Zobacz pełną wersję : zestaw ochronny dla oly sp 510
Witam! Mam oly sp 510 i zastanawiam się nad zakupem na allegro tzw. "zestawu ochronnego " zawierającego tuleję , filtry UV i polaryzacyjny( firmy King) ,tulipana i dekielek. Poradżcie czy warto i mam jeszcze pytanie: czy taką tuleję zakłada się na stałe czy można ją zdejmować ?Dzięki za ew. porady
Tulejke mozna jak najbardziej zdejmowac i dokrecac kiedy sie tylko zechce. Nie polecam natomiast filtrow Kinga - nie sa najwyzszej jakosci totez bedziesz mogl sie spodziewac duzej ilosci refleksow i blikow. Dodatkowo im wiecej filtrow nalozysz na obiektyw tym bardziej pogorsza Ci sie wlasciwosci optyczne obrazu. Jezeli juz chcesz kupowac jakis filtr to kup cos sprawdzonego i z duza iloscia powlok antyrefleksyjnych (MC). Tutaj masz linka odnosnie filtrow:
https://forum.olympusclub.pl/topics29/wybor-filtra-vt7111.htm
A tutaj linka do mojego posta w ktorym staralem sie dosc przystepnie wyjasnic dlaczego nie warto kupowac tanich filtrow i w co warto zainwestowac aby byc zadowolonym:
https://forum.olympusclub.pl/topics29/wybor-filtra-vt7111,108.htm
W razie pytan pisz smialo.
Witaj!
Ja również zastanawiałem sie przez dłuższy czas nad zakupem tulejki + (no właśnie z czym!?).
Mój wybór padł na takie ustrojstwo:
http://www.allegro.pl/item180188480_zestaw_ochronny_olympus_c_700_sp510_ sp_500_sp_510.html
Zdecydowała cena! Oczywiście filtr UV (choć lepszy od KINGa) jest marny. Za to, za tę cene dostajesz jeszcze dekielek oraz mini statyw (już kilka razy do makro sie przydał :razz:
Sam filtr jako ochrona (przed zamoczeniem i pyłem sprawdził się, ale zawsze warto zmienić na jakąś tańsza hoje. A w przyszłości masz już pod co podpiąć filtry efektwe lub polaryzacyjny!
W końcowej fazie rozwiązanie jest droższe :twisted: ale przyniesie więcej zadowolenia :!:
Pozdrawiam!
Zdecydowała cena! Oczywiście filtr UV (choć lepszy od KINGa) jest marny.
Po czym wnioskujesz? Porownywales? Bo dla mnie Matin, King i inne Selca to jedno i to samo nic nie warte ustrojstwo.
no własnie... takie uvaki nadają się jako podstawki pod szklankę ...
no własnie... takie uvaki nadają się jako podstawki pod szklankę ...
Nie tylko, u mnie pierscien (pusty) przydal sie do zalozenia tulipana ;)
Zdecydowała cena! Oczywiście filtr UV (choć lepszy od KINGa) jest marny.
Po czym wnioskujesz? Porownywales? Bo dla mnie Matin, King i inne Selca to jedno i to samo nic nie warte ustrojstwo.
A i owszem! :razz: Znajomy na UVce KINGa robiąc zdjęcia "pod słońce" dostawał (znacznie) większą ilość odblasków niż ja na tym marnym SELCO... Wykonanie zewnętrzne oprawki wmiarę, reszta to szkiełka hartowane (z zielonym filtrem przeciwodblaskowym)... Polecam jako ochrona, NIC więcej (niestety).
mam jeszcze pytanie: czy taką tuleję zakłada się na stałe czy można ją zdejmować ?Dzięki za ew. porady
Możesz trzymać ją na stałe, jednak gdy używasz wbudowanej lampy - lepiej ją zdjąć, bo pozostawia cień na samym dole ;)
Pozdrawiam
A i owszem! :razz: Znajomy na UVce KINGa robiąc zdjęcia "pod słońce" dostawał (znacznie) większą ilość odblasków niż ja na tym marnym SELCO... Wykonanie zewnętrzne oprawki wmiarę, reszta to szkiełka hartowane (z zielonym filtrem przeciwodblaskowym)... Polecam jako ochrona, NIC więcej (niestety).
Smiem twierdzic, ze to niczego nie dowodzi. Musial by zajsc szereg warunkow abys mogl sie obiektywnie wypowiedziec o calej sprawie - ten sam aparat z tym samym obiektywem, taka sama ilosc powlok MC na obiektywie, identyczny kat padania promieni slonecznych a co sie z tym wiaze taka sama pozycja fotografujacych. Wystarczy abys trzymal aparat nieco wyzej/nizej niz kolega i juz mogles sie ustrzec od blika. Jeden przyklad nie potwierdza reguly.