PDA

Zobacz pełną wersję : skośnooki test E-410

KaarooL
30.04.07, 16:20
grubszy opis E-410... krzaki mało zrozumiałe ale fotki mówią same za siebie.
z 14-54 niegłupio wygląda, ale z czymś większym to byłaby profanacja:

http://dc.yesky.com/27/3270027.shtml#pls

zbigniew J
30.04.07, 17:56
Fotki fajne zgadza się, zaglądam na tę stronę od kilku lat, jednak poczekajmy na test robiony przez kogoś rzeczywiście niezależnego. Spójrz na reklamę u góry strony

pozdr...

rap1d
30.04.07, 18:07
E-410 - pogromca szumow ;) Zapowiada sie naprawde ciekawie.

KaarooL
30.04.07, 18:52
nie wiem czy w dzisiejszych czasach można spotkać coś takiego jak niezależny, w pełni obiektywny test. bardziej polegałbym na suchych faktach, wnioski każdy powinien wyciągnąć patrząc przez pryzmat własnych potrzeb.

ciekawe czy Phil kończy już test tego liliputa?

The z00m
30.04.07, 19:36
nie wiem czy w dzisiejszych czasach można spotkać coś takiego jak niezależny, w pełni obiektywny test. bardziej polegałbym na suchych faktach, wnioski każdy powinien wyciągnąć patrząc przez pryzmat własnych potrzeb.

Nie sądzę by jakikolwiek portal lub czasopismo mógły sobie pozwolić na obiektywizm... żyją z reklam.

Co do E-410... KaarooL'u po co od razu wyzwiska... liliput... wiesz co!! :razz:

C+
1.05.07, 08:12

Nie sądzę by jakikolwiek portal lub czasopismo mógły sobie pozwolić na obiektywizm... żyją z reklam.

Co do E-410... KaarooL'u po co od razu wyzwiska... liliput... wiesz co!! :razz:

Właśnie ten lilput ma szanse powtórzyć sukces OM ;)

KaarooL
1.05.07, 08:55
wiecie, od chwili kiedy zobaczyłem E-400, pomyślałem że jak potanieje możnaby opylić kompakt i zakupić toto w jego miejsce. E-410 z racji 2-3x niższych szumów jeszcze bardziej wymiata, szkoda tylko tych cholernych zaczepów z przodu...

jakby nie patrzeć, za niecałe 3k pln dostaje się body, które jakością obrazu na wysokim ISO powala wszystkie popularne Najkony a może nawet serię D2X? w końcu CCD szumowo nie wyskoczy (C)MOS'owi a i technologia z roku na rok idzie do przodu.

andytown
1.05.07, 09:33
skuteczność cemosów zależy przede wszystkim od mocy obliczeniowej procesora obrazowego,, który musi odszumiać w locie... to jest wada e-330, gdyż procesor z roku 2001 po modyfikacjach nie był w stanie tego robić na wyzszych czułościach - stąd mydło na 1600...

Mniejmy nadzieje ze nowy procek,,, ponoc o dwie generacje lepszy będzie dorównywał najlepszym procesorom obrazowym na rynku i da radę odszumiać w locie sygnał z 10 mpix matrycy...

KaarooL
1.05.07, 11:17
andytown:

daje na pewno, co już widać po samplach w JPEG'ach... skoro maszyna daje radę przemielić dane i wypuścić JPEG'a w ułamek sekundy, to na kompie, przy obróbce można uzyskać jeszcze lepsze rezultaty (kosztem czasu oczywiście)...

mz. E-330 jest skuteczny do ISO1000 a wszystko co powyżej to skrajność...

The z00m
1.05.07, 17:29
Gdy już kurz opadnie obudzimy się w świecie niczym z bajki i miejmy nadzieję, że nie z ręka w nocniku :mrgreen:

Coraz bardziej wierzę, że pozostanie u Olka mi sie opłaciło. Tylko jak ja przeżyję powrót robin102 na łono Olympusa :mrgreen:

andytown
1.05.07, 17:36
w matrycach typu Cemos - odszumianie odbywa sie przez procesor na poziomie matrycy i czy się robi w raw czy nie to nie ma takiego znaczenia ,,, oczywiście można jeszcze odszumić później...

mocny procesor jest w stanie więcej razy wtestować każdego piksla tak by sprawdzić czy to szum czy sygnał, takiej możliwości w CCD nie ma, gdzie jest tylko jednokrotny odczyt,,,

stąd potrzeba mocnych procesorów aby wyciągnąć prawdziwą siłę CEMOSA.... bez tego ani rusz

RasteR
1.05.07, 17:46
wiecie, od chwili kiedy zobaczyłem E-400, pomyślałem że jak potanieje możnaby opylić kompakt i zakupić toto w jego miejsce. E-410 z racji 2-3x niższych szumów jeszcze bardziej wymiata, szkoda tylko tych cholernych zaczepów z przodu...

jakby nie patrzeć, za niecałe 3k pln dostaje się body, które jakością obrazu na wysokim ISO powala wszystkie popularne Najkony a może nawet serię D2X? w końcu CCD szumowo nie wyskoczy (C)MOS'owi a i technologia z roku na rok idzie do przodu.

d2x i d2xs mają CMOS-a

KaarooL
1.05.07, 18:21
macałem dzisiaj przez minutę E-400 w Fotowalecie... mały i szybki, ale ten nieszczęsny zaczep rzeczywiście uwiera palec wskazujący - nieciekawie się go przez to trzyma.

RasteR:

aaa to przepraszam...

RasteR
1.05.07, 18:22
hehe :)

po prostu chciałem uściślić.