Zobacz pełną wersję : Kilka zdjęć z moich zbiorów
Pejzaż fajny (zachód chyba) ,co do reszty to nie bardzo mam zdanie.
Jak wam się podobają kózki?
sexy....
PS
do kazdego zdjecia bedziesz zakladal nowy watek?
są super z fleszem robiłeś
Bez lampy, z tego co pamiętam z filtrem polaryzacyjnym.
Kózki są czaderskie... :-D
Kozy są świetne.
Fotki też.
Pozdrawiam.
witaj
ja to wogole lubie kozki
maja fajne spojrzenie
a twoje sa bardzo bardzo fajne ;-)
Fajne kózki szczególnie pierwsze mi się podoba :grin:
Świetne kózki,super kolorki.
Pozdrawiam
Kozy bardzo fajne.
Scaliłem oba wątki - dobrą praktyką jest prowadzenie jednego wątku zdjęciowego - łatwiej wówczas ocenić postępy i jest porządek na forum.
Do wątku najlepiej wstawiać mniejsze zdjęcia - powiedzmy 800x600 pikseli.
Witam!
Jestem zafascynowana kulturą arabską, byłam już 2 razy w Egipcie, ale niestety nie interesowałam się wtedy zbytnio jakością fotografowania. W tym roku też się wybieram i zobaczymy, może uda się zrobić coś ciekawego...
Co do twoich zdjęć to oczywiście tematyka super! Tylko wydaje mi się, że niepotrzebnie tak obcięłaś inne postacie, może lepiej by było, gdybyś zrobiła większy kadr. Pejzaż bez zastrzeżeń. Kózki rewelacja - bardziej podoba mi się to pierwsze zdjęcie.
Szczególnie pierwsze zdjęcie jest bardzo fajne. :grin:
ZATOKA PUCKA - Zamek w Rzucewie
Jedyneczka jak dla mnie, bo lubie takie klimaty :-)
W dwójeczce, gdyby ostrość była odwrotnie - dla mnie byłoby ciekawiej.
w dwójeczce, gdyby ostrość była odwrotnie - dla mnie byłoby ciekawiej.
mam z odwrotną ostrością tylko chyba niezbyt ciekawe ujęcie.
Nad bałtykiem dzisiaj wieczorem .....
madziazywczak
10.07.11, 19:54
pierwsze najlepsze
Dla mnie raczej drugie.
BTW co to za urządzenie?
K_Puchatek
10.07.11, 23:24
Jak na razie MSZ kozy rządzą...:wink::grin:
Ocena w galerii
Pozdrawiam
LeonAmator
10.07.11, 23:40
Dla mnie kozy też żądzą ,a raczej to co za kozami :wink:
Z ostatnich zatoka najbardziej mi podchodzi.
To samo w wersji HDR
Fajnie wyszło, takie trochę nie ziemskie.
Twój HDR bardzo mi się podoba. :grin:
Pozdrawiam
miejsca ciekawe jak dla mnie 5 pozdrawiam
madziazywczak
5.08.11, 21:13
miejsca ciekawe jak dla mnie 5 pozdrawiam
podobnie 5 najlepsze
Lubię górskie klimaty i potoczki robione na długim czasie otwarcia przesłony, dlatego zdjęcie 5. podoba mi się najbardziej. :grin:
Ponieważ nie numerowałem moich zdjęć więc zaczynam od początku...
1
53105
2
53106
1 bardzo fajna pozdrawiam
1. fajne,ale pamiętaj o trójpodziale. Albo więcej dołu albo więcej góry (1/3). Kadrował bym nieco niżej ze względu na lekkie przepały na niebie.
2. brak ostrości jakoś i zbyt centralnie.
Pozdrawiam ;)
Jak mam być szczery to mi się bardziej te nieponumerowane podobały :)
madziazywczak
20.08.11, 10:12
pierwsze byłoby dużo lepsze gdyby nie było zmasakrowane obróbką. do tego pamiętaj o radach grex
3 również mi się podoba ale także obróbka działa na niekorzyść. ten różowy zafarb jest nie do zniesienia
pierwsze byłoby dużo lepsze gdyby nie było zmasakrowane obróbką. do tego pamiętaj o radach grex
3 również mi się podoba ale także obróbka działa na niekorzyść. ten różowy zafarb jest nie do zniesienia
Ja tych zjęć nie obrabiałem w żadnym programie. Są one zrobione w sepii aparatem E-520. Dziekuję za dobre rady, napewno będę się do nich stosował. Dokładam dwa portreciki... Mój synek i jego zwierzątko :-)
4 53167 5 53168
Synek Ci się udał pod każdym względem:grin: Zwierzątko średnio, nieostre.
madziazywczak
20.08.11, 22:21
zwierzątko nieostre.
synek fajny choć wydaje mi się że mógłby być troszkę ostrzejszy. szczególnie oczy
Witam. Twojego synka widziałbym w pionowym kadrze skoro to portret i można więcej wyostrzyć .
Lama czy tam to zwierzątko ostrości brakuje
A co powiecie o tych fotkach.
653205 753206 853207 953208 1053209
1153210
Wczoraj wieczorem wybrałem się do portu na spacer - niestety fala zalała mi buty....
1253222 1353223 1453221
madziazywczak
22.08.11, 09:45
po pierwsze 6 i 7 brakuje prostego horyzontu. 7 przepalone niebo
8 główny temat tj. kolumny nieostry. i niepotrzebne są te krzaki na pierwszym planie.
9 byłaby fajna gdyby na filarach mostu była ostrość. mnie wydaję się że jej tam nie ma
10 chyba najlepsze. fajnie złapany moment. fajne kolory
11 nie nie nie. obróbka jest straszna
z portowych podoba mi się tylko 12 aczkolwiek szkoda że obciąłeś dół łodzi
tadzik1231
22.08.11, 09:58
Seria grecka - w całej rozciągłości zgadzam się z przedmówczynią :lol: , w porcie:
12 - mogłeś się cofnąć, albo zrobić w pionie
13 - jakieś takie bezpłciowe, gdyby było mocniej obrobione bo kolory są typu sprane gacie (a może to mój monitor) :?:
14 - nie wiem o co chodzi (czytaj: nie czuję klimatu)
Pozdrowienia:
Tadzik
po pierwsze 6 i 7 brakuje prostego horyzontu. 7 przepalone niebo
8 główny temat tj. kolumny nieostry. i niepotrzebne są te krzaki na pierwszym planie.
9 byłaby fajna gdyby na filarach mostu była ostrość. mnie wydaję się że jej tam nie ma
10 chyba najlepsze. fajnie złapany moment. fajne kolory
11 nie nie nie. obróbka jest straszna
z portowych podoba mi się tylko 12 aczkolwiek szkoda że obciąłeś dół łodzi
Dziekuję za opinię. Jeśli chodzi o zdjęcie numer 8, to celowo umieszczałem "te krzaki", chciałem w ten sposób zrobić ramkę. 11-tka jest bez obróbki, poprostu prześwietlone niebo.
madziazywczak
24.08.11, 08:15
zdecydowanie lepsze
12. z portowych jak dla mnie najciekawsza - oczywiście w wersji pionowej. :wink:
Na temat ostatnich fotek zgadzam się z przedmówcami co do błędów. Natomiast 10. jestem zachwycona. Strasznie mi się podoba mogłabym mieć nawet taką tapetę na pulpit :grin:
Całkiem przyjemne kwiatki. :grin:
Kwiatki ładne, przeszkadzają tylko trochę te nieostre w tle i obcięty płatek od góry. Może warto je odsunąć i powtórzyć fotkę:wink:
Dzieki za "dobre słowo"...:lol:
madziazywczak
30.08.11, 09:11
wydaje mi się że zdjęcie jest do końca ostre. chyba że nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu?
troszkę przeszkadza mi chaos na zdjęciu
Powiedzcie, czy powinienem prostować zdjęcie według wieżowca? Pytam dlatego gdyż przechyla sie wtedy horyzont. W zdjęciu 20 wyprostowałem tylko wieżowiec w PS.
17 54167 18 54168 19 54172 20 54215
...pod spodem kilku panów
21 54169 22 54170 23 54171
Proponuje najpierw wyprostować horyzont a potem korygować perspektywę. Na zdjęciu 20 wszystko leci w lewo. Dobrze, że statki są przycumowane:wink:.
23. z ostatnio wrzuconych najbardziej mi odpowiada. Bardzo ciekawy portret.
...rodzinka....
26 54777 2754779
Grunt to rodzinka. :wink: Portet Twojego syna bardzo mi się podoba.
Grunt to rodzinka. :wink: Portet Twojego syna bardzo mi się podoba.
Tak, portret synka bardzo fajny. Żony? już mniej. Światło nie za bardzo, no i przepały na prawej ręce :wink:
po krótkiej przerwie
28 55208 2955210 3055209
Zdecydowanie najlepiej trafiona dwójka ;)
po krótkiej przerwie
28 55208 2955210 3055209
F22? po co to było - za mało by rozmazać zupełnie wystarczająco by stracić rozdzielczość i zepsuć ciekawy plener. 30. ciekawa kolorystycznie etiuda.
Pozdrawiam AP.
F22? po co to było - za mało by rozmazać zupełnie wystarczająco by stracić rozdzielczość i zepsuć ciekawy plener. 30. ciekawa kolorystycznie etiuda.
Pozdrawiam AP. To było popołudnie i było dużo światła, więc pomimo filtra szarego NDx8 i tak aby uzyskać wystarczająco długi czas musiałem przymknąć przysłone. Stąd takie F...
Witam. Zdjęcie Marty szczerze jakoś mnie nie poruszyło. Wszystko jest ok. Portret jak się patrzy. Ale twarz wydaje mi się być za ciemna (mało światła)
tak jak by stała w cieniu jakiegoś krzoka czy cuś. Ale ogólnie fajne
Zgadzam się z Andrzejemsjz. Fajna modelka, ale zbyt słabo oświetlona twarz. Kadr jest również niestety zbyt centralny.
Zdjęcie Marty ma dwa defekty - pierwszy już opisywany to światło dające fatalne cienie na twarzy, drugi defekt jest związany z Martą - nie poprawione ślady po opalaniu się jej w bikini.
Pozdrawiam AP.
Dzieki za rady. Zdjęcie robione przy mocnym świetle slonecznym. Rozumiem, że doświetlenie lampą twarzy by pomogło?
Nie koniecznie musisz użyć lampy. Wystarczy najprostszy ekran. Efekt światła odbitego.
niestety widać "aberracje" po obróbce - prócz tego można by było lekko odszumić ; ] kwiaty najlepiej wychodzą na białym i czarnym - dobry pomysł leciutko gorsze wykonanie : )
Teraz chyba lepiej...
32 bis 55775
Widziałem wcześniej w galerii. Bardzo ładne!
Slonecznik podoba sie :-)
Cień w słoneczniku dyskwalifikuje go u mnie.
Narazie jedno, gdyż warsztaty były wczoraj...
3356025
Nie wiem dlaczego dokładnie ale ta pani mnie przeraża..
Nie wiem dlaczego dokładnie ale ta pani mnie przeraża.. To nie dobrze jak kobiety Cię przerażają :)
Rozumiem, ze to takie pierwsze proby portretowe?
Warsztaty tez pewnie nie pozwalaly na jakies wieksze mozliwosci dialogu z modelka.
No coz...
Konwersja do B&W niespecjalnie udana. Wszystko zbyt rozmyte.
Samo zdjecie tez ma problemy z ostroscia. Na pewno nie ma jej tam gdzie bym jej szukal.
Wydaje mi sie tez, ze probowano wymiziac skore modelki.. ale raczej nie wyszlo to najlepiej.
No i jeszcze usta.. a konkretniej to co sie z nimi dzieje, choc to juz raczej nie wina fotografa, ani modelki tylko samej specyfiki "warsztatow" gdzie nie zawsze uda sie pstryknac to co sie chce i w tym wlasciwym momencie.
T.
Rozumiem, ze to takie pierwsze proby portretowe?
Warsztaty tez pewnie nie pozwalaly na jakies wieksze mozliwosci dialogu z modelka.
No coz...
Konwersja do B&W niespecjalnie udana. Wszystko zbyt rozmyte.
Samo zdjecie tez ma problemy z ostroscia. Na pewno nie ma jej tam gdzie bym jej szukal.
Wydaje mi sie tez, ze probowano wymiziac skore modelki.. ale raczej nie wyszlo to najlepiej.
No i jeszcze usta.. a konkretniej to co sie z nimi dzieje, choc to juz raczej nie wina fotografa, ani modelki tylko samej specyfiki "warsztatow" gdzie nie zawsze uda sie pstryknac to co sie chce i w tym wlasciwym momencie.
T.
Tak... moje pierwsze kroki w portrecie. Niestety nie było możliwości indywidualnej pracy z modelką. Światła były ustawione. Byly trzy nadajniki i ludzie pstrykali. Ciasno. Myślałem że będzie możliwość odrobiny nauki, ale cóż... Bardziej to bylo nastawione na reklamę firm. Modelka nie miała zbyt gładkiej cery, no i usta są jej naturalne.
Narazie jedno, gdyż warsztaty były wczoraj...
3356025
Lepiej by wyszlo jak bys zone,dziewczyne zaprosil na spacer i na spacerze zrobil pare ujec.Jesli na warsztatach pozwalaja na wykonywanie takich kadrow z takim swiatlem to naprawde lepiej w nich nie uczestniczyc.Szkoda czasu i kasy.
Lepiej by wyszlo jak bys zone,dziewczyne zaprosil na spacer i na spacerze zrobil pare ujec.Jesli na warsztatach pozwalaja na wykonywanie takich kadrow z takim swiatlem to naprawde lepiej w nich nie uczestniczyc.Szkoda czasu i kasy.
Bo to sa "warsztaty". Bardziej nastawione na pokaz sprzetu ogolnie, a nie na doskonalenie swoich umiejetnosci.
Od tego sa warsztaty w Zlodziejewie :)
T.
Od tego sa warsztaty w Zlodziejewie :)
T.
Oj nie.Thomasso.Tylko nie ty.
Oj nie.Thomasso.Tylko nie ty.
Nieee.. ja nie. Luzik.
Ale, ze co? Niedobre to? :roll:
T.
Lampy w studio były ustawione po bokach modelki, wiec wystarczyło, że włosy opadły jej na twarz i już tworzyły się cienie.
Zdjęcie wykonane na zewnątrz.
3456034
Powie ktoś kilka słów o powyższym zdjęciu...
Powie : takie światło nie nadaje plastyczności twarzy, jest płasko ; poza tym nieostro, mdławo wręcz. Brak też punktu zaczepienia dla oka, kompozycji.
Próbuj dalej i nie zniechęcaj się.
Lepsze jest niż poprzednie :roll:
Dzięki za opinie i komentarze... Uczę się:lol:
Dzięki za opinie i komentarze... Uczę się:lol:
Jak każdy ;)
Tutaj bez większej obróbki. Praktycznie z aparatu.
3556090 3656091 3756092
Rozluźnij ją trochę, żeby ujawniła więcej emocji na twarzy. Zabaw dowcipną konwersacją czy cuś...
---------- Post dodany o 17:41 ---------- Poprzedni post był o 17:40 ----------
Rozluźnij ją trochę, żeby ujawniła więcej emocji na twarzy. Zabaw dowcipną konwersacją czy cuś... Albo niech potraktuje obiektyw jak chłopaka, na którym chce zrobić wrażenie. Na chwilę obecną widać u niej lekką sztywność.
Na dwóch ostatnich nie podoba mi się tło - niby nie rozprasza, ale nudzi. Jest też nieco przygnębiająca ta ciemna szarość.
Rozluźnij ją trochę, żeby ujawniła więcej emocji na twarzy. Zabaw dowcipną konwersacją czy cuś...
---------- Post dodany o 17:41 ---------- Poprzedni post był o 17:40 ----------
Rozluźnij ją trochę, żeby ujawniła więcej emocji na twarzy. Zabaw dowcipną konwersacją czy cuś... Albo niech potraktuje obiektyw jak chłopaka, na którym chce zrobić wrażenie. Na chwilę obecną widać u niej lekką sztywność.
Na dwóch ostatnich nie podoba mi się tło - niby nie rozprasza, ale nudzi. Jest też nieco przygnębiająca ta ciemna szarość.
Niestety nie było możliwości indywidualnej pracy z tą modelką ani oświetleniem. Było to na "warsztatach" w dużym ":lol:", gdzie ona pozowała a ludzie robili zdjęcia. Więc tempo i ciasnota.
portret, cmentarz i liście
3856256 3956254 4056255
Trzy nowe fotki. Powiedzcie co nie co.
bez rozmycia zdjęcie które jest wyżej
4156298 i jeszcze jedno - 4256299
i jeszcze jedno
Tam nikogo wiecej nie bylo ?Tylko was dwoje??
Tam nikogo wiecej nie bylo ?Tylko was dwoje?? Jakbyśmy byli tylko my to myślę że mimo mojej skromnej wiedzy zdjęcia byłyby bardziej dopracowane i zaplanowane. A tak to starałem sie jak moglem żeby uchwycić moment.
Jakbyśmy byli tylko my to myślę że mimo mojej skromnej wiedzy zdjęcia byłyby bardziej dopracowane i zaplanowane. A tak to starałem sie jak moglem żeby uchwycić moment.
Sa dwa rodzaje obiektow do focenia.
1.Obiektyw widzi inaczej jak oko.Ten jeden rodzaj bedzie nawiazywal kontakt i bez zadnego kunsztu zrobisz bardzo przyjemne w odbiorze zdjecia.
2.Ten drugi rodzaj sie po prostu do focenia na goraco nie nadaje.Trzeba czasu,swiatla,dyskusji,a mimo to jak mine wywali to ...I wlasnie takich nie powinno byc na edukacyjnych spotkaniach dla ogolu.
Mysle,ze nawet po spedzonych kilkunastu razem godzinach i prob nie ugotujecie nic co mozna by zjesc.
Sa dwa rodzaje obiektow do focenia.
1.Obiektyw widzi inaczej jak oko.Ten jeden rodzaj bedzie nawiazywal kontakt i bez zadnego kunsztu zrobisz bardzo przyjemne w odbiorze zdjecia.
2.Ten drugi rodzaj sie po prostu do focenia na goraco nie nadaje.Trzeba czasu,swiatla,dyskusji,a mimo to jak mine wywali to ...I wlasnie takich nie powinno byc na edukacyjnych spotkaniach dla ogolu.
Mysle,ze nawet po spedzonych kilkunastu razem godzinach i prob nie ugotujecie nic co mozna by zjesc. Ten komentarz dotyczy mnie czy modelki?:mrgreen:
spichrza nad Wisłą w Grudziądzu
4356706 4456704 4556705 4656709 4756708
Mogę prosić o komentarz :wink:
Jedyneczka wyglada jakby przewracala sie do tylu, chociaz temat fajny, czworka zbyt przycieta z prawej ( ja tam lubie okienka) :-)
Mogę prosić o komentarz :wink:
1,2,3 manna kasza ostrości brak.
4 krzywo wspak
5 jakoś za wiela doła
Z tym brakiem ostrości to ja już głupieje. Nie wiem gdzie jest problem. Ja jakos tego nie widzę. Czy mój sprzęt jest taki słaby czy powinienem robić zdjęcia ze statywu ?
tak sobie przeglądnąłem Twoj wątek i czesc zdjec jest bardzo fajnych. Koscieliska wyszla super :)
---------- Post dodany o 16:46 ---------- Poprzedni post był o 16:42 ----------
...te ostaynie nienajlepsze, okienka zdecydowanie sie wyrozniaja
1,2,3 manna kasza ostrości brak.
4 krzywo wspak
5 jakoś za wiela doła
Nie ostrości, ta jest - raczej kontrastu. Pójście w samo nasycenie daje specyficzne, czasem fajne efekty, ale czasem nie.
Ogólnie zdjęciom brak korekcji perspektywy, lub robienia z miejsca bliższego osi perspektywy. Ostatnie foto do zabawy z krzywą tonalną: niebo przyciemnić, piasek rozjaśnić.
Kompozycyjnie te kadry nie są jakąś rewelacją.
To bym widział tak : wyrazistsze, soczystsze, kontrastowsze i oczopląśniejsze :
No, nie wiem Dzuiko, moim zdaniem za bardzo pojechałeś, zwłaszcza z kontrastem.
No, nie wiem Dzuiko, moim zdaniem za bardzo pojechałeś, zwłaszcza z kontrastem.
Pojechałem, bo z założenia takie foty oczopląsne mają być - czyż nie ?
Ciamciaramcię jakąś wolisz ?
Wolę to: (załącznik)
Ale muszę przyznać, że miałem duży kłopot, żeby znaleźć jakieś sensowne dla mnie ustawienie.
No, powiedzmy, że wypośrodkowałeś między Aldii`owskim a moim.
Nie wiemy na razie, co na to autor.
Dzięki za odwiedziny. Chyba bardziej podoba mi się wersja poprawiona przez deduch-a, chociaż nie wiem czy nie aż za mocno kontrastowe. Ale kolorystycznie podoba mi się.:wink:
Heh, tu jest mało kontrastu, jak mówiłem, pójście w nasycenie daje specyficzne efekty. Przede wszystkim wyrugowałem multum czerwonego, który odpowiadał za jaskrawość muru. Przy okazji okna zaczęły bardziej odcinać się na niebiesko. Było jeszcze parę zabaw, ale to najważniejsze.
Jeszcze udało mi się złapać jesień...
4856848 4956853 5056859
5156861 5256862 5356863
Napiszcie coś jeszcze.
Cierpliwością się wykaż - wszak to pora porannej kawy, potem niedzielnego obiadu, a późnym popołudniem lub wieczorem powoli będziem się schodzić przed monitory.
Jesień jak jesień - dużo jej w tym roku , pieniek fajny. Ładny znalazłeś bukowy zagajnik między domami i płotami.
Pozdrawiam AP.
Pieniek rzeczywiście najfajniejszy. Szkoda, że nie zdjąłeś trochę czerwonego i trochę zielonego - to taka jesienna dominanta barwna. Listki za ciekawe nie są.
Uwaga do trójki - jak jakiś przedmiot (tu kamień) jest na pierwszym planie, to choćby nie był głownym motywem, nieładnie go ucinać.
O północy jeszcze przed komputerem:shock: Dzięki za dobre słowo...
Bawiłem się lampą i nasunął mi sie mój synek. Zdjęcie zrobione spontanicznie, trochę duży cień pod lewym okiem, ale zdjęcie mi się podoba. Co sądzicie?
5457478
brudnyhary
26.11.11, 12:03
podoba się bo to jest Twój synek , myślę ze jest troszkę za ciemne jak na portret,nie do końca jestem przekonany, ale to tylko moje zdanie
ja się nie znam ale może jakby bardziej z prawej strony a lewą część twarzy całkiem schować w cieniu?....
Jeśli bym ja coś mógł zmienić w tym zdjęciu to... trochę dał więcej światła i rozjaśnił lewą część twarzy aby było widać lewe oko. Ale tutaj już obróbka nie pomoże.
Gdańsk nocą...
5557505 5657506 5757507 5857508 5957509
Fajne w klimacie. A gdzie się Sołdek podział ? Jeszcze na wakacjach był :)
brudnyhary
27.11.11, 19:38
ok Gdańsk ładny ale balans bieli zwalony niestety
IMHO przy oświetleniu ulicznymi latarniami tak to właśnie wygląda, jakby miało żółtaczkę ;)
Można popawić ale, wydaje mi się, że to już nie będzie to samo zdjęcie tego samego miejsca...
IMHO przy oświetleniu ulicznymi latarniami tak to właśnie wygląda, jakby miało żółtaczkę ;)
Można popawić ale, wydaje mi się, że to już nie będzie to samo zdjęcie tego samego miejsca...
..........że niby co?????? to ja mam coś ze wzrokiem chyba --- bo u mnie to tak wygląda :
57512
57511
@iszi - doobre :-B Piwo się należy ;)
Chociaż osobiście wybrałbym coś pośrodku i chyba minimalnie za mocno podostrzone - ale ja się nie znam
Szczególnie, jeśli się wierzy w automatykę. Balans można ustawić ręcznie (na pewno będzie lepiej) a potem ew. poprawić , wywołując raw-a.
Jasne,po co poprawiac.Zone tez gon jak sie rano uczesze,umyje,oko podmaluje.Przecie to juz nie zona,calkiem inaczej wygladala jak sie budzila.Taraz jakas taka obca,inna po tej porannej toalecie sie wydaje.
Nie mówię żeby nie poprawiać w ogóle - ale nie za ostro ;)
A żony na szczęście jeszcze nie mam :P
Nie mówię żeby nie poprawiać w ogóle - ale nie za ostro ;)
A żony na szczęście jeszcze nie mam :P
To pamietaj,ze to za czym po miescie ganiasz to tak naprawde calkiem inaczej wyglada.
I te fotki co sie podobaja naprawde to tez byly inne.
..........że niby co?????? to ja mam coś ze wzrokiem chyba --- bo u mnie to tak wygląda :
57511 To fakt, że nie ustawiałem balansu bieli, robiłem na auto i żałuję że nie robiłem w RAW-ach. Twoja wersja mi się podoba. Ostro i fajny kontrast tylko jakoś za zielono. Trochę mi ten odcień nie odpowiada.
57511 To fakt, że nie ustawiałem balansu bieli, robiłem na auto i żałuję że nie robiłem w RAW-ach. Twoja wersja mi się podoba. Ostro i fajny kontrast tylko jakoś za zielono. Trochę mi ten odcień nie odpowiada.
Bo tak naprawde nie ma na czym zaczepic szarego probnika.Ja zasugerowalem sie ta brzoza po prawej,kora powinna byc biala.I takie cos mnie wyszlo57516:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
brudnyhary
27.11.11, 21:56
latarnie na automacie zawsze wychodzą zółte szczególnie olkiem e-520 ale troszkę mniej kelwinów w bb i jest ok
A ta fotka? Tutaj dokonałem korekty.
6057517
brudnyhary
27.11.11, 22:12
57519
a może coś takiego:)
Zamek w Giżycku
6258284 6358285 6458286
Ogólnie nie żle, może trochę za ciemne 64
ze spaceru po warszawie...
6561779 6661780 6761781 6861778
6861782
zazdroszczę wiewióra bo poluje na takie zdjęcie ; ) a szczególnie z "orzeszkiem" w rękach - niby ograne, a jednak każdy by chciał takie coś w swoim dorobku mieć ; )
Pozdrawiam
Z ostatniej wrzuty dla mnie wiewióra najlepsza. :grin:
6964154 7064155 71 - "palmy" kaszubskie 64156
"palmy" fajnie w kadrze i kolorystycznie, na biedronce ostrości brakło, mz
Nie wierzę. Na której biedronce brakło ostrości?
palmy kaszubskie wyjątkowo malownicze - świetne. Biedronki cierpią bardziej niż na brak ostrości na brak jakości - może wina obróbki.
Pozdrawiam.
Ja bym upatrywał, że gorsza jakość na biedronkach to na skute użycia soczewki..., a może się mylę:)
71 bardzo się podoba, szkoda tylko, że w lewym dolnym rogu taki duży mleczyk
71-palmy kaszubskie ,fajna kolorystyka i kadr.
Czy biedronki robiłeś z ręki?
71-palmy kaszubskie ,fajna kolorystyka i kadr.
Czy biedronki robiłeś z ręki?Tak, biedronki sa robione z ręki i przez soczewki.
Tak, biedronki sa robione z ręki i przez soczewki.
Ja też używam soczewek i przy moich zdjęciach makro mam wrażenie że moim zdjęciom brakuje ostrości albo że są poruszone.Próbowałem ze statywem i z użyciem pilota i niewiele to pomaga.Na tym Forum, bardziej doświadczeni koledzy odradzali mi soczeweki do makro i coraz bardziej przekonuję się do Ich opinii.
Na razie odpuszczam sobie makro aby się nie denerwować mizernymi efektami,kupię konwerter Raynox'a to wtedy spróbuję.
Pozdrawiam MCH
Kilka zdjęć z Francji. Okolice Clermond-Ferrand i Paryż.
7266092 73 - wulkany66093 74 - stacja na wulkanie Puy de dome66094
75 - Paryż66096 76 - wnętrze wulkanu66097 7766098
78 - Wejście na szczyt wulkanu Le Sancy - 1886mnpm66099
Może boją się kolejnego powrotu do przeszłości ;) A co do zdjęć to się nie wypowiem, bo się nie znam ;) 78 mi się podoba, ma fajny klimat, chociaż mam wrażenie, że bardziej by mi pasowało przesunięcie się tak z pół metra w lewo i skręcenie jakieś 20 stopni aparatu w prawo.
Mr_Crowley
30.06.12, 22:19
a mi to sie nie chca wyswietlac
78 mi się podoba, ma fajny klimat, chociaż mam wrażenie, że bardziej by mi pasowało przesunięcie się tak z pół metra w lewo i skręcenie jakieś 20 stopni aparatu w prawo.
Też mi się tak wydaje:lol: ,74 trochę jak z Marsa i fajnie,77- najlepsze ,jak dla mnie/usunąłbym tylko ten jasny fragmencik czegoś tam na dole/
Pozdrawiam:)
MCH
Dzięki za opinię, pozdrawiam....
Zdecydowanie 78-stairway to heaven:) Super fotka:)
Pozdrawiam
Reed
7970236 8070228 8170229 8270230 8370231
8470232 8570233 8670234 8770235
Dzięki za opinię, pozdrawiam....
Droga na szczyt... podoba mi się.
Mr_Crowley
15.09.12, 23:55
z wczesniejszych 78 podoba sie, a ze studio to 81, pozostale jakos na nie
Droga na szczyt... podoba mi się.
Oj do szczytu to jeszcze daaaleko ale dzięki.
Kilka wątków wojskowych:
Pokaz akcji ratowniczej. Podejmowanie na helikopter.
8972321 9072331 9172330 9272329 9372328
9472327 9572326 9672325 9772324 9872323
9972322 10072332
O tej porze? No przestań. :grin:
Fotorelacja może się podobać. Zwracaj większą uwagę na czas naświetlenia, który wpływa rozmycie wirników. Ogólnie nie jest źle, ale ten element na zdjęciach 95 i 99 mógłby być lepszy. Najbardziej przypadło mi do gustu zdjęcie 100.
O tej porze? No przestań. :grin:
Fotorelacja może się podobać. Zwracaj większą uwagę na czas naświetlenia, który wpływa rozmycie wirników. Ogólnie nie jest źle, ale ten element na zdjęciach 95 i 99 mógłby być lepszy. Najbardziej przypadło mi do gustu zdjęcie 100.Właśnie starałem się tak dobrać czas aby było widać ruch śmigieł, co mogło nietety jednocześnie wpłynąć na poruszenie.
Ciekawa wrzuta z helikopterem. Bardzo fajne 98 i 100, 100 najbardziej przykuwa uwagę.
Sent from my Lumia 710 using Board Express
Mnie się podoba cały reportaż, dobra robota, miło popatrzeć.
92 zadymiacz... fajny efekty, troche dolu za duzo.
Dzięki wszystkim... fotografia reportażowa jest dla mnie nowościa.
Teraz kilka fotek z zatrzymania oraz przeszukania samochodu:
10172460 10272461 10372447 10472448 10572449
10672450 10772451 10872452 10972453 11072454
11172455 11272456 11372457 11472458 11572459
Niestety kolejność zdjęć się poprzestawiała podczas importu.
Bardzo interesujące!
Tematyka w zasadzie nieobecna na naszym forum.
Z tym większym zainteresowaniem obejrzałem Twoje zdjecia.
Ciekawa ostatnia wrzutka.
Dzieki, nikt więcej nie lubi armii polskiej :cry:
robert1088
28.10.12, 21:37
Fajny reportaż . Może przy robieniu takiego reportażu czasami złamałbym np kadr żeby był bardziej dynamiczny - ale to tylko moje zdanie , całość na tak .
KIBOLE - fotorelacja z ataku kiboli
11672566 11772569 11872568 11972570 12072567
12172571 12272572 12372577 12472574 12572578
12672575 12772580 12872576 12972579
Ćwiczenia gdzie się odbywały? Tylko dalej nie wiem... czy to pseudo kibole czy statyści (funkcjonariusze)
Ćwiczenia gdzie się odbywały? Tylko dalej nie wiem... czy to pseudo kibole czy statyści (funkcjonariusze) Tak, to były ćwiczenia. Niestety nie mogę powiedzieć gdzie. Nie podszedłbym raczej tak blisko gdyby to było naprawdę :wink:
125 i 127 extra, wyglądają jak prawdziwe stracie, a nie ćwiczenia.
Ćwiczenia ćwiczeniami. Ja się taj zastanawiam gdzie w naszym kraju żandarmeria wojskowa walczy z kibolami.
A co do zdjęć. Ja tam lubie kolorki więc 125 i 127.
No właśnie ćwiczenia ćwiczeniami. Poprostu ćwiczą na różnego rodzaju sytuacje, niekoniecznie z kibolami.
Aldii ciekawe te foty, tez jeszcze nigdy nie widzialem takich starc MP nawet jak sa to cwiczenia. Ja to mailem zawsze szczescie bedac w woju zawsze wlazlem na patrol WSW :-)
No właśnie ćwiczenia ćwiczeniami. Poprostu ćwiczą na różnego rodzaju sytuacje, niekoniecznie z kibolami.
Wiem, że ćwiczą różne rzeczy. Znam człowieka, które siedzi w tym zawodowo. I wiem też co po kilku misjach o tych ćwiczeniach sądzi.
Miałem wątpliwą przyjemność widzieć parę starć kiboli z policją i powiem, że ci na zdjęciu to jakaś popierdułka. W normalnych walkach ulicznych lecą ciężkie kamienie, płyty chodnikowe itp. A w rękach też często przeróżne rekwizyty. Pałki, maczety, noże, siekiery. I nadal mówimy tylko o kibicowskiej rzeczywistości.
Reportaże militarne interesujące,z poprzedniej wrzutki zdjęcie nr 100 dla mnie nr1! a z ostatniej to z kolorkiem czyli 125.
Pozdrawiam
Aldii ciekawe te foty, tez jeszcze nigdy nie widzialem takich starc MP nawet jak sa to cwiczenia. Ja to mailem zawsze szczescie bedac w woju zawsze wlazlem na patrol WSW :-)
No to może się kiedyś spotkaliśmy :)
Byłem ostatnio w ciepłowni Koksik w Redzie. Celem była fotografia industrialna, czy coś mi z tego wyszło? Zdjęcie z galerii chyba się nie spodobało. Może inne są lepsze?
13086902 13186911 13286910 13386909 13486908
13586907 13686906 13786905 13886904 13986903
fajne foty, gdybym miał któreś wybrać to: 130, 132, 137 i 138
dobra seria, w sumie całość dobrze się ogląda
lisiajamka1
27.04.13, 13:56
Ciekawe zdjęcia.
Celem była fotografia industrialna, czy coś mi z tego wyszło?
Wyszło:)
Fajne, dopracowane foty.
W sumie zabraklo mi szerszych planów. Może zrobiłeś i masz?
Wyszło:)
Fajne, dopracowane foty.
W sumie zabraklo mi szerszych planów. Może zrobiłeś i masz?Dzięki wszystkim za opinie. No niestety szerszych kadrów nie mam. W połowie maja będę w ciepłowni OPEC w Wejherowie, jest to większy obiekt. W koksiku nie było za bardzo nic ciekawego.
Wstawiłem tutaj to zdjęcie które jest w galerii, z tylko minimalną obróbką skóry. Głębia jest naturalna, taka powstała prosto z puszki, piszę to w odniesieniu do komentarza Eddie-go. Ok, ostrość uciekła z oczu. Ale Ediie... tutaj nie ma żadnej nie wiadomo jakiej obróbki.
140 90168
Jeśli chodzi o kwestię obróbki, zdjęcie w wątku wygląda lepiej. Najwyraźniej niedokładna praca nad skórą spowodowała wrażenie (krawędzie), o którym pisałem, szczególnie jeśli chodzi o ten magiczny trójkąt. W każdym razie, gdybyś do galerii wstawił powyższy obrazek, efekt byłby lepszy.
Inna rzecz, to kadrowanie, nad tym warto popracować i dopilnować kilku rzeczy w trakcie robienia zdjęć.
Ale Ediie... tutaj nie ma żadnej nie wiadomo jakiej obróbki.
140 90168
Pomysla mam.Idz zrob jeszcze raz.Tylko nie korzystaj z zadnych ustawien typu sport,portret,nocne kadry,czy jakie kolwiek inne upiekszacze w aparacie.
Zobaczysz wtedy sam jak one potrafia fote popsuc.
Mirek, ale ja robię na manualu ewentualnie na A i wywołuje z RAWA-a. Nigdy nie korzystałem z tych programów.
Mirek, ale ja robię na manualu ewentualnie na A i wywołuje z RAWA-a. Nigdy nie korzystałem z tych programów.
Może musisz przejść na AF z doostrzaniem, niestety E-520 nie powiększa punktu ostrzenia. W ogóle ciężko w małym wizjerze sprawdzić gdzie ostrzy aparat..
Może musisz przejść na AF z doostrzaniem, niestety E-520 nie powiększa punktu ostrzenia. W ogóle ciężko w małym wizjerze sprawdzić gdzie ostrzy aparat..Apz ja te zdjęcia robiłem Nikonem D90 i 50mm/1.8D. Może gdzieś czasami uciekł mi focus (min. na włosy) gdyż robiłem w dość dużym słońcu. Była to moja pierwsza indywidualna sesja z modelką. Pewnie chciałem trochę za szybko i za dużo. Na dniach będę robił sesję z inną dziewczyną, postaram się przyłożyć więcej do pojedynczych kadrów. Poniżej kilka zdjęć:
14190215 14290224 14390223 14490222 14590221
14690220 14790219 14890218 14990217 15090216
15190225
Mnie się bardzo podobają , wg. mnie: są poprawne technicznie, kolorystyka - bajka.. Modelka... jak niżej.
Miło je się ogląda, jeśli słowo "miło" nie obraża niektórych recenzentów.
Dziewczyny nie zmieniaj tak szybko - ta jest OK!!!:wink:
To jesli na sesji masz za duzo swiatla.To przyslaniaj,Ludzie od blend,zaslon niech wspolpracuja z Toba.Albo filtry zakladaj,obiektywy zmieniaj.A jesli w podgladowkach widzisz na lapie,ze cos nie tak to powtarzaj ujecia.Skoro placisz to wymagaj a nie pozniej abo to abo tamto.
Moja pierwsza sesja ślubna. Proszę o opinię?
1529476415394765154947661559476715694768156
1579476915894770159947711609477216194773
1629477416394775164947761659477716694778
Za dużo zdjęć co by się do wszystkich odnieść. Podoba się 152,155,162. Mniej 154,165 i 166. Na niektórych jakby nie trafiony balans bieli (155,156,161), a może zamierzone...
Sukienka panny młodej na części zdjęć przepalona zbytnio. To całkiem nie moja działka ale jak na pierwszą sesję jest całkiem dobrze mz.
Krzywo :wink:
A poważnie:
Na 152 i 165 brakuje mi trochę miejsca z prawej. 156 tło mi się nie podoba (te takie kwadraty).
162 tło takie sobie, przykadrował bym tak żeby nie było widać rogu stołu.
163 - przeszkadza mi ten kieliszek.
Reszta bardzo fajna bez uwag.