Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : artyzm w artyzmie LOL

Jeronimo
29.04.07, 20:01
mini wstep
dzis poraz piewszy chcialem zrobic z pare fotek HDRa no i nie ukrywam ze w sumie chcialem zrobic to hurtem i z automatu (a nie mam o tym pojecia i tylko podziwiam tutaj wyjadaczy jak tworza swoje foteczki).
Najbardziej lamersko i przyjaznie wygladala wtyczka do PSa Photomatix Tone Mapping - no bo byl podglada na zywca. Niestety nie moglem nic zrobic to byly ograniczenia co do wielkosci no i jakies watermarki.
Odpalilem Photomatix Pro i bez namyslu chcialem cos spłodzić no i wyszlo mi cos takiego (patrz zalacznik).

P.S.
czy w tym programie jest gdzies podgląd - bo chcialbym zobaczyc co wyjdzie no i czasami zmiejszyc efek.

blady
29.04.07, 20:28
Mi się bardzo podoba. Zieleń bardzo ładnie koresponduje z surowym wnętrzem i daje wielce niepowtarzalny klimat retro. Na Twoim miejscu Jeronimo nie zdradzałbym jednak technicznych aspektów powstania tego zdjęcia :)

Tak na marginesie, to funkcja nakładania klatek na siebie w aparacie to niegłupia opcja. Wiem że można uruchomić psa ale ja wolałbym jak w zenicie.

Eddie
29.04.07, 20:29
Ja sie na tym nie znam, Photomatix zniechecil mnie, gdy odpalilem jeszcze na starym kompie. Poza tym, i tak hdrow nie robie (portret hdr, dobre by to bylo ;)), wiec odpuscilem.
Za to Twoj obrazek jest... no... swietny jest, daje do myslenia :mrgreen:

dziekan
29.04.07, 20:57
mini wstep
dzis poraz piewszy chcialem zrobic z pare fotek HDRa no i nie ukrywam ze w sumie chcialem zrobic to hurtem i z automatu (a nie mam o tym pojecia i tylko podziwiam tutaj wyjadaczy jak tworza swoje foteczki).
Najbardziej lamersko i przyjaznie wygladala wtyczka do PSa Photomatix Tone Mapping - no bo byl podglada na zywca. Niestety nie moglem nic zrobic to byly ograniczenia co do wielkosci no i jakies watermarki.
Odpalilem Photomatix Pro i bez namyslu chcialem cos spłodzić no i wyszlo mi cos takiego (patrz zalacznik).

P.S.
czy w tym programie jest gdzies podgląd - bo chcialbym zobaczyc co wyjdzie no i czasami zmiejszyc efek.

jest: to zależy czy czy siekasz HDR-a z JPG, czy z Rawa czy z 3 Rawów:
z jednego rawa - podgląd sie robi dając Automate/ Single File Conwersion a następnie jak utworzy plik HDR wczytujemy go ponownie z podglądem poprzez HDR/Large File processing i dajac Preview :] Z 3 lub wiecej Rawów tą samą scenę z różną ekspozycją nie trzeba tłumaczyć. U Ciebie widać jedną scene ale różnie skadrowaną z tąd może ten zamęt. W Photomatixie ciężko wyrównać poszczególne kadry wg. siebie - dlatego najlepiej z porządnego statywu siekać 3 lub wiecej klatek z odpowiednim skokiem. pozdrawiam

PS. zarzuć orginałem jak możesz, chcesz i nie chce ci się bawić. Zobaczymy co z tego wyjdzie. pzdr

Jeronimo
29.04.07, 21:04
nie zdradzałbym jednak technicznych aspektów powstania tego zdjęcia i tam :P fotka powstala chyba z 5 ORFow :D

pozniej moze wrzuce jeszcze troche HDRkow...

/EDIT
dziekan jutro sprawdze co i jak... no i wrzuce pare oryginalnych (skladowych tego zdjecia) HDRow :>

rap1d
30.04.07, 07:55
Wyglada jak fabryka marihuany w Kolumbii :D

C+
30.04.07, 08:09
Miniaturka lepsza :mrgreen: