Zobacz pełną wersję : m43 - szerszy kąt, jaki?
Posiadam e-p2 + 20/1.7 panasonica i 40-150 m.zuiko. Często jeżdze w góry i chciałbym dokupić szerszy kąt do tego zestawu. I teraz powstało pytanie - czy skupić się na jakimś 9-18 m.zuiko, ewentualnie 14/2.5 panasa. Nie ukrywam, że kasa też jest dla mnie ważna, a te 2 obiektywy wyżej dość sporo kosztują. Skłaniam się bardziej ku 14-42 m.zuiko lub 14-45 panasa bo zuiko to nie wiadomo kiedy naleśnika wypuści. I teraz 2 pytania - czy jest dość spora (widoczna) różnica między 20mm a 14mm jeżeli chodzi o kąty widzenia? Bo może 20mm wystarczy :roll:
Drugie pytanie dotyczy obiektywu m.zuiko 14-42 wersja 1 - nałoże na ten obiektyw "polara" czy "kręci mordką"?
Aha, i optycznie, który ewentualnie jest lepszy m.zuiko 14-42 czy panas 14-45?
Różnica pomiędzy 14 a 20 mm jest kolosalna, a taka sama jest miedzy 9 a 14mm. Tutaj możesz sobie ocenić kąty widzenia : http://www2.olympus.pl/consumer/208_21614.htm
Dzięki. W zasadzie wybór zawęziłem do panasa 14-45 i m.zuiko 14-42 v2. Teraz, który z nich będzie lepszy optycznie?
Widziałem kiedyś na forum link do takiej "przymierzalni" obiektywów i aparatów m43. Klikało się na aparat, na obiektyw i można było pooglądać z różnych stron jak taki zestaw wyglądał. Nie mogę teraz tego znaleźć :cry:
Może ktoś dysponuje?
tymczasowy_
5.05.11, 11:27
erol, do robienia "widoczków" górskich/miejskich wystarczy Ci 20mm i klejenie panoram (robionych z ręki na szybko), np. prosty i darmowy "autostich" pozwoli na szybkie/proste/i akceptowalne jakościowo panoramki. Przy odrobinie wprawy nawet w wnętrzach pokleisz panoramy zwiększające kąt widzenia - czyli np klejenie czterech kadrów (dwa góra - dwa dół).
Inna sprawa jak chcesz robić fotki z przerysowaniem perspektywy. Tu przyda Ci się szerokie szkiełko, im szersze tym lepiej. Osobiście mam 7-14 pod 4/3 i jak go zakładam, to większość fotek robię na 7mm - rzadko kiedy na innej ogniskowej - w zasadzie jak dla mnie to mogłaby być stałka 7mm i już.
Teraz dużo robię na 24mm (bo mam takie podręczne/małe foto-sprzęty) - tematyka od kadrów z przerysowaniem perspektywy aż do portretu.
Możesz też nabyć fisheye i jak zajdzie konieczność to niektóre kadry prostować np. za pomocą http://www.imagetrendsinc.com/products/prodpage_hemi.asp
Masz zalety takiego rozwiązania:
- szeroki kąt z mniej rozciągniętymi brzegami (w stosunku do obiektywu rektalinearnego )
- rybie oczko samo w sobie
- łatwe robienie panoramek 360 stopni
no i wady w postaci dodatkowej obróbki na kompie.
Kup 9-18 mm. Do widoczków będzie nieoceniony i dużo lepszy, niż 14-4x.
tymczasowy_
5.05.11, 11:41
Tu masz jeszcze jeden link w temacie prostowania fisheye:
http://www.kenrockwell.com/tech/fisheye-hemi.htm
9-18 jest drozszy - ale mając 14 szybko bedziesz miał ochotę na 9-18
różnica miedzy 14 a 20 jest gigantyczna.
Jesli masz jakies doświadczenie z analogowymi aparatami na 35 mm to różnica jest jak między 28 a 40
tu masz jakies zdjęcia pokazujące różnice między 7mm 9mm a 14 mm
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18438&highlight=9-18+7-14
A tutaj:
http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Obiektywy
na dole strony masz porównania kąta widzenia różnych obiektywów.
Pozdrawiam
Jesli masz jakies doświadczenie z analogowymi aparatami na 35 mm to różnica jest jak między 28 a 40Mam porównanie jedynie do Lumixa LX3, bo na nim robiłem jeszcze w zeszłym roku. Z tego co wiem tam jest jeszcze inny przelicznik i nie wiem jak sie tamta ogniskowa ma do m43 ani do pełnej klatki. Wiem tyle, że podobały mi się z niego fotki krajobrazowe, mogłem złapać i osobę i pokazać przestrzeń za nią. Było to czuć. Chciałbym podobny efekt uzyskać na m43 i szukam jakiegos porównywalnego obiektywu jeśli o kąt widzenia chodzi
powiem tak
prostowałem fiszaja - znudziło mi się dość szybko - jest wyraźna aberacja i lekkie masakrowanie jakosci obrazu na krawędziach - ale da sie to przecierpieć problemem dal mnie było chyba lenistwo. poza tym co innego od razu robić zdjęcie a co innego robić zdjęcie rybim okiem i wyobrazać sobie jaki fragment stracisz prostując zdjęcie. Mi nie podpasowało ( gdzieś opisywałem wrażenia na forum )
tutaj - w wątku Fotomica ( fotomic też pisał o prostowaniu ) - tylko nie ma moich załączników i chyba juz ich nie znajdę :/
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9708&highlight=fiszaj
przepuściłem przez swe ręce 7-14 / 11-22 / 9-18
7-14 link podałem wczesniej
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72358
i kazdy z tych obiektywów daje radość szerokokątnych kadrów w porównaniu do 14 nie wspominajac już o 20 mm
u mnie z przyczyn ekonomicznych padło na 9-18 ( 11-22 ) było jak dla mnie zbyt zazębiające się z 14-54
a przymiezalnia obiektywów jest tutaj : http://www.four-thirds.org/en/special/matching.html
tymczasowy_
5.05.11, 12:37
W LX3 najszerzej to 24mm (po przeliczeniu).
a przymiezalnia obiektywów jest tutaj : http://www.four-thirds.org/en/special/matching.htmlIle się tego naszukałem to moje:grin: Dzięki wielkie.
Kusi mnie 9-18, ale cena póki co jest dla mnie zaporowa. Minimum 2000PLN to troche za dużo. Naleśnik 14/2.5 niby w sprzedaży od zeszłego roku a dostępność zerowa. 7-14 Panasa znowu miażdzy ceną
W LX3 najszerzej to 24mm (po przeliczeniu).O dzięki. Czyli te 14mm(28mm) w takim razie będzie najbliżej tego LX3, chociaż tych kilku mm braknie :)
Kusi mnie 9-18, ale cena póki co jest dla mnie zaporowa. Minimum 2000PLN to troche za dużo.
Popisz jeszcze trochę na forum, a będziesz miał dużo taniej.
O dzięki. Czyli te 14mm(28mm) w takim razie będzie najbliżej tego LX3, chociaż tych kilku mm braknie :)
I niestety osoby uzależnione od LX3/24mm (jak zwał tak zwał) szybko to zauważą :evil:
cześć, mam na imię Paweł i jestem uzależniony od LX3 - 14mm to jednak nie to samo :sad:
Wg portalu 43R Oly ma pod koniec czerwca puścić 12mm (nasze 24mm) ze światłem F/2, niestety w wersji PRO, co powiedzmy to szczerze i otwarcie BARDZO się odbije na cenie tego szkiełka. Mimo wszystko jestem za :mrgreen:
BTW. Jak budżet gra rolę, to za epicure: popisz trochę na forum i kup 9-18. Widziałem to szkiełeczko/maleństwo na żywo. Na dpreview jest wiele fotek, które dowodzą, że daje radę i to dużo szerzej niż LX3.
tymczasowy_
5.05.11, 13:17
erol, no to masz dylemat :wink: - szerokie szkiełko minimum 2000zł.
Kilka wniosków wynikających z obcowania z różnymi sprzętami:
1. 24mm z F=2.0 za (1000-1400zł) w LX3/5 jest w zasadzie nie do pobicia przez żaden sprzęt bezlustrowy (w przyzwoitej cenie - no może NX i nowa 16mm).
2. Inna opcja taniego szerokiego kąta to NEX-3 z 16mm (można było kupić za 999zł) lub Sigma DP1 - ekw. 28mm za 999zł.
3. Jakbym miał teraz wchodzić w bezlustrowca to wybrałbym NX100 z 16-20-30mm - po co przepłacać (no może dopłaciłbym nieco jakby następca NX100 był wyraźnie lepszy).
W Twoim przypadku, jeśli robisz fotki w warunkach przyzwoitego światła to m.ZD 9-18 wydaje się optymalnym rozwiązaniem.
Popisz jeszcze trochę na forum, a będziesz miał dużo taniej.Hehe ale i tak taniej wyjdzie komplet naleśników NX Samsunga (16+20+30) - gabarytowo/jakościowo i jasnościowo ( 2.5/2.8/2.0 ) też będzie lepiej.
cześć, mam na imię Paweł i jestem uzależniony od LX3 - 14mm to jednak nie to samoGdybym był uzależniony to zostałbym przy LX3 ;) LX3 miał jednak inne ograniczenia, które przeważyły szalę, że go sprzedałem.
BTW. Jak budżet gra rolę, to za epicure: popisz trochę na forum i kup 9-18. A to ciekawe. Istnieje jakaś zależność między liczbą postów a cenami obiektywów m43 w sklepie X? :shock:
24mm z F=2.0 za (1000-1400zł) w LX3/5 jest w zasadzie nie do pobicia przez żaden sprzęt bezlustrowy (w przyzwoitej cenie - no może NX i nowa 16mm)Rozumiem, że ten NX ma jeszcze inny przelicznik jeśli chodzi o ogniskowe..
Inna opcja taniego szerokiego kąta to NEX-3Nexy odpadają na starcie. Aparat musi być solidny i mieć możliwość "pokręcenia" sobie ustawieniami. Grzebanie w menu w celu zmiany przysłony itp mnie odrzuca
Jakbym miał teraz wchodzić w bezlustrowca to wybrałbym NX100Ja poczekam na Fuji X300 :grin:
A to ciekawe. Istnieje jakaś zależność między liczbą postów a cenami obiektywów m43 w sklepie X?
Tak. A sklepem X jest Olympus Polska.
Istnieje jakaś zależność między liczbą postów a cenami obiektywów m43 w sklepie X? :shock:
Nie, ale istnieje na forum program OlyJedi - użytkownicy nim objęci mogą skorzystać ze specjalnych cen, niektóre z nich są bardzo atrakcyjne.
Znalazłem tylko wzmiankę na pierwszej stronie o OlyJedi. Natomiast jak "się objąć" takim programem, czy jedynym kryterium jest liczba postów, jakie są ceny standardowe a jakie bonusowe, tego już niestety nie znalazłem
...ak "się objąć" takim programem...
Zostajesz nim objęty z automatu po przekroczeniu jakiejś ustalonej ilości punktów za ilość postów, zdjęć w galerii, komentarzy - ogólnie za aktywność. Jaka to ilość - nie wiem, ale teraz nieduża. Pewnie w kilka dni dałoby rade...
...jakie są ceny standardowe a jakie bonusowe, tego już niestety nie znalazłem
Bo to znajdziesz dopiero, jak już uzyskasz do tych informacji dostęp, czyli znajdziesz się w OlyJedi.
tymczasowy_
5.05.11, 14:30
Rozumiem, że ten NX ma jeszcze inny przelicznik jeśli chodzi o ogniskowe..Ma przelicznik 1,5 jak i pozostałe aparaty z APS-C.
Nexy odpadają na starcie. Aparat musi być solidny i mieć możliwość "pokręcenia" sobie ustawieniami. Grzebanie w menu w celu zmiany przysłony itp mnie odrzucaKto Ci takich banialuków naopowiadał. Przysłonę/czas w trybiach A, S, M ustawiasz pokretłem - całkiem wygodnie. Generalnie ja nic złego na temat sterowania nastawami w NEX nie mogę powiedzieć, nie jest idealnie, ale nie jest też tragicznie, można wyżyć nawet z obiektywami manualnymi bez AF.
Ja poczekam na Fuji X300 ... oraz na niewątpliwie atrakcyjną inaczej cenę tego cacka i obiektywów do niego (wnioskuję na podstawie ceny X100 :wink: )
BTW Jeśli kiedyś wejdę w m4/3 to pierwszym szkłem jakie sobie sprawię będzie właśnie mZD 9-18. Idealnie spełnia założenia systemu a poza tym jest wcale nie gorszy optycznie od większego brata, który niewątpliwie jest szkłem udanym. Do zabrania w góry idealny .....
Przysłonę/czas w trybiach A, S, M ustawiasz pokretłem - całkiem wygodnie. Generalnie ja nic złego na temat sterowania nastawami w NEX nie mogę powiedzieć...
A jak zmieniasz iso, wb, pomiar światła, punkt i tryb pracy AF, drive itp.?
Kto Ci takich banialuków naopowiadał.
Poczytałem troche o nim. Po zdjęciach aparatu też widać, że pokręteł, kółek itepe to on za wiele nie ma. A poza tym plastik :|
tymczasowy_
5.05.11, 15:11
A jak zmieniasz iso, wb, pomiar światła, punkt i tryb pracy AF, drive itp.?Wątek, co prawda nie do przepychanek o zalety czy wady sonowskiego NEX'a, ale odpowiem Ci. Ja osobiście:
- ISO mam ustawione na AUTO - sprawdza się znakomicie,
- WB mam ustawione na AWB - robię wyłącznie w RAW, w LR przepięknie da się ustawić właściwy,
- pomiar światła zazwyczaj mam ustawiony na tryb matrycowy, też daje radę, robię głównie "widoczki", przy portretach mierzę punktowo - ponieważ zmiana "widoczek" - "portret" wiąże się ze zmianą obiektywu, więc i zmiana tego parametru w menu nie złości,
- z 16mm "widoczki" centralny s-AF, osoby/grupy osób wielopunktowy z wykrywaniem twarzy - spisuje się całkiem nieźle, od biedy może tak zostać i dla widoczków, szczególnie z 16mm. "Portret" to obiektyw całkowicie manualny,
- drive mam pod przyciskiem na kółku i ustawienie kółkiem
Poza tym, dwa przyciski można zaprogramować, a przycisk od menu wywołuje ostatnio używane menu.
Jak dla body za 500zł z nowoczesną matrycą, niektóre bolączki można wybaczyć.
Poczytałem troche o nim. Po zdjęciach aparatu też widać, że pokręteł, kółek itepe to on za wiele nie ma.Jak widzisz, jak napisałem wyżej, w praktyce wcale to nie przeszkadza.
A poza tym plastik Przynajmniej jest tani. Wersja 5 jest magnezowa. Poza tym plastik w wersji 3 jest całkiem przyzwoity - naprawdę do wykonania nie ma się co przyczepiać , tam gdzie potrzeba jest wykończony antypoślizgowo. No i po co płacić za magnez jak i tak nie ma uszczelnień ( tak jak i pozostałe bezlustrowce).