Zobacz pełną wersję : Problem z tulipanem
dragonfly108
24.04.07, 10:23
witam
mam problem z osłoną przewisłoneczną do kitowego obiektywu 14-45 do E-500. podczas robienia zdjęć przy szerokim kącie w rogach zacząłem widzieć kawałki tej osłony. Problem wynika wg mnie z tego że zakładając ją na obiektyw nie mogę założyć jej równo - tak żeby potem w rogach kadru były wcięcia tulipana - osłona jest jakby troche przekrzywiona. Czy ktoś miał już taki problem?
pozdrawiam
Pokaż zdjecie, z tulipanem i bez. Na tych samych stawieniach.
f15 - f22 jasny jednostajny obiekt np niebo.
[ Komentarz dodany przez: fotomic: Wto 24 Kwi, 2007 ]
test komentarz
przekręć mocniej tulipanka aż zaskoczy na właściwe miejsce a przedtem sprawdź, czy nie ma jakiegoś paprocha w prowadnicy zatrzasku na tulipanie i na obiektywie. Myslę, że masz orginalny tulipan do zuiko.
witam
mam problem z osłoną przewisłoneczną do kitowego obiektywu 14-45 do E-500. podczas robienia zdjęć przy szerokim kącie w rogach zacząłem widzieć kawałki tej osłony. Problem wynika wg mnie z tego że zakładając ją na obiektyw nie mogę założyć jej równo - tak żeby potem w rogach kadru były wcięcia tulipana - osłona jest jakby troche przekrzywiona. Czy ktoś miał już taki problem?
pozdrawiam
Miałem to samo, dopóki nie użyłem większej siły do przekręcenia osłony...
Zrób tak, jak radzi Wiejo - musisz wyczuć wyraźny zatrzask i wtedy na szerokim kącie jest OK!
Po prostu nie dokręcasz osłony. Dobrze jest ustawiona dopiero kiedy usłyszysz zatrzask. uważaj też, żebys w dobrze obrocona ja zakladal! BO da sie ja założyć troche przekszywiona i jak wtedy bedziesz probowal ja dokrecic to ja złamiesz! Masz tam znaczek :)