Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aparacik do 1300zl

Slo1k
21.05.11, 21:41
Szukam aparatu do 1300zl.

Zaczynam dopiero z fotografia.

Klika przykladowych typow:
Olympus e-420
Olympus SP-610UZ

Karol
21.05.11, 21:47
Oj, trudny wybór. Co chcesz fotografować?
Kompakt, lustrzanka, a może bezlusterkowiec? Sprzęt używany wchodzi w grę?

Moominek
21.05.11, 21:47
Rozrzut fatalny... Jeden - megazoom, drugi prosta lustrzanka. Hmm, a moze używany? E-420 można wyrwać w kicie za 800,- na ten przykład.

Edit: Karol był szybszy ;)

Slo1k
21.05.11, 21:58
Może i rozrzut fatalny ale naprawdę nie wiem co wybrać zaczynam dopiero.
Dlatego pytam starszych stażem i mądrzejszych:D (podlizówa:D)
Wcześniej miałem Canona kompaktowke.

Mam ok 1300 zł przeznaczonych na zakup.
Raczej robił bym zdjęcia w ruchu, osób, zwierząt chodź czasem na pewno przydałoby się moc uchwycić jakiś piękny krajobraz lub miejsce.

Moominek
21.05.11, 22:38
Wcześniej miałem Canona kompaktowke.

No, ja nawet dwa, ten drugi męczy teraz córcia ;)

Mam ok 1300 zł przeznaczonych na zakup.
Raczej robił bym zdjęcia w ruchu, osób, zwierząt chodź czasem na pewno przydałoby się moc uchwycić jakiś piękny krajobraz lub miejsce.

Ze zdjęciami w ruchu to może być różnie. A daleko ci ludzie/zwierzęta będą? Dużo zależy od tego, jak bardzo chcesz się zająć fotografią. Jeżeli tylko tak bez specjalnych ambicji i chęci rozwoju (i w perspektywie dalszych kosztów z tym związanych) - polecam dobry kompakt ze śledzeniem AF na poziomie choćby takim jak w LX-5 (świetna sprawa). Jeżeli jednak chcesz spróbować sił z czymś nowym - to na początek w tej kwocie poleciłbym używane E-520 (większy ale ma stabilizację i troszkę więcej opcji niż E-420) z 14-42 oraz 40-150 - być może zmieścisz się w 1000,- a przy ewentualnej odsprzedaży za wiele nie stracisz (a może w ogóle). Jak się nie spodoba - wrócisz do kompakta. Ale tu uwaga - nie zrażaj się od razu. Mnie przez dobre kilka miesięcy na początku gorzej wychodziły fotki niż kompaktem. Po prostu trochę inna filozofia, ma się większą kontrolę, za to trochę więcej trzeba wiedzieć.

ksb
21.05.11, 23:46
Zdecydowanie kup Micro43. Możesz kupić fajnego Lumixa GF1 z kitem. Będziesz bardzo zadowolony

Slo1k
22.05.11, 11:18
yhy. czyli polecacie E-520 z tymi dwoma obiektywami.Dla początkującego do nauki powinno wystarczyć na początek?

Czy może lepiej kupić sobie jakaś kompaktówke do 1000zl
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Co powiecie o e-510

Mirek54
22.05.11, 11:55
Co powiecie o e-510

Wystarczy Ci z dwoma kitami na dlugie lata.

Slo1k
22.05.11, 12:06
mógłby ktoś powiedzieć mi pokrótce różnice miedzy e-510 a e-520?
dla początkującego laika różnice będą widoczne gołym okiem?

Darekw1967
22.05.11, 13:05
mógłby ktoś powiedzieć mi pokrótce różnice miedzy e-510 a e-520?
dla początkującego laika różnice będą widoczne gołym okiem?

Witam !

E-520 ma bezprzewodowe sterowanie lampami blyskowymi a E-510 tego
nie ma.

E-520 ma nieco nizsze szumy i produkuje mniejsze JPG-i od E-510.

Oba aparaty maja tendencje do latwego przepalania swiatel i
musisz sie przyzwyczaic, ze lustrzanka to nie malpka i jak
samemu sobie nie pomierzysz swiatla i nie naniesiesz odpowiednich
korekcji to bedziesz mial gorzej naswietlone zdjecia niz z malpki.

Te aparaty maja waski zakres tonalny i fotograf musi
stosowac filtry polowkowe, polaryzacyjne oraz miec wiedze i doswiadczenie
w opanowaniu tych niedogodnosci ;)

Decydujac sie na korpus za 1200 zl decydujesz sie na
jego ograniczenia i jedne zdjecia da sie tym zrobic latwo a inne zdjecia
bardzo trudno lub wcale.

Pozdrawiam

Nemo5576
22.05.11, 14:44
Te aparaty maja waski zakres tonalny i fotograf musi
stosowac filtry polowkowe, polaryzacyjne oraz miec wiedze i doswiadczenie
w opanowaniu tych niedogodnosci ;)
Co do tego wypalania nieba fakt, ale idzie sobie poradzić. Zawsze można HDRa złożyć ;)

robm28
22.05.11, 14:49
Polecam E-520 ,naprawdę tani aparat , którym można zrobić bardzo fajne zdjęcia . Ja sam mam E-520 i jestem bardzo zadowolony . Zdjęcia robi naprawdę dobre w porównaniu do ceny jaką kosztuje . Pozdrawiam

epicure
22.05.11, 14:50
Weź kompakta.

Janeczek
22.05.11, 15:17
Za stylem epicure, wez Pena...

pozdrawiam serdecznie
Janek

Slo1k
22.05.11, 18:15
Czyli jednym słowem brać kompakta bo z lustrzanka sobie nie poradzę?
Czy poprostu jeśli mam zaczynać to od tego?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Olympus E-PL1 będzie dobry na początek w tej granicy cenowej?

Iwo
22.05.11, 18:22
Olympus E-PL1 będzie dobry na początek w tej granicy cenowej?
Dobry wybór. Ja właśnie przesiadłem się z e-520 na e-pl1. No i nawet mieści się + - w budżecie (http://allegro.pl/listing.php/search?category=8846&sg=0&string=e-pl1&order=p&change_view=1).

Slo1k
22.05.11, 18:33
Czyli jednym słowem kupować pl-ke i na początek do nauki mi wystarczy z kitowym obiektywem?

epicure
22.05.11, 19:03
Do nauki wystarczy nawet porządny kompakt.

Są dwie możliwości:

- albo pozostaniesz z jednym obiektywem i będziesz pstrykał fotki na fejsbuka lub do rodzinnego albumu - wtedy lepszy będzie XZ-1 niż EP-L1 z kitem;
- albo złapiesz bakcyla i za chwilę będziesz potrzebował lepszych obiektywów, lampy, sprawniejszego działania, wygodniejszej obsługi itp. - wtedy lepsza będzie prosta lustrzanka niż EP-L1 z... No właśnie, z czym?

Janeczek
22.05.11, 20:28
Dobry mamy moment na wejscie w mikro, dlaczego? ano dlatego, iz na horyzoncie pojawia sie duzo ciekawych zapowiedzi poczawszy od G3, ktory moze i oby zagrozil lustrom af-em i ladnym wysokim iso, porownywalnym z takzwanymi semi pro lustrami, poprzez nowe obiektywy wysokiej klasy Olka i Panasa, do miejmy nadzieje jakichs pro penow od OLKa.

Nie widze sensu w tej chwili wchodzenia w lustra dla amatora, mikro system jest mocno rozwojowy i za pare lat mysle wyprze lustra nawet klasy semi pro z rynku, bo po co dzwigac jak sie ma to samo w kompaktowym wydaniu.

Ciekawym spostrzezeniem jest natomiast, iz kompakt da Ci lepsza jakosc niz Pen i tu pewnie sie nie zgodze ale ile punktow siedzienia tyle...jezeli dla kogos da lepsza, to jego broszka i jego wybor.

pozdrawiam serdecznie
Janek

Slo1k
22.05.11, 20:46
Trochę poczytałem, porozmawiałem z kilkoma ludźmi i chyba raczej postawie na PL1-kę.W razie jak wciągnie mnie to bardziej będę zmuszony w zainwestowanie w coś lepszego, na razie jednak trzeba spróbować.
Mam tylko jedne pytanie które kieruje do osób mających ten aparat.Jak się maja w nim filmy nagrywane w 720p?Jest porównanie do filmików nagrywanych Iphonem 4?

psl
23.05.11, 21:23
Trochę poczytałem, porozmawiałem z kilkoma ludźmi i chyba raczej postawie na PL1-kę.W razie jak wciągnie mnie to bardziej będę zmuszony w zainwestowanie w coś lepszego, na razie jednak trzeba spróbować.
Mam tylko jedne pytanie które kieruje do osób mających ten aparat.Jak się maja w nim filmy nagrywane w 720p?Jest porównanie do filmików nagrywanych Iphonem 4?

No i dobry wybór. EPL-1 nie powinien zawieść bo to świetna zabawka dla amatora, a jak widać na tut. forum można robić nim foty, że szczena opada ;-). Natomiast jeżeli chodzi o filmy to wg mnie lepiej wypada panas (płynniejszy AF i nie słychać nagranego warkotu silniczka AF na ścieżkę dźwiękową - choć w nowym kicie olka jest już podobno ok pod tym względem). Między innymi z tego właśnie względu wybrałem panasonica g10, a nie e-pl1.
Pozdrawiam.

Iwo
2.06.11, 10:16
Natomiast jeżeli chodzi o filmy to wg mnie lepiej wypada panas (płynniejszy AF i nie słychać nagranego warkotu silniczka AF na ścieżkę dźwiękową - choć w nowym kicie olka jest już podobno ok pod tym względem).
Dlatego o filmów polecam MF, pełna kontrola, jedynie trzeba poćwiczyć parę razy dla wprawy,
a dla osób chcących mieć większe możliwości - adapter na OM lub m42 i jasne tanie stare stałki.

Między innymi z tego właśnie względu wybrałem panasonica g10, a nie e-pl1.
a ja epla... bo mam jeszcze z ww. manualami stabilizację, o lepszej współpracy z ZD nie wspomnę.
Poza tym jak trafi się tanio E-620, E-420 to mam te same akumulatory,
podczas gdy Panaś lubił nawet blokować zamienniki (kiedyś przynajmniej)
i zmuszać w ten sposób do kupna swoich akumulatorów za kilka stówek.

kaammiil
3.06.11, 12:11
Powiem ci że jak nie planujesz dalej wydawać kasy tylko pstrykać okazjonalnie to kup dobry kompakt typu XZ-1 lub LX5 LX3 i bedziesz zadowolony i nie bedzie ci w głowie kiełkowało co chwile jaki jeszcze obiektyw kupic ,

system z wymiennymi obiektywami to zawsze szukanie lepszych słoików i czasami zmiana body wiec wieczne wydatki.

Kup kompakt i pstrykaj a za kilka lat to sam zobaczysz co jest potrzebne.

psl
3.06.11, 20:33
system z wymiennymi obiektywami to zawsze szukanie lepszych słoików i czasami zmiana body wiec wieczne wydatki.

A mój sąsiad kupił sobie kilka lat temu a200 z kitem i do dziś zero wydatków. Autentycznie.

Dlatego o filmów polecam MF, pełna kontrola, jedynie trzeba poćwiczyć parę razy dla wprawy,

A jeszcze nie próbowałem MF poza filmami makro. Może spróbuję, do dziś mi to do głowy nie przyszło.

epicure
3.06.11, 20:45
A mój sąsiad kupił sobie kilka lat temu a200 z kitem i do dziś zero wydatków. Autentycznie.

A mój wujek co pół roku kupuje nowego kompakta z nadzieją, że będzie miał lepsze zdjęcia. Ciągle nowe wydatki... ;)

jurbassteck
3.06.11, 22:07
Może po prostu E-450 z dwoma kitami.
Nie jest to drogie rozwiązanie, a myślę, że na początek całkiem przyjemne.
Kupiłem taki właśnie mojej niedoszłej dziewczynie (zn Ona płaciła) i od razu weszła w tryb manualny :)
Sam mam kilkuletni E-400 i w zasadzie oprócz wolnego AF i szumów przy wysokim ISO nic mi w niem nie przeszkadza.