PDA

Zobacz pełną wersję : Portrety na porcelanie

psemo
4.07.11, 10:55
Zostałem poproszony o wykonanie medalionu .Do dyspozycji mam tylko fotografię z dowodu osobistego .Jak każdemu wiadomo to miniaturka i pełno na niej znaków wodnych .Czeka mnie masa zabawy i retusze ,finalny format jaki mam oddać to 10x13 .
Ma ktoś doświadczenie w tym temacie :oops:

hades
4.07.11, 11:12
I w czym można by Tobie pomóc? Robisz retusz, wysyłasz zdjęcie do umieszczenia na porcelanie, odbierasz przesyłkę, przekazujesz klientowi.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Choć jeśli chodziło Tobie przede wszystkim o to gdzie wykonać "przeniesienie na porcelanę" to słowa "porcelana" i "elipsa" wpisane w wyszukiwarkę powinny dać odpowiedź.

psemo
4.07.11, 11:53
Fotografując plastikowe zdjęcie dowodowe mam pow 2cmx3cm .Nie będę miał wpływu na cienie ,foto wyjdzie płaskie i mydlane .Uzyskam efekt podobny do xerokopiarki .

hades
4.07.11, 12:32
Fotografia? Istnieją jeszcze skanery. Choć jeśli nie masz innej możliwości to w przypadku zdjęć mogła by pomóc wielokrotna ekspozycja z różnym natężeniem światła. Można też wykonać kilka zdjęć makro, połączyć je w całość by otrzymać większą rozdzielczość pliku do obróbki. Ale to może być ślepa uliczka, gdyż przy tym formacie i zdjęciach makro można za bardzo wyeksponować strukturę papieru na jakim została zrobiona odbitka.
Najpewniej sprawdzi się podświetlenie zdjęcia od dołu z lekką kontrą na zdjęcie (nawet światło odbite od białego kartonu).

Innymi słowy trzeba spróbować i zobaczyć co da najlepszy wynik.

Poza tym, jeśli materiał źródłowy jest kiepski, wiele będziesz musiał poprawić retuszem, a wręcz domalować, jeśli chcesz uzyskać szczegóły.