PDA

Zobacz pełną wersję : Test e410 na fotopolis

zbigniew J
3.05.07, 17:10
Jestem pierwszy?
Test bardzo pochlebny http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5829

olifant
3.05.07, 17:15
w sumie to na fotopolis chyba większość aparatów ma przychylne recenzje ;) no, może przy SD14 coś pokręcili nosem

rap1d
3.05.07, 17:24
Tez odnosze takie wrazenie. Jednak lekturka lekka i przyjemna.

C+
3.05.07, 17:48
Reprodukcja szczegółów
Kiedy pierwszy raz obejrzeliśmy zdjęcia firmowej scenki nie ukrywamy, że oczy wyszły nam ze zdziwienia. Chciałoby się powiedzieć "prosimy nie regulować odbiorników".

Jest dobrze :mrgreen:

The z00m
3.05.07, 18:00
Parę fragmentó:
"Brawa dla Olympusa. Tym modelem lustrzanki dogania on pod względem szumów czołówkę stawki."

"...cały zakres czułości uznać należy za w pełni użyteczny..."

"Zdjęcia nocne prezentują się chyba jeszcze lepiej od zdjęć wykonywanych w dzień. Nawet przy najwyższej czułości pełne są szczegółów."

"Bardzo wyraźnemu spadkowi szumów towarzyszy niewielki spadek ilości szczegółów."

oraz

"Długi czas naświetlania na szczęście nie wprowadza dodatkowego szumu."

Reprodukcja szczegółów:
"Kiedy pierwszy raz obejrzeliśmy zdjęcia firmowej scenki nie ukrywamy, że oczy wyszły nam ze zdziwienia. Chciałoby się powiedzieć "prosimy nie regulować odbiorników".

Troszkę zmartwiła mnie fioletowa dominanta, ale luz...

KaarooL
3.05.07, 18:54
noo, grubo OLEK pojechał. jak tylko poradzą sobie z dominantą przy aktualizacji softu, to nie mam pytań... jedynie tych zaczepów szkoda bo cholernie niewygodne...

irek50
3.05.07, 20:49
powiedziałbym żartem, że z korpusu wypadł filtr dolnoprzepustowy...:) Ostrość tej scenki z banknotem i piórkami bije chyba wszystkie dotychczasowe aparaty!!! Ale to raczej klasa Zuiko Digital w połączeniu z 10mln px i odpowiednim softem... Teraz jest pytanie o dynamikę tego "diabelstwa" ...---(brak zdjęć w słońcu)

olifant
3.05.07, 20:51
mnie po tym teście też się humor poprawił ;) ja chcę taką matrycę w swoim e-1 :roll: to by nikt nie podskoczył.

ps. trzymajcie kciuki za oly-maturzystów - jutro polski ;)

irek50
3.05.07, 20:54
olifant: czyli także za moją córkę oly-maturzystkę :)--pozdrawiam

The z00m
3.05.07, 21:03
Ostrość tej scenki z banknotem i piórkami bije chyba wszystkie dotychczasowe aparaty!!! Ale to raczej klasa Zuiko w połączeniu z 10mln px i odpowiednim.

Nie no, nie żartujmy Irku. E-410 testowany był z Zuiko 14-45/3.5-5.6. Zaraz ktoś podchwyci takie teksty i się okaże, że Zuiko 14-45/3.5-5.6 jest ostrzejszy od EF 85/1.2 L USM :razz:

Skoro z E-400 obrazu tej ostrości nie mieliśmy mimo podpinania pod niego lepszych obiektywów w tym 50/2.0, to obecnie nie upatrywałbym ostrości E-410 jako zasługi Zuiko 14-45/3.5-5.6.

Zanosi się na lepsze czasy...

irek50
3.05.07, 21:18
The zOOm: ale ta scenka jest na f około 6 więc nie można porównywać z jasnymi obiektywami --raczej chodzi o wysoką rozdzielczość dopasowaną do naszej matrycy...W pełnoklatkowcach widać fatalnie spadajacą jakość przy rogach nawet w najlepszych L-kach canona (specyfika cyfrowa--ukośne padanie światła na rogi matrycy powoduje efekt jakby sztucznej aberracji chromatycznej)
A dlaczego w E-400 nie ma tej ostrości wiedzą inżynierowie Olka --(skopali soft chyba lub kryli szumy poprzedniej matrycy...)

Lakuta
3.05.07, 21:18
stronniczo pewnie trochę, ale zdjęcia dokumentują walkę Olka o jakość.

Dobrze to wróży oczekiwanej profesjonalnej konstrukcji.

Teraz mi lżej czekać.

kapir
3.05.07, 21:22
Po prostu shock. Ściągnąłem sobie z fotopolisu zdjęcie "z piórkiem" z olka 410, pentaxa 10D i canona 5d! Wynik jest po prostu nieprawdopodobny! Szykuje się niezłe przemeblowanie na rynku foto! Mam nadzieję że Olympus jest do tego przygotowany, bo może się okazać, że skoczy baardzo wysoko.

irek50
3.05.07, 21:32
kapir: ja dodatkowo z Nikona D80 i D200 --oba poległy bezapelacyjnie :)

kapir
3.05.07, 21:35
kapir: ja dodatkowo z Nikona D80 i D200 --oba poległy bezapelacyjnie :)

Tak, ale to ta sama matryca co w pentaxie, więc już nawet nie patrzyłem na nie :D

blady
3.05.07, 21:55
To jest, aż niemożliwe, to co zobaczyłem. Podsumowując krótko: warto czekać na nowe olki.

Z
3.05.07, 22:01
Jakość zdjęć podobnie oceniono w teście na Letsgodigital.

http://www.letsgodigital.org/en/olympus_e410/review.html

Podsumowanie też ciekawe.

pozdrawiam

KaarooL
3.05.07, 22:08
JPEG'ami bym się nie ekscytował. bardziej ciekawią mnie surowe, nie przemielone ORF'y...
tak czy inaczej, spokojnie można działać na ISO1000 i o to chodziło.
mogliby tylko przenieść te cholerne zaczepy na boki obudowy...

to mówicie że kiedy toto zawita do naszego zaścianka? miesiąc, półtora?

p.s. taka ilość szczegółów ma też wady... kumacie retusz twarzy na takich plikach?

RadioErewan
3.05.07, 22:21
Prawdopodobnie 7.06.07

blady
3.05.07, 22:27
p.s. taka ilość szczegółów ma też wady... kumacie retusz twarzy na takich plikach?

Smarujesz obiektyw czymś tłustym i będzie dobrze ;)

Łatwiej pocienkować niż później pogrubasić jak mówią na mojej wsi...

KaarooL
3.05.07, 22:31
RE:

dzięki za info... kurde, potrzebuję zakupić coś w maju a tu bieda, nie ma nic na rynku...

Andrzej100
3.05.07, 23:14
Dzisiaj po dluższej przerwie otworzylem forum Olympusa i dziwi mnie że przy dość dużej fachowości wielu forumowiczow nikt nie zauważyl jak mocno są wyostrzane zdjecia z E410. To zdjecie z piórkiem o ktorym pisze Kapir ciekawe dlaczego zapisane jest jako mapa bitowa?
To samo zdjęcie wykonane Pentaxem K10D (zapisane jako jpeg) wystarczy w PS wyostrzyc za pomoca "inteligentnego wyostrzania" z ustawieniami wartość - 150, promień 1,5 i "przyciemnić" krzywymi żeby mieć efekt podobny jak w E410 tylko z większa ilościa szczegółów. Patrząc na zdjęcie z E410 to zostalo ono wyostrzone jeszcze w większym stopniu, wedlug mnie odp. wartości 200 i promienia 2. Prosze sprobować to zrobić , żeby sie samemu przekonać.
O prawdziwej jakości nowych korpusów Olympusa będzie można się przekonać na podstawie RAW'ow, a tych na razie jakoś nigdzie nie widać.

RadioErewan
3.05.07, 23:15
Masz:
http://raw.fotosite.pl

Andrzej100
3.05.07, 23:18
Ale tu nie ma "zdjęcia z piorkiem" :D
No i bez oprogramowania Olympusa nic z nimi nie zrobię.

RadioErewan
3.05.07, 23:18
Złej baletnicy... ech.

Andrzej100
3.05.07, 23:24
A może jeszcze napiszesz, że zdjecia z E410 zamieszczone na fotopolis, ktore wzbudzily taki zachwyt na forum nie byly w tak drastyczny sposob jak opisałem wyostrzane?

RadioErewan
3.05.07, 23:28
Nie wiem, nie czytuję Fotopolis. Oni tam dostają orgazmu na każdy - dosłownie każdy - kit, jaki produkuje ktokolwiek, kto może zlecić u nich reklamę. Widziałeś kiedyś na Fotopolis złą recenzję?
Podobnie zresztą LGD. Dlatego bardzo się cieszyliśmy, kiedy wpadły w nasze ręce RAWy z E410. Dlatego studziłem głowy tych, którzy zaczęli się wkręcać po kilku samplach w JPG.
To co widziałem w RAW pozwala mieć nadzieję, że się Olkowi udało.
Jednak cierpliwie poczekam do czerwca na pierwsze sztuki na naszym rynku.

Nie ulega wątpliwości, że argument o braku RAW wybiłem ci z ręki.
Dodam jeszcze, że dzięki Cra3emu David Coffin dodał już E410 do listy aparatów obsługiwanych przez DCRAW. Jest w tym też odrobina mojej zasługi. Teraz możesz sobie czymś te rawy wywołać.

Pozdrawiam

irek50
3.05.07, 23:48
Andrzej100: Przyjrzyj się dokładnie banknotowi z lewej strony--na innych zdjęciach poza E-410 nie ma tej drobnej struktury --papier jest gładki i nic tam nie wyciągniesz wyostrzaniem... (podobnie z zielonym i czerwonym piórkiem) ale oczywiście nadmierne przeostrzenie jest w E-410.--pozdrawiam

Andrzej100
4.05.07, 00:00
Nie musze sie przygladac - zrobilem to co opisałem, na zdjęciu z Pentaxa k10d tych szczegółów jest wyraznie wiecej.
Zrób to samo to sam zobaczysz.

irek50
4.05.07, 00:04
RadioErewan: Jednak jest wyjątek z "kadzeniem" na Fotopolis... O Sigmie SD-14 napisali, iż nie nadaje się do niczego --dyskwalifikacja dosłownie...

irek50
4.05.07, 00:09
Andrzej100: mam prośbę abyś tu wstawił malutki kawałek lewej strony banknotu z tego Pentaxa po Twoim wyostrzeniu (wycinek 1:1)
ps: przyznaję,że z Pentaksa faktycznie można wyciągnąć tę strukturę --sugerowałem się zdjęciami z D80 i D200 --pozdrawiam

RadioErewan
4.05.07, 00:10
RadioErewan: Jednak jest wyjątek z "kadzeniem" na Fotopolis... O Sigmie SD-14 napisali, iż nie nadaje się do niczego --dyskwalifikacja dosłownie...
Może dlatego, że nikt z grubym portfelem jej w PL nie sprzedaje? ;-)

Pozdrawiam

willow32
4.05.07, 00:17
Może dlatego, że nikt z grubym portfelem jej w PL nie sprzedaje? ;-)

Pozdrawiam

K-Consult to raczej nie jest firma kogucik :)

pozdrawiam

RadioErewan
4.05.07, 00:21

Ale czy planują sprzedać w PL jakieś Sigmy SD14? Ponoć poprzednich modeli na świecie sprzedano kilka tysięcy (to z jakiegoś wywiadu managera Sigmy, kiedy to też padło stwierdzenie o planowaniu wejścia w 4/3 z korpusem).

Pozdrawiam

willow32
4.05.07, 00:33

Ale czy planują sprzedać w PL jakieś Sigmy SD14? Ponoć poprzednich modeli na świecie sprzedano kilka tysięcy (to z jakiegoś wywiadu managera Sigmy, kiedy to też padło stwierdzenie o planowaniu wejścia w 4/3 z korpusem).

Pozdrawiam

planować to napewno planują :) i nie można nawet wykluczyć że im się uda kilka sztuk pchnąć :) K-Consult stoi teraz Samsungiem, tego sprzedają na tony :D a Sigma tak naprawde to szkła, a reszta jest milczeniem:)

pozdrawiam

Andrzej100
4.05.07, 00:54
Andrzej100: mam prośbę abyś tu wstawił malutki kawałek lewej strony banknotu z tego Pentaxa po Twoim wyostrzeniu (wycinek 1:1)
ps: przyznaję,że z Pentaksa faktycznie można wyciągnąć tę strukturę --sugerowałem się zdjęciami z D80 i D200 --pozdrawiam
Fragment zdjecia z E410 (niemodyfikowany)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img236.imageshack.us/img236/1185/e410ze3.jpg)
Podobny fragment z pentaxa K10D (troszke za mało "przyciemniony")

źródło (http://img62.imageshack.us/img62/8719/k10gd8.jpg)
Bardzo podobnie można wyostrzyć pliki z D80, D200, D40X

willow32
4.05.07, 01:04
Andrzej co Tobie Olympus uczynił że prywatną krucjatę przeciw niemu prowadzisz?? :)

Pozdrawiam

irek50
4.05.07, 01:16
willow32: Andrzej wyjaśnił pewien fakt zmanipulowany na Fotopolis :) --pozdrawiam

Andrzej100
4.05.07, 01:17
Jaka krucjatę?
Czy ja napisałem choc jedno słowo na temat jakości Olympusa E410?
To że pewnie jednak jest "słabszy" od np Pentaxa 10D, Nikona D200 czy tym bardziej Canona 5D nie oznacza że jest kiepski.
Nie można jednak podchodzić do wszystkiego bezkrytycznie.

willow32
4.05.07, 02:43
Jaka krucjatę?
Czy ja napisałem choc jedno słowo na temat jakości Olympusa E410?
To że pewnie jednak jest "słabszy" od np Pentaxa 10D, Nikona D200 czy tym bardziej Canona 5D nie oznacza że jest kiepski.
Nie można jednak podchodzić do wszystkiego bezkrytycznie.

przeca dałem na końcu śmiesznego ryjka, znaczy żart taki :p bo ja wszystkie tego typu dyskusje tak traktuję :))

pozdrawiam

Karol
4.05.07, 05:12
Test jak test - jestem dość sceptyczny, niezależnie od tego co piszą ale nie da się ukryć, że Olympus wypływa na coraz szersze wody. Wygląda na to, że Oly bardzo konsekwentnie w kolejnych modelach daje te same funkcje i menu co jest dobrą praktyką ale kilka drobiazgów bym tam zmienił. Chciałbym jakiś program/funkcję sensownie działającego auto iso czy możliwość przycięcia JPGa do 2/3 w aparacie (czasem robię papierowe odbitki 10x15 - prosto z karty, będąc jeszcze "na mieście") i kilka innych szczegółów. Trzystopniowy filtr szumów wydaje się ciekawy dla kogoś kto w ogóle używa filtra szumów w aparacie...
Wracając do testów - odnoszę wrażenie, że Fotopolis czasem robi je bardzo szablonowo - te same argumenty a nawet konstrukcje zdaniowe stosuje w testowaniu różnych aparatów. Jets też kilka merytorycznych niedociągnięć - m.in. można się dowiedzieć, że "wszyscy czekamy na profesjonalną lustrzankę E-1..." ;-)

C+
4.05.07, 08:14
Na DP są już pierwsi użytkownicy E410, obejrzałem zdjęcia i muszę z przykrością stwierdzić, że jestem głębko rozczarowany tym, że mój dziadek nie daje tak szczegółowych zdjęć. :cry:

KaarooL
4.05.07, 09:27
c+:

może irek zrobi nam przekładkę E-410 do body E-1?

The z00m
4.05.07, 17:01
Ok... po euforycznym uniesieniu coraz więcej skomlenia ;) Poczekam jeszcze z dwa, może trzy dni i spodziewam się kolejnej fali krytyki. Ech...

RadioErewan
4.05.07, 17:26
Do czego zmierzasz tą wypowiedzią?

Pozdrawiam

rap1d
4.05.07, 17:30

Pewnie do tego, ze ludziom zawsze niedogoda i zawsze znajda cos do czego beda mogli sie od biedy przyczepic. Taka juz ich natura.

zbigniew J
4.05.07, 18:44
...To zdjecie z piórkiem o ktorym pisze Kapir ciekawe dlaczego zapisane jest jako mapa bitowa?
To samo zdjęcie wykonane Pentaxem K10D (zapisane jako jpeg) wystarczy w PS wyostrzyc za pomoca "inteligentnego ...

Nieprawda kolego, to zdjęcie to JPEG, po prostu masz zapełnionego cache'a w przglądarce i ściąga Ci pliki jako bitmapy. Ściągnij sobie tę fotkę np Flashgetem to będziesz miał jpega z exifem.

Tutaj masz dowód

Andrzej100
4.05.07, 18:54
Dziwne, że plik z K10D ściągniety zostal jako jpeg , a byl ściagany po pliku z E410, zreszta i ta nie zmienia to postaci rzeczy - po prostu manipulacja.
A tak przy okazji, co powiecie na to zdjęcie? (ISO 100, t=1/125s, f= 5,6):
http://www.fotopolis.pl/download/P4240105.JPG

pietro77
4.05.07, 19:51
ja powiem, że średnio to wygląda,
z zachwytami bym poczekał jeszcze
pozdrawiam

The z00m
4.05.07, 21:09

Pozdrawiam

Pewnie do tego, ze ludziom zawsze niedogoda i zawsze znajda cos do czego beda mogli sie od biedy przyczepic. Taka juz ich natura.

Yop...

mateuss
4.05.07, 21:32
o wizjerze milczą... więc może jest tak samo jak w e400.... :/ albo nie mieli go w rękach nawet.

ciekawe kiedy dpreview

RadioErewan
4.05.07, 23:47
o wizjerze milczą... więc może jest tak samo jak w e400.... :/ albo nie mieli go w rękach nawet.
Jak nie mieli, jak to jeden z dwóch, które przyjechały do PL z miesiąc temu? Jack kleknął nam nim rawy.

Pozdrawiam

The z00m
5.05.07, 14:51
Ja mam takie pytanko odnośnie wielkości wizjerów. Jak to jest, że Pentax może robić w swoich lustrach tak spore wizjery, a Oly nie? Wiem, wiem wielkość matrycy itd. Nie o to mi chodzi. Skoro E-1 ma maksymalnej wielkości wizjer jaki e-system może zaoferować to dlaczego nie ładują go jako standardu w każdym lustrze? Niech różnicują lustra innymi parametrami nie wizjerem.

Karol
5.05.07, 15:00
Ja mam takie pytanko odnośnie wielkości wizjerów. Jak to jest, że Pentax może robić w swoich lustrach tak spore wizjery, a Oly nie? Wiem, wiem wielkość matrycy itd. Nie o to mi chodzi. Skoro E-1 ma maksymalnej wielkości wizjer jaki e-system może zaoferować to dlaczego nie ładują go jako standardu w każdym lustrze? NIech różnicuje sutra innymi parametrami nie wizjerem.

Pewnie trochę marketing i kierowanie się ideą segmentowania poszczególnych produktów a pewnie trochę ekonomia - można przypuszczać, że większy i jaśniejszy wizjer jest jednak droższy, chociaż nie mam pojęcia jakie to są wartości. Oly postawił na podgląd na żywo więc być może wielkości wizjera nie potraktowali priorytetowo... Do tej pory nie słyszałem info o wielkości wizjera w E-510 - wypada mieć nadzieję, że jest lepiej jak w starszym bracie bo aparat zapowiada się bardzo ciekawie...

The z00m
5.05.07, 15:06
Ja mam takie pytanko odnośnie wielkości wizjerów. Jak to jest, że Pentax może robić w swoich lustrach tak spore wizjery, a Oly nie? Wiem, wiem wielkość matrycy itd. Nie o to mi chodzi. Skoro E-1 ma maksymalnej wielkości wizjer jaki e-system może zaoferować to dlaczego nie ładują go jako standardu w każdym lustrze? NIech różnicuje sutra innymi parametrami nie wizjerem.

Pewnie trochę marketing i kierowanie się ideą segmentowania poszczególnych produktów a pewnie trochę ekonomia - można przypuszczać, że większy i jaśniejszy wizjer jest jednak droższy, chociaż nie mam pojęcia jakie to są wartości. Oly postawił na podgląd na żywo więc być może wielkości wizjera nie potraktowali priorytetowo... Do tej pory nie słyszałem info o wielkości wizjera w E-510 - wypada mieć nadzieję, że jest lepiej jak w starszym bracie bo aparat zapowiada się bardzo ciekawie...

Nie bez powodu podałem przykład Pentaxa. Oni również musza pozycjonować produkty i jakoś nie przeszkadza im to w robieniu zajefajnych wizjerków ;) Po cenie Pentaxów nie widać tych większych kosztów :roll:

Karol
5.05.07, 15:12

Pewnie trochę marketing i kierowanie się ideą segmentowania poszczególnych produktów.

Nie bez powodu podałem przykład Pentaxa. Oni również musza pozycjonować produkty i jakoś nie przeszkadza im to w robieniu zajefajnych wizjerków ;)

No tak ale uszczelniony korpus mają tylko 1... ;-) Nie zrozum mnie źle - chętnie bym widział duże i jasne wizjery w każdym z Olków a moje argumenty to tylko próba odpowiedzi na Twoje pytanie a nie rzecznikowanie polityce Oly w zakresie wizjerów...

The z00m
5.05.07, 15:41

Pewnie trochę marketing i kierowanie się ideą segmentowania poszczególnych produktów.

Nie bez powodu podałem przykład Pentaxa. Oni również musza pozycjonować produkty i jakoś nie przeszkadza im to w robieniu zajefajnych wizjerków ;)

No tak ale uszczelniony korpus mają tylko 1... ;-) Nie zrozum mnie źle - chętnie bym widział duże i jasne wizjery w każdym z Olków a moje argumenty to tylko próba odpowiedzi na Twoje pytanie a nie rzecznikowanie polityce Oly w zakresie wizjerów...

Moje pytania były troszkę ironiczne. Uszczelnienia są właśnie tą cechę, która może pomóc w odpowiednim pozycjonowaniu sprzętu. Szybkość, uszczelnienia, wielkość bufora, materiały użyte do produkcji, ilość rolek... nawet status LCD... zresztą wiele, wiele innych cech może "ułożyć" sprzęt na odpowiedniej półce. Wizjer powinien być najlepszy niezależnie od ceny i pozycji lustrzanki.

KaarooL
5.05.07, 16:28
teksty w stylu "lepiej się nie da, bo wielkość matrycy" itp. nie trafiają do mnie. obcowałem z E-10 znajomego i wiem jaki tam był wizjer. w porównaniu do tego z E-1 był zayebiście duży... a przecież E-10 miał matryckę 2/3" i dostosowany do takowej obiektyw.

The z00m
5.05.07, 17:54
teksty w stylu "lepiej się nie da, bo wielkość matrycy" itp. nie trafiają do mnie. obcowałem z E-10 znajomego i wiem jaki tam był wizjer. w porównaniu do tego z E-1 był zayebiście duży... a przecież E-10 miał matryckę 2/3" i dostosowany do takowej obiektyw.

Nie wiem, nie wiem... nie znam się na tych sprawach. Jeśli czytam, że E-1 ma wizjer maksymalny na jaki e-system może sobie pozwolić to przyjmuję, że tak jest. Tylko niech tej wielkości wizjer będzie w e-systemie standardem.

andytown
5.05.07, 18:01
podpisuję się pod tym... jakby wszystko miało wizjer e-1 to by nie było problemu:)

zbigniew J
5.05.07, 18:14
i na www.dcresource.com uzupełniona została w końcu uzupełniona galeria o fotki z e410 i D40x. Można sobie porównać

pozdr...

kisi
5.05.07, 20:50
Co do wizjera to znam go jedynie z E1 i nie moge porownywac do E300/E500/E330/E400. Za to mialem tydzien temu do zabawy Canona 5D. Mialem wrazenie ze ten wizjer to ekran ktory mnie oplata dookoła.

[ponizej pisze z przekory wiec prosze to traktowac z lekkim przymruzeniem oka]
Za duzy ten wizjer dla mnie i nie wiedzialbym co z nim robic. Mialem wrazenie ze trzeba go scrollować.

olifant
5.05.07, 21:00
ja pamiętam, że jak zerknąłem do wizjera nikona f401 po bezpośrednim używaniu e-1 to nie zauważyłem przesadnej wielkości. problem pojawił się, jak wróciłem spowrotem do e-1 - "o kurde, jakie to małe"

The z00m
5.05.07, 21:05
Co do wizjera to znam go jedynie z E1 i nie moge porownywac do E300/E500/E330/E400. Za to mialem tydzien temu do zabawy Canona 5D. Mialem wrazenie ze ten wizjer to ekran ktory mnie oplata dookoła.

[ponizej pisze z przekory wiec prosze to traktowac z lekkim przymruzeniem oka]
Za duzy ten wizjer dla mnie i nie wiedzialbym co z nim robic. Mialem wrazenie ze trzeba go scrollować.

To kwestia przyzwyczajenia. Wizjer z E-1 uznaję za minimum. Jest jasny i wystarczająco duży. Wizjery reszty znanych dotąd e-puszek to porażka. Tylko u konkurencji również różnie to bywa. Pewne jest jedno... kiedyś to się musi zmienić. D80 ma wizjerek bardzo okazały, Pentaxy to właściwie klasa sama dla siebie. Kiedyś Olympus będzie musiał poprawić okno inaczej ludzie nie będą kupować ich puszek. Wizjer to jedna z najważniejszych cech wpływających na komfort pracy z lustrzanką. Każdy prędzej czy później o tym się przekonuje. Nawet Ci, którzy przesiedli się z kompaktu.

Wizjer 5D to bajka...

C+
6.05.07, 08:41
Poczekajmy do wizjera E-x

BTW Pentax musi się czymś wyróżniać, bo kto by go kupił :roll: ;)

The z00m
6.05.07, 12:18
Poczekajmy do wizjera E-x

BTW Pentax musi się czymś wyróżniać, bo kto by go kupił :roll: ;)

Pentax ma prawdopodobnie większe grono sympatyków niż Olympus. Nie wiem jak się mają statystyki, ale zaryzykuję, że Pentax sprzedał więcej lustrzanek cyfrowych niż Olympus ;)

Myślę, że Pentax mniej asekurancko tworzy swoje lustra. Mniej kompromisów... jak nowe uszczelnione obiektywy znajdą się na rynku to pozostanie tylko kwestia sprawności AF.

grizz
6.05.07, 13:48
Nie wiem jak się mają statystyki, ale zaryzykuję, że Pentax sprzedał więcej lustrzanek cyfrowych niż Olympus ;)

No to się mylisz:
http://www.zoom.idg.pl/news/108875.html

canon,nikon,sony, olek, pentax w tej kolejności w 2006 roku było.

Michu (Pentax)
6.05.07, 14:11
Rok 2006 był średni dla Pentaksa. Boom na niego w sumie rozpoczął się od ok. września - po wprowadzeniu Kadyszki. Fakt, że owe wydarzenie trwa. Gdyby nie to, że byłoby to typowym OT, zacytowałbym plany na ten rok. Cóż, z mojego punktu widzenia wygląda to całkiem nieźle.

Don Pedro
6.05.07, 14:18
Z tej statystyki wynika,że C, N maja zaklepany rynek zbytu, reszta walczy jakby w innej lidze. Pentax podobno w tym roku wypuści 2 nowe modele inne niż K100 i K10, a nic nie wiadomo co słychać u skośnookiego Koreańczyka, który podobnie jak Sony traktuje Dslry prestiżowo, mniej zarobkowo. Patrząc na zalew kompaktów Samsunga firma to coś knuje w dziedzinie lustrzanek, tylko co? Olympus systemem 3/4 na razie nie przygarnia rzeszy zwolenników, chociaż np. co sprawdziłem w Bielskim Fotojokerze nabywców mu nie brak, a jakości wykonania zazdrościc może mu każda firma. Kto nie miał w rękach E400, to niech pomaca, wykładzina-okleina antypoślizgowa to majstersztyk.Pozdrowienia z Podbeskidzia.

Maro66
6.05.07, 14:22
"kadyszka" jak "kadyszka", ale "kasetka" ze względu na cęne robi furorę. (sam sie zastanawiałem ;) ). W sumie jakby dodać jeszcze Samsunga czyli istdl2, czy istds, sam już nie pamiętam jak sie zwały to, myślę że, byłoby tego trochę.

The z00m
6.05.07, 16:17
Nie wiem jak się mają statystyki, ale zaryzykuję, że Pentax sprzedał więcej lustrzanek cyfrowych niż Olympus ;)

No to się mylisz:
http://www.zoom.idg.pl/news/108875.html

canon,nikon,sony, olek, pentax w tej kolejności w 2006 roku było.

Tak więc ucztujmy :mrgreen: Olympus potęgą. Na trzecim miejscu SONY, które praktycznie weszło na rynek i dopiero później Olympus. Skoro SONY sprzedało troszkę ponad 300k lustrzanek to Olympus jeszcze mniej. Żenada... lepiej bym nie widział tego tekstu bo pesymizm powraca :roll: Jeśli po roku od premiery nowych dSLR Olympus nadal będzie liczył zyski od około 300k lustrzanek to dla mnie e-system zacznie śmierdzieć truposzem. Wówczas pozostanie liczyć, że Panasonic niczym SONY uratuje bagnet.

PS. Ciekawy jestem jak długo firma będzie dokłądać do interesu nim podejmie decyzję o produkcji sake w kubkach plastikowych.

PS2. Luz... przynajmniej ceny obiektywów poszły w górę. Zawsze mniej strat hihihihihihihihihihihihihihhihihihi...

andytown
6.05.07, 18:25
według moich danych z dpreview olek sprzedał w 2006 - 311,0 tys. aparatów , te same dane mówi ze sony sprzedało 500,0 tys. Canon 2,5 - Nikon 1,8 mln.

Pentax 250,0 - a Panasonic 31,0 tys.

w 2005 r. Olek sprzedal 250 tys. lusterek a Pentax 100,0 tys. Canon 2,0 mln, a Nikon 1,3 mln,

RadioErewan
6.05.07, 18:30
Tak więc ucztujmy :mrgreen: Olympus potęgą. Na trzecim miejscu SONY, które praktycznie weszło na rynek i dopiero później Olympus. Skoro SONY sprzedało troszkę ponad 300k lustrzanek to Olympus jeszcze mniej. Żenada... lepiej bym nie widział tego tekstu bo pesymizm powraca :roll: Jeśli po roku od premiery nowych dSLR Olympus nadal będzie liczył zyski od około 300k lustrzanek to dla mnie e-system zacznie śmierdzieć truposzem. Wówczas pozostanie liczyć, że Panasonic niczym SONY uratuje bagnet.
Weź przeczytaj własny komentarz z wczoraj.
2006 był słabszy, gdyby nie porażka z E400, Olek byt by na 3 miejscu (jak od dawna). Czego więc chcesz maaan? Nikona i Canona dogonić się nie da w przewidywalnej przyszłości, choć jak pokazuje historia wyścigu procesorów, może być ciekawie.
AMD dało łupnia Intelowi na kilka lat, który odwinął się technologią CoreDuo i pozamiatał.
Wiele podobieństw widzę na rynku matryc, które decydują o powodzeniu/porażce modeli/marek.

Pozdrawiam

C+
6.05.07, 19:50
No dokładnie czym miał handlować w 2006 roku Olympus? E330 z za wysoką ceną czy E400 na koniec roku z jeszcze bardziej przesadzoną ceną :? E500 w 2006 już był stary i nie miał 10 MP, a E300 i E1 już nie było ;)

KaarooL
6.05.07, 21:39
teraz też nie ma czym... bogata firma, skoro odpuszcza któryś z rzędu sezon foto...

zobaczcie ile jest komentarzy posiadaczy E-330 i E-400 u Phila... a ile komentarzy osób, które zakupiły K10D... celowo porównuję do Pentax'a...

Lakuta
6.05.07, 22:36
no nie wiem, chyba ;)
chyba czas zacząc wątek, "co cie trzyma w e-systemie?"

Panowie (i nieliczne Panie)
naprawdę nie ma przymusu używania aparatów Olympusa.
Kaczyńscy nie wyrzucają za to z kraju i nie trzeba się z tego spowiadać przy lustracji.

Po co wyśmiewać i zgryźliwić?
nie lepiej kupić Canona i cieszyć się jak dziecko?

Że 5D za drogi?

a myślicie , że następca E-1 będzie dużo tańszy?
jeśli tak to jesteście dzidziusiami, niezbyt realnie patrzącymi na świat, albo marzycielami, których oczekiwania zostaną brutalnie zweryfikowane.

To będzie aparatek za 10 tysiów i żadne błagania nic nie pomogą.
A kogo nie bedzie stać , to albo małe wizjerki,albo do konkurencji marsz.

Najwiękjszym błędem Olympusa była tak drastyczna przecena E-1.
Nie trafiłby on do rąk malkontentów i zamiast marudzić tutaj, podsycaliby oni swoje podniecenie na forach C i N.

"oczy bolą patrzeć..." na te głupoty, że tak "Misiem" polecę.

KaarooL
6.05.07, 22:50
Lakuta:

wiesz, należę do osób które nawet za 5k kupiłyby E-1+14-54... po prostu obadałem go w sklepie i niczego innego już nie chciałem... a że potaniał, to nie musiałem czekać 2 miechów tylko po tygodniu zapodałem.

tak zwany "następca E-1" powinien moim zdaniem kosztować jakieś 6k za body, nie więcej. jeśli będzie stał za tyle, ile niektórzy prorokują, to będzie oznaczało samobója dla OLKA.

osobiście jestem dobrej myśli co do ceny owego cacka, nie wiem tylko czy dotrwam do momentu, kiedy można będzie go zakupić. wieloletni problem OLKA, wciąż nie rozwikłany: świetne obiektywy high-end i stado aparatów low-end (poza E-1 i - pod niektórymi względami - E-330). rażący brak spójności.

p.s. 5D nie jest drogi, ale optyka FF owszem... gdyby to jeszcze działało bezproblemowo i nie zasyfiało się w środku...

Sylwek
6.05.07, 22:59
Może i Olympus ma 5 miejsce w końcu ami są sobie winni, miejmy nadzieje, że wyciągną wnioski i ustalą ceny nowego E410 i e510 dla ludzi! Im więcej czytam na stronie głównej www.olympus.pl o E410 i jego parametrach itp, to myślę że to właśnie aparat dla mnie, jedyna tlkożecz która może tą myśl popsuć to brak pomysłu na jego trzymanie ( wkońcu mam sp-51-UZ z ładnym gripem) oraz zaporowa cena. Reszta jest ok. Wcześniej ktoś w tym wątku zamieścił test gdzie na zdjęciu jest pojenik po Coli, zdjęcie zrobione Nikonem d40 i E410 z tego co zauważyłem Nikon zrobił jaśniejsze zdjęcie a E410 ciemniejsze ale chyba więcej szczegółów było na nim, a wy jak je oceniacie?

Sylwek

Sylwek
6.05.07, 23:38
Porównajcie te dwa zdjecia, kóre waszym zdaniem lepsze?

Z E410
http://www.dcresource.com/reviews/olympus/e410-review/P3310014.JPG
http://www.dcresource.com/reviews/olympus/e410-review/P3300001.JPG

z d40X

http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d40x-review/DSC_0025.JPG
http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d40x-review/DSC_0018.JPG

i dlaczego?

Sylwek

Sylwek
7.05.07, 08:50
no nie wiem w domu te pliczki pokazywały się ale chyba tutaj nic nie zobaczymy, sprawdzam od siebie z pracy i widzę, że nic nie widze:) czy U was też tak jest, że te linki nie prowadzą do żadnych zdjęć?

skow
7.05.07, 08:55
no nie wiem w domu te pliczki pokazywały się ale chyba tutaj nic nie zobaczymy, sprawdzam od siebie z pracy i widzę, że nic nie widze:) czy U was też tak jest, że te linki nie prowadzą do żadnych zdjęć?

Linki pewnie są dobre ale brak dostępu. Może byłeś wcześniej zalogowany na tej witrynie?

gofer111
7.05.07, 09:34
Witam,
gdy wszedłem na http://www.dcresource.com/ i otworzyłem zdjęcia E-410 z witryny to zdjęcia działaja, a link któy podał Sylwek jest dobry, ale nie działają. hmm dziwne.
Pozdrawiam

skow
7.05.07, 09:48
Witryna sprawdza czy byłeś już wcześniej na tej witrynie.

Rozwiązanie:
Klikasz na link; wyskakuje: "Forbidden bla bla bla"
Kasujesz ostatnią literkę G; wyskauje: "Error file not found..."
Przywracasz literkę G i masz zdjęcie

:-)

gofer111
7.05.07, 09:55
Witryna sprawdza czy byłeś już wcześniej na tej witrynie.

Rozwiązanie:
Klikasz na link; wyskakuje: "Forbidden bla bla bla"
Kasujesz ostatnią literkę G; wyskauje: "Error file not found..."
Przywracasz literkę G i masz zdjęcie

:-)
No no, kurde, ale triki nie pomyślałbym o tym. Dzięki za ten sposób.
Pozdrawiam

C+
10.05.07, 08:16
kolejny test (http://reviews.cnet.com/Olympus_Evolt_E_410_single_lens_kit/4505-6501_7-32332757.html)

KaarooL
10.05.07, 12:34
no, wreszcie ktoś podszedł krytycznie do zagadnienia i wychodzi na to że chłopaki mają nad czym pracować - aktualizacje softu powinny poprawić te kilka pierdółek.

andytown
10.05.07, 12:39
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1018&message=23163596
olek zwiększył zyski o 67%

hit sprzedaży- high end dslr? i wodoodporne kompakty

dziekan
10.05.07, 12:46

jesli ten zysk jest prawdą to bardzo dobry wynik.
chyba mają na mysli E-330 jako High end, trochę polecieli po bandzie moim zdaniem, ale może jest jakaś półka powyżej High end według nich: profi high end ?

The z00m
10.05.07, 12:54

Czekamy na E-410, E-510 oraz E-next. Jeśli konkurencja przyśnie to będzie ciekawie. Powtórzę jeszcze raz... co tam od SONY, co tam od Pentaxa? Canon oraz Nikon przeświadczone o swojej pozycji chyba do jesieni nie spłodzą niczego sensownego. Pewnie kolejne upgrade.

RadioErewan
10.05.07, 12:55
Ponoć jutro w moje urodziny mają byc jakieś premiery Nikona... fuj ;-)

Pozdrawiam

Karol
10.05.07, 12:58

Pozdrawiam
Więc już dziś - zdrowia, szczęścia, pomyślności, no i oczywiście dobrych fot robionych świetnym sprzętem... ;-)

KaarooL
10.05.07, 13:53
zyski z segmentu profi? przecież poza świetnymi obiektywami OLEK nie ma segmentu profi w fotografii... może w foto podwodnej E-330 uchodzi za sprzęt pro, ale na powietrzu - sorry. śmieszne rzeczy w tym internecie wypisują...

RE:

dużo zdrowia i monety... może najkon daje jakiś rabacik z okazji urodzin?

ziemia01
10.05.07, 14:08
najlepszego :) Byczku ty :) a mnie 5-go nikt nie złożył :cry:

sorki za zejście z tematu :)

P
10.05.07, 15:13
(...) Canon oraz Nikon przeświadczone o swojej pozycji chyba do jesieni nie spłodzą niczego sensownego. Pewnie kolejne upgrade.
Tutaj (http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/1D-MKIII-Field.shtml) piszą, że dopiero-co spłodzony 1DMkIII jest całkiem fajny. Ma na ten przykład szumy o circa/about 1ev mniejsze niż reszta stawki nie wyłączając innych Cwanonów... :?
Czy Przypadkiem post-dziadek nie ma konkurować z wyższą półką niż 30D? Będzie trudno.

The z00m
10.05.07, 15:25
Tutaj (http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/1D-MKIII-Field.shtml) piszą, że dopiero-co spłodzony 1DMkIII jest całkiem fajny. Ma na ten przykład szumy o circa/about 1ev mniejsze niż reszta stawki nie wyłączając innych Cwanonów... :?
Czy Przypadkiem post-dziadek nie ma konkurować z wyższą półką niż 30D? Będzie trudno.

Tylko na MkIII czeka sporo profi i niewielu amatorów ;-) Mi bardziej chodzi o następcę 30D/400D, które były upgradem poprzednich modeli oraz ewentualnie coś w miejsce 5D. To one sprzedają się w milionach nie seria Mk ;-)

400D jest dość świerzutki więc w tym segmencie chyba na razie nic się nie wydarzy. Co z 30D :?:

blady
10.05.07, 22:14
kolejny test (http://reviews.cnet.com/Olympus_Evolt_E_410_single_lens_kit/4505-6501_7-32332757.html)

To odszumianie w 410 to lekka porażka. Nie wiem po co, skoro foty i tak wychodzą na przyzwoitym poziomie.

Co do MK III , to Canon znalazł wreszcie przełomowe rozwiązanie na BF/FF. W menu będzie się kalibrowało BF/FF dla maksymalnie dwudziestu obiektywów. Normalnie został mi wytrącony argument przeciwko Canonowi... w tej sytuacji rozważe propozycję marki Canon, natychmiast jak tylko rozwiązanie zostanie wprowadzone w średnią półkę dslr. Ze spotem lekko nie jest, to może z rozwiązaniem BF/FF pójdzie lżej??? :mrgreen:

Lakuta
12.05.07, 00:39
a które to okrągłe urodziny ? ;)

Magus
15.05.07, 09:11
Bardzo pomyślnie wypadł ten test .. szczególnie ostrość zaskakuje i wydaje się, że Olek uporał się z problemem "ukośnych" lini, które do tej pory mu się "schodkowały" :)

zbigniew J
15.05.07, 18:11
Jak komuś jeszcze mało fotek z e410 to mamy kolejny dalekowschodni test z masą fotek robionych różnymi szkłami. Po raz kolejny potwierdza się, że jeżeli cena nie będzie zaporowa to e410 i e510 mają realną szansę stać się hitami tego roku. Oly powinien jak najszybciej ostro wziąć się za wzmocnienie swojej pozycji na rynku, przede wszystkim przez promocję nowych produktów, by przyciągnąć jak najwięcej nowych użytkowników do systemu 4/3 zanim konkurencja nie wyskoczy z podobnym sprzętem w tej klasie.
link (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2007/05/07/6098.html)

C+
15.05.07, 18:33
Jak komuś jeszcze mało fotek z e410 to mamy kolejny dalekowschodni test z masą fotek robionych różnymi szkłami. Po raz kolejny potwierdza się, że jeżeli cena nie będzie zaporowa to e410 i e510 mają realną szansę stać się hitami tego roku. Oly powinien jak najszybciej ostro wziąć się za wzmocnienie swojej pozycji na rynku, przede wszystkim przez promocję nowych produktów, by przyciągnąć jak najwięcej nowych użytkowników do systemu 4/3 zanim konkurencja nie wyskoczy z podobnym sprzętem w tej klasie.
link (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2007/05/07/6098.html)

Czy ja o czymś nie wiem czy oni mają Sigmę APO 70-300mm F4-5.6 DG podpiętą do E410 :shock: :roll:

grizz
15.05.07, 19:09
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/91889-6098-35-1.html

krde... chyba tak!

:D

Maro66
15.05.07, 20:39
A jak pisałem miesiąc temu tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/topics22/sigma-70-300-vt9715.htm
to wszyscy: "nie ma, nie ma"
A wychodzi na to, że jest!
:twisted:

YxasoR
15.05.07, 21:32
No pięknie!

C+
17.05.07, 07:17
A jak pisałem miesiąc temu tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/topics22/sigma-70-300-vt9715.htm
to wszyscy: "nie ma, nie ma"
A wychodzi na to, że jest!
:twisted:

Niestety - próbowałem kupić na cyfrowe.pl, ale poinformowali mnie, że nastąpiła pomyłka.

BTW Phil Askey odwołał prawie skończony test E410 http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=23235529 :|

KaarooL
17.05.07, 07:46
c+:

wyluzuj na chwilkę, bo jeszcze wyłapiesz jakiś "za wczesny" egzemplarz... najpierw niech poprawią soft.

cra3y
17.05.07, 12:22
przeciez od zawsze wiadomo, ze ten, kto kupuje pierwszy ten ...... betatester ;-)

to samo z upgradami firmware. pamietacie moze, jak byl sobie taki jeden, co usmiercal wiekszosc canonow 20D? (swojego czasu grzmialo na pyryfycy o tym)

KaarooL
17.05.07, 12:33
c+:

czekać można wiecznie. mnie boli że do dziś nie zrobili softu do E-1, który pokazywałby histogram bez klikania.... już pewnie nie zrobią.

grizz
17.05.07, 20:59
c+:

czekać można wiecznie. mnie boli że do dziś nie zrobili softu do E-1, który pokazywałby histogram bez klikania.... już pewnie nie zrobią.

niop, a szkoda :/

C+
26.05.07, 09:08
Kolejny test:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-4466
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E410/E410A7.HTM

C+
28.05.07, 08:04
Askey :evil: użył wadliwego egzemplarza E410 do porównania z D40X, dziwne sprawa, bo review E410 odwołał i czeka na nowy egzemplarz od Olympusa, a zdjęcia do porównania z D40X i tak użył :roll:

http://www.dpreview.com/reviews/nikond40x/page17.asp

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/NikonD40X/Samples/ISO/lumi_graph.gif)

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/nikond40x/Samples/ISO/chroma_graph.gif)

Mimo wadliwej sztuki E410 szumi najmniej z czwórki E410, 400D, D40 i D40X ;)

wido
28.05.07, 08:13
Hmm. Wygląda na to, że ISO 1600 to naprawdę tylko 1250.

andytown
28.05.07, 09:03
ciekawe jakie dali parametry przy odszumianiu?

opiotr
28.05.07, 09:30
O ile szumy może są na poziomie to strasznie martwi zakres dynamiczny wygląda to naprawdę kiepsko http://www.dpreview.com/reviews/nikond40x/page18.asp

andytown
28.05.07, 11:01
inny test

z kitowymi obiektywami

http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE410/resolution.shtml

ta niska rozpiętość może wynikać z byt dużego kontrastu,... tak jak w l1/e-330 trzeba będzie obniżać w ustawieniach kontrast aby zwiększyć rozpiętość

KaarooL
28.05.07, 15:39
andytown:

ale regulacja kontrastu w body tyczy się tylko formatu JPEG - prawda?

przekonałem się dobitnie, że E-330 łatwo przepala światła - trzeba bardziej uważać. E-1 daje pod tym względem więcej zapasu.

andytown
28.05.07, 15:55
chodziło mi o coś jeszcze - co zauważył w swoim teście phil-

L1 ma inny wykres kontrastu sceny niż e-330, co daję wyższą rozpiętość tonalną;(

zbigniew J
28.05.07, 16:56
jeżeli chodzi o szumy to jest rzeczywiście dobrze
http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE410/noise.shtml
http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE410/outdoor_noise.shtml