PDA

Zobacz pełną wersję : Pen e-p1 i co dalej

yarp2326
17.05.11, 12:55
Witam,
W super okazji kupiłem oly pena e-p1. Mam dwa obiektywy 14-42 i 40-150. Mam też adapter na Canona Eos. Pytanie teraz co dalej. Korci mnie żeby coś dokupic:-)
Do filmu te obiektywy mi wystarczą choc kręciłem obiektywem kitowym Canona na manualu i bardzo mi się podobało. Myślę o dalszych obiektywach w Canonie właśnie, ze względu na ceny obiektywów do mikro i 3/4.
Dlatego chciałem zapytac bardziej doświadczone osoby. Czy lepiej iśc w Obiektywy Canona (plusy - cena, i możliwe potem dokupienie body) lub w mikro, 3/4 (mniejsze, lżejsze, mają AF).
Chciałbym zebrac zestaw do makro. W Canonie to nie problem w mikro i 3/4 ...nie mam pojęcia:-) dlatego też prośba o pomoc. Co dalej?

nightelf
17.05.11, 16:57
Czy wolisz kupić obiektywy do Canona i potem kupić body tef firmy, to już sam musisz zdecydować.

Z mikro 4/3 masz do wyboru w tej chwili tylko Panasonic Leica 45/2.8 Macro.
Jednak jeśli trochę poczekasz, to Olympus ma coś przedstawić w czerwcu.

Trzecim wyjściem, jest kupienie jakiegoś taniego obiektywu manualnego, nie wykosztujesz się zbytnio, a właściwości optyczne są dobre.

yarp2326
17.05.11, 20:08
Dziękuję za odp. Najchętniej kupiłbym coś do makro. Myślałem o starszych obiektywach manualnych ale jak się one mają do PENa? czy przez przejściówkę nie tracą zbyt dużo? Czy lepiej np. kupić canona 50mm 1/8 czy manuala jakiegoś starszego i adapter bo pewnie będzie potrzebny?

Drugie pytanie to co do makro byście polecali do PENa? Te olympusowskie konwertery czy właśnie jakiś obiektyw manulany?

Dziękuje za pomoc i sry za głupie pytania <---- amator:-)

Weasly
17.05.11, 20:16
Witam

Podepnę się pod temat tylko troszkę w innym kontekście. Czy używał ktoś z klubowiczów zestawu: EP-1 +12-60 z przejściówką MMF-2 ???? jeśli tak to jak się sprawuje ten zestaw ??? chodzi mi o szybkość, czy chodzi coś szybciej niż podpięcie przez przejściówkę np. 14-54 ??? czy ogólnie reprezentują ten sam poziom podobno bardzo wolny ???

Tobik
17.05.11, 20:20
Podpinam się pod pytanie Weasly'ego.

nightelf
17.05.11, 21:02
Myślałem o starszych obiektywach manualnych ale jak się one mają do PENa? czy przez przejściówkę nie tracą zbyt dużo? Czy lepiej np. kupić canona 50mm 1/8 czy manuala jakiegoś starszego i adapter bo pewnie będzie potrzebny?

Drugie pytanie to co do makro byście polecali do PENa? Te olympusowskie konwertery czy właśnie jakiś obiektyw manulany?

Dziękuje za pomoc i sry za głupie pytania <---- amator:-)

Przez przejściówkę obiektyw nic nie traci z swoich zdolności optycznych, tak więc spokojnie.
Nie znam się na mocowaniu bagnetu Canona, chyba te starsze miały inne gniazdo, tak więc potrzebna przejściówka.
50/1.8 nie jest obiektywem macro, więc potrzebowałbyś jeszcze do tego pierścieni pośrednich, żeby zwiększyć skalę odwzorowania.
Ja np używam Nikkora 55/3.5 micro manualnego.

yarp2326
17.05.11, 21:06
No tak ten 50 1/8 to portretówka. Przeglądam właśnie obiektywy na allegro i widzę że do macro trzeba liczyć od 1000zł w górę. Więc teraz czy lepiej iść w coś do canona za 1k+ czy da się obejść to starszym manualnym szkłem. np. heliosem? kwestia tylko czy się opłaca. Nigdy nie bawiłem się starszymi szkłami plus nie wiem jak one by współdziałały z PENem.

Dar-i-jush
17.05.11, 21:15
Witam

Podepnę się pod temat tylko troszkę w innym kontekście. Czy używał ktoś z klubowiczów zestawu: EP-1 +12-60 z przejściówką MMF-2 ???? jeśli tak to jak się sprawuje ten zestaw ??? chodzi mi o szybkość, czy chodzi coś szybciej niż podpięcie przez przejściówkę np. ??? czy ogólnie reprezentują ten sam poziom podobno bardzo wolny ???

Tu jest taki filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=9d8fxP9_mtY&feature=mfu_in_order&list=UL

Prędkość, to kwestia subiektywna, ale wygląda na to, że 12-60 trochę pudłuje. Zwłaszcza na końcu filmu to widać.

psl
17.05.11, 21:19

Przejściówka mmf2 plus ZD35.3.5 makro (600zł nowy, od 350-400 używane). Mam, używam i jestem zadowolony. Oczywiście znając ograniczenia AF. Ewentualnie taniej - raynox pod kita.

Karampuk
17.05.11, 22:17
w macro z obiektywami Zuiko 50/2.0 i 35 PEN radzi sobie nieźle. Wiem to z autopsji. Nawet działa autofocus. Canona nie podpi to nie wiem. Wydaje mi się, że z "C" może pozostać Ci tylko MF. A ha. 50/2.0 jest wyśmienita do portretów. Dla mnie miodzio :-) :-) :-) pozdrawiam.
Wyklikane z mobilka

yarp2326
17.05.11, 22:48
Dziękuję za odpowiedzi. Teraz kolejne pytanie. Ten zuiko macro 35 niestety jest jeden na allegro i właściciel chce go sprzedać tylko z adapterem który już mam. Natomiast 50mm 2.0 jest cholernie drogi:-) jakaś tańsza alternatywa sprawdzona z PENem do macro?

Natomiast mam pytanie o to przejściówki. Mam adapter mikro - mmf2. Mam adapter mikro - Canon. Teraz czy potrzebuję jakąś inną do obiektywów starszych manualnych lub olympusa np ten zuiko? Naprawdę gubię się w tym mimo że nie chce was męczyć i czytam w necie to nadal nie wiem. :-)

Weasly
17.05.11, 23:26
Aby używać starych manualnych obiektywów Olympusa z mocowaniem OM z penami olka lub panasonica potrzeba Ci takiego czegoś: http://fotozakupy.pl/adapter/olympus-mf-2-om,9674s

psl
18.05.11, 08:01
MMF2 pozwala na zamontowanie ZD35 do aparatów systemu m4/3.

yarp2326
18.05.11, 08:45
Dziękuje wam za info. Ten adapter OM przyznam że strasznie drogi. 800zł to ja mając do canona kupię fajne szkło i będę działał na manualu chyba.
Jeśli chodzi o zd 35 to mam adapter który z PENem dostałem aby podłączyć 40-150 i z tego co widzę jest mikro 4/3 - mmf2 więc chyba będzie gut.
Rozumiem żę mmf2 , 4/3, OM , m42 to wszystko co innego i aby używać muszę mieć adapter?:-)

nightelf
18.05.11, 16:25
Dziękuje wam za info. Ten adapter OM przyznam że strasznie drogi. 800zł to ja mając do canona kupię fajne szkło i będę działał na manualu chyba.
Jeśli chodzi o zd 35 to mam adapter który z PENem dostałem aby podłączyć 40-150 i z tego co widzę jest mikro 4/3 - mmf2 więc chyba będzie gut.
Rozumiem żę mmf2 , 4/3, OM , m42 to wszystko co innego i aby używać muszę mieć adapter?:-)

MMF2 służy do podpięcia szkieł 4/3 i ten już masz.
Do OM potrzebny jest oddzielny, jak np ten z allegro: http://allegro.pl/adapter-micro-4-3-g1-gh1-e-p1-olympus-om-i1591567573.html
Do m42 natomiast coś takiego: http://allegro.pl/adapter-olympus-panasonic-micro-4-3-na-m42-blokada-i1619673922.html

Niestety, taki pech, że każdy producent ma swój bagnet i trzeba mieć przejściówki :cool:

yarp2326
18.05.11, 18:39
Super dziękuję. Dzionek poszperałem i głowa mi dymi od wiedzy. Nadal jednak nie wiem który obiektyw ale dalej walczę:-) Dziękuję i pozdrawiam

Moominek
18.05.11, 18:47

No to jasna Anielka, normalnie nie wytrzymałem - bo nie wiedziałem co już masz - jak masz adapter i "duże" 40-150 to kup Raynoxa DCR-250 (albo MSN-202 jak chcesz mrówce do pyska zaglądać, radzę jednak DCR-250, bardziej uniwersalny, a do motylków to nawet DCR-150) i na początek zestaw jak ta lala. Za jakieś 150 złotych - i to wszystko. A gdyby według Ciebie nie dało się tym robić fotek... taki jeden mój przykład z takiego zestawu (tyle że z korpusem 4/3, ale to akurat różnicy nie robi): https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=4206&pos=22

yarp2326
18.05.11, 18:51
Stary no rewelacja. To znów coś nowego doszukania. Gościu od ZD 35 na allegro jakiś fochowaty i się nie dogadam, a ten 105 dość drogi jakoś teraz więc wszelkie alternatywy mile widziane. Dziękuję.

Aha okazało się że będę miał jeszcze adapter do nikona więc mogę w tym systemie pobuszować jeszcze. A ten konwerter na allegro chodzi po ok. 200zł więc tez nie jest źle.

pikesz
2.08.11, 17:02
Mam podobny problem. Zaznaczam że zaczynam przygodę z fotografią i jestem zielony w temacie :/ Kupiłem Olympusa pen e-pl1 z podstawowym obiektywem 14-42mm. Chciałbym robić konkretne zdjęcia makro. Szukam, czytam i mam mętlik w głowie jaki kupić obiektyw i adapter. Myślę tutaj o wydaniu kwoty do 1000zł. Proszę o podpowiedź znawców tematu :) Pozdrawiam!

tymczasowy_
2.08.11, 17:24
Najlepiej byłoby kupić PL 45mm/2.8 macro z bagnetem m4/3, ale obawiam się, ze 1000zł to będzie nieco za mało.

Możesz kupić MMF-1 (przelotka dla obiektywu 4/3 na bagnet m4/3) i ZD50mm/2.0 macro - ale to minimum około 1500zł. Zamiast ZD50 możesz kupić ZD 35mm/3.5 macro i tu już się powinieneś zmieścić w 1000zł. Możesz też oczywiście kupić też jakieś macro od Sigmy z bagnetem 4/3.

Taniej to jedynie przelotka do jakiegoś manualnego macro z mocowaniem M42, OM, czy coś w tym stylu i odpowiedni obiektyw macro.

Jeszcze taniej będzie założenie jakiegoś konwertera macro na posiadany 14-42mm, aczkolwiek lepsze efekty są pewnie na 40-150 z takim konwerterem / soczewką macro.

Karol
2.08.11, 19:50
Chciałbym robić konkretne zdjęcia makro.
Jakie motywy (skale odwzorowania) Cię interesują? Potrzebujesz AF?

apz
2.08.11, 20:47
Jak nie potrzebujesz AF, a nie potrzebujesz do makro - to jakaś pięćdziesiątka makro z Zeissa, OM za kilkadziesiąt zł , nawet stary Helios, pierścienie lub mieszek i przejściówka do m43. nie sądzę by wyniosło to więcej niż 500 PLN. I hulaj dusza - ostrzysz manualnie, powiększenie masz jakie chcesz - resztę funduszy przeznaczasz na światło.

Pozdrawiam AP.

pikesz
2.08.11, 23:35
Dziękuję wszystkim za cenne rady. Teraz tylko pogrzebać na aukcjach i do zdjęć! :)

Weasly
20.08.11, 13:19
Witam

Czy orientuje się ktoś jak pracują obiektywy 4/3 po podpięciu z mmf-2 do E-PL2 chodzi mi o 12-60, i która z wersji 14-54 by szybciej chodziła z przejściówką I czy II ???
Czy raczej praca AF wszystkich obiektywów 4/3 podpiętych do PEN jest porównywalna ?
pozdr

marek7001
20.08.11, 13:54
Witam

Czy orientuje się ktoś jak pracują obiektywy 4/3 po podpięciu z mmf-2 do E-PL2 chodzi mi o 12-60, i która z wersji 14-54 by szybciej chodziła z przejściówką I czy II ???
Czy raczej praca AF wszystkich obiektywów 4/3 podpiętych do PEN jest porównywalna ?
pozdr
Jeśli chodzi o 14-54 to tylko II. Jedynka nie ostrzy po kontraście, zostaje tylko manual.

Nemo5576
20.08.11, 20:07
Nie ostrzy, czy ostrzy wolno?

apz
20.08.11, 20:36
Jeżeli dwójka jest ledwie dla mnie akceptowalna, to jedynka była istotnie wolniejsza, ale nie jest prawdą , że nie ostrzy.

Pozdrawiam AP.