrazujących tragedię z 11 wrześmia.

Peniek242
4.05.07, 20:16
To Twoje i tylko Twoje zdjecie ma byc dobre a nie porownanie Twojego z kadrem telewizyjnym. W porownaniu jakie popelniles nie widze ani sensu ani zwiazku a jedynie bardzo mieszane uczucie. Dla mnie 11/09 bylo szokiem choc rozumiem ze nie wszyscy czuja tak samo. W necie jest duzo bezsensownych rzeczy i co z tego, wazne zeby brac te istotne.
Pzdr.

Snoopy_jb
4.05.07, 20:42
Ja powiem tak:
Jako amator (w sensie 'jeszcze trochę zielony') fotografii lubiący robić i nade wszystko oglądać zdjęcia, oraz osoba którą nieszczególnie wstrząsnęła ta tragedia (to akurat moja sprawa) powiem że dla mnie twoje zdjęcie ani trochę nie kojarzy mi się z samolotami trafiającymi w WTC. Mówisz, że "porównanie jest mocne i takie ma być". Dla mnie to porównywanie zdjęć "na siłę", i wbrew temu co mówisz zdjęcie ani nic nie wyraża, ani nie prowokuje. Uważam, że po prostu ta fotka ci nie wyszła bo za późno ten samolot 'ustrzeliłeś' i ci połowa zniknęła za budynkiem, trudno. I nic z tym nie zrobisz. Upoluj samolot jak np. podchodzi do lądowania czy coś takiego, w jakiejś sytuacji którą niewielu ma okazję codziennie widzieć, oceń czy warto to uwiecznić i... na pewno będzie lepiej ;)

BTW: Tytuł tematu to chyba większa porażka niż fotografia

Olymp
4.05.07, 21:54
Ok może trochę namieszałem ale jestem kontrowersyjny i tyle dlatego wrzucam fotkę do galerii i będę czekał na komentarze postronnych użytkowników forum.
Twoje Snoppy i Paniek już znam.
Jak trzeba będzie to fotka wróci do oceny, a zdjęcie tego samolociku w całości też mam, bo były sugestie że fotka pstryknięta za póżno - otóż wcale nie.

Snoopy_jb
4.05.07, 22:20
Właśnie mi chodziło o to że nie jesteś kontrowersyjny, tylko dokonałeś porównania z wydarzeniem co samo w sobie 'może' wydać się kontrowersyjne. Ale w mojej ocenie wygląda to tak że to nie fotografia ma przemówić do widza tylko cała z nią związana historia. I co z tego że tobie się tak skojarzyło? Zdjęcie powinno być takie że to nam od razu nasuwa się takie skojarzenie. ;)

I nie Snoppy tylko Snoopy... nie czytałeś nigdy komiksów o 'fistaszkach'?

Olymp
4.05.07, 23:09
Właśnie mi chodziło o to że nie jesteś kontrowersyjny, tylko dokonałeś porównania z wydarzeniem co samo w sobie 'może' wydać się kontrowersyjne. Ale w mojej ocenie wygląda to tak że to nie fotografia ma przemówić do widza tylko cała z nią związana historia. I co z tego że tobie się tak skojarzyło? Zdjęcie powinno być takie że to nam od razu nasuwa się takie skojarzenie. ;)

I nie Snoppy tylko Snoopy... nie czytałeś nigdy komiksów o 'fistaszkach'?

Ok Snoopy.
Wiesz ja jestem poważnym człowiekiem i jakiś pierdoł z "fistaszków" nie wyczytuję.
To oczywiste że z fotografi to wynika i nawet nie musiałem porównywać tych dwóch sytuacji a i tak wszystko było by jasne.
Samo zamieszczenie takiego zdjęcia + ludzka umiejętność kojarzenia i wiązania wydarzeń zrobi swoje.
Wiesz wrzucę chyba jeszcze raz tą fotkę do tego tematu tylko już bez tego porównania i zobaczę jakie głosy tym razem sie odezwą.
Tak naprawdę to mało mnie interesują komentarze bo ile umysłów na świeci tyle też poglądów, ja mam swój i będę się go trzymał a fotki będę bronił jak lew.
Bo moja jest z mojego aparatu moja ręką robiona i niejeden chciałby taką zrobić, a właśnie może odezwała się w Tobie nutka zazdrości o fotkę co??? :D

Peniek242
4.05.07, 23:28
Zmieniles istote calego postu. Jak ktos teraz to czyta to napewno juz wie ze jestem kretynem. tak sie nie robi!!!