Zobacz pełną wersję : Przesunięcie - mgiełka na zdjęciu
Witam robie zdjęcia ( E 520 +40-150) i na zdjęciach często jest taka jakby mgiełka nie wiem jak to nazwać . Likwiduje to uzywając funkcji w photoshopie "Przesunięcie" i wtedy nie ma juz tej mgiełki. Co to może być , od czego, może jakaś usterka proszę o porady.
Piotr Grześ
5.06.11, 23:14
Dodaj zdjęcia, popatrzymy, poradzimy!
dawaj fote nie obrobioną się zobaczy. Na tę chwile to wróżenie z fusów:)
No!
Siup dużego jpg'a i kombinujemy!:grin:
A my czekamy i czekamy :wink:
Cały czas nic i nic :grin:
No co jest :)
dawaj fote nie obrobioną się zobaczy. Na tę chwile to wróżenie z fusów:)
No to dopijaj tę "zieleninę"* wywal fusy i działamy!:mrgreen::mrgreen:
|
|
|
|
__________________________________________________ _______________
*-czytaj zieloną herbatę dla miłośników Aikido
Pozdrawiam
sensei Ja
fusy mi mówią ze szklana kula kłamie bo tarot krzywo wyszedł :)
fusy mi mówią ze szklana kula kłamie bo tarot krzywo wyszedł :)
Wróżka jest na bańce, a jasnowidz nosi ciemne okulary i du..a srula!:???:
Ej! A może mały seansik spirytustyczny na 46v po 3/4 na medium?
Saboor przekonałeś mnie seanse są dobre na wszystko . a co do tematu to może ufajdana soczewka, a czy na innym szkle tez jest ta mgiełka. zaczynamy domysły :)
Saboor przekonałeś mnie seanse są dobre na wszystko . a co do tematu to może ufajdana soczewka, a czy na innym szkle tez jest ta mgiełka. zaczynamy domysły :)
Czekamy na fo-otę, zdjęto na młodość jak koszulę skzańca ... sorry późno już miasto śpi itd.
Widać na tych zdjęciach tą mgiełkę .
jedyne co widzę to brak kontrastu. można to ustawić na poziomie aparatu
No albo siedzieć i się męczyć o tak:
Przed męką
48702
Po męce:mrgreen:
48703
Przesadziłem z nasyceniem kolorów, ale nie oto chodzi.
jakie masz ustawienia na ekranie ? a forum prawdę Ci powie:)
Mi to wygląda na niedoczyszczoną przednią soczewkę plus zdjęcia robione pod słońce, może bez osłony na obiektywie.
Mi to wygląda na niedoczyszczoną przednią soczewkę plus zdjęcia robione pod słońce, może bez osłony na obiektywie.
No tak słoneczko od PG na pierwszym, ale żadnych blików ... soczewka chyba czysta.
Witam robie zdjęcia ( E 520 +40-150) i na zdjęciach często jest taka jakby mgiełka nie wiem jak to nazwać . Likwiduje to uzywając funkcji w photoshopie "Przesunięcie" i wtedy nie ma juz tej mgiełki. Co to może być , od czego, może jakaś usterka proszę o porady.
Nazwać to najlepiej mgiełką bo to jest mgiełka.
>> Od czego?
Mgiełki zawsze tworzą się z pary wodnej unoszącej w powietrzu.
Widać na tych zdjęciach tą mgiełkę .
Widac widac. Ustaw aparat na auto,korzystaj z ustawien typu krajobraz,sportowe,dzieci w ruchu...W programie do wywolania ustaw ustawienia fabryczne,narazie nic nie przestawiaj.Bedzie lepiej,moze nawet tak abo tak:wink:Chyba,ze nie bedziesz sie mogl powstrzymac i suwaki poprzestawiasz to i mgielke rozpedzisz
Nazwać to najlepiej mgiełką bo to jest mgiełka.
>> Od czego?
Mgiełki zawsze tworzą się z pary wodnej unoszącej w powietrzu.
No i pozamiatane:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Z teorii spisku nici.:-P
Ale Mirek powrócił.
Pora na Mirkowe foty z ogródka sąsiadki. :-P
He he, tylko żeby nie było że Ruskie znowu mgłę rozpylali...
Tak to jest, im bliżej słońce środka kadru, tym bardziej kontrast spada, jak bardzo to zależy od obiektywu. W Sigmie 105 spada makabrycznie, w Bigmie jest podobnie. Ale TO MA SWÓJ UROK! Po lewej oryginał, po prawej podciągnięte, nasycenia nie ruszałem choć by może wypadało.