PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Photoshop CS5 czy Elements 9?

rah
25.05.11, 18:37
Mam pytanie, który program kupić? Chciałbym kupić CS5 ze zniżką pracownika szkoły wyższej i zastanawiam się, gdzie konkretnie odczuję różnicę pomiędzy CS5 a Elements 9, który też biorę pod uwagę? Co zrobię w CS5 czego nie zrobię w Elements 9? Mógłby mi ktoś wyjaśnić różnice? Może ktoś zna link do gotowej analizy porównawczej?

Saboor
25.05.11, 19:01
Zajrzyj TU (http://www.dobreprogramy.pl/Obrobka-zdjec-Photoshop-czy-Photoshop-Elements,Artykul,11345.html)

Pozdrawiam
Ja

rah
25.05.11, 19:13
Porównanie tutaj dotyczy starszych wersji CS2 i Elements 5.

wojciech_gd
25.05.11, 19:26
http://www.adobe.com/pl/products/

Janko Muzykant
25.05.11, 21:07
Mam pytanie, który program kupić? Chciałbym kupić CS5 ze zniżką pracownika szkoły wyższej i zastanawiam się, gdzie konkretnie odczuję różnicę pomiędzy CS5 a Elements 9, który też biorę pod uwagę? Co zrobię w CS5 czego nie zrobię w Elements 9? Mógłby mi ktoś wyjaśnić różnice? Może ktoś zna link do gotowej analizy porównawczej?
Najnowszy Elements to koszmarek do niczego się nienadający ze względu na głupawy interfejs. (Głupawy w sensie traktowania użytkownika, zresztą na pudełku namalowany jest... nieważne ;) ) Gdyby była to moja opinia, to byłoby to subiektywne mocno (pracuję na co dzień na pełnym szopie). Ale kupiliśmy to do pewnej firmy, która kilka elementów już nabyła wcześniej. Nikt tego nie chce i w rezultacie wylądował w szafie jako inwestycja nietrafiona, a panienka, która miała to mieć śmiga w gimpie (robią tam prościutkie rzeczy - kadrowanie, jakieś poziomy i tyle).
Tak więc albo szop, albo gimp (naprawdę da się na nim wiele i są wersje szopopodobne).

cissic
25.05.11, 21:38
w E nie zrobisz 99% tego co w Photopsuju. inna sprawa czy bedziesz tego potrzebowal przy obrobce zdjec:) nie lepiej uzywac darmowego Gimpa a zaoszczedzone pieniadze wydac na przyjemnosci?

zobacz czy potrzebujesz wiecej?
http://www.gimp.org/tutorials/

Prysiu
25.05.11, 22:32
Z Elementsa jestem zmuszony korzystać w pracy i dobija mnie brak krzywych. Ja wiem, że są poziomy i w ogóle, ale po prostu wolę krzywe i już. O!

apz
25.05.11, 23:28
Używałem obu tych programów, z Ph.E. nie jestem zadowolony.
Jeśli jesteś pracownikiem naukowym , to co powstrzymuje Cie przed pobraniem darmowej miesięcznej wersji każdego z tych programów i popróbowania każdego przez okres próbny ?
Kontrakt masz zapewne na dłużej niż 3 miesiące.
Jeśli idzie o moje osobiste doświadczenie z Ph.E. uważam pieniądze, które wydałem na zakup licencji w wersji 8 za wyrzucony grosz.
Nie rozważasz w swoim porównaniu Adobe Photoshop Lightrooma, Z mojego krótkiego używania tego programu wydaje mi się, że jest on lepiej dopasowany do potrzeb fotograficznych, i łatwiejszy w obsłudze niż Ph. E.

Pozdrawiam AP.

rah
26.05.11, 00:46
Cały czas się edukuję i z uwagą analizuję napisane odpowiedzi. Zacząłem ściągać oba triale (tzn. Lightroom 3 i CS5), chociaż bez znajomości tych programów nie wiem, czy moje wnioski będą prawidłowe.

apz
26.05.11, 01:11
O L.3 David duChemin "Pracując nad kadrem w cyfrowej ciemni "- Galaktyka 2011,
o PS5 Conrad Chaves - Real World " PS CS5 dla fotografów" APN Promise 2011.

Może znajdziesz w sieci lub jakiejś bibliotece. Pomocne mogą być dla orientacji w PS wydania Real World do poprzednich wydań PS- do 2 i 3 były chyba po polsku .

Do programów są dostępne pliki pomocy, ale korzystnie z nich przypomina czytanie instrukcji do artykułów przemysłowych - do kuchenki mikrofalowej czy aparatu foto.

Daj znać co wybrałeś. AP.

domadm
26.05.11, 10:02
Używałem PE do wersji 7 włącznie i były całkiem ok. Ale do prostych prac Paint.NET ładuje mi się szybciej i to jest mój podręczny edytorek.

Zaletą PE jest to, że często Adobe prezentuje propozycje upgrade do PS lub Lightroom w naprawdę dobrych cenach.

tymczasowy_
26.05.11, 10:15
Od czasu gdy zacząłem używać LR, to przestałem używać PS'a.

Oczywiście LR nigdy nie zastąpi PS'a, ale wg mnie LR jest pierwszym elementem w ogniwie przetwarzania zdjęcia zapisanego w aparacie. Dopóki Ci wystarcza to go używasz, jak przestanie wystarczać (o ile przestanie) to dokupisz PS'a i po sprawie.

sdsi
26.05.11, 10:44
a przy okazji zauważyłem, że są fajne ceny na produktu Adobe dla uczniów, studentów i nauczycieli. taki LR 3 za około 350 zł. imho - warto :)

Janko Muzykant
26.05.11, 14:39
Używałem PE do wersji 7 włącznie i były całkiem ok.
Do ósemki były, powiedzmy, ok. Dziewiątka to nieporozumienie interfejsowe.

domadm
26.05.11, 18:10
Do ósemki były, powiedzmy, ok. Dziewiątka to nieporozumienie interfejsowe.

Jakoś muszą uzasadniać chęć sprzedaży nowej wersji. Też mnie to denerwuje, bo zamiast skoku jakościowego jest coraz wolniej i na pewno nie prościej.

rah
27.05.11, 10:36
Bawię się trialem CS5 i coraz bardziej mi się podoba. Wybór zdaje się klarować.

klikacz
27.05.11, 11:00
Miałam PE 7 teraz mam 9 znam photoschopa CS3 i znam gimpa. Uważam, że elements 9 jest świetny. Dodali maski warstwy, fantastycznie poprawili pędzel korygujący. Wszystko da się w tym programie zrobić a kosztuje 330zł - dla mnie rewelacyjna cena. Dodatkowo jest możliwość korygowania zdjęć z asystą - dla początkującego świetna sprawa. do PE9 można ściągnąć najnowszą wersję camera raw - istotne przy wywoływaniu rawów z najnowszych aparatów - nakładka do Gimpa (ufraw) jeszcze ich nie czyta. Dla mnie bombowy program za super cenę. Krzywe też są - tylko że trzeba suwaczkami się poruszać a nie precyzyjnie punktem po krzywej. Dla jasności - nie jestem zawodowym fotografem tylko hobbystką.

szczesliwy
27.05.11, 11:32
Z Elementsa jestem zmuszony korzystać w pracy i dobija mnie brak krzywych. Ja wiem, że są poziomy i w ogóle, ale po prostu wolę krzywe i już. O!

"...Ciekawym uzupełnieniem możliwości Photoshopa Elements jest wtyczka Smart Curves autorstwa Aloisa Zingla z Austrii, który dystrybuuje ją jako freeware. ..."

http://www.dfv.pl/dodatki_elements

EDIT:

I jeszcze tutaj sporo dodatków miedzy innymi krzywe http://www.tutoria.pl/gratisy/rozszerzenia_photoshop_elements.htm

rah
28.05.11, 15:48
O L.3 David duChemin "Pracując nad kadrem w cyfrowej ciemni "- Galaktyka 2011,
o PS5 Conrad Chaves - Real World " PS CS5 dla fotografów" APN Promise 2011.

Może znajdziesz w sieci lub jakiejś bibliotece. Pomocne mogą być dla orientacji w PS wydania Real World do poprzednich wydań PS- do 2 i 3 były chyba po polsku .

Do programów są dostępne pliki pomocy, ale korzystnie z nich przypomina czytanie instrukcji do artykułów przemysłowych - do kuchenki mikrofalowej czy aparatu foto.

Daj znać co wybrałeś. AP.

Odpowiadam. Zamówiłem Photoshop CS5. Co do książek to dzięki za podane pozycje. Oglądałem już dwie, chociaż tej o której piszesz nie mięli.
A ktoś ma tą pozycję "Mistrzowska edycja zdjęć.Adobe Photoshop CS5/CS5 PL dla fotografów" Autor: Martin Evening ?

szczesliwy
28.05.11, 18:45
ftp://ftp.helion.pl/online/mezp5f/mezp5f-5.pdf

Spis treści oraz jakiś temat w formie reklamy chyba od wydawcy. Wiec można się zorientować przed zakupem co ona zawiera.

oraz jeszcze inne pozycje.
http://helion.pl/online.htm

rah
28.05.11, 19:48
Zdecydowałem się na tą pozycję "Mistrzowska edycja zdjęć.Adobe Photoshop CS5/CS5 PL dla fotografów". Trochę drogo, ale znalazłem kilka pozytywnych recenzji.