Zobacz pełną wersję : Poczatkujaca! Porady prosze:)
Witam Wszystkich.
Jestem nowym uzytkownikiem forum i od jakiegos czasu interesuje sie fotografia ale potrzebuje duzo pomocnych porad od bardziej doswiadczonych ludzi:) Oto kilka moich zdjec prosze o porady, opinie i wszelkie poprawki:) Dzieki wszystkim zainteresowany :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
chyba jestem bardzo bardzo poczatkujaca bo nie moge dodatc zdjec :oops:
Witaj na forum,
Tutaj (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12293) masz poradnik jak dodawać zdjęcia :)
Witam serdecznie.
Nie czuję się na siłach aby oceniać, bo sam się uczę. Jednak mogę napisać co mi się podoba a co przeszkadza w odbiorze.
Jak na początkującą to świetnie Ci idzie. Fajne ujęcia, fajna plastyka i kolorystyka. Robi miłe wrażenie.
Przeszkadzają mi tylko puste miejsca na zdjęciach 1, 4 i 5 oraz końcówki nóżek poza kadrem na zdjęciu 3 i 4.
Wydaje mi się, że powinnaś poczytać o kadrowaniu, złotym podziale itd. Może nie trzymać się sztywno tych zasad ale je znać i uwzględniać zanim naciśniesz spust migawki.
Powodzenia.
Witaj.
Mbsz - 1; 2; 3 i 5 - bardzo fajne foto - z zastrzeżeniem w 2-ce - "nie tnij w stawach":wink:(ta dłoń powinna być w całości).
Powodzenia i pozdrowienia.
Bardzo fajne początki :-)
Witaj Aliciax Na OC'u!
Fajne te zdjątka, mi się spodobało dziecię, ale: czerwona czapeczka i jej barwa dominuje całe zdjęcie, oto moja propozycja:
Zmniejszyć trochę nasycenie czerwieni i pomarańczy, wyostrzyć oczka(odżywia fotę) i może trochę pysio wygładzić, ale to już w/g gustu.
tak mi wyszło:
Przed
48802
Po
48803
Nie jestem specem od portretów.
Pozdrawiam
Ja
Trojeczka oraz czworeczka ladne.
Dziekuje wszystkim za opnie :) Niestety wszystkie moje zdjecia sa bez obrobki poniewaz mam za slaby komputer. Mam nadzieje ze niedlugo bedzie nowy wiec i do obrobki sie przyloze :wink: Dodam jeszcze ze moja corcia jest bardzo energiczna osoba i z cudem za nia nadazam stad te raczki i nozki uciete- slaba wymowka ale jest :mrgreen: Czekam na poprawki i pomoc w obrobce bo nie wiem nawet od czego mialabym zaczac :)
A tu znalazlam nastepna dziewczynke. Zdjecia lekko podrasowane. Nie przyznam sie w jakim programie:D Jedyny ktory zaakceptowal moj komputer:)
wojciech_gd
7.06.11, 18:27
To po co poprawiasz czyjeś zdjęcie?
Jak komputer może być za słaby do obróbki? Gimp Ci pójdzie bez problemu, nawet na bardzo wysłużonym sprzęcie :)
To po co poprawiasz czyjeś zdjęcie?
Bo robię to dobrze.:grin:
Jak komputer może być za słaby do obróbki? Gimp Ci pójdzie bez problemu, nawet na bardzo wysłużonym sprzęcie :)
To prawda i jako "ciemnia" jest świetny.
Bo robię to dobrze.:grin:
Akcje w akcji:wink::?:PT....Maceup1???????
Akcje w akcji:wink::?:PT....Maceup1???????
pędzel korekty w CR + akcje portrait:-P
Witaj na forum, :grin:
Z ostatniej wrzuty najbardziej odpowiada mi pierwsze.
Pozdrawiam
A tu znalazlam nastepna dziewczynke. Zdjecia lekko podrasowane. Nie przyznam sie w jakim programie:D Jedyny ktory zaakceptowal moj komputer:)
Świetne kadry, super modelki ... podoba mi się.
Zastrzeżenia tylko co do ostrości (punkt ostrzenia), albo zbyt rano jest i niedowidzę?:wink:
Pozdrawiam.
Witam!
Wybrałaś trudną dziedzinę bo portrety dzieci.. Ale rozumiem, ze to miałaś "pod ręką" :wink: i fajnie.
Pierwsze efekty zupełnie dobre.. tak trzymaj i powodzenia.
Witaj Aliciax ponownie!
Fotografia dzieci daje duużo frajdy, ale Wybrałaś ciężki kawałek chleba.
Ostrz na ślipka, jak się uda, unikaj "strzałów' pod światło, prostuj kadry i powalcz a nasyceniem kolorów. Przy buzi takiego ludka, czerwień dużo psuje.
Jak pisał wojciech_gd Spróbuj zainstalować Gimp'a jest do niego trochę pomocy i w necie i tu na OC'u, parę osób z niego korzysta a niejest tak wymagający jeżeli chodzi o sprzęt.
Pozdrawiam
Ja
P.S.
Krakman pisalismy jednocześnie:-P
Do portretow dzieci zainspirowala mnie moja corka i jej grono malych kolezanke:) Uwielbiam fotografowac dzici chociaz to nie lada wyzwanie bo maja tyle energii ze trzeba sie sporo nabiegac:D Ale to jest wlasnie to w czym czuje sie najbardziej komfortowo:) Tylko cos obrabianie mi nie wychodzi :( Mam GIMP-a ale to troche czarna magia jak dla mnie na poczatek. Prosze o porady od czego najlepiej zaczac obrobke zdjecia:oops:
Aha! Numeruj zdjęcia!
Glupie pytanie mam! - jak???? Przepraszam ale jestem bardzo poczatkujaca i nowa na tym forum i nawet tego sie musze nauczyc:oops:
Do portretow dzieci zainspirowala mnie moja corka i jej grono malych kolezanke:) Uwielbiam fotografowac dzici chociaz to nie lada wyzwanie bo maja tyle energii ze trzeba sie sporo nabiegac:D Ale to jest wlasnie to w czym czuje sie najbardziej komfortowo:) Tylko cos obrabianie mi nie wychodzi :( Mam GIMP-a ale to troche czarna magia jak dla mnie na poczatek. Prosze o porady od czego najlepiej zaczac obrobke zdjecia:oops:
Glupie pytanie mam! - jak???? Przepraszam ale jestem bardzo poczatkujaca i nowa na tym forum i nawet tego sie musze nauczyc:oops:
Uhhh! Głupie to są pytania, na które nie Chcesz znać odpowiedzi, poza tym są głupie odpowiedzi.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
na PM informacja.
Uhhh! Głupie to są pytania, na które nie Chcesz znać odpowiedzi, poza tym są głupie odpowiedzi.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
na PM informacja.
Dziekuje :)
madziazywczak
8.06.11, 10:07
numeracja zdjęć to nic innego jak np zmiana ich nazwy na numer :D
co do portretów to z drugiej wrzutki podoba mi się 3 zdjęcia.
pilnuj ostrości bo troszkę jej brakuje, szczególnie w tej drugiej wrzucie. co to ucinania kończyn. to po prostu warto czasami zrobić dwa kroki w tył i wtedy wszystko się zmieści a w programie odpowiednio wykadrować :).
Ok to może zostawmy dzieciaczki na chwilkę :) A to tak dla porównania coś innego. Z góry dziękuje za wskazówki, pomoc i opinię :)
p.s. co do numeracji to właśnie tak robiłam od początku ale coś mi nie poszło więc myślalam że chodzi całkiem o coś innego:grin: Tym razem mi się udało :-P
O nieeee! Co się stało z moją ostrością??? Chyba lepiej wychodzi mi jak nie obrabiam zdjęć :D
O nieeee! Co się stało z moją ostrością??? Chyba lepiej wychodzi mi jak nie obrabiam zdjęć :D
Przy wielkosci takiej jak podalas 700-800 kilo to zbyt malo.Pomniejsz do okolo 900x600 i z waga okolo 400kilo.Wtedy jak po zmniejszeniu odpowiednio do neta wyostrzysz to nic sie nie bedzie dzialo z ostroscia.
Fotki obrabiaj,poprawiaj-wtedy pokazuj.Z domu tez wychodzisz po umyciu,makijazu i uczesaniu,papiloty zostawiajac przed wyjsciem.:wink:
Ok! Poprawione (chyba:D )
Troche lepiej niż poprzednie ale i tak coś jest nie tak. Czy ja je za bardzo wyostrzam? Coś robie nie tak:(
Może dodam zdjęcie w orginale. Czy ktoś może mi pomoc je wyostrzyc i zmniejszyc??? Nie chodzi mi już nawet o to czy to zdjęcie jest warte żeby się nim zajmować ale mi sie ono podoba i chcialabym zobaczyć jak by wyglądało jeśli wprowadzi sie male poprawki Dziękuje :)
madziazywczak
8.06.11, 13:58
to pierwsze jest bardzo fajne. dobra ostrość, fajne rozmycie tła.
na drugim nic nie pokazałaś choć kolorystycznie do mnie trafia.
trzecie: lepsze by było jakby muchomora lepiej wyeksponować.
czwarte: no też niezłe :D choć ja bym troszkę podciągnęła ostrość pod wszystkie owoce :) - te pierwsze owoce.
Na tyle, na ile:
48847 48848
Witaj Aliciax Na OC'u!
Fajne te zdjątka, mi się spodobało dziecię, ale: czerwona czapeczka i jej barwa dominuje całe zdjęcie, oto moja propozycja:
Zmniejszyć trochę nasycenie czerwieni i pomarańczy, wyostrzyć oczka(odżywia fotę) i może trochę pysio wygładzić, ale to już w/g gustu.
tak mi wyszło:
Przed
48802
Po
48803
Pozdrawiam
Ja
Witam !
U mnie tak wyszlo:
48849
Pozdrawiam
Skomplikowane to wszystko:) Zazdroszcze tym co początki mają już za sobą i co udzielają teraz porad innym :)
Skomplikowane to wszystko:):)
Tylko tak się wydaje!
Serio.
Witam wszystkich!
Kombinuje trochę z obróbką tzn. uczę się metodą prób i błędów :) Nie bardzo wiem co robię źle a co dobrze więc bardzo proszę o poprawki, wskazówki, porady itd. Dziękuje :)
Lubie takie wesołe dziecięce portrety :) Spróbuj się pobawić narzędziem "poziomy" w programie oraz wyostrzaj zdjęcia po zmniejszeniu :)
Pozwoliłem sobie na 3 wariacje :)
Świetne! Lubie czrno białe w twoim wykonaniu tylko że ta dziewczynka ma przepiękne rude włosy i chciałam zachować je w bardzo żywych kolorach :)
Jeśli chodzi o wyostrzanie to właśnie tak robie:) Wyostrzam po zmniejszaniu ale coś mi nie wychodzi :( Czy masz na myśli żeby wogóle ich nie wyostrzać przed zmniejszaniem??? Bo ja troszkę wyostrzylam zanim zmniejszylam ale tak minimalnie a później jeszcze raz po zmniejszeniu. To chyba właśnie robie źle:D
No jeśli wywołujesz RAWa w Camera RAW to zostawiam wyostrzenie na parametrach domyślnych. Jeśli coś kadruje w programie a potrzebuje dużego formatu zdjęcia to do delikatnie podostrzam. I nawet jeśli to duże wyostrzone zdjęcie potrzebuje w formacie "do netu" to po zmniejszeniu wyostrzam je ponownie :)
Zbyszek_0271
10.06.11, 14:27
Witaj na forum. Wg mnie jak na początek całkiem przyzwoicie ale proponuję dużo oglądać, czytać, pytać i poprawiać warsztat dążąc do najlepszych co ja też nieustannie staram się robić.
Witam wszystkich ponownie:)
Oto kilka zdjęć z dzisiejszego spaceru. Proszę o komentarze, poprawki i opnię. Dzieki wszystkim:))
Na pierwszym zdjęciu coś mi się stało na bluzeczce Julki a dokładnie na ramieniu :???: Nie bardzo wiem co zrobiłam źle bo na orginale tego nie ma więc to jest ewidentnie moja wina:oops: Achh coś mi pod górkę idzie ta obróbka:( A trzecie chyba lekko prześwietlone trochę dziwne bo filtr miałam:eek: A może mi się tylko wydaje dlatego prosze o opinie i porady.
I jeszcze jedno mam:) Tym razem nie dziecko a widoczek chociaż w rzeczywistości był nieco lepszy:D
Hej !:grin:
Przyjemne zdjęcie...aczkolwiek bardziej mi się podobają dzieci w Twoim wykonaniu :oops: :roll: :-P
pozdrawiam :twisted:
:) pewnie dlatego że uwielbiam fotografować dzieci :) Dzzieki:)
Kilka opcji dla tej fotki:
0. Fotka w stanie pirwotnym wstrząśnięta nie ... 49052
wyeksponowanie budynków zmieniając BW-49049
zmienić scenę na wschód/zachód słońca --49050
Nasycić niebo, tak by ożywiło tę fotografię 49051
W każdym przypadku jeżeli Masz Gimp'a Utwórz oddzielne warstwy: budynki-wieżowce (góra), budynki z drzewami(dół) oraz niebo(do odszumienia)
działając w ten sposób, Masz większe pole manewru dla pod ostrzenia, czy wyciągnięcia cieni dla każdej części fotki.
Pozdrawiam
Ja
witam na forum :) bardzo mi sie spodobalo jedno zdjecie z przed ostatniej wrzutki ale widzial bym je inaczej troche hmmmm (radosniej ) :) oto moja propozycja .
ps. bardzo fajny poczatek i mam nadzieje ze bedziesz tu co jakis czas wrzucac coraz lepsze zdjecia .pzdr.
Kilka opcji dla tej fotki:
Kurcze,Sabor Ty to potrafisz.:grin:
Ja se tylko z automata-auto niebo,auto budynki,auto drzewa,auto kolor,auto popraw co zapomnialem.I tak mnie wyszlo:grin:
no to sie mirek rozszalales :) jaka masz skrzynie w samochodzie ? :) pzdr.
Kurcze,Saboor Ty to potrafisz.:grin:
Ja se tylko z automata-auto niebo,auto budynki,auto drzewa,auto kolor,auto popraw co zapomnialem.I tak mnie wyszlo:grin:
Kurczę Mirek54, Ty to jesteś byłyskawica, jak bym tak auto-niebo, auto-budynki, auto-drzewa itd
wrzucił bym cały stos!:mrgreen:
witam na forum :) bardzo mi sie spodobalo jedno zdjecie z przed ostatniej wrzutki ale widzial bym je inaczej troche hmmmm (radosniej ) :) oto moja propozycja .
ps. bardzo fajny poczatek i mam nadzieje ze bedziesz tu co jakis czas wrzucac coraz lepsze zdjecia .pzdr.
Teraz wyłóż koleżance, jak Żeś na tworzył, boć o naukę prosi i porady.:grin:
Kurcze,Sabor Ty to potrafisz.:grin:
Świetne!
Kurcze czy ktoś mi powie co ja mam zrobić z rękawem bluzy na pierwszysm zdjeciu??? Jakieś dziwne rzeczy się tam dzieją:???: Judasz poprawiał ale tego nie poprawił :grin:
Witam wszystkich!
Wczoraj robiłam zdjęcia w formacie RAW i nie mogę ich otworzyć w Gimp-ie a może raczej nie wiem jak to zrobić:oops: Proszę o pomoc. Wyskakuje mi komunikat że nie można otworzyć pliku. Pwenie można tylko jak?????? Dzięki:)
Witam wszystkich!
Wczoraj robiłam zdjęcia w formacie RAW i nie mogę ich otworzyć w Gimp-ie a może raczej nie wiem jak to zrobić:oops: Proszę o pomoc. Wyskakuje mi komunikat że nie można otworzyć pliku. Pwenie można tylko jak?????? Dzięki:)
Do wywoływania RAWów używam darmowej aplikacji Olympus Viewer 2, GIMPa do obróbki wywołanych JPGów.
K_Puchatek
14.06.11, 18:08
Gimp jest do obróbki "wywołanych" zdjęć, do "wywoływania" z RAWów są inne programy...
Do RAW w Gimpie jest UFRaw - darmowy, do ściągnięcia np. z tego linku:
http://www.dobreprogramy.pl/UFRaw,Program,Windows,20136.html
A tutaj "instrukcja użytkowania":
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9713&highlight=ufraw
MSZ jednak lepiej wywoływać RAWy w dedykowanym programie, który dostałaś na płytce z aparatem...(np. Olympus Master 2).
Ja bym poszedl w tym kierunku:
49263
Do RAW - zarazem do wywolywania jak i do obrobki polecam swietny (IMHO) LightZone: http://www.lightcrafts.com/lightzone/
Thomasso
Dziekuje serdecznie:) Dzisiaj rozkłada mnie choroba ale jutro się za to wezmę bo bardzo mnie ciekawi jak to bedzie z tym RAW-em:)))
... bo bardzo mnie ciekawi jak to bedzie z tym RAW-em:)))
Jak to co będzie? Jazda będzie :wink:
P.S. Jak na początki to msz fajne foty :grin:
Wyskakuje mi komunikat że nie można otworzyć pliku. Pwenie można tylko jak??????Niestety nie można. Gimp nie otwiera RAW-ów.
Posłuchaj romka, OlympusViewer2 jest dedykowany do ORF- ów :grin:
Niestety nie można. Gimp nie otwiera RAW-ów. Posłuchaj romka :grin:
Aliciax, Puchatek dobrze radził. Olympus Master jest fajny i nieskomplikowany.
bardzo mnie ciekawi jak to bedzie z tym RAW-em:)))
Zadnej ciekawosci nie zobaczycz.Zakladam,ze bedziesz rozczarowana.Bedzie mydlo,bedzie nie taki kolor,nie takie nasycenie.Dojdziesz do wniosku,ze z jpg bylo latwiej i byly lepsze fotki.
I to bedzie Twoj pierwszy mylny wniosek.
Witam wszystkich!
Jak już pisałam wcześniej ostatnio robiłam zdjęcia w formacie RAW. Strasznie dziwne te zdjęcia nie wiem czy powinny takie być czy ja wszystkie zrobiłam źle a mianowicie chodzi mi o to że wszystkie wygladają jak by były "zamglone" i jak by były nie ostre. Czy tak wyglądają zdjęcia Raw??? Czy to mój błąd?
Ok mimo wszystko oto kilka przykładów co mi się udało zrobić:
Nie obraż się ale dzieci wyglądają jak lalki z gumy.Mądrzejsi niz ja powiedzą Ci dlaczego.Uszy do góry to poczatki :-)
Nie obraż się ale dzieci wyglądają jak lalki z gumy.Mądrzejsi niz ja powiedzą Ci dlaczego.Uszy do góry to poczatki :-)
No właśnie ja mam podobne zdanie. Nie bardzo wiem w czy jest problem bo wszystkie są takie same. Po raz pierwszy robiłam zdjęcia Raw i nie wiem w czym problem:( A może ja muszę jakieś ustawienia w aparacie zmienić??? Proszę o pomoc :(
Czy tak wyglądają zdjęcia Raw??? Czy to mój błąd?
Zeby dyskutowac to trzeba sobie wyjasnic podstawy.Jak nie bylo jeszcze cyfrowych aparatow zdjecia robiono na kliszach(negatywy i pozytywy).Ten negatyw wlasnie to jest taki cyfrowy RAW.Majac raw masz negatyw.Wywolujac go na rozne sposoby otrzymasz rozne wyniki(np.jpg) z tego samego negatywu.To samo bylo dawniej w czasach analogowych.Majac jeden prawidlowy negatyw moglas otrzymac rozne pozytywy,zalezalo to od tego jakiej gradacji papier polozylas w jakim wywolywaczu i jak wywolalas.
Jesli nie wiesz do czego sa suwaki i co zmieniaja zdaj sie na poczatek na ustawienia fabryczne programu.Jesli nie bedziesz z wyniku zadowolona to zacznij sobie po swojemu ustawiac i obserwuj zmiany.Te zdjecia co przytoczylas maja tak popsute kolory,tak namieszane sa ze nawet za bardzo poprawic nie mozna.Moze podeslij do posta rawa,Sa tu fachmani,poustawiaja pomieszaja i wyjdzie mniut i orzeszki.
Ps.W awatarze to chyba to samo dziecko co na fotkach?-Nie za wczesnie na malowanie wlosow:wink:.Ten zolty jest brzydszy od tego naturalnego.
A może ja muszę jakieś ustawienia w aparacie zmienić??? Proszę o pomoc :(Zacznijmy od tego, w jakim programie "wywołujesz" RAW-y?
UFRaw ktoś mi wcześniej link podesłał
Radziłbym zacząć od dedykowanego programu Olympusa, który jest do ściągnięcia tu (http://www2.olympus.pl/consumer/205_pen-camera_olympus_viewer_2_23092.htm)
Ściągnij i spróbuj jeszcze raz wywołać.
A tak wygląda jedno ze zdjęć RAW bez żadnej obróbki. Czy tak wlaśnie powinno wyglądać bo wszystkie moje tak wyglądają :???:
A tak wygląda jedno ze zdjęć RAW bez żadnej obróbki. Czy tak wlaśnie powinno wyglądać bo wszystkie moje tak wyglądają :???:
Juz rodzaj zapisu jest tu obrobka.Tej wielkosci jpg i o wadze 130kb zawsze bedzie tak wygladal.
Czy tak wlaśnie powinno wyglądać bo wszystkie moje tak wyglądają :???:A Mirek ostrzegał :-P
Zakladam,ze bedziesz rozczarowana.Bedzie mydlo,bedzie nie taki kolor,nie takie nasycenie.Dojdziesz do wniosku,ze z jpg bylo latwiej i byly lepsze fotki.
I to bedzie Twoj pierwszy mylny wniosek.
Próbowałaś zdjęcie wywołać w OV2 a dopiero potem obrobić JPG-a w Gimpie?
UfRaw jest mało intuicyjny (MZ) a w OV2 możesz wywołać (na początek) bez ruszania suwakami.
Spróbuj, nie poddawaj się :)
to chyba maks co moze z tego byc ,niestety .ale co mnie zdziwiolo to ostrosci nigdzie poprostu nie ma ( chyba )
to chyba maks co moze z tego byc ,niestety .ale co mnie zdziwiolo to ostrosci nigdzie poprostu nie ma ( chyba )
No właśnie. Wygląda jak mocno zblurowane :shock:
K_Puchatek
16.06.11, 11:50
Linka do UFRaw podałem, bo pytałaś o wołanie RAW pod Gimpem...
Spróbuj sciągnąć i wywołać w Olympus Viewer, poniżej link:
http://support.olympus-imaging.com/ov2download/index/?Lang=PLK
Może to pomoże, bo faktycznie te foty na teraz wyglądają jak mocno "zblurowane" lub całkowicie nietrafione z ostrością.
Na podstawie samego małego obrazka nie można stwierdzić czy to wina wywołania czy po prostu nietrafiona ostrość.
Możesz to prosto sprawdzić - ustaw w aparacie zapis na RAW + jpg i pstryknij kilka fot.
Potem porównaj ostrość fotek jpg prosto z aparatu z ostrością tych wywołanych z rawów, jeżeli ostrość jpg z aparatu będzie OK to już wiesz że przyczyną jest niewłaściwe wywoływanie RAW...
Mam nadzieję że napisałem to w miarę zrozumiale...:roll:
Pozdrawiam
Dziekuję wszystkim za porady i wskazówki :) Chyba zdjęcia zostalu źle wywołane w poprzednim programie. Teraz mam Olympus Viewew2 i wydaje mi się że jest dużo lepiej tylko coś z tą ostrością mi nie wyszło ale to już moja wina raczej chociaż pewnie można je bardziej wyostrzyć:)
Oto co udało mi się zrobić biorąc pod uwagę porę dnia i zmęczone oczy wydaje mi się że jest o niebo lepiej niz bylo ( ...a może mi sie tylko wydaje:roll:)
No oczywiscie, ze jest lepiej z ostroscia!!! I to duuuzo lepiej. Wreszcie zdjecie wyglada tak jak powinno. Sa postepy! :)
Szczegolnie pierwsze z pary dobre.
T.
Ciutke bym temperature zmienil-bardziej ocieplil.
Jako że to moje początki z RAW-em dorzucam jeszcze dwa zdjęcia. Całkiem podobaja mi się zdjęcia w tym formacie na początku trochę się zdaziłam ale to jednak nie jest takie straszne jak sie wydawało:) Dziekuję za wszystkie porady:)
Jako że to moje początki z RAW-em dorzucam jeszcze dwa zdjęcia. Całkiem podobaja mi się zdjęcia w tym formacie na początku trochę się zdaziłam ale to jednak nie jest takie straszne jak sie wydawało:) Dziekuję za wszystkie porady:)
Coraz lepiej! Zwłaszcza drugie zdjęcie!
A to takie tam:) Tak dla kontrastu. Seria druga:
Zamczysko trochę się nie dogadało z AF'em
49561 49562
Bardzo przyjemne zdjęcia dziecka
Witam wszystkich ponownie:)
Po krótkiej przerwie znowu sięgnęłam po aparat:) Ostatnio poczytałam kilka fajnych porad odnośnie portretów więc chciałam spróbować:) Mam nadzieje że mi wyszlo. Również chciałam poeksperymentować z kolorem:) Proszę o ocenę i porady to bardzo cenne dla mnie:)
Przyjemne.W ostatnim moglas przyslonic swiatlo z prawej gory,lub inny pomiar i EV a reszte na kompie.
Proponuje zakupic mala przenosna, skladana blende taka 5 w 1 :) Bardzo przydatna!
T.
Pysie fajne, tylko trochę żółtawe.:grin:
Widać, że nieźle popijasz. :-P
Widać, że nieźle popijasz. :-P
Chyba sok marchewkowy.
A wracając do meritum : z ostrością radzisz sobie już nieźle, ale musisz zacząć panować nad światłem . Kontrolować skąd świeci i jak pada światło, unikać ostrego światła na twarzy, delikatnie doświetlać blendą , lampką przez parasolkę buzię w cieniu. Szukać miejsc doświetlonych światłem rozproszonym i tam fotografować pociechę.
Rada Thomasso bardzo cenna.
Pozdrawiam AP.
PS. Spróbuj poruszać suwaczkiem od WB - może znajdziesz ustawienia z lepszym kolorem.
I jeszcze kilka. Tylko że tego dnia słońce było tak ostre że trudno było cokolwiek zrobić biarąc jeszcze pod uwagę bardzo marudzące dziecko i upał to i tak nie źle mi poszło:D Ale mnie się podobaja te zdjęcia jako matce a reszta należy do oceny tych którzy znają się na tym lepiej niż ja:)
LeonAmator
27.06.11, 17:43
No kto zmusza dziecko do pozowania w upał,kto.Jeszcze się dziwi,że marudzi :wink:
Nie no nie zmuszałam jej za bardzo:D To tak tylko przy okazji wypadu do parku:)
Fajne ,tylko dwa pierwsze w zieleń poszły,
warto poprawić kolorki na wzór trzeciego..
no właśnie też tak myśle jak na nie teraz patrzę:) Z kolei to trzecie mi się troche za żółte wydaje:roll: Sama już nie wiem
Witam wszystkich! Po krótkiej przerwie powracam:D Wata cukrowa na wesoło baaaardzo wesoło:)))
53969539705397253973
Przepraszam troche za duze rozmiary :-P
Uwielbiam dzieciaki:) ale.. pochwal się też innymi zdjęciami, proszę :)
Na drugim trochę zbyt czerwono, może tak lepiej:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/8462/28861991.jpg)
?
Bardzo proszę:) Ale dzieciaczki chyba lepiej mi "wychodzą"
539775397953980
Zdecydowanie! Wlaśnie nie mogłam sie pozbyć tej "czerwoności". Dziekuję:))
---------- Post dodany o 23:09 ---------- Poprzedni post był o 23:08 ----------
Na drugim trochę zbyt czerwono, może tak lepiej:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/8462/28861991.jpg)
?Zdecydowanie! Wlaśnie nie mogłam sie pozbyć tej "czerwoności". Dziekuję:smile:)
Zdecydowanie! Wlaśnie nie mogłam sie pozbyć tej "czerwoności". Dziekuję:))
---------- Post dodany o 23:09 ---------- Poprzedni post był o 23:08 ----------
Zdecydowanie! Wlaśnie nie mogłam sie pozbyć tej "czerwoności". Dziekuję:smile:)
A mi tam się podoba. Tak an upartego w każdym zdjęciu i chyba każdego można się dopatrzeć odrobinę za dużo czerwonego, zielonego, itp.. ale tak naprawdę chyba najważniejszy jest odbiór. Myślę, że nie ma sensu się już tak na siłę doszukiwać wad w naprawdę bardzo fajnym zdjęciu..
Myślę, że nie ma sensu się już tak na siłę doszukiwać wad w naprawdę bardzo fajnym zdjęciu..
Na cztery pokazane zdjęcia stanowiące spójną serię, to konkretne, zauważalnie wyróżniało się zabarwieniem,
sens takich wątków polega chyba właśnie na tym, żeby sobie uświadamiać wady,
sam lubię poczytać opinie na temat zdjęć forumowiczów, bo dużo na tym korzystam,
rady są czasem trafne, czasem nie - generalnie nie ma się co obruszać :wink:
Plener dziecięcy wyszedł bardzo fajnie. Mnie najbardziej spodobało się ostatnie prezentowane z serii. :grin:
Przepraszam troche za duze rozmiary :-P
Ja tam lubie duze rozmiary,mnie nie przepraszaj:wink:.A co do tego czerwonego to ja je tak bym widzial,ale czerwonego tam wcale nie ruszalem54003.A jak by fotka byla robiona 30 lat temu to teraz by tak wygladala54004.Jeden by krzyczal ze za rozowa a drugi by podziwial klimata trzeci glowa by pokiwal drapiac sie po brodzie(nieogolonej):grin::-P
Uuuuuups.To nie 30 a prawie40 lat temu.Kurcze jak ten czas szybko leci.Kurcze,jaki ja juz stary jestem
...A jak by fotka byla robiona 30 lat temu to teraz by tak wygladala.Jeden by krzyczal ze za rozowa a drugi by podziwial klimata trzeci glowa by pokiwal drapiac sie po brodzie(nieogolonej):grin::-P
Możesz mi przypomnieć która błona dawała takie kolorki? Fajnie to wygląda, może, jeśli jeszcze produkują , czasem ja założę do anologa do rodzinnych zdjęć?
Cieplutkie kolory, fajnie to wygląda.
Pozdrawiam AP.
To był raczej efekt dawany przez papier :)
Miały być porady, to się pomądrzę: zwracaj uwagę na tło i nie czyń z dziecka rogacza, chociaż przyznam, że na pierwszej fotce wyszło nawet zabawnie :)
Też mi się wydaje ,że to papier,
ja na ORWO robiłem i też tak wychodziło,
ale strasznie młody wtedy byłem, no i pierwsza styczność z fotografią,
więc za dużo nie powiem :grin:
ą To był raczej efekt dawany przez papier :)
Miały być porady, to się pomądrzę: zwracaj uwagę na tło i nie czyń z dziecka rogacza, chociaż przyznam, że na pierwszej fotce wyszło nawet zabawnie :)
Tło faktycznie kiepskie ale to nie była planowana sesja tylko taka spontaniczna do "rodzinnego albumu" :D Ale bardzo mi sie podoba ta energia jaka płynie z dzieciaczka więc poddałam te zdjęcia do oceny:) Ale rogacza??? Nie rozumiem:???:
A co do tego czerwonego to ja je tak bym widzial,ale czerwonego tam wcale nie ruszalem
54003
Tutaj buzia najlepiej wygląda, ale za to na koszulce i na wacie lekko zielono się zrobiło ;)
Niemniej to chyba najlepsza wersja jak na razie.
Ja tam lubie duze rozmiary,mnie nie przepraszaj:wink:.A co do tego czerwonego to ja je tak bym widzial,ale czerwonego tam wcale nie ruszalem54003.A jak by fotka byla robiona 30 lat temu to teraz by tak wygladala54004.Jeden by krzyczal ze za rozowa a drugi by podziwial klimata trzeci glowa by pokiwal drapiac sie po brodzie(nieogolonej):grin::-P
A Mirek jak to Mirek jak zwykle najtrafniejsze korekty. Super! Widzac takie poprawki człowiek od razu się motywuje :) Dziekuję :)
Tło faktycznie kiepskie ale to nie była planowana sesja tylko taka spontaniczna do "rodzinnego albumu" :D Ale bardzo mi sie podoba ta energia jaka płynie z dzieciaczka więc poddałam te zdjęcia do oceny:) Ale rogacza??? Nie rozumiem:???:
Te dwie rurki wystające z głowy skojarzyły mi się z koziołkiem, może to tylko nadmiar wyobraźni :). Generalnie unika się słupów, drutów, rurek wyrastających z głowy. Jak nie możesz tego uniknąć, to otwórz bardziej szkło i rozmyj tło.
No teraz to i ja zrozumiałam :D
Tutaj buzia najlepiej wygląda, ale za to na koszulce i na wacie lekko zielono się zrobiło ;)
Niemniej to chyba najlepsza wersja jak na razie.
Mozesz mnie zabic z calej sily,ale kroplomierz pokazuja rowne wartosci-u mnie jest szaro i bialo.
Tak to efekt czasu i niedoskonalosci obrobki na papierze w tamtych czasach.Mysle,ze po odbielaniu bylo niewystarczajace plukanie i niepotrzebne plukanie po garbowaniu(ale parujaca formalina gryzla troche po oczach).To byly czasy.Teraz jak patrze na swoje fotki to wlasnie maja taki odcien.Az se akcje zrobilem i te dzisiejsze sobie postarzam z braku zajecia,bo ilez mozna na urlopie nic nie robic
Mozesz mnie zabic z calej sily,ale kroplomierz pokazuja rowne wartosci-u mnie jest szaro i bialo.
Na lewym ramieniu faktycznie,
miałem na myśli prawą stronę,
ale buzia rzeczywiście bardziej naturalnie wyszła..
Ps.:Przepraszam właścicielkę tematu za offtop :wink:
54035 a moze tak bedzie dobrze ? :) pzdr.
54035 a moze tak bedzie dobrze ? :) pzdr.
Ale przeciez było dobrze:D Zartuje:) Jak dl mnie to troche za zimno ja wole cieplejsze kolory.... ale dzięki:)
ok to tylko moja wizja ,:) pzdr.
Witam wszystkich!
Po krotkiej nieobecnosci jesienne zdjecia:))
1. 2. 3. 4. 5. 6.
565635656456565565665656756568
Jedynka byłaby najfajniejsza gdyby nie.. wiesz co, prawda? :) Poza tym ladne kolory, fajna ostrosc - takie miekkie ale wyrazne - pasuje do dziecka, sympatyczna poza, taka naturalna.
Reszta taka sobie - niektore nieostre i niedoswietlone (3), dziwna poza i przeostrzone (2), szum i ogolnie kadr niefajny (4). Zdjecia wygladaja na urobek z jednej sesji. Dalczego zatem kazde jest inaczej obrabiane? Brak konsekwentnosc.. szkoda.
Aaaa podoba mi sie tez czarno-biale, nr 5. Jest takie.. inne, ciekawe choc twarzy modelki nie widzimy ;-)
Tomek
Dwojka oraz szostka cool :-)
1.
Na plus: Fajny wyraz twarzy i poza,
Na minus: obcięta noga, wspomniane lekkie niedoświetlenie, lekki zielony zafarb, osobiście przesunąłbym dziewczynkę bardziej na lewą stronę kadru
2.
Na plus: Ładne otoczenie, ładny liść, ujęcie z zapasem całej sylwetki w kadrze
Na minus: zbyt centralnie, w sumie mało ciekawa sytuacja, lekkie niedoświetlenie
3.
Na plus:
Ładna głębia, ladna mina
Na minus: Niedoświetlenie (szczególnie, że to portret), zbyt centalnie umieszczona twarz (dałbym nieco wyżej i lekko w lewo),chyba nie do końca skorygowany zielony zafarb
4. Taki półprofil niewiele wnosi do zdjęcia, szczególnie, jeśli twarz ląduje zbyt blisko skraju kadru, ogólnie dość nieciekawe
5. Za thomasso - zdjęcie fajne, coś w sobie ma, złagodziłbym nieco kontrast i delikatnie obniżył jasność, bo sylwetka jest odrobinę za jasna - w szczególności włosy
6.
Na plus: dobra kompozycja zdjęcia
Na minus: lekko złagodziłbym kontrast, zamieniając na tak o dwa niższą wartość nasycenia (np. kontrast -4, nasycenie +2)* dzięki temu można by delikatnie zwiększyć gammę (jasność) oczywiście dodając odpowiednie poprawki (na plus) w kontraście i nasyceniu ( wyjściowo proponuję na +0,1 gamma dodawać po dwa kontrastu i nasycenia)*, brak czegoś przyciągającego wzrok - np. jak róża we włosach na wcześniejszym zdjęciu (portret jak portret)
* wartości dla Olympus Viewer 2
''Domowe'' eksperymenty:)
1. 2.
57392 57391
Jak dla mnie bardzo silne światło na wprost wyprasowało fotki. Popróbuj światła rozproszonego albo odbitego.
Ok:) Pierwszy raz mialam przyjemnosc pracy ze swiatlem wiec musze duzo nad tym popracowac, tylko jak na razie to nie za dobrze mi idzie ale dam rade :D
Polecam przeczytanie jakiś tutoriali na początek. Dużo jest teraz tego w internecie :wink:
Ok:) Pierwszy raz mialam przyjemnosc pracy ze swiatlem wiec musze duzo nad tym popracowac, tylko jak na razie to nie za dobrze mi idzie ale dam rade :D
Trening czyni mistrza. :wink: Trochę teorii - dużo praktyki i będzie dobrze. :grin:
Temat światła poruszył Romek, a ja wspomnę o kompozycji - jak dla mnie trochę mniej centralnie.
Pomogę z tymi lampami, bardzo wiele tematu jest tu: http://foto.jasiu.pl/ fajna stronka.
''Domowe'' eksperymenty:)
Nie kombinuj ze swiatlem i nauka na wlasnym dziecku.Zdjecia zawsze dla Ciebie bedy sliczne.Nigdy nie bedziesz patrzyc na taka fotke od strony technicznej.Tak nie nauczysz sie nigdy,a zakladam,ze chcesz poznac tajniki oswietlenia a nie sitasne foteczki dziecku porobic.
Ps.Masz fotke gdzie Twoje wlasne dziecko brzydko wyszlo??Ja takiej nie mam,a mam ich naprawde duzo i dlugo juz w nie patrze.
Nie kombinuj ze swiatlem i nauka na wlasnym dziecku.Zdjecia zawsze dla Ciebie bedy sliczne.Nigdy nie bedziesz patrzyc na taka fotke od strony technicznej.Tak nie nauczysz sie nigdy,a zakladam,ze chcesz poznac tajniki oswietlenia a nie sitasne foteczki dziecku porobic.
Ps.Masz fotke gdzie Twoje wlasne dziecko brzydko wyszlo??Ja takiej nie mam,a mam ich naprawde duzo i dlugo juz w nie patrze.
Sie zgadzam..:)
Dlatego u mnie w galerii bardzo mało zdjęć wnuczek choć zrobiłem im tysiące. :grin:
posluchalam porad i trenowalam :) oto rezultaty:) 79266792677926879269
Przeglądnąłem wątek, wiele fajnych zdjęć :) miło by było gdyby wszyscy rodzice fotografując swoje pociechy starali się to robić dobrze i próbowali, tak ja Ty, uczyć się....
Widziałem w wątku wiele mądrych i pełnych profesjonalizmu rad, więc ja się ograniczę do tego że podobają mi się te fotki :) a pomysł z dzieciakiem w koszyku jest zarąbisty. Leci plusik :)
Ten dzieciaczek akurat nie jest moj ale dziekuje za pozytywne slowa :)
---------- Post dodany o 15:21 ---------- Poprzedni post był o 15:21 ----------
Ale wiekszosc zdjeci to moja corka to prawda:)
koszyk kapitalny, do galerii dawaj,pzdr.
Ostatnie fotki świetne, szczególnie właśnie ten chłopczyk w koszyku, tylko wydaje się nieco za ciemne.
Fajnie się ogląda fotki tym bardziej, ze 28 stycznia oczekuje na swojego bobasa:) Ostatnie fotki bardzo dobre, lekko bym wyostrzył. Z ostatniej wrzutki najbardziej mi się spodobało w 1 i 2 :)
posluchalam porad i trenowalam :) oto rezultaty:) 7926779268
Zdjęcie w koszyku dla mnie super..
Natomiast jakby moja mam w dzieciństwie zrobiła mi zdjęcie w takim czymś sowopodobnym na głowie to po pierwsze też bym się darł a po drugie jakbym podrósł miałbym do niej słuszne pretensje...
Czemu robicie z dzieci takie widowisko??? To zdjęcie czapeczki od cioci czy zdjęcie dziecka.....
Zdjęcie w koszyku dla mnie super..
Natomiast jakby moja mam w dzieciństwie zrobiła mi zdjęcie w takim czymś sowopodobnym na głowie to po pierwsze też bym się darł a po drugie jakbym podrósł miałbym do niej słuszne pretensje...
Czemu robicie z dzieci takie widowisko??? To zdjęcie czapeczki od cioci czy zdjęcie dziecka.....
Sugerujesz aby autorka zdjęć kupiła dziecku czarną czapkę, czarny szalik? Ja osobiście nie widzę nic złego, wręcz przeciwnie.. Dzieciaki fajnie wyglądają w kolorowych ubrankach, wesołych, zabawnych itp.. Ja osobiście jakbym zobaczył swoje zdjęcia w takich śmiesznych czapach to bym jeszcze podziękował rodzicom. Krakman - przejrzałeś wszystkie foty z dzieciństwa? Może jest jakieś jedno, za które możesz mieć "słuszne" pretensje? :)
Podrosnie i wezyk od kroplowki zacisnie,i bedzie sowopodobny:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Sugerujesz aby autorka zdjęć kupiła dziecku czarną czapkę, czarny szalik? Ja osobiście nie widzę nic złego, wręcz przeciwnie.. Dzieciaki fajnie wyglądają w kolorowych ubrankach, wesołych, zabawnych itp.. Ja osobiście jakbym zobaczył swoje zdjęcia w takich śmiesznych czapach to bym jeszcze podziękował rodzicom. Krakman - przejrzałeś wszystkie foty z dzieciństwa? Może jest jakieś jedno, za które możesz mieć "słuszne" pretensje? :)
Przejrzałem już nie raz... Nie zmienia to, że mnie to śmieszy inaczej... Ale zdjęcia niezłe....ja tylko o ....kreacjach......
Czapeczka byla na zyczenie mamy tego dziecka:) Skoro chciala to czemu nie? Ja nie posiadam takich akcesoriow:)
W takim razie moze te zdjecia beda lepsze???
7959679597
Bardzo fajne zdjęcia, szczególnie to z ramką. podoba mi się stonowana kolorystyka, o którą zadbałaś. Pozdrawiam i czekam na kolejne wrzutki.