Zobacz pełną wersję : Kolejny aparat dla amatora. Pomoc w wyborze.
Witam was.
Przede wszystkim cieszę się, że mogłem dołączyć do waszej społeczności.
I od razu na wstępie mam do was pytanie i liczę na pomoc. Mianowicie :
Fotografią interesuje się czysto amatorsko. Już przez ok 5 lat korzystam z kompatku Olympus CAMEDIA C-360, na którego w 2006r wydałem nie małe pieniądze ;)
I nie powiem... korzystało i nadal korzysta mi się dobrze, jednakże przyszedł czas na coś lepszego, coś co pozwoli mi na robienie lepszych jakościowo zdjęć i przy okazji umili użytkowanie.
Co mnie interesuje : I tu właśnie mam problem.
Interesuje mnie jakaś dobra Hybryda. Nie chce ładować się w lustrzankę, ponieważ chyba jeszcze brakuje mi trochę umiejętności, więc celuję w poziom wyżej czyli hybryda. Coś co z jednej strony w dalszym ciągu będzie "zautomatyzowane" a z drugiej pozwoli mi na "manualną" konfigurację i testowanie swoich umiejętności.
Aha... jak mówiłem budżet mam mało elastyczny więc szukam czegoś w kategorii jakość/cena co by robiło po prostu lepsze fotki niż stary C-360.
Pomożecie ?
Ps.
1. fotografuję głównie krajobrazy ( góry, stoki, spływy etc.. ) i dość często ludzi na tle tychże krajobrazów. ( duże nasłonecznienie )
2. zależy mi szczególnie na dobrym obiektywie, bajery typu GPS i multum definiowanych trybów mnie nie kręci.
kristof1979
21.06.11, 11:10
Jest fajna promocja na epl1 w fotojocker.
Taniej niż zx1.
http://www.e-fotojoker.pl/product/olympus/olympus-pen-e-pl1-z-ob-zuiko-14-42mm-czerwony/
W tym sprzecie masz durzo mniejsza głębie ostrości.
pozdrawiam Krzysztof
Darekw1967
21.06.11, 12:06
Witam !
Nie wiem ile dokladnie kasy przeznaczasz.
Tak ogolnie napisze.
Cena/mozliwosci/wysoka jakosc zdjec.
Warto wziasc Olympusa EPL-1 + kit.
XZ-1 maly ale ciezki kloc... nie najmniejszy gabarytowo a kosztuje tyle co lustrzanka i jakosc zdjec na poziomie aparatow z sensorami 1/63".
Gdybys jednak chcial miec cos mniejszego od EPL-1 i w podobnej cenie,
lzejszego i poreczniejszego z latwym chowaniem i noszeniem w kieszeni z
bardzo dobra jakoscia obrazu polecam kompakt Canon S95
http://www.ceneo.pl/8510518?se=AD0JWCfaqTMysgG7ph7U3j_H4ZjbMHZt&gclid=CKrqgJTdxqkCFc6JDgodfE6sHg
Idac dalej... Mialem okazje fotografowac jeszcze tanszym i mniejszym
aparatem (500 zl) Canon IXUS 100 IS i uwierz... ze jakosc
zdjec uzyskiwanego z takiego malenstwa zaskoczyla mnie bardzo
pozytywnie tak samo jak filmowanie w HD.
Pozdrawiam
XZ-1 maly ale ciezki kloc... nie najmniejszy gabarytowo a kosztuje tyle co lustrzanka i jakosc zdjec na poziomie aparatow z sensorami 1/63".
P tej jakości piszesz z własnego doświadczenia czy któregoś z licznych kolegów? Proponuję choćby na naszym forum pooglądać fotki z XZ-1
Możesz też pomyśleć nad Fuji HS10. Jakość obrazu będzie trochę gorsza niż w XZ-1 ale kosztuje też mniej.
Pozdrawiam
Darku wybacz, nie masz to nie pisz;
poniżej to ISO 3200 - pełna rozdzielczość
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/duperele/P6210698.png)
raw-do-dyspozycji (http://bodzio.dug.net.pl/duperele/P6210698.ORF)
Darekw1967
21.06.11, 22:36
Witam !
Nie chce nikogo urazic ale spojrz na oba zdjecia
robione na 3200 ISO i ciagniete z RAW-a
Z lewej kompakt a z prawej EPL-1.
Zauwaz jak pociapciany jest obraz z lewej strony i
jaka jest mizerna rozdzielczosc w detalach.
Po prostu mala fizycznie matryca i duzy scisk elementow
daje smieci a algorytmy gladza to i wyglada jak wyglada.
49766
Pozdrawiam
Darekw1967
21.06.11, 22:44
P tej jakości piszesz z własnego doświadczenia czy któregoś z licznych kolegów? Proponuję choćby na naszym forum pooglądać fotki z XZ-1
Witam !
Ogladalem wiele zdjec z tego aparatu bo mnie zaciekawil tym, ze
ktos dal jasny i bardzo dobry obiektyw.
XZ-1 ma wyciagniete maksymalnie co mogli zrobic ale
pozostaja ograniczenia matrycy i jej malych gabarytow i
upakowanych w niej elementow.
Cena bliska 2 tys. zl nie jest atrakcyjna dla jakosc/cena bo
za 1400 zl mozna miec EPL-1 ze znacznie lepszymi parametrami.
Pozdrawiam
galaktyczny kwiatek
22.06.11, 23:05
Witam !
Ogladalem wiele zdjec z tego aparatu bo mnie zaciekawil tym, ze
ktos dal jasny i bardzo dobry obiektyw.
XZ-1 ma wyciagniete maksymalnie co mogli zrobic ale
pozostaja ograniczenia matrycy i jej malych gabarytow i
upakowanych w niej elementow.
Cena bliska 2 tys. zl nie jest atrakcyjna dla jakosc/cena bo
za 1400 zl mozna miec EPL-1 ze znacznie lepszymi parametrami.
Pozdrawiam
Witaj,
Czepianie się małej matrycy w małym, kompaktowym aparacie jest trochę dziwne, nie uważasz? :) XZ-1 nie jest konkurencją dla PENa i nie miał nią być. Jest małym, w miarę kieszonkowym aparatem o BARDZO dobrych jak na tę klasę parametrach. Porównywałem XZ-1 z moim e-520 z wyśmienitym szkłem 14-54II i wiesz, pod kilkoma względami XZ-1 go pobił , a pod wieloma dorównał. Moim zdaniem jedynym problemem XZ-1 to nie matryca tylko algorytm odszumiania JPG-ów który powoduje utratę szczegółów, no ale na Boga - to jest aparat kompaktowy. PEN na pewno jest lepszy, ale trudniej go wsadzić do kieszeni, powoduje "wybrzuszenia" na damskich torebkach:wink: Jeśli zawsze nosisz ze sobą torbę na aparat i kilka szkieł , bierz PENa w ciemno.
Pozdrawiam
P.S. Też czekam z utęsknieniem na XZ-1 :|, warto mieć takie cacko :-P
xz-1 to bandzior w swojej klasie (kompakt), sam miałem go kupić, ale czekam do 30 czerwca...
Hmm, widzę , że XZ-1 króluje w waszych postach ale... no właśnie "ale.
Jeśli już mam wydać takie pieniądze to wolałbym zakupić coś z wymiennym obiektywem typu PEN czy lustrzankę.
Dlatego też w dalszym ciągu mam dylemat, ponieważ celuję w TAŃSZĄ HYBRYDĘ.
Nad aż takim "skokiem" nie myślałem. W tej chwili raczej hybryda o stosunku jakość/cena a w przyszłości już lustereczko.
Nad aż takim "skokiem" nie myślałem. W tej chwili raczej hybryda o stosunku jakość/cena a w przyszłości już lustereczko.
No to właśnie xz-1 ma najlepszy stosunek cena jakość... :P
W tej chwili raczej hybryda o stosunku jakość/cena a w przyszłości już lustereczko.
Jeśli utrzymasz tempo wybierania to w tej przyszłości lustereczek może już nie być :-P
Może skusisz się na taką lustrzankę Canona: http://www.winmar.pl/p5273,CANON_EOS_500D_EF_18-55_IS_KIT.html Cena jest bardzo rozsądna w stosunku do jakości. Zastanów się.:)
Jeśli już mam wydać takie pieniądze...
Będzie łatwiej, jeśli podasz jakim budżetem dysponujesz.
Inaczej, to wróżenie z fusów ;)
Dlatego też w dalszym ciągu mam dylemat, ponieważ celuję w TAŃSZĄ HYBRYDĘ.
Canon PowerShot SX 30 IS...
Pozdrówka!
Jeśli utrzymasz tempo wybierania to w tej przyszłości lustereczek może już nie być :-P
A może to własnie jest celem pytającego autora wątku ?
Przecież za rok dwa ,trzy będą też nowe, jeszcze lepsze aparaty. no chyba że wcześniej nadejdzie ten obiecywany koniec świa.. .
Pozdrawiam AP.
ja się nie znam ale moje typy:
E-420 + 14-42
Panasonic LX-3 używany / LX-5 nowy
Canon S95
Olympus XZ-1
Bierz e-pl1 lub e-p1, szczególnie ten drugi ma fajne sterowanie. Pierwszy ma lampkę, wybieraj... Przećwiczyłem kilka lustrzanek analogowych, potem 3 cyfrowe canona. Ponieważ chciałem mieć coś zawsze przy sobie kupiłem Canona G12:canonbe2: i szybko sprzedałem. Od kilku miesięcy mam pena i to jest to. E-pl1 na allegro z m14-42 za jakieś 1100 zł, za jakiś czas dokupisz dłuższe tele m40-150 i masz wszystko czego trzeba na początek a jakość nieporównywalna z kompaktami. A lustrzanki najczęściej nie chce się dźwigać.