Zobacz pełną wersję : Olympus c4000zoom + kabel do lampy blyskowej
Jak w temacie... Szukalem w calym necie :) i nie moglem nic znalezc :( Interesuje mnie ewentualna cena kabelka umozliwiajacego podlaczenie do w/w modelu lampy blyskowej. Gdyby ktos mial jeszcze info na temat stopki do lampy blyskowej dokrecanej pod aparat, to tez bylbym wdzieczny. A moze ktos ma schemat wyprowadzen gniazda lampy blyskowej z olympusa??
Witam
Rozwiązanie twojego problemu,poszukiwania informacji to tylko 2 minuty na www.google.com:http://www.2pi.info/photographic/olyconn/index.html
Jeżeli idzie o tę stronę jak samemu zrobić sobie połączenie do gniazda pin-5 aparatu to są tam kolorem zielonym zaznaczone dwa piny jako oznaczenie "nie potwierdzone". Do tej strony dawno dotarłem, ale jak autor pisze że nie jest pewny czy właściwe podał oznaczenie to ja miałem wątpliwość czy mam podłączyć lampę poprzez własnej konstrukcji uchwyt według tego schematu. Pisałem na forum do właścicieli oryginalnego uchwytu o przemierzenie połączeń ale bez odzewu. Rok czekałem aż dostałem się do uchwytu zrobiłem pomiar połączeń porównałem z oznaczeniem wejść lampy FL-40 (po ryzykownym rozebraniu) i okazało się że jest na odwrót jak opis na stronie. A teraz porównując zdjęcie z użyciem flesza wbudowanego do wykonanego z lampą to jak się mówi "niebo i ziemia". Zostało mi pół kabelka CB01 z mojej konstrukcji.
@ barber: Czy moglbys opisac sposob wykonania Twojego kabelka? Moze jakies zdjecia i propozycje na wykonanie wtyczek? Lepiej miec schemat, ktory na 100% dziala, bo rozumiem, ze Ty korzystasz z takiego kabelka... Z pewnoscia przydaloby sie to innym. Ze swojej strony wielkie dzieki :)
Jeszcze jedno, na w/w linku jest schemat kabla do olka 2100. Oczywiscie mi chodzi o olka c4000 wiec raczej do niego schemat i porady bylyby w cenie:)
Oczywiście że jest do olka 2100, ale przecież lampa jest ta sama do wszystkich aparatów, tak że gniazda mają jednakowe parametry. Jak pisałem wykorzystałem połowę oryginalnego kabelka FL-CB01 do połączenia z uchwytem. Żeby samemu robić wtyczkę to jest trudno. jest zbyt mikro rozmiar. Orginał ma pierścień do przykręcenia wtyczki z gniazdem aparatu co zapewnia pewne połączenie i zmniejsza ryzyko uszkodzeia gniazda.