Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-450 wodoszczelność

monolit
21.06.11, 12:37
Witam wszystkich na forum

Chciałbym się zapytać posiadaczy tych aparatów, jakie mają doświadczenia z pstrykaniem w wilgotnych warunkach. Czy jest to samobójstwo ?

:esystem:

Thomasso
21.06.11, 12:51
Zdefiniuj "wilgotne warunki".

T.

monolit
21.06.11, 13:00
Mżawka, kapuśniaczek, wiosenny przelotny deszczyk. Tzn warunki wilgoci spowodowane opadem atmosferycznym, a nie geograficznymi. Fotografuję tylko w miastach, także żadne wodospady, groty, jaskinie. Ten aparat to moja pierwsza lustrzanka i pierwsze kroki we fotografii, stąd i takie laickie pytanie, co można a co nie. Wcześniej używałem kompakt "idioten aparaten" Samsunga, i po przesiadce na E-450 jestem kompletnie zagubiony w obsłudze sprzętu.

Thomasso
21.06.11, 13:24
Fotografowalem w zeszlym roku swoja E-30 krakowskie widoczki podczas "Wielkiej Wody", o takie:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=5028&pos=28
Padal dosc rzesisty, standardowy deszcz. Co prawda chronilem aparat i siebie parasolem, ale i tak sporo na niego nakropilo.
Nic sie nie stalo.
Jakkolwiek jednak uwazalbym wystawiajac aparat na ciagle dzialanie opadow. Jak troche na niego pokropi nic sie nie powinno dziac, ale jesli woda bedzie splywac strugami to moze cos sie dostac do srodka.

T.

monolit
21.06.11, 15:00
Dzięki za info. W przyszłym tygodniu jadę pstrykać do Berlina a pogoda zapowiada się deszczowa :cry: Jako zabezpieczenie postanowiłem sobie jeszcze dokupić pokrowiec przeciwdeszczowy RI-2. Mam nadzieję że to powinno wystarczyć :roll:

apz
21.06.11, 19:20
Dzięki za info. W przyszłym tygodniu jadę pstrykać do Berlina a pogoda zapowiada się deszczowa :cry: Jako zabezpieczenie postanowiłem sobie jeszcze dokupić pokrowiec przeciwdeszczowy RI-2. Mam nadzieję że to powinno wystarczyć :roll:

Pokrowiec dla nieuszczelnianego aparatu to bardzo sensowna forma jego użytkowania.
Któryś z kolegów pisał o wymianie płyty głównej, i płytki z sensorami od przycisków pod koniec gwarancji po częstszym fotografowaniu E-30 bez zabezpieczenia na deszczu.

Pozdrawiam AP.

Thomasso
21.06.11, 21:49

Zdecydowanie rozsadne wyjscie :)

T.