Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-PL2 + 14-150 - autofocus porównywalny do...?

dog_master
18.05.11, 19:01
Szybkie pytanie z mojej strony.

Jak/do czego moglibyście porównać działanie AF w nowym Penie E-PL2 wraz z 14-150 pod względem prędkości oczywiście?

Jakoś do czegoś z E-Systemu, czy do kompakta...? Bo jednak niby każdy mówi, że "jest dobrze", ale co to znaczy dobrze... Dziecko w zabawie szalejące po placu zabaw uchwyci? Coś jak np. E-XXX + kit? Szybciej? Wolniej? Ma tego typu ostrzenie przez LV szanse z nawet najwolniejszym lustrzankowym ostrzeniem przez wizjer, jakie mieliśmy w 4/3 czyli np. w czymś starszym typu zestaw E-300 + kit? Może jak ostrzenie w LV w najpopularniejszych seriach E-XXX?

Dajcie mi proszę jakikolwiek punkt odniesienia :-)

Albo mniej technicznie: czy uchwycę tym zestawem biegające dzieci, biegające pieski........? :cool:

(oglądałam miliony zdjęć, jest okej, widziałam filmiki, są okej, trzymałam w ręki z 14-42, jest okej, to moje ostatnie 'ale' czy kupić czy nie kupić... w MM raczej nikt nie biega ;))

romek1967
18.05.11, 19:58
Szybkie pytanie z mojej strony.

Jak/do czego moglibyście porównać działanie AF w nowym Penie E-PL2 wraz z 14-150 pod względem prędkości oczywiście?

Jakoś do czegoś z E-Systemu, czy do kompakta...? Bo jednak niby każdy mówi, że "jest dobrze", ale co to znaczy dobrze... Dziecko w zabawie szalejące po placu zabaw uchwyci? Coś jak np. E-XXX + kit? Szybciej? Wolniej? Ma tego typu ostrzenie przez LV szanse z nawet najwolniejszym lustrzankowym ostrzeniem przez wizjer, jakie mieliśmy w 4/3 czyli np. w czymś starszym typu zestaw E-300 + kit? Może jak ostrzenie w LV w najpopularniejszych seriach E-XXX?

Dajcie mi proszę jakikolwiek punkt odniesienia :-)

Albo mniej technicznie: czy uchwycę tym zestawem biegające dzieci, biegające pieski........? :cool:

(oglądałam miliony zdjęć, jest okej, widziałam filmiki, są okej, trzymałam w ręki z 14-42, jest okej, to moje ostatnie 'ale' czy kupić czy nie kupić... w MM raczej nikt nie biega ;))

Ja raz dopiero próbowałem fotografować parę bawiących się labów, AF dawał radę, E-PL2 nie, zanim wyzwolił migawkę w kadrze zostawał tylko ogon psa :)

Karampuk
18.05.11, 20:41
Ja raz dopiero próbowałem fotografować parę bawiących się labów, AF dawał radę, E-PL2 nie, zanim wyzwolił migawkę w kadrze zostawał tylko ogon psa :)
wczoraj miałem tak samo. Po wyłączeniu "antyszoka" aparat bardzo przyspieszył :-)
Wyklikane z mobilka

romek1967
18.05.11, 20:45
wczoraj miałem tak samo. Po wyłączeniu "antyszoka" aparat bardzo przyspieszył :-)
Wyklikane z mobilka

W takim razie nie miałes "to samo", ja nie mówię o zwłoce antyszoka.

Janko Muzykant
18.05.11, 20:53
Jakoś do czegoś z E-Systemu, czy do kompakta...?
Ani tak, ani tak. Przy ruchomych obiektach do kompakta. Przy nieruchomych do lustra :)

Dziecko w zabawie szalejące po placu zabaw uchwyci?
Uchwyci z małym uzyskiem (więc należy napstrykać z pięć razy więcej) albo klasycznie - mf na dany plan.
A ja i tak wolę lv, bo jeśli trafi, to zawsze w punkt. W lustrzankach najbardziej mnie wkurza niewielka zmiana płaszczyzny, w lv jak nie trafi, to hektary dalej/bliżej i od razu wiadomo, a nie w domu, na monitorze.

dog_master
19.05.11, 18:51
Ooo, dziękuję Wam bardzo :-)

I o to mi chodziło :) Chociaż spodziewałam się, że będzie lepiej... No cóż, jakby ktoś jeszcze chciał się wypowiedzieć to bym była wdzięczna, ale Was kojarzę z wątków o mikro4/3 i Wam niestety wierzę...

Marnie marnie...

A wizjer pewnie nic w tej kwestii nie zmienia tak sądzę...

Szkoda, jedyna rzecz, która powstrzymuje mnie od zakupu... Rozważam więc dalej...