Zobacz pełną wersję : Pen e-p1 i co dalej
Witam,
W super okazji kupiłem oly pena e-p1. Mam dwa obiektywy 14-42 i 40-150. Mam też adapter na Canona Eos. Pytanie teraz co dalej. Korci mnie żeby coś dokupic:-)
Do filmu te obiektywy mi wystarczą choc kręciłem obiektywem kitowym Canona na manualu i bardzo mi się podobało. Myślę o dalszych obiektywach w Canonie właśnie, ze względu na ceny obiektywów do mikro i 3/4.
Dlatego chciałem zapytac bardziej doświadczone osoby. Czy lepiej iśc w Obiektywy Canona (plusy - cena, i możliwe potem dokupienie body) lub w mikro, 3/4 (mniejsze, lżejsze, mają AF).
Chciałbym zebrac zestaw do makro. W Canonie to nie problem w mikro i 3/4 ...nie mam pojęcia:-) dlatego też prośba o pomoc. Co dalej?
Czy wolisz kupić obiektywy do Canona i potem kupić body tef firmy, to już sam musisz zdecydować.
Z mikro 4/3 masz do wyboru w tej chwili tylko Panasonic Leica 45/2.8 Macro.
Jednak jeśli trochę poczekasz, to Olympus ma coś przedstawić w czerwcu.
Trzecim wyjściem, jest kupienie jakiegoś taniego obiektywu manualnego, nie wykosztujesz się zbytnio, a właściwości optyczne są dobre.
Dziękuję za odp. Najchętniej kupiłbym coś do makro. Myślałem o starszych obiektywach manualnych ale jak się one mają do PENa? czy przez przejściówkę nie tracą zbyt dużo? Czy lepiej np. kupić canona 50mm 1/8 czy manuala jakiegoś starszego i adapter bo pewnie będzie potrzebny?
Drugie pytanie to co do makro byście polecali do PENa? Te olympusowskie konwertery czy właśnie jakiś obiektyw manulany?
Dziękuje za pomoc i sry za głupie pytania <---- amator:-)
Witam
Podepnę się pod temat tylko troszkę w innym kontekście. Czy używał ktoś z klubowiczów zestawu: EP-1 +12-60 z przejściówką MMF-2 ???? jeśli tak to jak się sprawuje ten zestaw ??? chodzi mi o szybkość, czy chodzi coś szybciej niż podpięcie przez przejściówkę np. 14-54 ??? czy ogólnie reprezentują ten sam poziom podobno bardzo wolny ???
Podpinam się pod pytanie Weasly'ego.
Myślałem o starszych obiektywach manualnych ale jak się one mają do PENa? czy przez przejściówkę nie tracą zbyt dużo? Czy lepiej np. kupić canona 50mm 1/8 czy manuala jakiegoś starszego i adapter bo pewnie będzie potrzebny?
Drugie pytanie to co do makro byście polecali do PENa? Te olympusowskie konwertery czy właśnie jakiś obiektyw manulany?
Dziękuje za pomoc i sry za głupie pytania <---- amator:-)
Przez przejściówkę obiektyw nic nie traci z swoich zdolności optycznych, tak więc spokojnie.
Nie znam się na mocowaniu bagnetu Canona, chyba te starsze miały inne gniazdo, tak więc potrzebna przejściówka.
50/1.8 nie jest obiektywem macro, więc potrzebowałbyś jeszcze do tego pierścieni pośrednich, żeby zwiększyć skalę odwzorowania.
Ja np używam Nikkora 55/3.5 micro manualnego.
No tak ten 50 1/8 to portretówka. Przeglądam właśnie obiektywy na allegro i widzę że do macro trzeba liczyć od 1000zł w górę. Więc teraz czy lepiej iść w coś do canona za 1k+ czy da się obejść to starszym manualnym szkłem. np. heliosem? kwestia tylko czy się opłaca. Nigdy nie bawiłem się starszymi szkłami plus nie wiem jak one by współdziałały z PENem.
Dar-i-jush
17.05.11, 21:15
Witam
Podepnę się pod temat tylko troszkę w innym kontekście. Czy używał ktoś z klubowiczów zestawu: EP-1 +12-60 z przejściówką MMF-2 ???? jeśli tak to jak się sprawuje ten zestaw ??? chodzi mi o szybkość, czy chodzi coś szybciej niż podpięcie przez przejściówkę np. ??? czy ogólnie reprezentują ten sam poziom podobno bardzo wolny ???
Tu jest taki filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=9d8fxP9_mtY&feature=mfu_in_order&list=UL
Prędkość, to kwestia subiektywna, ale wygląda na to, że 12-60 trochę pudłuje. Zwłaszcza na końcu filmu to widać.
Przejściówka mmf2 plus ZD35.3.5 makro (600zł nowy, od 350-400 używane). Mam, używam i jestem zadowolony. Oczywiście znając ograniczenia AF. Ewentualnie taniej - raynox pod kita.
w macro z obiektywami Zuiko 50/2.0 i 35 PEN radzi sobie nieźle. Wiem to z autopsji. Nawet działa autofocus. Canona nie podpi to nie wiem. Wydaje mi się, że z "C" może pozostać Ci tylko MF. A ha. 50/2.0 jest wyśmienita do portretów. Dla mnie miodzio :-) :-) :-) pozdrawiam.
Wyklikane z mobilka
Dziękuję za odpowiedzi. Teraz kolejne pytanie. Ten zuiko macro 35 niestety jest jeden na allegro i właściciel chce go sprzedać tylko z adapterem który już mam. Natomiast 50mm 2.0 jest cholernie drogi:-) jakaś tańsza alternatywa sprawdzona z PENem do macro?
Natomiast mam pytanie o to przejściówki. Mam adapter mikro - mmf2. Mam adapter mikro - Canon. Teraz czy potrzebuję jakąś inną do obiektywów starszych manualnych lub olympusa np ten zuiko? Naprawdę gubię się w tym mimo że nie chce was męczyć i czytam w necie to nadal nie wiem. :-)
Aby używać starych manualnych obiektywów Olympusa z mocowaniem OM z penami olka lub panasonica potrzeba Ci takiego czegoś: http://fotozakupy.pl/adapter/olympus-mf-2-om,9674s
MMF2 pozwala na zamontowanie ZD35 do aparatów systemu m4/3.
Dziękuje wam za info. Ten adapter OM przyznam że strasznie drogi. 800zł to ja mając do canona kupię fajne szkło i będę działał na manualu chyba.
Jeśli chodzi o zd 35 to mam adapter który z PENem dostałem aby podłączyć 40-150 i z tego co widzę jest mikro 4/3 - mmf2 więc chyba będzie gut.
Rozumiem żę mmf2 , 4/3, OM , m42 to wszystko co innego i aby używać muszę mieć adapter?:-)
Dziękuje wam za info. Ten adapter OM przyznam że strasznie drogi. 800zł to ja mając do canona kupię fajne szkło i będę działał na manualu chyba.
Jeśli chodzi o zd 35 to mam adapter który z PENem dostałem aby podłączyć 40-150 i z tego co widzę jest mikro 4/3 - mmf2 więc chyba będzie gut.
Rozumiem żę mmf2 , 4/3, OM , m42 to wszystko co innego i aby używać muszę mieć adapter?:-)
MMF2 służy do podpięcia szkieł 4/3 i ten już masz.
Do OM potrzebny jest oddzielny, jak np ten z allegro: http://allegro.pl/adapter-micro-4-3-g1-gh1-e-p1-olympus-om-i1591567573.html
Do m42 natomiast coś takiego: http://allegro.pl/adapter-olympus-panasonic-micro-4-3-na-m42-blokada-i1619673922.html
Niestety, taki pech, że każdy producent ma swój bagnet i trzeba mieć przejściówki :cool:
Super dziękuję. Dzionek poszperałem i głowa mi dymi od wiedzy. Nadal jednak nie wiem który obiektyw ale dalej walczę:-) Dziękuję i pozdrawiam
No to jasna Anielka, normalnie nie wytrzymałem - bo nie wiedziałem co już masz - jak masz adapter i "duże" 40-150 to kup Raynoxa DCR-250 (albo MSN-202 jak chcesz mrówce do pyska zaglądać, radzę jednak DCR-250, bardziej uniwersalny, a do motylków to nawet DCR-150) i na początek zestaw jak ta lala. Za jakieś 150 złotych - i to wszystko. A gdyby według Ciebie nie dało się tym robić fotek... taki jeden mój przykład z takiego zestawu (tyle że z korpusem 4/3, ale to akurat różnicy nie robi): https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=4206&pos=22
Stary no rewelacja. To znów coś nowego doszukania. Gościu od ZD 35 na allegro jakiś fochowaty i się nie dogadam, a ten 105 dość drogi jakoś teraz więc wszelkie alternatywy mile widziane. Dziękuję.
Aha okazało się że będę miał jeszcze adapter do nikona więc mogę w tym systemie pobuszować jeszcze. A ten konwerter na allegro chodzi po ok. 200zł więc tez nie jest źle.
Mam podobny problem. Zaznaczam że zaczynam przygodę z fotografią i jestem zielony w temacie :/ Kupiłem Olympusa pen e-pl1 z podstawowym obiektywem 14-42mm. Chciałbym robić konkretne zdjęcia makro. Szukam, czytam i mam mętlik w głowie jaki kupić obiektyw i adapter. Myślę tutaj o wydaniu kwoty do 1000zł. Proszę o podpowiedź znawców tematu :) Pozdrawiam!
tymczasowy_
2.08.11, 17:24
Najlepiej byłoby kupić PL 45mm/2.8 macro z bagnetem m4/3, ale obawiam się, ze 1000zł to będzie nieco za mało.
Możesz kupić MMF-1 (przelotka dla obiektywu 4/3 na bagnet m4/3) i ZD50mm/2.0 macro - ale to minimum około 1500zł. Zamiast ZD50 możesz kupić ZD 35mm/3.5 macro i tu już się powinieneś zmieścić w 1000zł. Możesz też oczywiście kupić też jakieś macro od Sigmy z bagnetem 4/3.
Taniej to jedynie przelotka do jakiegoś manualnego macro z mocowaniem M42, OM, czy coś w tym stylu i odpowiedni obiektyw macro.
Jeszcze taniej będzie założenie jakiegoś konwertera macro na posiadany 14-42mm, aczkolwiek lepsze efekty są pewnie na 40-150 z takim konwerterem / soczewką macro.
Chciałbym robić konkretne zdjęcia makro.
Jakie motywy (skale odwzorowania) Cię interesują? Potrzebujesz AF?
Jak nie potrzebujesz AF, a nie potrzebujesz do makro - to jakaś pięćdziesiątka makro z Zeissa, OM za kilkadziesiąt zł , nawet stary Helios, pierścienie lub mieszek i przejściówka do m43. nie sądzę by wyniosło to więcej niż 500 PLN. I hulaj dusza - ostrzysz manualnie, powiększenie masz jakie chcesz - resztę funduszy przeznaczasz na światło.
Pozdrawiam AP.
Dziękuję wszystkim za cenne rady. Teraz tylko pogrzebać na aukcjach i do zdjęć! :)
Witam
Czy orientuje się ktoś jak pracują obiektywy 4/3 po podpięciu z mmf-2 do E-PL2 chodzi mi o 12-60, i która z wersji 14-54 by szybciej chodziła z przejściówką I czy II ???
Czy raczej praca AF wszystkich obiektywów 4/3 podpiętych do PEN jest porównywalna ?
pozdr
Witam
Czy orientuje się ktoś jak pracują obiektywy 4/3 po podpięciu z mmf-2 do E-PL2 chodzi mi o 12-60, i która z wersji 14-54 by szybciej chodziła z przejściówką I czy II ???
Czy raczej praca AF wszystkich obiektywów 4/3 podpiętych do PEN jest porównywalna ?
pozdr
Jeśli chodzi o 14-54 to tylko II. Jedynka nie ostrzy po kontraście, zostaje tylko manual.
Nie ostrzy, czy ostrzy wolno?
Jeżeli dwójka jest ledwie dla mnie akceptowalna, to jedynka była istotnie wolniejsza, ale nie jest prawdą , że nie ostrzy.
Pozdrawiam AP.