PDA

Zobacz pełną wersję : JPG - jaka rozdzielczosc "dla znajomych"?

Jerry_R
24.04.11, 04:37
Mam pytanie, glownie do osob uzywajacych na swoje potrzeby RAW'ow:
- do jakiej rozdzielczosci eksportujecie zdjecia dajac je znajomym?

Wbrew pozorom - zaczalem sie zastanawiac, jak wyeksportowac zdjecia z LR dla znajomych. Dlaczego? Dlatego, ze ich potrzeby sa bardzo ogolne... Tzn. chca ogladac zdjecia na monitorze. Ale i wydrukowac wybrane...

Do ogladania wyeksportowalbym w rozdzielczosci nie przekraczajacej Full HD, tak aby ogladajac je jak najczesciej widzieli podglad 100% - nie lubie jak o ostrosci zdjecia decyduja algorytmy roznych przegladarek, nad ktorymi nie mamy kontroli... Zakladam, ze sprzet na ktorym zdjecia beda ogladane - jest min. Full HD.

Ale wtedy nie powieksza ani kawalka, zeby np. zobaczyc zblizenie twarzy...

Zbyt czesto widzialem zdjecia na bakier z ostroscia, tylko dlatego, ze rozne narzedzia je wyswietlajace uzywaly slabych algorytmow zmniejszajacych rozmiar.

OK, mozna pojsc na jakis kompromis - i powiedziec, ze 2400 na dluzszym boku wystarczy. Sens dawac wiecej?

Ale jesli chca wydrukowac wybrane zdjecia - zupelnie inaczej je eksportuje, uzywajac innego wyostrzania.
Do wydruku, nie do ogladania...

Znajomi oczywiscie nie rozumieja tych zagwozdek, dla nich to bez znaczenia. Chca dostac jeden JPG, ktory obejrza, czasem powieksza na ekranie, czasem wydrukuja...

Jakie jest Wasze podejscie w takiej sytuacji? Np. zostac przy dluzszym boku np. 2400 i eksport na "screen"? Bo eksport do wydruku raczej bedzie przeostrzony do ogladania... Znowu - jak ja eksportuje do wydruku na swoej potrzeby - zawsze docelowa rozdzielczosc jest jak najbardziej zblizona do tej, ktora wykorzysta drukarka, bez uzywania swoich algorytmow do zmiany rozdzielczosci...

Oczywiscie znajomi nie wiedza jakiego rozmiaru beda odbitki, raz wieksze, raz mniejsze... Oni przeciez w ich aparacie maja JPG, wybieraja maksymalna rozdzielczosc i najslabsza kompresje i juz :wink:

k@czy
24.04.11, 05:05
Skoro dla znajomych to bez znaczenia, to nie kumam po co ten wywod....

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/04/eyebrowsp1-1.gif
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/GIF/eyebrowsp1.gif)

wojciech_gd
24.04.11, 08:08
jerry....widzę, że męczy bezsenność, skoro o takiej porze poruszasz TAKIE tematy :D

polecam dawać znajomym wywołane odbitki :)

Jerry_R
25.04.11, 03:53
Dzieki :grin:

Ta pora to standardowa dla mnie :wink:

Syd Barrett
25.04.11, 11:21
U mnie w zasadzie nikogo nie interesuje większa rozdzielczość niż ekranowa.
Z reguły 1280xcoś, lub ostatecznie cośx1050.
Ale jak wysyłałem np. zdjęcia Chasydów w Leżajsku Żydom, którzy mnie o to poprosili (do wspomnień, "non-public" itp.) konwertowałem do 1024x768, kolega nawet chyba do 900xcoś.

Iwo
25.04.11, 11:38
Masz problemy. Wysyłaj w tym fullHD, do odbitek 10x15cm wystarczy.
Możesz napisać w e-mailu, że jak chcą, to mogą dostać większą rozdzielczość jak im się jakieś spodoba.

Dar-i-jush
25.04.11, 11:55
Niezły temat. Na święta dobry:)

O co chodzi z tym ostrzeniem na ekran, do wydruku, czy do labu? Jak dasz dużą rozdzielczość i wyostrzysz, to potem na małej odbitce będzie przeostrzone, bo program przy zmniejszaniu jeszcze wyostrzy? Czy to o coś innego chodzi?

Darekw1967
25.04.11, 12:03
Witam !

Jak material na odbitke... to jest tak:

Format analogowy Wymiary zdjęć
9x13 cm 89x127 mm
10x15 cm 102x152 mm
10x25 cm 102x254 mm
13x18 cm 127x178 mm
13x36 cm 127x356 mm
15x21 cm 152x216 mm
20x30 cm 203x305 mm
25x38 cm 254x381 mm

Format cyfrowy Wymiary zdjęć
9.5x12.7 cm 95x127 mm
10.2x13.6 cm 102x136 mm
12.7x17 cm 127x170 mm
15.2x20.3 cm 152x203 mm
20x30 cm 210x280 mm

Dla 300 DPI trzeba przeliczyc.

Wystarczy w programie graficznym wpisac w mm i dac 300 DPI i
odczytac w pixelach ile musi miec fotografia.

W GIMP dajemy FILE-> NEW

Image Size

ustawiamy na mm

wpisujemy 127
89

Rozwijamy Advanced Options

Ustawiamy X resolution 300 (pixels/in)
y resolution 300 (pixels/in)

dajemy OK...

Otwiera sie okno i na gornym pasku okna pokazuje sie
rozmiar w pixelach 1500x1051

Wlasnie taki obrazek koncowy (po obrobkach)
o zadanej koncowej rozdzielczosci powinien byc na wyjsciu
aby na odbitkach bylo jak najlepiej jakosciowo.
To przesylasz osobie... ktora chce wyprodukowac sobie odbitke
na zadany format.

Wiele labow robi w 400 DPI to trzeba ustawic 400 (pixels/in)

Do ogladania na ekranie monitora przygotowuje zdjecia na format 1280x1024

Wazne jest aby bylo wiadomo na jaka rozdzielczosc trzeba
wyprodukowac koncowy obraz.

Jak nie wiadomo, lepiej podeslac oryginalnego JPG-a

Pozdrawiam

Karol
25.04.11, 12:03
Wbrew pozorom - zaczalem sie zastanawiac, jak wyeksportowac zdjecia z LR dla znajomych. Dlaczego? Dlatego, ze ich potrzeby sa bardzo ogolne... Tzn. chca ogladac zdjecia na monitorze.

Gratuluję problemów ;-)
Wołając rawy w LR zawsze eksportuję zdjęcia do rozmiaru rzeczywistego, przy zachowaniu dobrej jakości (90%). Do zmniejszenia fot na potrzeby e-maili wolę efekt z programu SNS-Resizer - ma bardzo fajny algorytm do wsadowego zmniejszania JPGów, możliwość określenia jakości, wyostrzenia, dodania ramki itd. Wysyłam zwykle pliki o dłuższym boku 800 pikseli, czasami 1024 lub inaczej - zależy od przeznaczenia.

Ale jak wysyłałem np. zdjęcia Chasydów w Leżajsku Żydom
Wreszcie jakiś ciekawy wątek w tym wątku... ;-)

RadioErewan
25.04.11, 12:08
Niezły temat. Na święta dobry:)

O co chodzi z tym ostrzeniem na ekran, do wydruku, czy do labu? Jak dasz dużą rozdzielczość i wyostrzysz, to potem na małej odbitce będzie przeostrzone, bo program przy zmniejszaniu jeszcze wyostrzy? Czy to o coś innego chodzi?

Ostrzenie powinno być wykonane po każdej interpolacji. Zależnie od medium, na którym obraz będzie prezentowany, powinny być użyte inne parametry wyostrzania. Program do oglądania zdjęć zazwyczaj tylko interpoluje fotkę do rozmiaru ekranu, olewając wyostrzanie.

Pozdrawiam

Dar-i-jush
25.04.11, 12:17
Zależnie od medium, na którym obraz będzie prezentowany, powinny być użyte inne parametry wyostrzania.

Pozdrawiam
Ok, ale czy z tego wynika, że jak chcę zrobić odbitkę to powinienem inaczej wyostrzyć (bardziej/mniej) niż widzę na ekranie? Zawsze dawałem do labu zdjęcia zmniejszone przy zachowaniu 300dpi i rozmiaru w mm pożądanej odbitki. Ostrzyłem po zmniejszeniu i zawsze wychodziło dobrze.

Karol
25.04.11, 12:44
Program do oglądania zdjęć zazwyczaj tylko interpoluje fotkę do rozmiaru ekranu, olewając wyostrzanie.

A któraś przeglądarka w ogóle potrafi przeskalować i wyostrzyć zdjęcie w locie? Najlepiej przy możliwości wyboru algorytmu i siły jego działania. Jestem ciekawy "szybkości" jej działania.

RadioErewan
25.04.11, 12:56
Ok, ale czy z tego wynika, że jak chcę zrobić odbitkę to powinienem inaczej wyostrzyć (bardziej/mniej) niż widzę na ekranie? Zawsze dawałem do labu zdjęcia zmniejszone przy zachowaniu 300dpi i rozmiaru w mm pożądanej odbitki. Ostrzyłem po zmniejszeniu i zawsze wychodziło dobrze.
By uzyskać najlepsze rezultaty, tak, inny jest promień ostrzenia dla ekranu i dla labu.

A któraś przeglądarka w ogóle potrafi przeskalować i wyostrzyć zdjęcie w locie? Najlepiej przy możliwości wyboru algorytmu i siły jego działania. Jestem ciekawy "szybkości" jej działania.

Tak, potrafi IrfanView.

Pozdrawiam