PDA

Zobacz pełną wersję : W który system wejść?

wojciech_gd
7.06.11, 20:53
Witam,

Chciałbym wejść w system, który żyje czymś więcej, niż tylko swoim upadaniem :)

Zależy mi głównie na sprzęcie do pejzaży i portretów, które mógłbym bez problemu drukować w formatach plakatowych 90x60cm. Pracuję często w ciemnych miejscach, więc używalne ISO rzędu 800 byłoby przydatne. Nie będę robił makro, nie będę też strzelał reportaży :)

Wstępnie zawęziłem swoje poszukiwania do:
Nikon D7000 + Tamron 17-50/2.8 + Nikkor 85/1.8
Canon 60D + Tamron 17-50/2.8 + Canon 85/1.8

Co do szkieł, to chcę z czasem dążyć do rozbudowywania systemu :) No tylko, w którą stronę iść:)

Wolę nową puszkę, ponieważ nie wierzę w allegrowe okazje i zrzuty ekranów z liczników klapnięć migawką....

Na chwilę obecną przychylam się bardziej do Nikona, lecz chciałbym się i Was poradzić, co w tym przedziale cenowym najlepiej wybrać?

Czy może poczekać na następcę 5dmkII i liczyć na super obniżki cenowe ?:)

Eddie
7.06.11, 21:18
O Nikona bądź Canona pytałbym raczej na forach bardziej odpowiednich dla tych producentów.

A zresztą, wejdź w Sigmę, szykuje mega-flagowca.

voovoo2
7.06.11, 21:23
Nie wchodż w nic,kup se aparat i rób zdjęcia :-)

epicure
7.06.11, 21:24

I na tym bym się zatrzymał.

Nie ma na co czekać. Następca prędzej czy później się pojawi, ale na pewno drogi, więc i 5DII będzie trzymał cenę.

wojciech_gd
7.06.11, 21:26
@Eddie: śledząc to forum od prawie dwóch lat, zauważyłem, że można tu o wszystkim podyskutować i o na każdy temat się kłócić :) wiele pytań było o sprzęty konkurencji, dlatego uważam, że moje pytanie, zadane na tym forum, nie jest aż takie bezpodstawne :)

@voovoo2: no właśnie mam już aparat, ale nie wystarczająco fajny :(

voovoo2
7.06.11, 21:29
Fajne aparaty niekoniecznie robia fajne zdjęcia :-)

Thomasso
7.06.11, 21:37
I na tym bym się zatrzymał.

Popieram N D7000 zdecydowanie bym wybral i ja (jakbym musial, ale nie musze bo mam zje****go E-30 :twisted: ).

T.

Centus
7.06.11, 21:42
Popieram N D7000 zdecydowanie bym wybral i ja (jakbym musial, ale nie musze bo mam zje****go E-30 :twisted: ).

T.

brawo dla kolegi ;-) , ja mam od kilku miesiecy zaje***go E-3 i 12-60 swd

moze warto pomyslec wlasnie o E-3 bo sporo ludzi sie teraz wyzbywa Olkow po rozsadnych cenach

brooneq
7.06.11, 21:54
A czemu nie canon 50d?
Jeszcze wziąłbym pod rozwagę pentaxa k20d/samsunga gx20.

cadman
7.06.11, 21:57
Zakup D7000 jest nieco ryzykowny z uwagi na poważne problemy z AF w tym modelu. Wielu "szczęśliwych" nabywców pozbyło się D7000 na rzecz sprawdzonego D300s. Dużo na ten temat na forum Nikona. Tam z pewnością więcej się dowiesz na ten temat niż na forum Olka. Wybór pomiędzy N a C to kwestia priorytetów. Trzeba wybrać pomiędzy wadami i zaletami każdego z tych systemów. Ja akurat wybrałem Nikona.

asfoto_p
7.06.11, 22:15
Witam. Sam mamo Nikona D7000 i jeśli zacznę go wychwalać to pewnie niektórzy pomyślą że każdy wywyższa swoje... ale ja nie z tych.:)
Więc kupiłem d7k jakieś 2-3 miesiące temu, jak na razie nic się nie dzieje... mimo tego co można przeczytać na forach, gdzie w większości ( nie w 100% !!! ) głos zabierają "fachowcy", często nie mający bladego pojęcia na konkretny temat.
Póki co posiadam do kompletu Tamrona 17-50 vc, współpracują ze sobą doskonale.
Matryca Nikona rewelacyjna, porównując do tego co mam w stopce. Ergonomia itp. mi osobiście odpowiada, mam duże dłonie a aparat trzyma się wygodnie. Wczoraj dodatkowo kupiłem grip co jeszcze bardziej poprawia komfort użytkowania. :)
Nic tylko szukać dobrego światła i fotografować... aaa i żeby nie było w tym gorszym też da się coś zrobić:)
W razie pytań służę pomocą
pozdrawiam

kojut
7.06.11, 22:22
Ja gdy wybierałem skorzystałem z tej strony:http://www.dxomark.com/index.php/Camera-Sensor Tam wychodzi, że D7000 lepszy do zastosowań jakie potrzebujesz, ale także odpowiednio droższy. Ja bym jeszcze rozważył K-5. Ma chyba tę przewagę nad D7000, że w wizjerze widzisz 100% kadru.

Weasly
7.06.11, 22:25
E-5 + 14-54 + 50 f/2 i nie musisz się ograniczać do pejzaży i portretów.

asfoto_p
7.06.11, 22:26
Ja bym jeszcze rozważył K-5. Ma chyba tę przewagę nad D7000, że w wizjerze widzisz 100% kadru.

W Nikonie też widzisz 100% kadru :)

nyny
7.06.11, 22:27
@asfoto_p: miej troche litosci nawet nie zblizaj do siebie matrycy z d7000 i e520, bo to juz nawet zartem nazwac mozna;)

pozdro

Iwo
7.06.11, 22:28
a może Pentax. Odkąd przejęła go Hoya ma się coraz lepiej,
a jak dla mnie k-5 nadal rządzi w kategorii cropowych lustrzanek.

Rafał Czarny
7.06.11, 22:29
Wojciechu_gd. Patrząc na Twoją bardzo skromną galerię moja rada jest taka - daj sobie spokój ze zmianą systemu (nawet nie mam pojęcia czym fotografujesz). Zainwestuj w książki o fotografii - to z pewnością poprawi Twoje prace. Ani nowy aparat, ani nowy system - niczego nie zmienią.

Nie odbierz tego co napisałem jako złośliwości. To rada płynąca ze szczerego serca.

asfoto_p
7.06.11, 22:30
@asfoto_p: miej troche litosci nawet nie zblizaj do siebie matrycy z d7000 i e520, bo to juz nawet zartem nazwac mozna;)

pozdro

Ja tam zawsze do starszych podchodzę z szacunkiem :D A e510 nadal makro strzelam więc mimo że coraz starszy to się da.

kojut
7.06.11, 22:30
W Nikonie też widzisz 100% kadru :)Mój bład:oops: Wydawało mi się, że tam jest 95%.

nyny
7.06.11, 22:31
Ja tam zawsze do starszych podchodzę z szacunkiem :D A e510 nadal makro strzelam więc mimo że coraz starszy to się da.

Ja nie pisalem, ze sie nie da...
Dokup do d7000 ta sigme co masz w olku to zobaczysz co sie jeszcze DA zrobic w kwestiach makro :))))

pozdro

dobas
7.06.11, 22:41
orzeł - N
reszka - C

rzucasz i sprawdzasz co wypadnie

jak sie ucieszysz kupujesz to co wypadło
jak poczujesz ze się zmartwiłeś kupujesz to drugie

ot i cała filozofia wyboru systemu

Ja tak wybierałem dziewczyny na studiach ;)

masz to co bardziej chcesz a to najważniejsze
w końcu chcesz lepsiejszy aparat wiec cos jest Twym faworytem na pewno :)

wojciech_gd
7.06.11, 22:55
dzięki za opinie:)

przyjrzę się jeszcze Pentaxowi, ale tak jak Dobas zaproponował, to bardziej się ucieszyłem z orła, który był Nikonem :)

java
7.06.11, 22:56

Czy może poczekać na następcę 5dmkII i liczyć na super obniżki cenowe ?

To jakości towarzyszą jakieś ramy budżetowe czy nie? Po Tamronie mam wrażenie, że tak ale za chwilę widzę zerwanie z taką konwencją zakupu?

Ponadto temat dyskusji należy do moich ulubionych czyli jest spod znaku "wojen religijnych", które rzadko prowadzą do konstruktywnych wniosków bo każdy z uczestników ma przeważnie rację i tylko swoją rację.

Co do najfajniejszych aparatów to zawsze są nimi te, które mamy w danej chwili przy sobie. Te których w najlepszych momentach nie mamy przy sobie powodują jedynie frustrację tym większą im lepszy jest to aparat (tudzież obiektyw). Mam jednak świadomość, że odpowiedź moja nie satysfakcjonuje Cię a ja nie będę kontynuował wątku bo znów oberwę po reputacji :)

Poz.

slawekk
7.06.11, 22:56
Ja tak wybierałem dziewczyny na studiach ;)

Znalazłeś już swój system? ;)

wojciech_gd
7.06.11, 23:02
@java: dopuszczam możliwość poczekania parotygodniowego, jeżeli coś lepszego pojawi się na horyzoncie, a nie tylko w rumorsach :)

Bardzo mi się podoba Twoje stwierdzenie :) takich momentów przychodzi z większą świadomością użytkowania coraz więcej i stąd mój dzisiejszy post.

Co do wcześniejszych pytań, czemu nie 50d czy E-3... odpowiedź w pierwszym poście - zależy mi na nowym sprzęcie, nie chcę wpakować się w ślubne lub równie mocno wysłużone body....

Janeczek
7.06.11, 23:09
Zaden tam N i C, wejdz w Pentaxa, K5 da Ci najwiecej i bedziesz w fajnej niszy, na fajnym forum, z fajnym systemem.

pozdrowienia dla ziomka z tromiasta
Janek

kojut
7.06.11, 23:20
Zaden tam N i C, wejdz w Pentaxa, K5 da Ci najwiecej i bedziesz w fajnej niszy, na fajnym forum, z fajnym systemem.

Janek:grin::grin: Ja wszedłem w tę fajną niszę, ale i tak wolę to forum:esystem:

dobas
8.06.11, 00:18
Znalazłeś już swój system? ;)

mhmm ;) też na studiach :) ale ja długo studiowałem

MAF
8.06.11, 00:39

Trudny wybór. Canon 85 1.8 jest lepszy niż Nikkor 85 1.8, ale puszka Nikona lepsza od 60D.
Tamrona kupiłbym w wersji VC, nawet kosztem gorszego, ale tańszego korpusu.

Co do szkieł, to chcę z czasem dążyć do rozbudowywania systemu :) No tylko, w którą stronę iść:)

Oba systemy są bogate w optykę.
Nikon: 10-24, 16-85VR, 18-105VR, 70-300VR, 35 1.8, nowy 50 1.8 AF-S, 105mm 2.8 micro, 17-55 2.8
Canon, 10-22, 15-85IS, 70-200 4.0 L, 85 1.8, 28 1.8, 17-55 2.8 IS

Jeśli planujesz FF to Canon ma ciekawy, stosunkowy tani zestaw FF: 17-40, 24-105, 70-200 zoomy 4.0 i 28, 50, 85 stałki 1.8

luna2002
8.06.11, 00:49
Planujesz zamienniki (miałem napisać kundle, ale po co prowokować:-)) to Nikon.
Ale ja bym wziął Canona:-).

witia
8.06.11, 08:37

Janek

Trzeba tedy dwie monety rzucić - ino różne:wink:
A fotki mogą być takie same.
Pozdrawiam.

fret
8.06.11, 08:42
Nie daj się wpuścić w dyskusje o korpusach. Myśl zawsze o systemie. Sam korpus zdjęć nie robi.

wojciech_gd
8.06.11, 08:58
Rzucając dwiema monetami nie ma równych szans na wybór z 3ch opcji :P

Tak, ja myślę o systemie, a nie o puszcze :) Dlatego Napisałem do czego potrzebuję sprzętu i z jakim szkłem chciałbym zacząć

witia
8.06.11, 09:06
Rzucając dwiema monetami nie ma równych szans na wybór z 3ch opcji :P

Tak, ja myślę o systemie, a nie o puszcze :) Dlatego Napisałem do czego potrzebuję sprzętu i z jakim szkłem chciałbym zacząć

A SONY "to "pies"?:wink:
Akurat będzie cztery:wink:
Pozwodzenia.

tymczasowy_
8.06.11, 09:06
Zależy mi głównie na sprzęcie do pejzaży i portretów, które mógłbym bez problemu drukować w formatach plakatowych 90x60cm. Pracuję często w ciemnych miejscach, więc używalne ISO rzędu 800 byłoby przydatne. Nie będę robił makro, nie będę też strzelał reportaży :)
Proponuję Pentaksa 645D, wszystko co napisałeś wyżej, masz bez problemów.

Centus
8.06.11, 09:19
st.

Co do wcześniejszych pytań, czemu nie 50d czy E-3... odpowiedź w pierwszym poście - zależy mi na nowym sprzęcie, nie chcę wpakować się w ślubne lub równie mocno wysłużone body....

tu sie nie zgodze , ja w marcu kupilem swoje E-3 , jest jeszcze na ponad rocznej gwarancji , na liczniku mial okolo 16 000 zdjec , wyglada i dziala jak nowy , dalem za niego okolo 2 tys

piozet
8.06.11, 11:22
Proponuję Pentaksa 645D, wszystko co napisałeś wyżej, masz bez problemów.

:grin: tiaa... apotem będzie wpis jak przy pierwszej plocie o cenie SD1:

"o matko..."

dziobolek
8.06.11, 11:29
tu sie nie zgodze , ja w marcu kupilem swoje E-3 , jest jeszcze na ponad rocznej gwarancji , na liczniku mial okolo 16 000 zdjec , wyglada i dziala jak nowy , dalem za niego okolo 2 tys

Noooo, ale chłopak chce nowe...
Tak trudno to zrozumieć ;)

Pozdrówka!

Centus
8.06.11, 11:51
Noooo, ale chłopak chce nowe...
Tak trudno to zrozumieć ;)

Pozdrówka!

z tego co pamietam na poczatku nie bylo o tym mowy ze ma byc tylko nowe

obawial sie jedynie sprzetu po fotografach slubnych z duzym przebigiem
i watpliwym stanem technicznym

ja dalem argument ze mozna kupic tanio E-3 z niskim przebiegiem na gwarancji i w idealnym stanie za bardzo rozsadne pieniadze ;-)

wojciech_gd
8.06.11, 13:58
Wolę nową puszkę, ponieważ nie wierzę w allegrowe okazje i zrzuty ekranów z liczników klapnięć migawką....

Nie wierzę w allegro co do puszek, chyba, że sprzedający jest z okolicy i można faktycznie zobaczyć sprzęt

a..i nie polecajcie mi sprzętu, który jest droższy od mojego punciaka :)

moose
8.06.11, 14:24
Nie prościej iść do sklepu, pomacać puszkę czy wszystko masz pod palcami, czy dobrze leży itd? Co Ci po najlepszych radach i opiniach jak sprzęt będzie dla Ciebie po prostu niewygodny?
Jak już będziesz wiedział co Ci najlepiej leży w ręku to poszukasz szkieł zależnie od tego co będziesz chciał fotografować i po sprawie.

Centus
8.06.11, 14:47
Nie wierzę w allegro co do puszek, chyba, że sprzedający jest z okolicy i można faktycznie zobaczyć sprzęt

nie trzeba kupowac na allegro , sprawdzeni forumowicze tez sprzedaja sprzet , a jak kupujesz sprzet na gwarancji to spisz spokojnie

ja za bardzo rozsadne pieniadze kupilem E-3 12-60 swd i 50-200 swd

to jest chyba zestaw do wszystkiego ... prawie

i jezeli chodzi o mnie uplynie sporo czasu zanim odczuje ze sprzet mnie ogranicza ;-)

PS

i wiecej juz nie doradzam bo mnie za chwile zlinczujecie na forum Olympusa , ze polecam sprzet :esystem: :-P

kristof1979
8.06.11, 14:59
Ja mogę doradzić z nowosci Pansonic G3 .
Jest pełno jasnych stałek. No i pofilmować też się da :)
pozdrawiam

hades
8.06.11, 15:16
i wiecej juz nie doradzam bo mnie za chwile zlinczujecie na forum Olympusa , ze polecam sprzet :esystem: :-P
OT. Nie doszukałem się w wypowiedziach kolegów, aby mieli linczować za doradzanie sprzętu Olympusa. Byli raczej za zakupem sklepowym.

szambonur
8.06.11, 15:26
Wojciechu... kilka miesięcy temu targały mną podobne rozterki. Skończyło się na 5DmkII. Na obniżkę nie licz bo od czasu kiedy pojawia się więcej plotek na temat następcy cena aparatu rośnie a po drugie wcale nie jest tak łatwo z dostępnością w rozsądnej cenie. Jeżeli już koniecznie coś zmieniać to na pewno nie cropa na cropa, bo to nie ma sensu. Kupiłem do tego kilka szkiełek między innymi sigmy, jednego tamrona i parę canona. Trochę to wszystko waży, więc na szybkie wyjścia w słoneczne dni w góry i tak towarzyszy mi stary poczciwy Olek...

nyny
8.06.11, 15:30
Jest tylko jeden problem.
Malo co nowego jest tanszego niz Punto;)

EDIT:
Podzielam poglad Rafała Czarnego w tym temacie jesli chodzi o wybory:)

pozdro

epicure
8.06.11, 15:46
Ja też jestem zdania, że nie ma co szaleć. Puszka typu D7000 będzie aż nadto wystarczająca.

wojciech_gd
8.06.11, 15:49
Mam inne autorytety, więc daruj sobie przycinki :) to rozmowa o kupnie sprzętu.

5dmkII ma jedną wadę, w cenie samego body mogę mieć d7000+Tamrona... prześpię weekend z tą myślą, w końcu zawsze można kredyt wziąć:)

a sprzętu m4/3 nie biorę pod uwagę...

E-3+12-60 SWD to bardzo fajna opcja... tylko, że body nie nowe :)

henry1
8.06.11, 15:54
Mam inne autorytety, więc daruj sobie przycinki :) to rozmowa o kupnie sprzętu.

5dmkII ma jedną wadę, w cenie samego body mogę mieć d7000+Tamrona... prześpię weekend z tą myślą, w końcu zawsze można kredyt wziąć:)

a sprzętu m4/3 nie biorę pod uwagę...

E-3+12-60 SWD to bardzo fajna opcja... tylko, że body nie nowe :)

Ale E-5 jest nowe :-P

nightelf
8.06.11, 16:14

Pomyśl jeszcze o D300s, jest większy trochę, to sprawdzone body.
Choć ja bym chyba przez serwis już w Nikona nie wchodził.

sando
8.06.11, 16:45
Przecież kolega napisał na samym początku, że nie jest zainteresowany E-systemem.

lukasz78
8.06.11, 17:36
Takie pytanie postawione na forum Olympusa można porównać do pytania na forum wegetarian "co kupić na obiad, wołowinę czy wieprzowinę?byle nie jakieś warzywa". ;)

Wojciech_gd, nie ograniczaj się, bierz Hasselblada. :D

Może jestem dzwiny ale upierałbym się raczej za tym żeby o N i C pytać raczej na ich forach.

aikidudi
8.06.11, 17:52
Takie pytanie postawione na forum Olympusa można porównać do pytania na forum wegetarian "co kupić na obiad, wołowinę czy wieprzowinę?byle nie jakieś warzywa". ;)

Wojciech_gd, nie ograniczaj się, bierz Hasselblada. :D

Może jestem dzwiny ale upierałbym się raczej za tym żeby o N i C pytać raczej na ich forach.

Faktycznie jakiś dziwny jesteś ;)
Ja mam trochę odmienne zdanie. Otóż pytając na forum C każdy powie bierz C, pytając na forum N powiedzą N lub może C ;) dlatego bardziej neutralnym terenem, a w dodatku znanym forumowiczowi jest forum olka.
Co do meritum to niestety każdy ma swoje preferencje. Jak już wczesniej zostało powiedziane idź do sklepu pomacaj, sprawdź ceny obiektywów które Cię interesują(no chyba, że chcesz tylko Tamrona) i będziesz mieć obraz sytuacji. Ja mam d300 i jak dla mnie jest aż nadto. Teraz to"tylko" dobre obiektywy i na jakiś czas będzie gicik. Jesli liczysz się z kasą, a wejdziesz w N to na początek dobrym wyborem będzie d90 lub nawet d5000. Życze powodzenia w wyborze sprzętu no i później zadowolenia z niego :)

fret
8.06.11, 18:31
Faktycznie jakiś dziwny jesteś ;)
Ja mam trochę odmienne zdanie. Otóż pytając na forum C każdy powie bierz C, pytając na forum N powiedzą N lub może C ;) dlatego bardziej neutralnym terenem, a w dodatku znanym forumowiczowi jest forum olka.
Co do meritum to niestety każdy ma swoje preferencje. Jak już wczesniej zostało powiedziane idź do sklepu pomacaj, sprawdź ceny obiektywów które Cię interesują(no chyba, że chcesz tylko Tamrona) i będziesz mieć obraz sytuacji. Ja mam d300 i jak dla mnie jest aż nadto. Teraz to"tylko" dobre obiektywy i na jakiś czas będzie gicik. Jesli liczysz się z kasą, a wejdziesz w N to na początek dobrym wyborem będzie d90 lub nawet d5000. Życze powodzenia w wyborze sprzętu no i później zadowolenia z niego :)

Do portretu d5000 będzie totalną porażką, chyba, że przeoczyłem pojawienie się Nikkora 85/1,8 z silnikiem...

aikidudi
8.06.11, 18:42
Do portretu d5000 będzie totalną porażką, chyba, że przeoczyłem pojawienie się Nikkora 85/1,8 z silnikiem...

w sumie racja. Pozostaje w takim razie d90 lub d300s

krop
8.06.11, 18:45
Mam od stycznia d7000 +T17-50 2,8 bez stabilizacji i przyznam że obrazek z tej puszki jest bdb Af śmiga bez zastrzeżeń.Do portretów ''choruję'' na sigme 85 1,4.Jeżeli chodzi o matrycę to można z niej dużo wycisnąć...Takie moje spostrzeżenia...Pozdrawiam.

wojciech_gd
8.06.11, 18:59
No właśnie tak jak piszecie - na innych forach byłoby chwalenie jedynej słusznej marki:) a tu dostałem już wielokrotne potwierdzenie, że przychylając się do d7000, nie będę żałował wyboru :)

a Hasselblada nie kupię, bo jak pisałem wcześniej, chcę aparat tańszy niż moje punto :P d7000 ze wcześniej wymienionymi szkłami łapie się jeszcze :)

krop
8.06.11, 19:03
Zamiast dokładac parę groszy do stabilizacji kup N35 1,8 i będziesz zadowolony.

droplet
8.06.11, 19:23
Do E-5 nie obudowy UW, E-5 ma inne wymiary i nie wchodzi do obudowy dla E-3 i tak muszę kiedyś zmienić system.

Mnie się bardziej podoba Nikon D7000.
Ale opisywane problemy z AF i do tego fatalny serwis Nikona mnie odstraszają od wejścia w ten system.

aikidudi
8.06.11, 19:26
wojciech_gd (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=11247) - jeśli już zdecydowałeś się lub zdecydujesz się na N to polecam zapytac Fatmana. Jest tu na forum jak i na forum N.
Polecam rowniez przeczytać obszerny wątek na temat d7000 przed jego kupnem - no chyba, że się napaliłeś już- na forum N jest mnóstwo użytkowników d7000 i mozesz poczytać o ich spostrzeżeniach.

nyny
8.06.11, 19:32
Demonizujecie z tym serwisem N...
Kiedys moze i byla sieka, teraz jest coraz lepiej.

Wiadomo, ze wzorem jest serwis Olympusa, no ale cos za cos.

Zreszta jaki to jest promil tych awarii wzgledem calosci sprzetu, ktory jest w posiadaniu ludzi...
Wiec prawdopodobienstwo padu sprzetu akurat tego, w ktorego jest sie posiadaniu jest na podobnym poziomie jak w innych systemach.

Na dzien dzisiejszy D7000 pozostawia wszystko w tyle jesli chodzi o obrazek, oczywiscie ze sprawnym AF no ale to mozna w sklepie zweryfikowac:)

pozdro

kojut
8.06.11, 20:06
Na dzien dzisiejszy D7000 pozostawia wszystko w tyle jesli chodzi o obrazek, oczywiscie ze sprawnym AF no ale to mozna w sklepie zweryfikowac:)

pozdro
Z tym bym się nie zgodził. Ale fakt, że w tej klasie to jeden z najlepszych wyborów.

wojciech_gd
8.06.11, 20:53
@kojut: skoro się nie zgadzasz, po to podaj jakiś konkretny przykład :) ale nie wyjeżdżaj ze średnim formatem ;)

hades
8.06.11, 21:06
A mi się wydaję, że potrzebujesz jedynie forumowego "przyklepania" decyzji. Bo w zasadzie decyzja jako taka została podjęta. Zamiast czekać do poniedziałku, idź jutro i kup ten zestaw z d7000. Oszczędzisz sobie rozterek, a w weekend będziesz mógł nacieszyć się zakupem.

wojciech_gd
8.06.11, 21:28
Heh, trochę masz racji:) jak się naczyta człowiek testów i opinii, to chce potem jeszcze potwierdzenia faktycznych użytkowników sprzętu :)

Dzięki jeszcze raz wszystkim za opinie!

jagger
8.06.11, 21:33
ja odradzam system babiloński... on na pewno musi paść

http://www.youtube.com/watch?v=szRzZHVEK2A

sando
8.06.11, 21:43
A ja jestem ciekaw dlaczego akurat D7000? Pozostając nawet przy Nikonie to za połowę ceny D7000 można kupić D90 który będzie i tak o wiele za dobrym sprzętem do tego co potrzebujesz:

cadman
8.06.11, 21:59
W sklepie nie jesteś w stanie stwierdzić poprawności działania AF. Jak poczytasz wątek o D7000 na Nikoniarzach to dowiesz się więcej. Ludzie mają problemy takie, że z jednym i tym samym szkłem mają raz FF a innym razem BF, na różnych odległościach ostrzenia. Jest wprawdzie w D7000 tzw. mikroregulacja, ale działa to bardzo kapryśnie. Dużo jest w tym wątku o przygodach Fatmana z jego korpusem D7000. Oczywiście nie wszystkie korpusy mają problemy z AF. Tam piszą ci co mają problemy. Jednym słowem "rosyjska ruletka". Ja zamieniłem E-30 na D90. Jestem zadowolony z generowanego przez ten aparat obrazka. Korpus kupiłem "nówkę" w sklepie. Mam cztery szkła Nikona: 12-24/4, 35/1.8, 50/1.8D, 70-210/4-5.6D. W zasadzie mi to wystarcza do mojego "niedzielnego focenia". Tematyka moich fotek to głównie pejzaże i trochę sportów wodnych. 35/1.8 i 50/1.8 kupiłem w sklepie, 12-24 nabyłem w komisie foto z 6 miesięczną gwarancją, gdzie w rozliczeniu udało mi się pozbyć ZD 11-22, który pozostał mi po E-Systemie. Nie mogłem na niego znaleźć kupca pomimo niskiej ceny. Na allegro wypatrzyłem "zacny teleobiektyw" za niską cenę, czyli 70-210/4-5.6D. Ta wersja ma bardzo szybki i celny AF, który nadaje się do sportów plenerowych. Prawie wszystko udało mi się kupić za kasę ze sprzedaży E-Systemu. Systemu Nikona nie znałem wcale. Wystarczyło trochę poczytać w sieci. Jest tam mnóstwo na temat szklarni, co który słoik jest wart. Można bardzo rozsądnie kupić. W systemie Nikona jest mnóstwo szkieł i można dobrać do swoich potrzeb. podoba mi się, że stare, nie produkowane dawno szkła, działają dobrze na nowych korpusach, tych z tzw. śrubokrętem, jak mój D90. Większość szklarni jest do użycia w przypadku przejścia na pełną klatkę poza szkłami dedykowanymi pod "cropa" czyli DX. Ile mnie kosztowały moje zabawki?
D90 - można kupić w sklepie za 2500, N12-24/4 - w transakcji wiązanej wyszło 2300zł, 50/1.8D - 500zł, 35/1.8 - 700zł, 70-210/4-5.6D - 600zł. Tak wyglądało moje przejście na system Nikona. Dla porównania w Olku miałem E-30, ZD 11-22, ZD 50-200, ZD 14-42. Wcześniej miałem E-500 i E-1.

nyny
8.06.11, 22:10
Znam watek o d7000 doskonale, i nie ma problemow aby stwierdzic w sklepie poprawnosc AF, trza wiedziec jak i z czym, a to juz opisane jest w rzeczonym temacie, nie ma co tutaj bic piany bo to nie to forum i nie ten target.
Imho d90 calkiem spoko pucha, jednak juz nieco leciwa i jakby wybierac to albo d7000 albo d5100.

Jesli chodzi o AF to dopiero na D300 i wyzej mozna powiedziec, ze zapindala, jak chociaz raz pracowal z tym AF stwierdzi, ze reszta to inna liga....

@kojut: nie jest lepszy jest conajwyzej porownywalny, tu juz indywidualne gusta decyduja, ale to tylko pucha bo szklarnia to juz zupelnie inna sprawa.

pozdro

kojut
8.06.11, 22:10
@kojut: skoro się nie zgadzasz, po to podaj jakiś konkretny przykład :) ale nie wyjeżdżaj ze średnim formatem ;)

Nie no az tak hardcorowo to nie bedzie:wink: Juz wczesniej wspominalem o K-5, ktora to wg roznych testow jest lepsza od D7000. Ale Ty wybierasz caly system i N bedzie wg mnie lepszym wyborem niz P.

Huco
8.06.11, 22:36
Mam D7000 ok. pół roku. Żadnych problemów z AF nie ma- szkła T 17-50/2,8 VC, N70-300 VR, 50/1,4 D. Po ok. 4500 klapnięciach lustra pojawiły sie 3 plamki oleju.Wyczyściłem i jak zarazie ok. Jedyne co mnie wkurza, to nieprzewidywalny pomiar światła ze szkłami manualnymi (M42, OM) Olek w tym względzie zachowuje się wzorcowo. I jeszcze jedno - brakuje mi stabilizacji w korpusie.

Janeczek
8.06.11, 22:39
Uparliscie sie na tego Nikona, ma on jedna fajna rzecz CLS i to wszystko, Nikon dla mnie skonczyl sie i zaczal na Fuji:)

Wybralbym Pentaxa, by byc innym i isc pod prad, K5 wymiata Nikona po calosci

ha! Juz slysze, sprzeciw!
tylko kto z Was uzywal K5?

pozdrawiam serdecznie
Janek

nyny
8.06.11, 22:48
Uparliscie sie na tego Nikona, ma on jedna fajna rzecz CLS i to wszystko, Nikon dla mnie skonczyl sie i zaczal na Fuji:)

Wybralbym Pentaxa, by byc innym i isc pod prad, K5 wymiata Nikona po calosci

ha! Juz slysze, sprzeciw!
tylko kto z Was uzywal K5?

pozdrawiam serdecznie
Janek

Naprawde nie chce mi sie ciagnac dyskusji bo argumenty masz zadne.....

K5 to nie jest swiety gral zeby go nikt nie mial okazji zanabyc droga kupna....

Bezsensowne sa takie dyskusje...

pozdro

Iwo
9.06.11, 00:54
A ja jestem ciekaw dlaczego akurat D7000? Pozostając nawet przy Nikonie to za połowę ceny D7000 można kupić D90 który będzie i tak o wiele za dobrym sprzętem do tego co potrzebujesz:
a ja nie rozumiem dlaczego d7000 wyprzedziło k-5...

Janeczek
9.06.11, 07:59
nyny,

Prosze bardzo, K5 jest lepiej wykonany, uszczelniony, wyciszony, ma wbudowana stabilizacje, potwierdzanie ostrosci z manualami, ma fajniejsze bazowe iso, lepiej lezy w lapie, lepszy zakres dynamiki, lepsza rozpietosc na wyzszych czulosciach, bardzije naturalne kolorki, tak to techniczne dane, ktore moze dla Ciebie albo xinskiego maja znaczenie, ja natomiast kupuje narzedzie do pracy i K5 w mojej pracy sprawdza sie znakomicie, tak jak E-PL1, ktorego uzywam tez do profesjonalnej roboty oczywiscie o innym zastosowaniu.

Tak sie sklada, ze Nikon mi po prostu nie lezy jako system, a dla samego Clsa nie bede w niego wchodzil, bo nie ma sensu, rownie dobrze elementem przemawiajacym za Pentaxem moze byc brzydki nikonowski pasek, takie sobie rozmieszczenie przyciskow czy gorszy chwyt albo odcien gum w puszce...

Na przekor poszedlbym w system niszowy, bo lubie, zreszta cenie sobie pentaxa od lat, nadal klikam jego analogami, mam k-ra, k100 i czesto biore k5 do pracy....

PS
Oczywiscie na niskich czulosciach nadal Sigma jest nie do pobicia:)

pozdrawiam serdecznie
Janek

Takie watki zabijaja fora, jesli ktos nie moze sie zdecydowac na aparat, to znaczy, ze nie ma pojecia o tym czego chce, a co gorsza pewnie mgliste o robieniu fot, bez obrazy ale swoje zdanie trzeba miec i rozum, wystarczy pogooglowac, a najlepiej przejsc sie do sklepu i zobaczyc co dobrze lezy w lapie i ma dla Nas rozsadna guzikologie, obrazek i tak bedzie podobny...

apz
9.06.11, 08:15
Nie bardzo rozumiem rozterki autora wątku jak ma być Nikon to D-700, jak Canon to któraś piątka i wtedy jest zysk w obrazku, Jak ma być obrazek na kropie to ostatni Pentax.

Jeśli zaś chodzi o to żeby coś zmienić - to wtedy po co argumentować sztucznie - zmieniam bo chcę i już.

Jak musi być krop to Pentax lub D 300s lub 50D.

A moje zdanie: nie widzę alternatywy dla zestawu E-30/E-5 + Zd 50-200 w podobnej cenie i o podobnych zakresach , więc nie mam problemu zmiany. Jak znajdę - zmienię bez pytania.

Zmieniaj przez weekend i ciesz się zmianą.

Pozdrawiam. AP.

fret
9.06.11, 08:30
Fora zabija pisanie nie na temat. Autor wątku szuka sprzętu do krajobrazów i portretów. Krajobrazy można pstryknąć wszystkim, wysokie ISO nie ma znaczenia, a i szklarnia nie jest krytyczna, bo obecne kity nie są złe, szczególnie po przymknięciu do 8-11 (na aps-c). Pozostaje portret, a do portretu, to Pentax nadaje się średnio. Chyba że ktoś ma za gruby portfel. 85/1,8 C/N kosztuje ok 1300-1400zł, P 77/1,8 to już wydatek o 2000 większy. Wiem, że Limited, ale C też jest znakomitym szkłem, N osobiście nie znam, ale opinie o nim też nie są złe. Gdybym miał wydawać 3300 na szkło portretowe, to bym brał C 135/2, bo to bezkonkurencyjna plenerowa portretówka w tym zakresie cenowym i nawet z najtańszym korpusem da przyjemne obrazki. Pentax byłby świetny, gdyby samymi korpusami dało się robić zdjęcia :).

nyny
9.06.11, 09:12
@Janeczek:

Ergonomia - rzecz wzgledna, u Ciebie OK u innego w lapie juz nie OK
Uszczelnienia, czyszczenie - plus dla K5
Stabilizacja - rzecz wzgledna (jedna lepsza, druga gorsza ale dostepna z kazdym szklem - tu juz tez indywidualnie trzeba podejsc co dla kogo jest lepsze)
Obrazowanie - poza niuansami na podobnym poziomie, mozna sie spierac ze nieco lepsze w K5, tyle ze to ta sama matryca wiec kwestie oprogramowania sa do dopracowania wiec moze sie to kiedys zmienic (nie wiem tez skad te mity o kolorach, awb i etc, takie tylko belkotanie zeby marudzic)
Praca z manualami - zdecydowanie plus dla K5
Praca AF - no i tu cale clue sprawy, plus dla d7000
Osprzet, szkla itd - no tutaj D7000 zabija.

Wiec reasumujac nie deprecjonwalbym tak mocno N, zwlaszcza ze sa zastosowania gdzie pokazuje do czego jest zrobiony.
Co mi po super uszczelnionym i pieknie obrazujacym korpusie K5 jak raz, ze nie ma juz tak rozowo jesli chce sie cos podpiac, i dwa ze AF tez do gigantow nie nalezy, a to przy pewnych typach fotografii ma znaczenie.

@apz: za cene nowego e5 z zd50-300, smialo mozna znalesc niegorsza alternatywe...

pozdro

wojciech_gd
9.06.11, 09:32
Nie jesteśmy w liceum, żeby zastanawiać się, co autor miał na myśli :) ja wszystko napisałem w pierwszym poście.

Oczywiście, że w necie są testy wszystkich aparatów, które były wymienione w tym wątku, jednak pamiętam też używane stwierdzenia w wątkach na tym forum, typu, że tablicami testowymi zdjęć się nie robi :) Wolę poznać opinię ludzi, którzy faktycznie działali tym sprzętem i mają porównanie, np. do e-systemu. Od czego niby forum jest?:) Od chociażby wymiany doświadczenia... Sądzę, że większe szkody dla forum robiły rozmowy w wątkach o E-3 i E-5 niż ten, jeżeli w ogóle dyskusja może generować szkody :)

Dzięki za dorzucenie Pentaxa do moich weekendowych rozmyślań :)

Janeczek
9.06.11, 09:39
nyny,

nie zrozumiales aluzji, to moze dla Ciebie i dla tworcy watku wazne, dla mnie w ogole.... konkludujac i jedna i druga da sie podobne fotki zrobic...

fret,

oczywiscie, wiecej i taniej jest w N czy C ale dla 77ltd moglbym sie zatracic, wiem zacznie sie gadanie o suchych danych, testach itd, ja niestety audiofislko widze, ze obrazki i plastyka z tegoz sa po prostu inne i niepowtarzalne, takie jak lubie.

Ale strzal, ze P srednio nadaje sie do portretu, to juz troche kula w plot, rozwazajac same szkla i portret jest super samyang 85, 70ltd niewiele drozszy od 85tki w C czy N, jest 50tka na porownywalnym poziomie ceny, potem to 77ltd, szklo magiczne, no isporadycznie widziane 85 troche drozsze od systemowych z C i N

nie demonizujmy i nie walczmy na parametry
Pentax jest cool, a zloty bardziej klimatyczne, takie persony jak chocby Michu, fafniak czy martinez zapadaja na dlugo w pamieci, a w Nikonie, no Panie przy calym szacunku do systemu i ludzi, to Panie masowka jest, jakbys jezdzil na zloty Punto:)))

pozdrawiam serdecznie
Janek

nyny
9.06.11, 09:45
nyny,

nie zrozumiales aluzji, to moze dla Ciebie i dla tworcy watku wazne, dla mnie w ogole.... konkludujac i jedna i druga da sie podobne fotki zrobic...

Oczywiscie, wszystkim mozna podobne fotki robic, na jednym przyjdzie to latwiej na innym nieco trudniej.
Jednakowoz sa sytuacje gdzie albo sie ma fotke albo sie jej nie ma - bo akurat AF sobie troche pomyslal - oczywiscie uzaleznione to jest od typu fotografii jaka sie uprawia.
No ale to sa wlasnie te wybory, i dylematy....

pozdro

epicure
9.06.11, 09:52
Moja rada dla wojciecha_gd: nie bierz wypowiedzi Janeczka na poważnie. Jeśli ktoś wypisuje takie rzeczy, jak on, od razu zapala się lampka ostrzegawcza...

szambonur
9.06.11, 10:00
Pozwolę sobie wtrącić coś nie na temat, bo nie warto zakładać innego wątku. Ilu z was "weszło w inny system" zawiedzionym tym co pokazał Olek w E-Piątce...?

nyny
9.06.11, 10:34
Pozwolę sobie wtrącić coś nie na temat, bo nie warto zakładać innego wątku. Ilu z was "weszło w inny system" zawiedzionym tym co pokazał Olek w E-Piątce...?

Ja bylem zawiedziony przede wszystkim cena, i niedokonca pewnym dzialaniem e3/e5 z ZD150 f/2.0.
Oczekiwalem tez lepszej matrycy w tej puszcze, ale jak zrobili oslabienie filtra to juz dalo sporo i tutaj bylbym w stanie przelknac sprawe.

Cena zbyt wygorowana, moim zdaniem max 4500 zl warta ta pucha, a realna kasa to 4000 zl.

pozdro

Janeczek
9.06.11, 10:59
epicure,

Jak Ci sie kontrolki zapalaja, to nie pij wiecej, jestescie jacys smiertelnie powazni i forum, to dla Was byc albo nie byc kazdego dnia, zaraz pojdzie, ze troluje albo jakies tam inne niestworzone historie sie wymysli.

Tak sie sklada, ze imc Wojciech zapewne bedac w 3miescie, ma do mnie rzut kamieniem i zawsze mozemy sie zderzyc na miescie, wystarczy tylko na PW piknac, wezme kilka puszek i pogadamy, powymieniamy spostrzezenia, zapewne 100x lepsze to od suchego klepania o wyzszosci swiat BN od tych drugich tu na forum...

nyny,
Oczywiscie bezdyskusyjnie masz racje, nadal AF w Pentaxie odstaje chocby od tego w Nikonie, natomiast udana fotka lub jej brak, to czesto procz AF jeszcze kilka innych czynnikow... Oba aparaty sa na pewno warte swoich pieniedzy bezdyskusyjnie.

Sam mialem chec zakupu E5, w E3 brakowalo mi tylko lepszej matrycy, teraz nie ukrywam, ze zaporowa jest jeszcze cena, a i obrazki podobne robia mi moje mikrusy, wiec na te chwile nie warto przeplacac wg mnie, rozsadny poziom to grubo ponizej 4tys zl za puche, wtedy moglbym sie zastanowic nad zakupem...

Wojciechu, powodzenia w wyborach i podtrzymuje jak masz chec na dyskusje przy kawce albo pifku, przy okazji robiac zdjatka (srednio jestem 3x w tyg na polwyspie na plenerze), to zapraszam, bedzie mi i kolegom z ktorymi podrozuje, bardzo milo

pozdrawiam serdecznie
Janek

fret
9.06.11, 11:37
nyny,

fret,

oczywiscie, wiecej i taniej jest w N czy C ale dla 77ltd moglbym sie zatracic, wiem zacznie sie gadanie o suchych danych, testach itd, ja niestety audiofislko widze, ze obrazki i plastyka z tegoz sa po prostu inne i niepowtarzalne, takie jak lubie.

Ale strzal, ze P srednio nadaje sie do portretu, to juz troche kula w plot, rozwazajac same szkla i portret jest super samyang 85, 70ltd niewiele drozszy od 85tki w C czy N, jest 50tka na porownywalnym poziomie ceny, potem to 77ltd, szklo magiczne, no isporadycznie widziane 85 troche drozsze od systemowych z C i N

nie demonizujmy i nie walczmy na parametry
Pentax jest cool, a zloty bardziej klimatyczne, takie persony jak chocby Michu, fafniak czy martinez zapadaja na dlugo w pamieci, a w Nikonie, no Panie przy calym szacunku do systemu i ludzi, to Panie masowka jest, jakbys jezdzil na zloty Punto:)))

pozdrawiam serdecznie
Janek

Ja nie piszę, że się nie da, ale Samyang raczej męczący przy ręcznym ostrzeniu, 70ltd o działkę ciemniejszy. 135/2 C z pewnością nie mniej magiczny od 77ltd, a w plenerze (bo już trzeba mieć trochę miejsca) ładniej rozmyje tło. Pięćdziesiątki pomijam, bo to pseudoportretówki.
Po prostu w innych systemach można portretować wygodniej, bardziej magicznie i taniej.

szambonur
9.06.11, 12:13
Ja bylem zawiedziony przede wszystkim cena, i niedokonca pewnym dzialaniem e3/e5 z ZD150 f/2.0.
Oczekiwalem tez lepszej matrycy w tej puszcze, ale jak zrobili oslabienie filtra to juz dalo sporo i tutaj bylbym w stanie przelknac sprawe.

Cena zbyt wygorowana, moim zdaniem max 4500 zl warta ta pucha, a realna kasa to 4000 zl.

pozdro

ustalając cenę niepokojąco zbliżoną do aparatów z sensorem małoobrazkowym, było raczej pewne że nowych klientów raczej nie przybędzie. Sam z wielkimi nadziejami czekałem na ten aparat chcąc przy okazji rozbudować się w kilka nowych obiektywów.

sławekb
9.06.11, 12:24
Wojtek, napiszę Ci osobiste zalety i wady systemu nikona.
Zalety:
- autofocus- jeśli body nie ma jakiegoś defektu wrodzonego to praktycznie wszystkie modele nikon mają tym lepszy autofocus im niższa cyfra modelu (Dx,Dxx,Dxxx,Dxxxx)
- dużo akcesoriów systemowych, oryginalnych z napisem nikon)
- świetny system błysku bezprzewodowego
- świetny program dedykowany do wywoływania NEF-ów (CaptureNX2); niektórzy narzekają na powolną pracę ale to są w większości sprawy słabego komputera; dla mnie jest to bardzo ważna sprawa, firma produkuje aparaty i pod te aparaty robi program, ja próbowałem różnych innych ale NX2 do podstawowej obróbki RAW-a jest najlepszy, oczywiście do dalszego zmieniania zdjęcia w obrazek to już są takie kombajny jak PS
- duża gama obiektywów, starsze czy młodsze wszystkie działają
- dużo obiektywów używanych dostępnych na Allegro, czasami za nieduże pieniądze, ostatnio kupiłem Nikkora 24/2,8 za 500zł
- tanie, nowe obiektywy budżetowe ale całkiem przyzwoite jakościowo, np. AF-S 35/1,8, często go używam
- świetne jasne teleobiektywy systemowe (stałki i zoomy) pokrywające cały potrzebny w różnych dziedzinach zakres ogniskowych czego nie ma np. Pentax
- ergonomia aparatów - mam na myśli oczywiście modeli Dxx i Dx; w olympusach czy canonach brakowało mi kilku przełączników na body, których często używam bez odrywania oka od wizjera

Wady:
- serwis- to jest największa choroba, miałem do czynienia i praktycznie jeśli dzisiaj miałbym wysyłać aparat do czyszczenia czy klejenia gum, wolałbym to zrobić sam lub go sprzedać
- notorycznie odłażące gumy i to w top-owych modelach, są tacy którzy twierdzą, że im nic się nie odkleja ale wystarczy popatrzeć na Allegro w opisach modeli np. D200, po 2-3 latach prawie każdy ma gdzieś spuchniętą gumę, jeśli właściciel używa aparatu intensywnie i pocą mu się dłonie to wystarczy 1-2 lata
- usterki nowych aparatów- głównie chodzi o problemy z autofocusami; jeśli trafisz na taki spaprany egzemplarz to nic się nie da zrobić, miałem D300 który z różnymi obiektywami miał różne wartości FF/BF i to na każdej ogniskowej inne (w przypadku zoomów oczywiście); aparat po serwisie i skasowaniu 200zł nadal miał to samo; teraz słychać głosy o problemach w D7000
- coraz gorsze wykonanie wyższych modeli, np. klapka karty pamięci w D700 to według niektórych porażka
- pseudo-uszczelnienia - jeśli producent pisze że aparat jest uszczelniony a w parę dni po zakupie pod LCD pojawiają się pyłki to szkoda słów
- olej na matrycach- po zakupie nowego aparatu przez jakiś czas pojawia się coraz więcej tłustych plamek na matrycy, ja swoje aparaty wysyłałem do czyszczenia po 4-6 miesiącach kiedy już się "wychlapały"
- brak silnika w najtańszych modelach lustrzanek- trzeba kupować obiektywy z własnym napędem "AF-S"
- ceny- niestety chyba wszystkie systemy mają podobnie wybujałe ceny ale to chyba nie wina systemu tylko naszej polskiej rzeczywistości

Może ktoś inny inaczej podchodzi do tego co dla mnie jest wadą i zaletą dlatego podkreślam że to są moje spostrzeżenia po kilkuletnim użytkowaniu systemu nikon.
jakby kilka osób z innych systemów mogły się wypowiedzieć w miarę obiektywnie to miałbyś minimalny ogólny obraz systemów.

Ja zostaję w nikonie bo mi pasuje. Ostatnio wymieniłem E-400 na Panasonica GH1 więc całkiem jeszcze się nie żegnam z systemem.

tomek s
9.06.11, 12:36
Do autora wątku, moja propozycja to 5D + 17-40L do krajobrazu + 85 f1.8 do portretu. Mnie osobiście w Nikonie zmęczyła obróbka rawów i dochodzenie do kolorów takich (naturalnych) jak chcę. Wcześniej miałem Olka i było ładnie, kolorowo teraz w Canonie również jest przyjemnie :wink:
Pozdr

Weasly
9.06.11, 14:02
17-40L jest żalowy. 12-60 bije na głowy go.

epicure
9.06.11, 14:03
17-40L jest żalowy.

Może na cropie, ale nie na FF.

Rafał Czarny
9.06.11, 14:07
17-40L jest żalowy.

Dlaczego? Ostatnio fociłem nim dość sporo z podpiętym Canonem 5II i mogę go tylko pochwalić. Jedyne co mi nie pasowało to autofokus. Jestem rozwydrzony przez Nikona w tym względzie.

Darekw1967
9.06.11, 14:10
Moja rada dla wojciecha_gd: nie bierz wypowiedzi Janeczka na poważnie. Jeśli ktoś wypisuje takie rzeczy, jak on, od razu zapala się lampka ostrzegawcza...

Witam !

Janeczek nie pisal zle.

K-5 jest solidnie wykonanym aparatem o duzych mozliwosciach a szkla mozna kupic tylko, ze brak tego w sklepie-foto czy w markecie i w tym jest pewien problem.

Ludzie chca kupowac cos co mozna zobaczyc w sklepach i
ogladac akcesoria do tego.

Do krajobrazow czy portretu K-5 bardzo dobrze sprawdzi sie pod warunkiem, ze kupisz do tej puszki odpowiednie szkla.

Do tego zadania nie jest wymagany super szybki AF.

Przypomne przy okazji, ze od Pentax-a K10D jest mozliwosc zapisywania RAW-ow takze we formacie DNG.

Dziwie sie, ze inne firmy tego nie wspieraja.

Pozdrawiam

tomek s
9.06.11, 14:15
17-40L pod FF dostaje skrzydeł, a AF moim zdaniem jest szybki i pewny, mówimy oczywiście o centralnym punkcie :wink: Rafał miałem D200 i tak porównując z nim akurat ta L-ka z 5D daje radę, zresztą 70-200 też :wink:
pozdr

tymczasowy_
9.06.11, 14:26
Włożę kij w mrowisko. Proszę o wnioski z porównania hiper duper nowoczesnej matrycy z D7000
tu fotka: http://tinyurl.com/6dx6vpd

z leciwą, przestarzałą, małą, o małej rozdzielczości matrycą z DP2
tu fotka: http://tinyurl.com/5rkg8oq

Możecie sobie skalować w dół, w górę, ostrzyć, mydlić itp.

Wniosek i tak będzie jeden.

Ooooooo i jeszcze coś od Pentaxa do porównania (K-7)
http://tinyurl.com/3dhydql

I pełna klatka w postaci obrazka z C5D
http://tinyurl.com/68j8d53
Nie to nie z C5D tylko z D3000 - mała pomyłka.

Rafał Czarny
9.06.11, 14:30
17-40L pod FF dostaje skrzydeł, a AF moim zdaniem jest szybki i pewny, mówimy oczywiście o centralnym punkcie :wink: Rafał miałem D200 i tak porównując z nim akurat ta L-ka z 5D daje radę, zresztą 70-200 też :wink:
pozdr

Robiłem ostatnio sesję w ciemnych pomieszczeniach na zamku, błyskając strobingowo. Nawet centralny punkt C 5II dość często się gubił w ciemnicy. O pozostałych można zapomnieć. Pod tym względem mój stareńki D200 bije go na głowę.

epicure
9.06.11, 14:39
D200 może go bije, ale E-30 już nie.

Rafał Czarny
9.06.11, 15:02
D200 może go bije, ale E-30 już nie.

Nie miałem E-30 w rękach, więc nie wiem. Ale mogę potwierdzić obiegową opinię o marnym AF w C5II. Środkowy jakoś daje radę, ale boczne to kompletna porażka. Ten aparat tak naprawdę ma tylko jeden środkowy punkt AF. Pozostałe to niesmaczny żart z klienta.

hades
9.06.11, 15:18
Do osób które proponowały usilnie pentaxa K5, jak wygląda szklarnia w zakresie sugerowanym przez autora wątku?

Janeczek
9.06.11, 16:57
Ja nie piszę, że się nie da, ale Samyang raczej męczący przy ręcznym ostrzeniu, 70ltd o działkę ciemniejszy. 135/2 C z pewnością nie mniej magiczny od 77ltd, a w plenerze (bo już trzeba mieć trochę miejsca) ładniej rozmyje tło. Pięćdziesiątki pomijam, bo to pseudoportretówki.
Po prostu w innych systemach można portretować wygodniej, bardziej magicznie i taniej.

Uzywalem Samyanga, wcale sie nie meczyleem, ba! nawet na ff uzywalem i bylo git...
70ltd to z pol dzialki gdzies, a w zasadzie 85tek nigdy nie uzywam na pelnej min 2.0 lub 2.2...
uzywka 77ltd jest tansza od 135, ktorego mam faktycznie swietne szklo!
wiec da sie mimo wszystko i wcale nie jestem przekonany gdzie jest taniej...

hades,
autor proponuje tamka 17-50 w pentaxie tez jest, jest jeszcze fajne 12-24/4, jest nowe 35mm, swietne 35/2 teraz fakt w kosmicznej cenie, da40, 21, 15 do wyboru do koloru

k5, to na prawde dobry aparat, nikon 7000 zreszta tez, kupuje sie system wolalbym ten niszowy dlaczego? tak na przekor, juz pisalem

pozdrawiam serdecznie
Janek

droplet
9.06.11, 17:09
Włożę kij w mrowisko. Proszę o wnioski z porównania hiper duper nowoczesnej matrycy z D7000
tu fotka: http://tinyurl.com/6dx6vpd

z leciwą, przestarzałą, małą, o małej rozdzielczości matrycą z DP2
tu fotka: http://tinyurl.com/5rkg8oq

Możecie sobie skalować w dół, w górę, ostrzyć, mydlić itp.

Wniosek i tak będzie jeden.

Ooooooo i jeszcze coś od Pentaxa do porównania (K-7)
http://tinyurl.com/3dhydql

I pełna klatka w postaci obrazka z C5D
http://tinyurl.com/68j8d53
Nie to nie z C5D tylko z D3000 - mała pomyłka.
wniosków nie będzie:
<Message>Request has expired</Message> :-?

Plexa
9.06.11, 17:13

Ja....

dobas
12.06.11, 21:20
ja mam mieszane wrażenia

ostatnio z kompleksem brzydkiego kaczątka ( olympusa ) robiłem imprezę w dość ciemnym pomieszczeniu podczas konferencji - klient był strasznie zachwycony ( a klientem była agencja foto więc wiedzą co fotografersi im przynoszą )

Rafał Czarny - zawsze mówił zeby zamiast w puszkę zainwestować w temat i zgadzam się z tym w 100 %

jesli za 5dmk2 mam wydać 8 kafli to za te pieniądze posiedzę kilka miesięcy na antarktydzie ( po kosztach oczywiście ;) ) i będę miał większy dorobek niż gdybym se kupił 5dmk2 i siedział w Łomiankach czy innym Garwolinie

Co innego gdyby było mnie stac na puszkę za 8 kPLN i wyjazd za 8 kPLN

no ale - każdy wybiera pod siebie ;)

ja jstem zdania ze ważniejszy jest "temat" niż sprzęt...

wojciech_gd
12.06.11, 21:56
żeby sam moderator tworzył offtopic...

nie interesują mnie zupełnie wypowiedzi na temat warsztatu, kupna książek i innych w ten deseń - temat został założony w innym celu.... nie jest nim bynajmniej 'jak być tak wspaniałym fotografem, nie patrzącym na sprzęt jak [tu wstawić nicka dowolnej marudy]'

dzięki Waszym opiniom przestałem patrzeć tylko na d7000, ale uznałem, że warto przyjrzeć się K-5. Na forum danego systemu nie dostałbym pewnie wiarygodnego poglądu na sprawę, teraz pozostaje mi tylko wymacanie ich :)

henry1
12.06.11, 22:06

nie interesują mnie zupełnie wypowiedzi na temat warsztatu, kupna książek i innych w ten deseń - temat został założony w innym celu.... nie jest nim bynajmniej 'jak być tak wspaniałym fotografem, nie patrzącym na sprzęt jak [tu wstawić nicka dowolnej marudy]'

dzięki Waszym opiniom przestałem patrzeć tylko na d7000, ale uznałem, że warto przyjrzeć się K-5. Na forum danego systemu nie dostałbym pewnie wiarygodnego poglądu na sprawę, teraz pozostaje mi tylko wymacanie ich :)

Macanie jest najprzyjemniejszą częścią podejmowania decyzji, schody zaczynaja się póżniej.
:-D :-D :-D

apz
12.06.11, 22:13
...

No to owocnego macania i miłej późniejszej nauki nowego body. Nie ma to jak odmiana od czasu do czasu.
Ciekawe czy będziesz pisał równie zdecydowanie za jakieś pół roku.

Pozdrawiam AP.

dobas
12.06.11, 22:26

Ale to nie offtopic tylko topic :)

Janeczek
12.06.11, 23:09
Wlasnie Dobasku! przypomniales mi, ze EPL1 zarobilem przez ostatnie 3mce wiecej niz "duzym" sprzetem przez rok!:) wiec temat czy tez nisza jest bardzo wazny, potem juz trzeba wywazyc odpowiednie drzwi...

Autorowi watku, zycze owocnego macania! i do milego spotkania w tygodniu na plenerze, moze sie okazac, ze wybierzesz zupelnie cos innego:)

pozdrawiam serdecznie
Janek

fret
13.06.11, 21:15
Pozwoliłem sobie obejrzeć pf autora na mm i wniosek jest jeden. Nie ma sensu pisanie o macaniu i antarktydzie. Do każdej guzikologii można się przyzwyczaić, a do portretów/aktów plenerowych niezastąpione będą zalety pełnej klatki i podejrzewam Wojciechu, że do tej klatki i tak z czasem dojdziesz.

wojciech_gd
13.06.11, 21:39
Dzisiaj miałem możliwość pobawić się Pentaxem K-5 z najlepszą ich systemową szklarnią.... piękny sprzęt :) teraz czekam na życzliwą osobę, co Nikona d7000 da pomacać :)

moose
13.06.11, 22:42
...teraz czekam na życzliwą osobę, co Nikona d7000 da pomacać :)
Taaaaaa, podpalać nigdy nie ma komu, a grzać się to wszyscy............:-)

nyny
13.06.11, 22:52
Taaaaaa, podpalać nigdy nie ma komu, a grzać się to wszyscy............:-)

Ja z checia moje szpeje udostepnie, wystarczy podjechac:)

pozdro

moose
13.06.11, 22:54
A jaką kiełbasę lubi z grilla? hihihihihihi

LeonAmator
14.06.11, 00:44
Lubi kiełbasę ze sklepu a nie z grilla.:grin:

apz
14.06.11, 00:57
Lubi kiełbasę ze sklepu a nie z grilla.:grin:

Leonie ze sklepu jest ona wychłodzona, po podgrzaniu zaś z wyczuciem, na grillu, znowu ciepła, soczysta i ociekająca tłuszczykiem, słowem smakowita.
Są ich różne gatunki do grilowania.

Pozdrawiam AP.

wojciech_gd
5.07.11, 16:56
żeby wątek miał swój happy end - po wymacaniu wszystkich wspomnianych puszek wybrałem Pentaxa K-5. Pierwsza puszka jaka do mnie przyszła miała słynne koraliki, ale druga już bez wad...

Piękny skok jakości obrazka w porównaniu do olka...

Darekw1967
5.07.11, 17:01
Witam !

Gratuluje wyboru i zycze milego focenia.

Pewnie juz zauwazyles jaki masz piekny DR w K-5 ;)

Pozdrawiam

wojciech_gd
5.07.11, 17:16
Na razie jestem pod wrażeniem zdjęć robionych podczas koncertu, przy ISO6400 i ilością szczegółów na zdjęciu.... i to na razie opinia po podłączeniu kita...a kolejne szkła czekają na kuriera :)

Janeczek
5.07.11, 17:30
Gratulacje, chcoby dlatego, ze to Pentax nie Nikon ale przeciez, to i tak tylko narzedzie...

pozdrawiam serdecznie
Janek

apz
5.07.11, 18:32
Cieszę się bardzo, gratuluję wyboru. Na pewno będziesz, piszesz, że już jesteś usatysfakcjonowany!

Pozdrawiam AP.

Weasly
5.07.11, 20:10
pokaż ten skok :),czekamy na sample...

chimol
5.07.11, 20:37
pokaż ten skok :),czekamy na sample...

Ja również z chęcią popatrzę na Twoje zdjęcia zrobione nowym sprzętem i mam nadzieje, że będziesz dalej na tym forum.
Gratuluję zakupu

Mcarto
5.07.11, 21:36
Również gratuluję a nawet trochę zazdroszczę (mam K-7) bo czasem chciałbym DR i LV jak z K-5 - na wysokim ISO aż tak bardzo mi nie zależy.
Będzie się Tobie przyjemnie pracowało z K-5 - ja jestem ze swojego Pentaxa b.zadowolony.

domadm
6.07.11, 00:36
Teraz to już zdaje się Ricoh a nie Pentax...