Zobacz pełną wersję : Jak zrobić takie zdjęcie ?
Witam.
Pytanie jak w temacie:
http://www.flickr.com/photos/36955425@N07/3403840860 :roll:
Dziękuję z góry za odpowiedź.
czas otwarcie migawki względnie długi i lampą błyskowa na 2 kortynę.
Hm, aparat na statywie, długi czas naświetlania podczas którego robi się światełkiem takie maziaje i lampa na drugą kurtynę. Ja bym tak próbowała.
A mi się wydaję, że raczej lampa na pierwszą kurtynę, potem długi czas naświetlania i mazgaje światełkami.
Gdyby lampa uderzyła drugą kurtyną to gość byłby na pierwszym planie a mazgaje na nim nie byłyby tak widoczne.
tymczasowy_
11.05.11, 14:27
Hm, aparat na statywie, Tylko w przypadku "autoportretu". W innym niekoniecznie.
długi czas naświetlania z mocno przymkniętą przysłoną.
A mi się wydaję, że raczej lampa na pierwszą kurtynę, potem długi czas naświetlania i mazgaje światełkami.
Gdyby lampa uderzyła drugą kurtyną to gość byłby na pierwszym planie a mazgaje na nim nie byłyby tak widoczne.
Gdyby lampa była na pierwszą kurtynę przy długim czasie naświetlania to gość byłby półprzezroczysty.
faktycznie, masz racje.
chyba jestem przepracowany :)
Hmmm, no to u mnie nie ma takiego efektu :???:
Mam E-510. Ustawiam Migawkę np na 4s i lampę na SLOW2.
Nie wiem dlaczego, ale po naciśnięciu przycisku migawki mam pierwszy flesz (słaby), a na końcu otwarcia migawki kolejny, mocniejszy.
Czy to normalne że po naciśnięciu przycisku mam pierwszy flesz?
brudnyhary
16.05.11, 21:17
ustawiasz na "S" około 4 sekundy może być krócej błysk wypełniający czyli błyskawica :) pozdrawiam
Hmmm, no to u mnie nie ma takiego efektu :???:
Mam E-510. Ustawiam Migawkę np na 4s i lampę na SLOW2.
Nie wiem dlaczego, ale po naciśnięciu przycisku migawki mam pierwszy flesz (słaby), a na końcu otwarcia migawki kolejny, mocniejszy.
Czy to normalne że po naciśnięciu przycisku mam pierwszy flesz?
Tak. Ten pierwszy błysk jest wykorzystywany do pomiaru żeby aparat "wiedział" jaki ma być ten właściwy błysk, który w tym przypadku będzie na końcu. Ten przedbłysk jest też przy innych trybach lampy tylko wtedy go trudno zauważyć bo zaraz po nim jest błysk właściwy.
Ok, dzięki za info. Będę próbował dalej.