Zobacz pełną wersję : C 5050 zoom-martwy piksel
Witam
Niedawno zakupilem w USA moj pierwszy aparat i dopiero po powrocie w domu zorientowalem sie ze matryca ma jeden martwy piksel.Czy mozna na to cos poradzic.
Aparat to Olympus CAMEDIA C-5050 Zoom
Prosze o jakies informacje odnosnie serwisu i mozliwego naprawienia tego problemu.
Dzieki
Flash
paakayttaja
2.05.07, 18:24
Skontaktuj się z serwisem, to chyba najprostsze rozwiązanie.
Obawiam się jednak, że w Polsce na sprzęt nie będziesz mieć gwarancji - sprzęt podlega regułom i prawu w kraju, w którym nabyło się sprzęt. Poza krajem nabycia - naprawa płatna. Chyba, że producent ustanowi inaczej...
...ale radzę kontakt z serwisem.
Z tego co wiem to matryca musi miec kilka dead/hot pixeli aby monitor lcd podlegal wymianie (podkreslam monitor LCD, nie wiem jak jest w aparatach). Co wiecej okresla to szereg innych norm (polozenie punktow, ich ilosc, odleglosc od siebie etc.). Wydaje mi sie jednak, ze jeden piksel nie jest az takim problemem przy wywolywaniu zdjec, czyz nie? No chyba, ze ktos ma tak, ze sie uporczywie bedzie w niego wpatrywal na ekranie monitora i rwal wlosy z glowy. Ale IMO nie warto. W kazdym razie zycze powodzenia w zalatwianiu sprawy!
Ja miałem w telewizorze lcd 1 bad pixel, zobaczyłem to po 2 dniach i z wymianą nie było problemu może dlatego że całą sprawę załatwiłem w 7 dni jak gwarancja nie była jeszcze podbita.
Mam pytanko jak sie objawia bad pixel na matrycy, bo ja np. w moim E500 zaobserwowałem takie zjawiako że jak powiększę fotkę maxymalnie to wtedy moge zaobserwować kilka kropek jednolitego koloru np.zielone, czerwone, niebieskie, tak jak składowe RGB. Też mam uszkodzoną matrycę czy takie zjawisko jest normalne?
Zamieszczam przykładowy wycinek fotki.
Zamiast bawic sie w szumofobow i zajmowac sie sprawdzaniem ile mam martwych pikseli o odcieniach teczy zajmijcie sie lepiej robieniem zdjec. Bo nie kupiliscie aparatu zeby sprawdzac takie bezdety tylko, zeby czerpac przyjemnosc z jego uzytkowania :/
Chyba nie ma powodów do niepokoju.Miałem cos takiego (1 sztuka na matrycy i na lcd)Na monitorze w duzym powiekszeniu była to rózowa kropka.To był nowiutki E-1.Właczyłem maping pixel i po sprawie.Został mi tylko malutki punkcik ma lcd.Nie ma to najmniejszego wpływu na fotki.A tym na ekranie nie przejmuje sie wcale.Moze Twój aparat ma taką sama funkcje.....maping pixel?
Maping pixel- to jetst to co pomoże rozwiązać ten problem. Aparat ma tę funkcję.
Przeprowadz pixel mapping, jak nie pomoze - serwis.