Zobacz pełną wersję : Żywotność migawki w E-500
Laser_1985
27.04.07, 17:20
Witam. Ile wynosi przybliżona żywotność migawki w Olku E-500, oczywiście proszę podajcie jeśli wiecie ile wynosi cena takiej ewentualnej wymiany oraz gdzie najlepiej się udać do serwisu.??? Woj.pomorskie ...
Czyżbyś dobrnął do końca ? :-)
Ja bym stawiał na coś koło 10-20tyś
rzekłbym, że prędzej między 30 a 40 tyś,
mniejsza ilość byłaby dość żenująca...
pozdrawiam
Ja tylko strzelam, ale pamiętaj, że to jest aparat amator+ (aczkolwiek bez większych wad technicznych) i chcąc niechcąc musi być w nim coś co skłoni do wizyty w serwisie (po okresie gwarancji oczywiście ;-) )
Zadzwon do serwisu Olympusa i zapytaj sie jaki jest koszt wymiany migawki. To chyba najszybsze i najprostsze rozwiazanie. No i informacje beda rzetelne :)
Co do stukniec to 10-20k byloby rzeczywiscie bardzo mala iloscia. Niektorzy potrafia tyle zrobic w kilka miesiecy. Dodatkowe pytanie: czy jezeli ktos wystrzela migawke (ogolnie, nawet nie w odniesieniu do Olympusa) w okresie gwarancyjnym to zostanie ona wymieniona przez serwis na nowa bez obciazania uzytkownika kosztami?
Laser_1985
27.04.07, 18:04
Hmm .. ciekawe .... No foce tego troche ... chrzty, pogrzeby i głównie wesela ... Ostatnio chamuje z ilością zamast trzaskać na ślepo ustawiam się do konkretnych ujęć .... Mam 15 230. Po czym najprędzej poznam że migawka siada ?
Sluchaj, facet, ktory foci chrzty i pogrzeby, oraz wesela nie martwi sie migawka. Zarobek z jednej imprezy przeznacza na jej wymiane. Ma takze jeden- dwa dodatkowe aparaty z innymi niz standardowe obiektywami oraz lampy- zawsze cos moze pasc, niekoniecznie migawka!
Ta powinna wytrzymac 50-100tys. klapniec.
Czesc.Ch.
Laser_1985
27.04.07, 18:24
Zarobek jak narazie czysto reklamowy .... ;-) Dopiero dostałem dotacje z UE wiec zaopatruje się w sprzet... ;-) jak 500-100tys to spoko, tylko w razie padnięcia jaki to koszt ?
Zarobek jak narazie czysto reklamowy .... ;-) Dopiero dostałem dotacje z UE wiec zaopatruje się w sprzet... ;-) jak 500-100tys to spoko, tylko w razie padnięcia jaki to koszt ?
Dzwon do serwisu Olka bo nikt inny ci jej nie wymieni.
Co zas sie tyczy zytownosci to ja obstaje na minimum 50 tyś.
zazwyczaj migawka kosztuje 650zl ten rzad wielkosci. w canonach tak jest w e-10 tak bylo wiec pewnie.... kupuj e1 tam masz 150 tys :twisted:
Po pierwsze, faktycznie migawka w E-500 ma okreslone ok 50 tysiecy klapniec. Kto wie, moze 5 mniej, moze 20 wiecej.
Po drugie, nie jest tak, ze walniesz okreslona liczbe i migawka robi kaputt i ani drgnie. Po prostu nie trzyma czasow i trzeba sie jej nauczyc, co w cyfrze akurat trwa chwile, zeby wprowadzic odpowiednie korekty. Wiadomo, na impreze sprzet musi hulac, ale to tak, zebys sie nie martwil, ze w srodku wesela Ci zdechnie i na tym koniec ;)
"forum jest obszerne .... nie znalazłem odpowiedzi .. ;-("
nie rozumiem tego tekstu... po pierwsze napisales na zlym forum no a po drugie po tym zdaniu napisalem w wyszukiwarce "zytownosc" i mi wyskoczyl temat (LOL dot. twojego aparatu) https://forum.olympusclub.pl/topics22/zywotnosc-migawki-i-matrycy-ccd-w-e-500-vt5216.htm?highlight=zywotnosc
Laser_1985
27.04.07, 23:36
Oh ... gdyby nie nasi moderatorzy ..... Dzięki wszystkim za wypowiedz.
Ja bym się nie martwił żywotnością migawki. Nie słyszałem by komuś padła migawka w E-300 więc i nie jeden E-500 zdąży się zestarzeć nim mu serce wysiądzie.
Ja bym się nie martwił żywotnością migawki. Nie słyszałem by komuś padła migawka w E-300 więc i nie jeden E-500 zdąży się zestarzeć nim mu serce wysiądzie.
halleluja The z00m !
Pstrykam dość często ostatnio i nawet się nad tą żywotnością nie zastanowiłem - bo i po co ? Nigdy nie zaglądałem też do menu serwisowego by sprawdzić ile mam cyknięte gdyż nie czułem takiej potrzeby (w niespełna rok na oko się uzbierało z 5tyś może troszkę wiecej, i choćby żywotność wynosiła 20tyś to mam jeszcze 3 lata z moim aparatem). Jak padnie to padnie się uciuła i wymieni, a tak to co mam nie robić fotek bo migawkę zużyje ? no bez jaj.
Do autora wątku: Pstrykaj nie gadaj :]
gdzieś przeczytałem że ok.50 tyś. ja mam e500 przez niecały rok, bo dopiero w czerwcu stuknie i klepnołem nieco ponad 17tyś. działa bez zażutu a wytrzymałością się wcale nie przejmuje bo mam w planie zakup następcy e1 za ok. 2 lata. do tego czasu napewno wystarczy. i mam prośbe o info ile może kosztować następca e1?
mam prośbe o info ile może kosztować następca e1? jak zaczniecie znowu gdybac zamykam watek!
jak rafał wróci to będzie trzeba zapytać bo z tego co wiem to on e500 sporo natrzaskał?
Dziekan, jak wejśc w to MENU co pisałeś, żeby sie dowiedzieć jaki jest stan klapnięć?
a po co komus zywotnosc migawki... po ostatnich moich problemach z podlaczaniem obiektywow (w rezultacie czego nie moglem juz wogle focic) przestalem sie zastanawiac jaka jest zytownosc i czy matryca tez mi sie zużyje za jakis czas..... itp.
Gdzies na forum (ale nie moge teraz znalezc) ktos napisal informacje dot. wszystkich modeli olympusa z dpreview.com. O ile dobrze pamietam to w wiekszosci przypadkow to bylo 50tysiecy za wyjatkiem e330 i oczywiscie e1 (ktory chyba oscylowal 80-100tys, z tym ze moge sie mylic bo mam skleroze postepujaca) ;)
jak rafał wróci to będzie trzeba zapytać bo z tego co wiem to on e500 sporo natrzaskał?
Dziekan, jak wejśc w to MENU co pisałeś, żeby sie dowiedzieć jaki jest stan klapnięć?
aby sprawdzić liczbę pstrykniętych fotek w E-300/330/500
włącz aparat, otwórz zamknięcie karty CF
1. naciśnij "podgląd zdjęć"+"ok" razem
2. naciśnij przyciski nawigacyjne w podanej kolejności "góra" "dól" "lewo" "prawo"
3. nacisnij przycisk wyzwalajacy migawke
4. nacisnij przycisk nawigacyjny "góra"
5 nacisnij przycisk nawigacyjny "prawo" aby wyświetlić stronę drugą
strona druga:
R: 00XXXXXX licznik zdjęć
S: 00XXXXXX licznik zdjęć z lampą błyskową (było nieznana wartość)
M: 00XXXXXX licznik podniesienia lustra (było mapowanie)
U: 00XXXXXX licznik ilości uruchomień ultrasonicznego czyszczenia matrycy
dzięki, a co oznaczają pozostale oznaczenia?
dzięki, a co oznaczają pozostale oznaczenia? https://forum.olympusclub.pl/topics28/iso50-licznik-zdjec-i-inne-menu-serwisowe-olympus-vt5973.htm
gama zapomniales dodac ze po aktualizacji firmware w niektorych aparatach menu serwisowe nie jest dostepne. U mnie chodzilo do czasu gdy wyslalem aparat do serwisu :P
dzięki, a co oznaczają pozostale oznaczenia? https://forum.olympusclub.pl/topics28/iso50-licznik-zdjec-i-inne-menu-serwisowe-olympus-vt5973.htm
gama zapomniales dodac ze po aktualizacji firmware w niektorych aparatach menu serwisowe nie jest dostepne. U mnie chodzilo do czasu gdy wyslalem aparat do serwisu :P
Ja u siebie zaktualizowałem firmware i menu jest dostępne
to tez specjalnie napisalem w niektorych... (chyba nawet w tym dlugim watku bylo to wyjasnione...)
gdzieś przeczytałem że ok.50 tyś. ja mam e500 przez niecały rok, bo dopiero w czerwcu stuknie i klepnołem nieco ponad 17tyś. działa bez zażutu a wytrzymałością się wcale nie przejmuje bo mam w planie zakup następcy e1 za ok. 2 lata. do tego czasu napewno wystarczy. i mam prośbe o info ile może kosztować następca e1?
17k w niecały rok to naprawdę sporo... oczywiście jeśli nie focisz zawodowo.
E-next może kosztować IMO około 7/8k.