PDA

Zobacz pełną wersję : Migawka czy obiektywy ?

jerryg3
4.06.11, 23:09
Z góry proszę moderatorów o przeniesienie w odpowiednie miejsce.

Już piszę o czym mowa. Korpus E-30 obiektyw Samyang rybie. Nie moge dostroić się manualnie z ostrością. Przy czasach 1/80 wzwyż i dopaleniu lampą na drugą czy piewsza kurtynę wychodzi tragedia. To samo body i 9-18, efekt zoomingu, czyli nie rozciągnięcia, tylko zoomingu. 50-200, poruszone, tutaj muszę zaznaczyć że często pracuję na manualu, często na preselekcji przesłony i widzę jakie czasy powinny wychodzić. Widzę, wiem, bo w żeczywistości przy wszystkich obiektywach czasy i sam wynik końcowy staje się loterią. Bigma też loteria, często poprostu nie wiem jaki pomiar stosowac na ptaszki, wychodzi różnie przy 800 mm i nizszych.

E-30 miało wymienianą migawkę gwarancyjnie, ale przed reklamacją miałem inne objawy. Ale o co chodzi ?

Dodam jeszcze 14-54 i też loteria z ostrością i pomiarem. (co by nie bylo, że na skarajnych nie umiem )
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Patrzę jeszcze po zdjęciach i exifach ostatnich. Pamietam, że nie mogłem sobie poradzić z poruszeniem. Podwyższałem iso nawet do 800 a czasy ustalałem jak w sporcie 1/640 przynajmniej. Przy szerokim kącie i nie w pomieszceniu to i tak za wiele. Patrząc na exif widzę teraz iso 800 i 1/80 a zdjęcie makabra.

Joki
5.06.11, 08:31
Witam serdecznie.

Sprawdź szarą kartę przy powtarzalnym oświetleniu co 1EV, zerknij na histogramy i będziesz miał odpowiedź czy to migawka.
Pozdrawiam.

jerryg3
7.06.11, 09:32
Dzięki Joki za podpowiedź. Mam nadzieję, że jednak nie będę musiał więcej się martwić. Dziwna sprawa, pomyślałem o stykach i delikatnie przeciściłem te w body, tak jakby były zabrudzone, nie wiem. Nie zaszkodziło zresetować ustawień aparatu. Po drobnych zabiegach wszystko działa jak nowe. Heh, czary jakieś.