Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pstrykaj, ostrość ustawisz później

PiotrM
3.07.11, 13:42
Cześć

Natrafiłem na artykuł w internecie który opisuje nową technologię, ustawiania ostrości po zrobieniu zdjęcia, pisze dlatego o tym bo nie wydaje mi się to bardzo możliwe, bo przecież ostrość zależy w głównej mierze od optyki.

Jak myślicie czy jest to jakaś prowokacja

tu link do tekstu o którym piszę
http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/pstrykaj-ostrosc-ustawisz-pozniej,1,4766022,artykul.html

Pozdro

Dawid
3.07.11, 14:06
Myślę że to możliwe, mówi się już o tym jakiś czas. Zastanawia mnie cena takiego cacka. Swoją drogą mogli by też zrobić obiektyw wielkości stałki o zakresie 7mm-500mm ;)

Centus
3.07.11, 14:19
Myślę że to możliwe, mówi się już o tym jakiś czas. Zastanawia mnie cena takiego cacka. Swoją drogą mogli by też zrobić obiektyw wielkości stałki o zakresie 7mm-500mm ;)

z artykulu mozna wywnioskowac ze kilkaset dolarow

Dawid
3.07.11, 14:42
z artykulu mozna wywnioskowac ze kilkaset dolarow

Jeśli tak by było był by hit. Wtedy każdy był by PRO ;)

slaszysz
3.07.11, 14:49
W innym artykule o tym sprzęcie wspominali, że nie tylko będzie możliwa zmiana ostrości, ale co ciekawsze - zmiana ekspozycji po wykonaniu zdjęcia:
http://fotoblogia.pl/2011/06/22/na-tych-zdjeciach-ustawisz-ostrosc-juz-po-nacisnieciu-spustu

Centus
3.07.11, 14:50
Jeśli tak by było był by hit. Wtedy każdy był by PRO ;)

chyba nie do konca , w artykule jest mowa ze ma to byc produkt na rynek konsumencki , czyli cos dla zwyklego zjadacza chleba
na tej podstawie mozna wywnioskowac cene

a czy ta technologia wejdzie do sprzetu Pro to nie wiadomo

w sumie narazie niewiele o tym wiadomo

co do zasady dzialania to chyba dziala to tak ze kiedy robimy zdjecie obraz przechodzi albo przez jakis zespol opyczny albo czujniki i w jednym zdjeciu mamy kilka lub kilkanascie obszarow glebi ostrosci (jak jakby zdjecie robilo iles aparatow razem wzietych kazdy ustawiac ostrosc w innym punkcie)
i pozniej w programie mozemy sobie wybrac jaki obiekt ma sie znalesc w jakiej glebi ostrosci , to tak na prosty rozum

brudnyhary
3.07.11, 15:05
dla mnie czad :)
jak to wprowadza wszystko inne związane z obrazowaniem pójdzie na śmietnik:)
raczej mała dziureczka i olbrzymia głębia ostrości co się z tum wiąże bardzo czuła matryca tylko czy szumiąca?

motoko
3.07.11, 15:13
dla mnie czad :)
jak to wprowadza wszystko inne związane z obrazowaniem pójdzie na śmietnik:)
raczej mała dziureczka i olbrzymia głębia ostrości co się z tum wiąże bardzo czuła matryca tylko czy szumiąca?

Dobrze że wstawiłeś "buźki" bo się bałem że na poważnie piszesz.
Obstawiam że z tym cackiem będzie tak jak np: z Foveonem - producent opisuje swój produkt jako ósmy cud świata, a później do ręki biorą go dpreview i optyczne.pl i dostajemy listę wad.